Vandaag is het precies 79 jaar geleden dat Manolis Glezos en zijn gezel Lakis Santas de nazivlag van de Akropolis naar beneden haalden. Een paar weken voordien waren de Nazi’s Athene binnen gevallen.

Het is tijdens de lockdown behoorlijk stil gebleven op deze blog, en door de drukte heb ik hier niets kunnen schrijven over Manolis Glezos, die 2 maanden geleden op 97-jarige leeftijd overleed. Ik heb wel een memoriam geschreven voor De Wereld Morgen, dat u hier kunt lezen.

Op de dag van zijn begrafenis, op 1 april 2020, hing de Griekse vlag halfstok op de Akropolis. Maar de begrafenis zelf was een zeer sobere gebeurtenis, omdat er door de strenge lockdown-maatregelen geen volk toegelaten was.

Ik gebruik de herdenking van de verzetsdaad van Glezos om ook nog even uw aandacht te vestigen op een ander overlijden tijdens de lockdown van iemand die eveneens verzetsdaden pleegde. Weliswaar niet tijdens de tweede wereldoorlog, maar wel tijdens het junta-regime.

korovessis pericles - the method a personal account of the ...

De naam is u misschien niet zo bekend, maar ik heb het over auteur Periklis Korovessis. Die overleed op 11 april, op 78-jarige leeftijd. Korovessis schreef een boek over zijn ervaringen in de gevangenis van de junta en vooral door de beschrijving van de folteringen waaraan hij werd onderworpen. Ανθρωποφύλακες heet het boek in de Grieks. De Franse en Engelse vertalingen werden opgepikt en gebruikt door Amnesty International en de Raad van Europa om het kolonelsregime aan te klagen voor de behandeling van de politieke gevangenen in Griekenland. Korovessis was journalist en schreef onder meer voor Eleftherotypia en nadat die krant werd gesloten tijdens de crisis, voor Efimerida Ton Syntakton. Korovessis heeft in het Griekse parlement gezeteld voor SYRIZA.

LA FILIERE TEMOIGNAGE SUR LES TORTURES EN GRECE

Korovessis opent overigens de TV film “Nausicaa” uit 1970 van de hand van Agnès Varda, die overigens ook 2 maanden geleden is overleden. In Nausicaa wordt onder meer het leven in Frankrijk gedocumenteerd van Griekse bannelingen van het juntaregime. Varda is bekend als regisseuse van de Nouvelle Vague beweging, ze was in Brussel geboren, en had een Griekse vader (gevlucht uit Klein-Azië – wat een geschiedenissen droegen mensen vroeger toch met zich mee), maar was zelf nooit in Griekenland geweest.

Hieronder ziet u de openingssequenties van Nausicaa.



En nu de junta en de folteringen hier worden vermeld, wil ik hier nog een Deense documentaire plaatsen over hoe de juntabeulen werden opgeleid. Geen vrolijke materie voor een zaterdagavond, maar interessant historisch materiaal.

Your Neigbour’s Son – the making of torturer from ebbe preisler on Vimeo.

One thought on “Verzetsdaad Manolis Glezos herdacht

  1. Straffe docu Bruno. Inderdaad niet voor een zaterdagavond, maar toch blij dat ik hem gezien heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *