Over Makis Voridis heb ik het hier al een keertje gehad, en mijn mening over de man kent u. Dat de uittredende minister van Volksgezondheid een fascist is, zal niemand hier betwisten. Dit weekend ging hij nog eens goed te keer, in een café in Aspropyrgos. De campagne moet bij de mensen zelf gewonnen worden, dus zelfs de hoogst geplaatste politici van de regerende partijen, trekken naar de kleinste bijeenkomsten

Voridis lijkt in een decor te staan dat uit de jaren 40 of 50 is weggelopen. Ware hij niet een minister geweest, dan zou je deze video als cult kunnen afdoen. Allemaal lekker kijken en eens goed lachen. Maar het is niet grappig: hij geeft toe dat het moeilijk is voor de Grieken, in de huidige situatie. Maar onder geen beding mag “Links” de verkiezingen winnen en het land regeren.

Je hoort Voridis zeggen: “Onze generatie zal het land niet aan Links geven! We zullen dat in geen geval toelaten, wat er ook voor nodig is om dat te doen”. Dat speelt in op de kritiek die Nea Dimokratia wel eens krijgt, en waar sommigen van haar hooggeplaatste leden (vooral diegenen die van het extreem-rechtse LA.O.S. zijn overgelopen) vaak toe oproepen: om er voor te zorgen dat SYRIZA, indien het de verkiezingen wint, een compleet kapot land in handen krijgt. Een land dat niet meer te besturen is. Het systeem van verbrande aarde, als het ware.

Ik verwijs maar even naar het vriendje van Voridis, Adonis Georgiadis, die op televisie komt vertellen dat we maar best snel onze centjes van de bank halen, voor het geval SYRIZA aan de macht komt. Zelf zou Georgiadis zijn geld al elders hebben geparkeerd. En dan krijg je berichten in de media dat er in december 2014 miljarden euro’s van de rekeningen zou zijn gehaald. Wat dan bevestigd waar de politici van Nea Dimokratia voor hebben gewaarschuwd: namelijk dat mensen bang zijn voor SYRIZA.

Voridis gaat in zijn speech nog even verder, om de oude tegenstelling die tot de Griekse burgeroorlog heeft geleid, weer aan te wakkeren: “Wat onze grootouders heel dapper hebben verdedigd met wapens, zullen wij met onze stem beschermen aanstaande zondag. Laten we daar allemaal mee instemmen.”

Wie zijn die grootouders en voorvaderen van Voridis? Deze mensen.

“De betekenis van de confrontatie van volgende zondag, de betekenis van de verkiezingen – ik wil niet dat u zichzelf voor de gek houdt: u kiest niet voor een bepaalde partij, noch voor een economisch programma. Volgende zondag is er een geweldige ideologische confrontatie. Het is de confrontatie tussen twee werelden. De confrontatie tussen een wereld van Vrijheid en van vaderland, en tussen waarden van het vaderland, van godsdienst en van familie, die wij vertegenwoordigen, en waarvan de afvlakking wordt vertegenwoordigd door Links.”

Mocht dit van een klein partijtje komen, dan zou ik het hier niet vermelden. Maar dit is een minister. Van volksgezondheid nog wel.

24 thoughts on “Minister van Volksgezondheid roept burgeroorlog weer uit?

  1. Ja @Bruno. Vreselijk en afschuwelijk dat jij op het knooppunt waar Griekenland as zondag voor staat
    ook aan “DEZE MENSEN”, 1944 en de 1ste Burgeroorlog refereert. Onderwerpen waarop ik tot bijna ieders scorn&disdain in bijna iedere posting van de laatste vele jaren meende te moeten tamboureren om de hellhole welke ze van Griekenland gemaakt hebben pogen te verklaren.

    Uitsluitend Tsipras kan deze Teufelskreiss doorbreken, ook al is hij slechts de tussenschakel naar een
    beter Griekenland en Europa.

  2. @Aleko: Tsipras, en natuurlijk zijn getalenteerd team, waaronder opkomende ster Rachel Makri, die na lang nadenken DE oplossing voor het probleem gevonden had: we drukken 100 miljard bij!!

    Dat niemand daar al aan gedacht had…!

    Hoop is op komst.

  3. Ik zal dan maar zwijgen over het minder welriekende gedachtegoed van Samaras en zijn veelbelovende team die hun destructieve talenten reeds ruimschoot hebben bewezen.Ook ik ben geen econoom, maar heb de verwijzing van @Bruno toch wel met interesse gelezen. Iemand maakt daar toch wel een punt.

  4. Hoe zeg je in het Grieks: veel beloven en weinig geven doet de zotten in vrede leven?
    Als 100 miljard helpt, waarom drukken we dan niet meteen 200 miljard? Of ieder zijn eigen drukpersje?
    Of heeft Monopoly een patent op dit soort geld?
    Succes zondag, stem voor de goede, maar ik vrees dat die niet op de lijst staan.

  5. @Penimeni: ik vrees dat je gelijk hebt, en dat het een keuze tussen pest en cholera wordt. In tegenstelling tot de minister van volksgezondheid vrees ik namelijk dat er onder Tsipras in de praktijk ontgoochelend weinig zal veranderen, behalve wat cosmetische of symboolzaken.
    Griekenland heeft geen nood aan links of rechts, maar aan averechts.
    De hele sfeer rond Syriza doet mij teveel denken aan de Verandering die de Papandreous tot tweemaal toe beloofden. Maar misschien ben ik te pessimistisch?

  6. Mobutonomics.

    … katalava paidia – de hoop komt, de rede gaat.

    Ante bonne chance

  7. @Hans .De “crisis” moet jou op de één of andere manier toch wel heel hard geraakt hebben. Er klinkt een soort genoegen in je neersabelen van alle al dan niet terechte hoop door. Ontleen je aan die urenlange wurgpartij (toespraak + commentaren van Dem. en Rep. op State of the Union) van vannacht, dan wél enige hoop. Ik heb 4 uur lang zitten janken over de onmacht van de grootste Grootmacht.

  8. Hoop?? Geloof in de volgende rattenvanger? Dan kan je even goed op straat elke derde tegel vermijden of een briefje met klachten in de klaagmuur posten.
    De enige profeet die ik een beetje wil volgen schreef:
    Don’t follow leaders, watch the parking meters.
    Wanneer je iets bereikt in de politiek, heb je al duizendmaal heilige principes verloochend, jezelf verkocht of oneerbare compromissen gesloten. Dat wil niet zeggen dat politici geen lange dagen hebben of niet hard werken, maar dat geldt ook voor de maffialeiding.
    Geloof vooral in eigen kracht en kleinschalige projecten, die je gemakkelijk zelf kan evalueren. De hulp gaat niet van boven komen.
    Ik hoop dat het allemaal goed komt, jullie verdienen beter. Ik zal met plezier toegeven dat ik volledig fout zat met mijn pessimistische visie.

  9. … “Geloof, Hoop en Liefde”… daarzonder zou ik niet kunnen en willen leven.

  10. @Hans, ik mag aannemen dat jij het met me eens bent dat de heer Voridis niet de beste vertegewoordiger van de rede is. Of een heleboel andere van zijn kornuiten.
    En weinig Grieken zullen nog stemmen met het hoofd, maar met emotie.

  11. @Aleko, neen, maar ik vond wel hoop in de situatie van 2014, die al heel wat beter was dan de vorige jaren. En ik zie ook met mijn eigen ogen dat bv de economie stilaan op gang kwam (zo worden bij ons bv terug mensen aangeworven ipv afgedankt). En mijn hoop was dus dat dit nog enkele jaren kon blijven voortgaan, stap per stap. Ik had gehoopt (en hoop nog steeds) dat een redelijke (2 betekenissen) groep Grieken dit verkiest boven praatjes. Omdat Samaras een beste vent is? natuurlijk niet. Maar omdat ze luisteren naar de mensen van de trojka, die ondanks hun fouten, de enige hoop op redding (en de noodzakelijke verandering) zijn. Ik vrees dat de Grieken (nog?) niet echt zonder hulp van buitenaf kunnen: geldelijke hulp, maar ook hulp bij de opbouw en organisatie van hun samenlevingm en een overgang naar de 21ste eeuw.

    Dit filmpje toont de waarheid:

    https://www.youtube.com/watch?v=6ChIC9R-MHI

  12. jammer dat ik geen Grieks versta, de bebaarde man leek overtuigend en welbespraakt, maar ‘t katje stal mijn hart.

  13. Vandaag trouwens vernomen van collega’s dat Syriza een bezoekje heeft gebracht aan de Intracomgroep, en dat de Intracomwerknemers nu het advies gekregen hebben op Syriza te stemmen. Hou vanaf volgende week de openbare (en vooral de niet-openbare) aanbestedingen maar eens in de gaten…

    Voila, nog even werken en dan de polonaise oefenen! Hoop komt!

  14. Haha Bruno! Die oude dame op het nieuws die je ‘xrusi Augi ‘ toe fluisterde was erg geslaagd! Of was het je schoonmoeder om de boel wat op te fleuren?

  15. Misschien kan die nieuwe burgeroorlog toch vermeden worden :-p
    “ο κ. Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο, του διεμήνυσε ότι πλέον οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους θα πιο ουσιαστικές από ποτέ.”
    http://www.romfea.gr/epikairotita/29744-tsipras-arxiepiskopos-proseuxeste-ellada

  16. Prima gedaan Tsipras.Eerst de kerk met alle onterechte wereldlijke macht op z’n plaats zetten en veel laten bidden.Dan SYRIZA de politiek en economie op orde brengen.Scheiding van Kerk en Staat, zo hoort het!

  17. @Aleko: zolang er geen degelijke “burgerlijke” sociale zekerheid is opgebouwd, zie ik de Staat niet direct haar Ministerie van Religie, pardon: Staatskerk laten verzelfstandigen. Op dat punt komt de niet-scheiding de Staat veel te goed uit.
    Bovendien kan de Staat zo nog steeds in de eigendommen van het Ministerie van Religie blijven grabbelen. Ouranoupolis behoorde tot 1922 bv tot Agion Oros/Athos, na de burgeroorlog legde de Staat beslag op heel wat kerkelijke eigendommen in ruil voor het betalen van de priestersalarissen, maar was dat een paar jaar geleden “plots” vergeten, et j’en passe.
    Het is dus maar de vraag of de Kerk er zoveel slechter bij zou varen als ze zou gescheiden worden van de Griekse staat 😉

  18. Varoufakis?? Bravooooo!!!!! Dat is dus een serieuze plus. Kan me wel vinden in zijn ideeen. *dit* wordt hopelijk de shift in Europa! Gordels vast, we gaan vertrekken 🙂

  19. Ωραίος ο Bertinos! Altijd weer daar met de nodige kennis van zaken om de amatheia en imimatheia te bestrijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *