Mediashow

De Griekse politiek liet zich weer eens van zijn mooiste kant zien. Vorige week ging Giorgos Papandreou zijn speech geven op de Internationale Handelsbeurs van Thessaloniki. Gisteren was het de beurt aan oppositieleider Samaras. Wat een oppositieleider moet gaan speechen op een Internationale Handelsbeurs is natuurlijk een andere zaak.

Maar goed, Samaras heeft blijkbaar een heel programma in elkaar gebokst om het land van de ondergang te redden. Dat soort programma’s kennen we natuurlijk wel. Huidig premier Papandreou had ook zo’n plan en het schijnt allemaal mooi op zijn pootjes te vallen.

Met zijn speech profileerde Samaras zich als toekomstig premier. En natuurlijk zaten ze in het hoofdkwartier van PASOK allemaal naar hem te luisteren in plaats van zich bezig te houden met het redden van het land (een voorrecht blijkbaar alleen is voorbehouden aan de familie Papandreou die al bijna 70 jaar met deze operatie bezig is). Samaras had het over het opnieuw onderhandelen over de voorwaarden van de lening en voor het verlagen van de belasting.

In de vooravond was er een regeringsbijeenkomst en na die bijeenkomst gaf minister van Financiën Venizelos een toespraak. Die sloeg echt wel alles. Venizelos ging tekeer tegen allerlei mensen die met hun uitlatingen Griekenland in gevaar brengen, want de hele wereld luistert mee en het kan toch niet zijn dat iedereen zo maar zegt wat hij denkt.  Dat moet afgelopen zijn voor Venizelos. En wie zijn die mensen dan? In de eerste plaats Samaras, maar Venizelos richtte zijn pijlen ook op academici en journalisten. Dus het feit dat Griekenland elke drie maanden op de rand van de afgrond staat omdat er geen enkele maatregel wordt uitgevoerd, dat is de schuld van iemand anders? Deze incompetente regering die de problemen van het land maar niet aan de basis wil aanpakken staat een beetje te fulmineren tegen mensen die het met hen niet eens zijn?

Verder had Venizelos overigens niets te vertellen. Hij houdt nu koortsachtig videoconferenties met de trojka (want die hebben geen zin om nog tot in Athene te komen – er valt hier toch geen vooruitgang te zien). Die laatste zouden al die nieuwe taksen geen duurzame maatregel vinden. Er zal zwaar moeten gesneden in de uitgaven van de staat. Zo zal er wellicht binnenkort geen pensioen meet worden uitgekeerd aan mensen die jonger zijn dan 55 jaar.  100.000 ambtenaren zullen tegen 2015 aan de deur worden gezet. 65 organismen zullen worden afgeschaft (Herinnert u zich nog de NGO die zich bezig houdt met de tomatenkweek in Ivoorkust? Dat soort dingen dus zullen worden afgeschaft).

Maar dat zijn maatregelen die eind juni al zijn gestemd, maar gewoon niet zijn uitgevoerd. De trojka had verwacht dat de regering die maatregelen zou toegepast hebben tijdens de zomer, maar het bleek dat de meeste regeringsleden vakantie hadden genomen. Dat was dan ook de reden waarom de trojka 2 weken geleden gewoon vertrok.

7 thoughts on “Mediashow

  1. Venizelos komt met zwaar afweergeschut naar voren,verweert zich als een duivel in een wijwatervat en is duidelijk gefrustreerd uit Polen terug gekomen en heeft dan z’n baas in allerijl naar huis geroepen.
    Samaras is ook erg origineel met z’n “Yes , we can!” in grote letters en verschillende talen op de achtergrond.Hij zal zo eens de reddende engel zijn .
    Nu ze zoveel nutteloze jobs geschapen hebben,zullen ze mensen gaan ontslagen en waar moeten die van leven? Terug naar hun dorpen en naar hun velden nadat ze lekker warm of koel op een stoel in een kantoor gezeten hebben?
    Een Griek is van nature uit een ondernemer,hij is vindingrijk en werklustig maar zulke kwaliteiten kan je nekken door hem een luilekkerland aan te bieden , niet vermoeiend,zonder veel persoonlijke inzet en risico.DAT is wat ze gekweekt hebben en nu moeten oogsten. Ik heb medelijden vooral met jongeren die zich wel willen inzetten en de dupe worden van het gewicht dat de regering op hun schouders legt.Want er zijn zowat a chosen few die een eigen onderneming op touw zetten maar gefnuikt worden door de lasten.
    70 Jaren , dat zijn opeenvolgende generaties die ze bedorven hebben.Probeer zo’n tij maar eens te keren.

  2. 100 duiz ambtenaaren??? dat wordt weer huilen. het is intressant dan om te vertellen over de plein in hartje Athene ,het bekende Klauthmonos plein.
    1878 voor het eerst op de krant Hestia,werd er op vermeld , omdat daar de vaak ,bij iedere nieuw regering niuw amntenaaren werden aangestelt en de ontslagen gingen daar huilend protesteren. Κλαυθμος= huilen .in die tijd waren ambtenaaren ontslagbaar ,net zo als straks weer.
    voor de grieks lezende een paar meer namen.
    http://www.datacomm.gr/datacommunication/SiteResources/data/MediaArchive/images/newsletter/ath_sq.pdf

  3. 100.000 moeten er weg tegen 2015. En de trojka heeft het geduld verloren. Ze moeten er uit, en niet zo maar als backup. Nee, harde ontslagen.
    Omdat zoiets nogal moeilijk ligt met de Griekse grondwet, is het niet verwonderlijk dat de Griekse minister van Financiën een grondwetexpert is, nietwaar?

  4. die 100000 gaan tegen 2015 gewoon op pensioen, dus zo moeilijk kan het toch niet zijn ?

  5. troika wil Allagi edo te tora. zoals toen papa van Gap ook zei.
    ik denk dat binnenkort ken je griekenland niet meer. een andere woord dat vaak valt, is Balkanizeeren. Bulgarije jaaren 90. het niveau van de koopkracht van de griek is zo als terug in 1984.
    over die grondwetexpert ,zeg ik nieks (beetje zelf censuur) denkend aan een andere dikke die hier in nl ook het zelfde werk doet, bijna zo slecht ook.

  6. Tsja @Aleko, denderend is het niet, maar je haalt er natuurlijk wel de betekenis uit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *