Inwijding in de κοινόχρηστα

Een paar maanden geleden had ik het nog over de concierge, en de taken die deze persoon heeft. Onze concierge riep gisteren alle eigenaars van een flat in ons gebouw bij elkaar voor een vergadering. In die 6 jaren dat ik er woon, was dit de eerste keer dat er een vergadering van de eigenaars werd gehouden. En dan krijg je natuurlijk een aantal mensen te zien die je nog nooit hebt ontmoet, want niet alle eigenaars wonen in het flatgebouw.

De reden was dat er binnenkort kosten zullen moeten worden gemaakt. Het gebouw is niet meer zo jong (30 jaar oud) en er dient zeker onderhoud te gebeuren. Zo moet er o.a. een nieuwe lift worden geinstalleerd, want de oude modellen zijn volgens de overheid niet veilig genoeg.

Maar er was ook de kwestie van de κοινόχρηστα – de gemeenschappelijke kosten. Dat zijn kosten voor het electriciteit voor de lift, de verlichting, huisbrandolie en zo meer. Volgens één van de eigenaren zouden er interne gemeenschappelijke kosten zijn, maar ook externe. De interne gemeenschappelijke kosten, zijn degenen die ik net vernoemde. De externe gemeenschappelijke kosten zijn het verven van de voorgevel, het vervangen van relingen op het dakterras en zo meer. Maar het was niet voor elke eigenaar duidelijk of daar nu ook de relingen van elke afzonderlijke verdieping bij inbegrepen zijn. U begrijpt het al: meningsverschillen die om een behoorlijk aantal euro’s gaan. De overgrote meerderheid van de eigenaars zijn vrouwen en die kwamen niet veel verder dan een hoop geschreeuw. Samen met de andere mannelijke eigenaar zullen we  door het contract voor het hele flatgebouw gaan om te bepalen wat nu gemeenschappelijke kosten zijn en wat niet.

Ook over de interne gemeenschappelijke kosten waren er meningverschillen. Zo betaalt 1 eigenaar (die niet was komen opdagen op de vergadering) al jaren te weinig κοινόχρηστα, want de berekening van de kosten gebeurt al jaren op een verkeerde manier.

En zo werd ik ingewijd in het berekenen van de gemeenschappelijke kosten. Voorwaar niet eenvoudig, want de kosten worden berekend op basis van de oppervlakte van je woonst en op basis van de verdieping waar je woont. Iemand die op de 5de verdieping woont (zoals wij), moet meer betalen voor het onderhoud van de lift, dan iemand die op de 2de verdieping woont. Iemand die een huis van 50m2 heeft, betaalt minder stookkosten dan iemand die een huis van 75m2 heeft. De kosten worden niet percentueel berekend, maar met een basis van 1000. Maar niet eenieder kan zo maar die berekening maken. Daarvoor heb je een beëedigd ingenieur nodig, die deze berekening moet doorgeven aan de stedenbouwkundige dienst (πολεοδομεία). Op basis van die duizendsten, moet de concierge dan zijn berekeningen maken voor de huisbrandolie, voor de elektriciteit, voor het water. Een veel moeilijker klus dan ik me had voorgesteld.

En om het verhaal nu af te maken: onze eigenaar die al jaren te weinig κοινόχρηστα betaalt, gaat nu worden aangepord om het juiste bedrag te betalen, op basis van een nieuwe berekening die een ingenieur zal komen maken. En als hij niet instemt, zal de kwestie voor de rechtbank komen. Want dat is een weg die Grieken erg gemakkelijk kiezen.  Wordt vervolgd.

5 thoughts on “Inwijding in de κοινόχρηστα

  1. @Bruno, die berekeningen voor verwarming, lift etc… worden meestal door externe bureau’s gedaan, genre International Service Oil e.a., dat is werkelijk heel moeilijk, zeker in grotere gebouwen. In een vorig gebouw hebben we ook ooit met een rechtszaak gedreigd, maar onder die dreiging heeft de huiseigenaar toen de huurder eruitgezet (het was geen hulpbehoevende, gewoon een eikel). Je moet goed notulen bijhouden van wat er beslist is op die vergaderingen, zodat je achteraf effectief betaling kan eisen, ook van wie er niet was (bv vervanging voordeur, boom, etc…). Ik heb al jaren beslist niet meer naar die vergaderingen te gaan: een oneindig gelul, geschreeuw, gebetweter, etc… Mijn vrouw moet nu maar gaan 🙂

  2. Duizelingwekkend maar als het eenvoudig en doorschijnend klaar zou zijn , dan past het niet in de griekse gemeenschap !:) Complicaties brengen leven in de brouwerij en topic voor conversaties achteraf , wat koppijn of hoge bloeddruk veinzen en je bent het centrum van attentie bij een familiebezoek . En zoals @Bruno zegt , de Grieken honorenen advokaten en gerechten . Voor pieteluttigheden kunnen ze een gerechtszaak aanspannen !:):)
    En @Hans schijnt nog niet ingeburgerd te zijn . Hij stuurt z’n vrouw naar zulk ordeel !:) ( Hans , m’n man heeft me ook gevrijwaard van zulke beproevingen , God zei dank !)

  3. @Bruno: ooit een Vergadering van Mede-eigenaars meegemaakt in Belgie? Je zou gaan geloven dat het inderdaad een Griekse uitvinding is van toen wij nog in de bomen woonden :-p

  4. @Bertinos, dat genoegen is me bespaard gebleven.
    Al bij al ging de vergadering er bij ons vrij rustig en beschaafd aan toe. We zijn dan ook maar met zijn zessen.
    In ieder geval is het berekenen van gemeenschappelijke kosten bijzonder complex! Ik zou er zelf nooit mee willen worden belast.

  5. @Bruno: het is nog leuker als er iets aan de garages moet gebeuren; die hebben meestal niet (volledig) dezelfde eigenaars als het appartementsgebouw waar ze ooit bij hoorden… :-/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *