Archeologie in Epirus

Het ligt niet in de aard van de meeste Grieken om tijdens hun vakantie archeologische sites te bezoeken. Te heet, te saai, ze hebben het moeten doen in hun schooltijd… er zijn vele redenen. Ook mijn Griekse vrouw zal niet zo gauw uit zichzelf het initiatief nemen om een archeologische site te bezoeken.
Op dat gebied ben ik hier nog altijd een beetje een buitenlander, neem ik aan. Wanneer er ergens een interessante archeologische site te zien is, wil ik er wel naartoe. Epirus heeft er een aantal.

Op een 50-tal km van Syvota, ligt Dodoni. Voor velen hier in Griekenland staat de naa gelijk aan ijsjes, of feta, maar het is ook de site van het prehistorische orakel van Dodona, dat was toegewijd aan de moedergodin Gaia of Rhea. Volgens Herodotus was Dodoni het oudste Griekse orakel. Dat orakel en ook de priesters, zouden de boodschappen van de goden ontvangen via het geruis van de bladeren van de talrijke eikenbomen (denk aan druïden, zou ik zeggen). En nog steeds staan er op de sites grote eiken.

De oudste inscripties op de site van Dodoni dateren van ongeveer 500 voor Christus, maar de bouwmaterialen van de resten, deed me toch ook sterk denken aan Mycene, dus het is best mogelijk dat de site nog een stuk ouder is.
De site is redelijk groot en er zijn wandelpaadjes aangebracht tussen de verschillende ruïnes. Je moet wel wat verbeelding hebben, maar het theater van Dodoni is nog goed bewaard en uitstekend gerestaureerd. Het is bijna zo groot als dat andere beroemde theater van Epidavros.
Saillant detail: de site is open tot 20u (toegangsprijs 2 euro). Op het moment dat wij er waren (15u), dwaalden er ongeveer 15 mensen door Dodoni. Ik herinner u er even aan dat de Akropolis in Athene om 14:40u sluit.

Theater van Dodoni

Bouleuterion van Dodoni

De omgeving van Dodoni

Een andere site, die verband houdt met de vorige post (Acheron), is het Nekromantio ofwel het orakel van de doden. Deze site vind je terug in Mesopotamos, een dorpje niet ver van de monding van de Acheron in Ammoudia. Het Nekromanteio ligt op een heuvel midden in de vlakte waar vroeger het uitgestrekte meer Acherousia was (zie de vorige post). Waar beter dan in de buurt van de dodenrivier, waar Charon de doden overzette, kun je een dodenorakel bouwen, nietwaar?
Ook het orakel van de doden is een oude constructie (de ruïnes zouden dateren van de derde eeuw voor Christus).
De Oude Grieken geloofden dat ze raad konden krijgen van de doden wat betreft de toekomst. Om met die overledenen te communiceren, gingen ze naar het Nekromanetio, waar ze geld betaalden aan de priesters die dan in contact zouden treden met de doden. Er zijn heden ten dage nog genoeg mensen die hetzelfde geloven en ook geld veil hebben om hen in contact te brengen met de doden.
De bezoeker van het Nekromanteio onderging eerst een soort van reiniging, ook innerlijk. Hij werd namelijk gedurende een aantal dagen op een speciaal dieet gezet en waarschijnlijk zat hij ook de hele tijd in bedwelmende dampen van marihuana of wat dan ook. Nadien daalde hij af in de kamer waar hij de overledene voor zich zou zien. Die ondergrondse kamer kun je nu nog bezichtigen. De constructie heeft dikke muren met inkepingen en uitsparingen, waar naar het schijnt de priesters door allerlei geheime gangen konden doorlopen en weer verdwijnen; waarbij ze zich voor deden als de zielen van de overledenen. Eveneens zouden er ook allerlei hulpmiddelen zijn gebruikt om een soort van “idolen” (afbeeldingen) of poppen op en neer te takelen. Als je als bezoeker behoorlijk aan het zweven was van het eten de bedwelmende dampen, dan geloofde je wellicht alles, neem ik aan. In ieder geval een zeer merkwaardige site. )

Nekromanteio met Byzantijns kerkje er boven op gebouwd

Nekromanteio met Byzantijnse kerk

De kamer waar de "doden" verschenen

Saillant detail: de site is open tot 21u (toegangsprijs 2 euro). Er waren 6 mensen toen wij er waren, rond 20u. Ik herinner u er even aan dat de Akropolis in Athene om 14:40u sluit.

5 thoughts on “Archeologie in Epirus

  1. Dodoni ,ook ooit de beste feta uit griekenland. maar Epirus houd nog steets de beste tyrokomeia van griekenland wat feta betreft. nu Gidotyri van Hpeiros is de beste.
    http://www.optima.gr/page/default.asp?la=1&id=33
    Θα το βρεις σιγουρα στο σουπερμαρκετ που συνηθιζεις να πηγαινεις,δοκιμασε και θα με θυμηθεις.
    ΥΓ . εσυ εισαι Βελγος ,αρα δηκαιολογησε να πηγαινεις νταλα μεσημερι στα αρχαια,δεν θα σε πουμε τρελλο.

  2. De Gidotyri ken ik, @Tzimi. Komt hier regelmatig op tafel.
    Έτυχς που βρεθήκαμε στα αρχαία – μόλις βρήκαμε βενζίνη – περάσαμε στην Εγνατία Οδό (προς Ιωάννινα πήγαμε) και είδα την πινακίδα “Δωδώνη” – αλλά υπήρχαν και Έλληνες εκεί!

  3. ε!αυτοι ειναι τρελλοι..
    Πηγες Γιαννενα για καμμια τυροπιτα. Στην πλατεια εχει ωραιες πιττες και ζαχαροπλαστεια με ωραια συροπιαστα!!!

  4. ήρεμα, ήρεμα! Ακολουθεί αναφορά!
    Πήγαμε στο νησί στη λίμνη Παμβότη και φάγαμε καραβίδες, βατραχοπόδαρα και κύπρινο πλακί!

  5. Ik was twee jaar geleden in Dodoni, rond 11 uur ‘s morgens, we waren met z’n vieren… Geen druk bezochte site denk ik, al kwamen we wel een reisbus tegen toen we wegreden. Ik vond de ligging supermooi, maar voor de site zelf was enig verbeeldingsvermogen wel nodig!
    En het was even zoeken om het te vinden. We kwamen een leuk verkeersbord tegen, dat je in enkele seconden moest scannen, wat niet lukte… Dus toch maar midden op kruispunt gestopt en geduldig gelezen:
    http://i34.tinypic.com/apdwfp.jpg

    (ik weet niet of je foto’s kunt plaatsen in een reactie, ik probeer het gewoon).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *