Πόθεν έσχες

Toch mooi he, als je zo een Oudgriekse uitdrukking kunt gebruiken. Πόθεν έσχες (pothen esches) dus, ofwel de herkomst van je bezittingen. De uitdrukking wordt gebruikt voor een verrechtvaardiging van je bezittingen. Stel dat je bijvoorbeeld 20.000 euro aan inkomsten aangeeft bij de belastingen, maar je rijdt wel rond met een Porsche Cayenne, dan kan het zijn (niet dat het vaak gebeurd is) dat de overheid gaat vragen stellen hoe je wagen kon kopen. En dus moet je de herkomst van het geld aantonen waarmee je de dure wagen hebt gekocht.

Πόθεν έσχες gold voor de Griekse burger (nu ja, met mondjesmaat), maar nooit voor de politici. Het Opengov-principe van Georgos Papandreou zou daar eens verandering in gaan brengen. Politici zouden de herkomst van hun rijkdom op het internet moeten zetten. Georgos Papandreou is ondertussen geen premier meer, maar kijk: de πόθεν έσχες van de 300 huidige parlementsleden, van 22 europarlementsleden en van 89 vorige parlementsleden staat sinds gisteren online! U kunt het hier raadplegen (weliswaar enkel in het Grieks). De publicatie er van was overal aangekondigd, dus iedereen was ongeduldig en de servers van de site van het Griekse parlement (een site waarvan het ontwerp overigens 1 miljoen euro heeft gekost, maar dat is een ander verhaal) ging door de knieën.

Even opmerken: het is de πόθεν έσχες voor het jaar 2009 en de parlementsleden hebben het document zelf opgesteld. Erg overtuigend eerlijk is dat natuurlijk niet. En de verklaring van ex-minister Tsochadzopoulos (die uit PASOK is gezet en die in verschillende omkoopschandalen is betrokken en met twijfelachtig geld een duur huis onder aan de Akropolis heeft gekocht) is door het parlement als vals bestempeld.

De politici hebben allemaal een inkomen tussen de 100.000 en de 200.000 euro. Ze geven ook allemaal een verhoging aan van hun inkomen. Geen enkele politicus heeft een spaarrekening in Zwitserland. Maar zoals gezegd: het kan de Griek niet overtuigen. Het resultaat is teleurstellend voor hen: iedereen geloofde dat hier wat wereldschokkends zou zijn uitgekomen, maar dat kan natuurlijk niet. Gezien het om de toestand van 2009 gaan, hebben de politici tijd genoeg gehad om aan hun verklaring te sleutelen.

Laten we ondertussen ook niet voorbij aan het feit dat het Griekse parlement vorige week een bonus goedkeurde voor de ambtenaren die in het parlement werken. Toen daar erg heftige reacties op kwamen, is die maatregel ingetrokken. Resultaat: 21 miljoen kan terug uit het budget worden geschrapt.

En ondertussen blijft ook nog de vraag of de voormalige parlementsleden nog steeds verhoging van hun pensioen met terugwerkende kracht zullen blijven eisen. De bedragen die daar worden geëist, zijn vaak hoger dan de bedragen die in de πόθεν έσχες worden aangegeven.

(en kijkt u ook even in de tweets naar een post die verband houdt met de pothen esches)

9 thoughts on “Πόθεν έσχες

  1. Εσχες;;;eerder Αισχος!!!

  2. de site zou staan voor 30 dagen. probeer eens om de lijst te downloaden en bewaren??

  3. dus de data is niet te downloaden,en nog erger volgens een griek in nederland dat denkt dat iets heeft verandert daardoor en omdat enkele rijke grieken zijn gearesteert. draaideur belastingontduikers. smorgens gearesteert smiddags weer vrij en in 60 maanden de schuld terug betalen.
    er is geen reding voor deze bourdelo omdat de eigenaars en de klanten willen ze dat niet.
    een oplosing is er maar, Sta opla.!!!!

  4. Ik geloof dat er buiten een ‘500 – Internal Server Error’ paginaatje niet anders opgeladen is!
    Zelfs vandaag, om 2:34 geeft de server deze foutmelding hahaha

  5. @BelGriek, er bleek een scriptje te lopen dat nogal veel CPU in beslag nam. Ik heb ̩̩n en ander uitgemest. Hopelijk loopt de site nu wat sneller Рer was een zoekscriptje dat conflicten veroorzaakte.
    Indien het nog steeds traag gaat, geef me dan aub een seintje! Van mijn kant lijkt het nu beter te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *