Metropoliet vs. Joden

U herinnert zich nog de metropoliet van Piraeus, Serafim? Hij was het die wetenschapper Stephen Hawking een paar weken geleden beledigde naar aanleiding van diens boek dat er absoluut geen reden is voor een god om leven te scheppen.

Wel, onze Serafim heeft het nog maar eens geflikt. Een paar dagen geleden was hij te gast in het duidingsprogramma Koinonia Ora Mega, een duidingsprogramma (nu ja) op de privézender Mega.

In dat programma beweerde Serafim dat het Zionisme de reden is voor de slechte financiële toestand van Griekenland. Hij herinnerde de presentatoren er ook aan dat toenmalig premier Simitis de godsdienst van de Griekse identiteitskaart verwijderde “op vraag van de Joodse lobby”. Volgens de metropoliet zou er een wereldwijde poging worden ondernomen om de identiteit van de christenen te ondergraven.

Vervolgens had hij het over Hitler, die hij als een agent van het internationale Jodendom zag en die de Holocaust organiseerde om dat Jodendom te helpen: “Adolf Hitler was een instrument in de handen van het internationale Zionisme en hij werd financieel gesteund door de bekende familie Roschild met enig doel om de Joden te overtuigen om Europa te verlaten en naar Israel te trekken om daar een nieuwe staat te stichten.”

Ik verzin het niet; hij heeft het echt gezegd. Opvallend is dat dit pas vandaag in de Griekse pers is vermeld, terwijl de Joodse pers er 2 dagen geleden al over had geklaagd. Ook vandaag pas zijn de verontschuldigingen van de Griekse regering gekomen. Regeringswoordvoerder Petalotis heeft al laten weten dat dergelijke uitlatingen erg marginaal zijn en ook Griekenland zelf schofferen. De Grieks Orthodoxe Kerk heeft tot nu toe nog niet gereageerd.

Ik dien er wel bij te vermelden dat de uitlatingen van de metropoliet niet zo vreemd zijn. Ik heb dergelijke beweringen al vaak gehoord (Grieken zijn er ook van overtuigd dat de Joden achter de aanslagen van 11 september zaten). Misschien daarom dat er niet meteen een reactie kwam bij brede lagen van de bevolking?

6 thoughts on “Metropoliet vs. Joden

  1. Die uitlatingen van Serafim zijn schering en inslag in griekse gesloten kringen maar zowat publiek verkondigen en dan nog wel door een metropoliet,gaat wel fel over de schreef!:)
    Grieken zijn allesbehalve ‘Jew-lovers’ , ze hebben te veel gemeen en zijn concurrenten op wereldschaal .

  2. Hij lijkt wel familie van aartsbisschop Léonard… Hij heeft intussen verklaard dat het zijn persoonlijke visie is, en niet die van de Grieks-orthodoxe Kerk. Het Grieks-orthodox aartsbisdom in Amerika heeft hem intussen streng veroordeerd, maar dat zal hem wellicht eerder sterken in zijn overtuigingen.

    Zeker tot de stichting van de staat Israël waren de verhoudingen tussen de Griekse joden en orthodoxe christenen eerder goed dan slecht. De scherpe veroordeling door aartsbisschop Damaskinos van de jodendeportaties, de redding van de joden van Zakynthos door metropoliet Chrysostomos en burgemeester Karrer, van de Bulgaarse joden door exarch Stefan I (die de grootrabbijn bij hem thuis verstopte) en parlementsvoorzitter Pesjev, en de opoffering van de Heilige Maria (Skobtsova) van Parijs getuigen daar van.
    Maar wie weet dat nog? In plaats daarvan duiken de “Protocollen van de wijzen van Zion” weer op. Ik herhaal het nog maar eens: hoog tijd voor een degelijke herbronning/scholing van de kerkleiding!!

  3. waar de buffels vechten ,gaan de kikkers plat. zo iets.
    Ik zeg aleen Iakovos Kampanelis ,Alatini veel meer joodse grieken . Israel danst en schud van de griekse muziek. ze drinken en dansen op de musiek van Dalaras Glykeria Alexiou noem maar op. daar en hier en overal de klote vertegenwordigers van welke god dan ook. Ai sichtir kolo papadario overal ter wereld.
    http://www.youtube.com/watch?v=qXhalmN6DFM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *