En nog meer besparen

Καλό μήνα iedereen – het is de eerste dag van de maand en dan wensen de Grieken elkaar een goeie maand. Maar maart 2011 zal niet zo goed zijn voor een aantal Grieken. Er gaat deze maand hard gesnoeid worden in uitgaven die tot nu toe buiten schot zijn gebleven.

Zo zullen de uitgaven voor verschillende NGO’s (Niet Gouvernementele Organisaties) onder de loupe worde genomen. Die hebben tussen 1996 en 2004 ongeveer 68 miljoen euro gekregen, en veel van dat geld is naar twijfelachtige initiatieven gegaan, zoals steun aan een radiostation in Cuba of een programma om tomaten te verwerken in Ivoorkust. Je kunt het gewoon niet verzinnen! Vele van de NGO’s zijn gepolitiseerd (zoals eigenlijk alles in dit land) en wellicht werd het geld gegeven als een soort van vriendendienst (zoals zoveel dingen in dit land).

En dan is er het ενιαίο μισθολόγιο – de eengemaakt loonlijst. Dit is een nieuw systeem dat zal worden ingevoerd in de openbare sector, maar omdat iedereen maar wat door elkaar schreeuwt (zoals zo vaak gebeurt in dit land) weten slechts weinigen wat dit precies zal inhouden. Het is de bedoeling dat mensen zullen worden betaald volgens verdienste en opleiding. Klinkt simpel genoeg en je zou verwachten dat een dergelijk systeem al in voege is. Maar niet in Griekenland, uiteraard. Hier verdient een poetsvrouw in het ministerie van Economische Zaken meer dan een leerkracht of zelfs een universiteitsprofessor. De situatie is enorm scheef getrokken – in de openbare sector hangt je loon af van waar je precies werkt en hoe veel je vakbond op het beleid kan wegen. Heel veel mensen zullen flink wat loon moeten inleveren (wellicht tot 30%), maar er zullen ook mensen zijn die meer loon gaan krijgen. En in theorie klinkt dat toch zeker niet slecht, of onlogisch. Toch?

En tenslotte zal worden komaf gemaakt met de belachelijke bonussen en extraatjes in de openbare sector (even te opfrissing: ik heb er hier een jaar geleden al over geblogd). Dus: geen extra beloning meer als je tijdig op je werk verschijnt, of als je toevallig met een PC moet werken. Dat hoort eigenlijk thuis onder die nieuwe loonlijst, zodat er niet langer van deze scheefgetrokken situaties zijn. Eindelijk, zeg.

2 thoughts on “En nog meer besparen

  1. jaja – stillekes komt alles nog in orde hoor :). En over 30 jaar kennen we niks anders 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *