Vaggelatos en zonen

Vaggelatos en zonen

Hoef ik de schietpartij in Nea Manolada van vorig jaar terug in de herinnering te brengen? Voormannen van de fruitkweker Vaggelatos vuurden met een karabijn op de migranten die illegaal tewerk gesteld waren in de aardbeiplukkerij van de kweker, toen die hun achterstallige loon kwamen opeisen. In juli van dit jaar kwam de zaak voor het gerecht. De eigenaar van de fruitkwekerij is toen vrijgesproken. Van de drie voormannen die het vuur hadden geopend, is er 1 vrijgesproken, en de twee anderen werden veroordeeld tot respectievelijk 14 jaar en 7 maanden, en 8 jaar en 7 maanden. Niet dat ze ook maar 1 dag in de cel hebben gezeten. Ze zijn tegen de uitspraak in beroep gegaan en onmiddellijk vrijgelaten.

De aanklager van het Opperste Gerechtshof in Griekenland, Eftherpi Koutzamani, was niet bepaald blij met de uitspraken van de rechtbank van Patra, waar het proces werd gehouden, en vroeg om de zaak opnieuw te bekijken. Dat is gebeurd, en de plaatsvervangende aanklager van het Opperste Gerechtshof, Konstantinos Paraskevaidis, besliste gisteren dat er geen nieuwe rechtszaak hoeft te komen.

Foto: Katja Lihtenvalner

Foto: Katja Lihtenvalner

De migranten die nog steeds voor Vaggelatos werken, blijven dus met lege handen achter en zijn alweer een desillusie rijker, zoals ook vele Grieken die hadden gehoopt dat er toch nog wat gerechtigheid zou bestaan voor migranten in dit land.

De boodschap aan Vaggelatos en de zijnen? Die kunnen dat nog doen. De migranten wonen nog steeds in plastic hutten in Manolada en kunnen nog steeds naar eigen goeddunken worden uitgebuit. En op die mensen schieten, is niet zo erg. Je kunt er wel voor worden beschuldigd, maar niet veroordeeld.

De zaak doet denken aan die van de mishandelde Egyptenaar Waled Talib die op 4 november 2012 op Salamina werd gevonden, vastgeketend aan een boom en zwaar mishandeld. Die zaak zou vorige week dinsdag voor de rechtbank van Piraeus hebben moeten komen, maar is voor de vierde keer uitgesteld.De tolk die door de rechtbank was aangesteld, was namelijk niet komen opdagen, wegens “persoonlijke redenen”. De zaak is verdaagd naar 10 maart 2015.

Talib is bijna blind in 1 oog na bijna 18 uur gefolterd te zijn door zijn werkgever, een bakker, en diens zoon. Nadat hij was gevonden, is Talib destijds naar het hospitaal gebracht, waar een dokter oordeelde dat hij daar niet moest blijven, en vervolgens heeft de politie hem op Salamina 3 nachten in de cel gehouden. Hij heeft ook 1 nacht achter de tralies doorgebracht bij de vreemdelingenpolitie in Athene. Daar verbleef hij omdat hij zou worden gedeporteerd naar Egypte, omdat zijn papieren niet in orde waren. Uiteindelijk heeft de minister van Openbare Orde beslist om hem niet uit te wijzen om humanitaire redenen (oh, wat was die Dendias toch humanitair).

In afwachting van de rechtszaak is Talib nog regelmatig met de dood bedreigd geweest door de bakker, telkens wanneer hij zich op de straten van Salamina durft te vertonen.Het blijkt dat de bakker een belangrijk lid van Nea Dimokratia is op het eiland Salamina, en zijn zoon behoort tot Gouden Dageraad.

Voor migranten is de situatie nog steeds verschrikkelijk bar in Griekenland. Voor de dieren schijnt er iets te verbeteren. De eigenaar van de taverna, die de zwerfhond Maggie doodsloeg deze zomer, heeft zijn zaak moeten sluiten. En een man in Thessaloniki, die al maanden zijn hond mishandelde, heeft daarvoor een boete van 30.000 euro gekregen.

Begrijpt u me niet verkeerd: dierenmishandeling is verwerpelijk, maar toch lijkt me dat migranten in dit land nog steeds een trapje lager staan dan de dieren.

 

7 thoughts on “Migranten. Schiet er gerust op.

  1. Deze rechters: omgekocht? Of gewoon van God los? Betekent dit, dat er ook op deze Grieken kan worden geschoten en de daders dan gewoon vrijuitgaan? Ik ben benieuwd…

  2. Waar zitten nu de mensenrechten organisaties ????? Of hebben die in Griekenland geen voet aan de grond ????

  3. Mensenrechtenorganisaties in een bananenrepubliek Huhhhhhh?
    Het is dat de migranten het werk, lees “het geld” zo hard nodig hebben anders zouden ze massaal moeten opstappen en de boeren zelf het werk moeten laten doen. Eens kijken of ze dat zo leuk vinden, moeten ze zelf namelijk fysieke arbeid leveren en daar ga je van zweten. Wat een walgelijkheid toch weer.

  4. Er zijn evenveel Grieken neer het buiteland vertrokken als dat er in Griekenland wonen. Zij deden dat om een betere toekomst te vinden en meer kansen te bieden aan hun kinderen. Waarschijnlijk worden zij, naar ik hoop, niet zo behandeld als de mensen die een betere toekomst zochten in Europa en in Griekenland terecht kwamen!

  5. ach hier in belgie en overal is dat hetzelfde met die zelfstandigen en overheidsinstanties gelijk ik al verschillende keren heb gehoord “iemand moet dat toch doen” (vuil werk) ….. en wat dat andere betreft over dat voorval met de ploegbazen … ik wil weer geen advocaat van de duivel spelen .. wij waren er niet bij en kunnen dan ook niet oordelen … maar als je zo’n woedende menigte op u ziet afkomen zal je alle middelen inzetten om te overleven… ale ik toch… liever levend en achter de tralies dan dood en 1.5 meter in de grond, das mijn mening natuurlijk ….

  6. Wie illegalen in dienst neemt wordt gewoonlijk niet gedreven door menslievendheid en is niet zinnens zijn aandeel aan sociale bijdragen en belastingen te betalen.
    Deze uitbuiters zijn een grotere bedreiging van onze westerse waarden dan de vluchtelingen uit oorlogsgebied, wat de (schijn)heilige patriarchen ook mogen beweren.
    Dat er een aantal vrijbuiters, en criminelen met slechte bedoelingen tussen deze volksverhuizers zit, spreekt voor zichzelf. Dat maakt het probleem net zo moeilijk.
    Spijtig genoeg zitten onze Europese asielcentra vol met gelukzoekers (wie geeft ze trouwens ongelijk wanneer ze de kans geboden wordt), zodat er nu geen plaats is voor de door extremistische moordenaars geterroriseerde bevolking.
    Volgens mij is hele vluchtelingenprobleem gerecupereerd door een aantal opportunisten, die hier mooie zakelijke of carriere opportuniteiten in zagen.
    Verliezen we lokale kiezers, dan importeren we er maar nieuwe.

  7. bravooooooooooooo nu zijn we er….. beide maken op een af andere manier het systeem kapot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *