ERT gesloten

Protestaffiche over de sluiting van ERT: een duidelijke verwijzing naar de fenixvogel van de Griekse junta

Protestaffiche over de sluiting van ERT: een duidelijke verwijzing naar de fenixvogel van de Griekse junta

Ongelofelijk wat er gisteren gebeurde. Iets na de middag kondigt regeringswoordvoerder Simos Kedikoglou aan dat de openbare omroep vanaf middernacht ophoudt met uit te zenden. De hele organisatie zal worden gesloten en alle 2656 werknemers zullen worden ontslagen. Binnen 3 maanden zou er dan een afgeslankte versie van de omroep weer operationeel zijn, met slechts 1000 werknemers.

Volgens Kedikoglou is de Griekse openbare omroep een toonbeeld van ondoorzichtigheid en verspilling. Dat die aankondiging uit zijn mond komt, is wel wat vreemd te noemen: toen hij in de oppositie zat en er al sprake was om 1 van de TV-kanalen te sluiten, stond hij op de barricades. Nadat hij pas in de regering zat, heeft hij 24 mensen aangenomen bij ET3, de satelliet van ERT in Thessaloniki. Die 24 verdienden een salaris dat in totaal equivalent was van 180 gewone werknemers van de omroep.

Wat is er precies aan de hand? De trojka is in het land en eist ontslagen in de openbare sector. Tegen eind mei hadden er al 2000 ambtenaren moeten worden ontslagen. De regering had normaal gezien een lijst klaar moeten hebben met mensen die de deur uit zouden gaan, maar die lijst was er niet. Dus doekt men snel-snel de openbare omroep op, want de Griekse grondwet laat niet toe dat je zo maar ambtenaren ontslaat, tenzij de positie niet meer bestaat.

Nu is er verspilling geweest bij de Griekse openbare zender, daar twijfelt niemand aan. Er waren gewoon te veel zenders en te veel plaatselijke stations. Ja, er waren vele politieke benoemingen, maar er waren evenveel mensen die het moesten rooien met het minimumloon. Maar het zeker niet de enige overheidsinstantie waar zoiets gebeurt. Maar om een openbare omroep daarom volledig te sluiten?

Meteen na de aankondiging namen de werknemers controle van de stations en begonnen ze hun gedacht te zeggen over de politiek. Iets wat voordien nooit eerder was gebeurd op de openbare zender. En het ging er vaak heftig en kritisch aan toe. Nooit eerder heeft de zender zo veel kijkcijfers gehad, volgens mij,

De manier waarop het signaal werd afgesloten deed denken aan junta-praktijken. Iets voor middernacht kwam de oproerpolitie het gebouw van de openbare omroep binnen en zette de zenders uit. Op de radio was er al een paar uur algemene stilte, en om 23:50u stonden opeens alle schermen op zwart.  Via de satelliet ging het nog even door, maar een uur later was dat ook voorbij. De website van ERT ging er meteen ook uit. Later tijdens de nacht zijn de antennes naar beneden gehaald.

Het kanaal van de Communistische Partij KKE, 902, bood aan om het signaal van ERT nog uit te zenden via haar frequentie. De digitale aanbieder Digea haalde daarop meteen 902 uit het menu. Werknemers van OTE trokken nadien naar de zendmast van Parnitha om daar het analoge signaal van ERT terug op te starten. Dat was te volgen via verschillende websites tot vanochtend 9:30u. Nu zwijgen ook de websites. Er is de hele nacht protest geweest voor de gebouwen van ERT, en de journalisten die in het gebouw waren, hebben de hele nacht door uitgezonden. Vandaag zitten ze wel zonder job.

De beslissing om ERT te sluiten, is er gekomen met een regeringsverordening. Er is geen wetsvoorstel ingediend. Er is geen parlementaire discussie geweest. Zelfs de coalitiepartijen PASOK en DIMAR waren blijkbaar niet op de hoogte, en gaan in geen geval akkoord met de beslissing. Er worden heel veel vragen gesteld of dit wel een democratisch proces is. Gisteravond waren er nog geruchten dat de regering Samaras door deze beslissing wel eens uit elkaar zou kunnen gaan spatten.

Vanuit de oppositie is er heel zware kritiek op de beslissing. SYRIZA-leider Alexis Tsipras ging meteen na de aankondiging van de sluiting naar de omroep om zijn steun te betuigen. Onafhankelijke Grieken en de KKE hebben hun afkeuring ook al laten horen. Enkel Gouden Dageraad is erg blij met de beslissing want de partij vond dat ERT absoluut geen objectieve zender was. Begrijpelijk: de openbare omroep heeft Gouden Dageraad de laatste 8 maanden niet 1 keer uitgenodigd en heeft geen enkele politicus van de neo-nazi partij aan het woord gelaten. In tegenstelling tot de privézenders die regelmatig een platform geven aan de partij.

ERT kon niet altijd van objectiviteit beschuldigd worden. Kritische stemmen werden vaak gesmoord. De zender heeft het programma van Kostas Vaxevanis (die bekend is geworden van de Lagardelijst), “De doos van Pandora”, reeds lang geleden stop gezet. Kostas Arvanitis, een journalist die zich kritisch had uitgelaten over minister van Openbare Orde Dendias, is ook ontslagen. De boodschap die ERT bracht, werd af en toe wel gestuurd vanuit de overheid.

Maar wat was (en is nu) het alternatief? Allerlei privézenders die in handen zijn van rijke Grieken die meestal hun fortuin hebben gemaakt door lucratieve contracten met de overheid in de wacht te slepen. Rijke Grieken die de boodschap willen uitdragen van hun politieke beschermheer. Rijke Grieken ook, wiens naar in verband is gebracht met de Lagardelijst. Dat is momenteel het medialandschap in Griekenland. De persvrijheid is met de sluiting van de openbare zender niet gebaat.

Natuurlijk speelt objectiviteit en de persvrijheid geen enkele rol in een blind besparingsbeleid, maar de vraag is toch hoe doordacht deze beslissing is geweest. De examenvragen voor de panhelleens examens worden over heel Griekenland digitaal en analoog rondgestuurd via het signaal van ERT. Grieken in het buitenland (en dat zijn er veel, dank zij de geweldige politieke koers die de elite van dit land heeft gevaren) keken steevast naar ERT om het contact met het vaderland te behouden. En ondanks alles wat ERT ook een prima toeristische ambassadeur voor het land, want de zender sponsorde ook vele toeristische documentaires. Dat lijkt voorlopig allemaal afgelopen. Niemand weet precies wat er binnen drie maanden zal gebeuren.

De Griekse journalistenvakbond ΕΣΗΕΑ heeft vandaag al gereageerd op de sluiting van ERT met een 24-uren staking en dreigt met rollende stakingen. We blijven in Griekenland dus zonder nieuwsgaring, net op een moment dat dit eigenlijk best nodig is.  En we zitten dus in een land dat geen openbare omroep heeft. Een direct gevolg van de besparingsgolf die door Europa raast. Zeer bedenkelijk.

41 thoughts on “ERT gesloten

  1. werkelijk te gek… natuurlijk moest er met ERT iets veranderen – 3 stations was teveel, en het was ook wel een bastion van ‘geplaatsten’ (vrienden en familie), maar op deze manier?? Het toont zowel de ongelooflijke onkunde van de regering als de al even ongelooflijke angst die ze hebben voor de trojka, nog altijd, ondanks het feit dat het IMF al heeft toegegeven dat ze fout zaten…

    Ik heb gisteren de hele dag in de rechtbanken doorgebracht, en dat had me al tot de conclusie gebracht dat de toestand zo vreselijk ernstig is, dat er in feite nog maar weinig hoop is dat dit allemaal ooit nog echt goed kan komen.

    Er is zoveel geld nodig, en zoveel goede wil en samenwerking… en van alle drie is er helemaal niks.

  2. Het is slechts een klein pre-junta Weimar stapje.
    Klopt @Hans, het komt nooit meer goed, niet in Griekenland en niet in Europa.We gaan der an!

  3. Eerlijk gezegd kan ik haast niet geloven dat we nu maandenlang? zonder staatsomroep zullen zijn. Zou het kunnen zijn dat ze dit weer als shock doen om volgende week weer te zeggen dat ze vreeeeeeselijk hard hebben onderhandeld met de trojka en dat de ERT gelijk afgeslankt de lucht in gaat??
    Of kunnen nu ongemerkt andere voorstellen door het parlement worden geritseld, zou het zo erg zijn???

  4. Hans,

    “…ondanks het feit dat het IMF al heeft toegegeven…..”

    Blijkbaar wil je je persoonlijke dromen tot werkelijkheid omturnen.

    Blijkbaar zie je wel een splinter in andermans oog, doch de balk in je eigen oog wil je niet zien.

    Je zet gewoonweg de meer dan subjectieve berichtgeving (om maar niet te zeggen : de leugens) van de Griekse zenders hier gewoon verder.

    Begrijp je dit dan niet ?

    Zie je dit echt niet in ?

  5. Dit valt natuurlijk niet goed te praten maar de ERT is natuurlijk gewoon een gouden baantjes buro voor de politieke vriendjes. Schandalig wat daar verdiend wordt, en niet omdat ze zo goed zijn.

  6. Dat laatste klopt niet, @Lex. Ze worden allemaal ontslagen, maar met een oude ontslagregeling (niet diegene die in de laatste leenovereenkomst staat, waarbij je maar 1 maand ontslagvergoeding krijgt).

  7. @bruno, bedankt voor de correctie. Ik had Iets anders gelezen.

  8. @Kaliopi, niet zeker wat je bedoelt? Maar als het je kan geruststellen, ik haal mijn informatie in de eerste plaats uit Belgische kranten en websites. Van de Griekse lees ik vooral de cartoons en de sport…

  9. @Hans.Ik maak je graag complimenten, daarom meen ik te moeten zeggen dat je kennis, inzicht en humor, de Belgische media en de Griekse cartoons ver ontstijgt.Je hebt een aantal essay-achtige stukken van de allerhoogste kwaliteit op je naam staan.Doe jezelf nu niet tekort!

    Ik kan @Kalliopi ook niet volgen.

  10. Erg surrealistisch allemaal, ‘n rondje zappen geeft alleen kanaaltjes op zwart en verder die private, commerciele telsell channels waarvan je je afvraagt wie die prullaria nu nog koopt…

    Goed, zo ziet de laatste levensfase van de Eurozone (of noem het kapitalisme zoals je wilt) er dus uit. Hebben we dat ook ‘n keertje meegemaakt. Precies zoals de charismatische man met de baard anderhalve eeuw geleden geschreven heeft.

    Het gaat de laatste tijd nogal in een stroomversnelling en het besef begint nu ook eindelijk bij de noordelijke landen door te dringen. Hoe lang nog tot de Big Bang en vooral, hoe gaat die “post-nuke phase” eruit zien? Place your bets gentlemen!

    Spannend hoor…

  11. Ze hadden bij ERT meer personeel dan bij de Engelse publieke omroep BBC!Het was al jarenlang bekend dat de ERT hele families aan baantjes heeft geholpen. Het is niet leuk wat er nu gebeurd maar wel nodig. De vraag blijft of het op z’on manier moest gebeuren. Volgens de laatste informatie gaan ze gewoon straks verder in afgeslankte vorm, we zullen zien.

  12. Zullen we dan het parlement ook naar huis sturen als het over verspilling gaat en baantjes voor familieleden en dan na de zomer in een afgeslankte vorm verder.

  13. Bij ERT werkten er 2.656 mensen.
    Bij de BBC iets meer dan 13.000.
    Soms vraag ik me af waar al die berichten vandaan komen.

  14. Ben benieuw of dat ERT bedrag dan ook wel 3 maanden van mijn DEH rekening af zal gaan. Zal wel niet, blijven plukken naar nederlands voorbeeld….

  15. Ah, dat ben ik vergeten te vermelden: de woordvoerder zei gisteren dat er geen ERT op de elektriciteitsrekeningen zal staan, zolang er geen omroep is. Phew, daarmee sparen we toch al gauw 3 euro per rekening uit.

  16. @Hans: drie kanalen, teveel? Als je vergelijkt op europees niveau dat je snel aan drie of meer kanalen per lidstaat komt. In België met een vergelijkbaar bevolkingsaantal hebben we er vier (met het nieuwe OP12). Dit is opnieuw een slag in het gezicht van de democratie, niet enkel omwille van het omzeilen van de democratische besluitvorming, ook omwille van het feit dat je hiermee het publiek een waardevol goed ontneemt, nlk. informatie, cultuur, opvoeding, etc…Dit is inderdaad een staatsgreep, en de regering moet hierom stante pede aftreden!

  17. edit: Als je vergelijkt op europees niveau zie je dat je snel aan drie of meer kanalen per lidstaat komt.

  18. Wel een heel drastische manier om het alsmaar dalende geboortecijfer een beetje op te krikken. (vanavond alleen maar licht in de slaapkamers)

  19. @omitsos, je hebt gelijk. De regering moet aftreden en iedereen in Griekenland krijgt een goed betaalde baan bij de overheid. Iedereen rijk. Viva Ellada.!

  20. @Omitsos, er keek toch geen kat naar, behalve naar de Champions League. Mensen die in “informatie, cultuur, opvoeding (!!)” geinteresseerd zijn vinden dat wel op het internet. Bovendien verdwijnt de openbare omroep niet, er komt er gewoon een nieuwe, kleinere en (hopelijk) iets betere en goedkopere.

    En de manier waarop… tja, gevoelige materie, maar misschien is dat wel de enige manier waarop het hier kan? Is hier al ooit een grote hervorming gelukt zonder (a) dat alles geblokkeerd wordt door belangengroepen, of (b)de belanghebbenden omgekocht werden met publiek geld (Olympic)? En laten we maar niet teveel spreken over democratie, rechtstaat etc…

    PS: in Belgie hebben we er trouwens veel meer – onze Waalse vrienden niet vergeten!

  21. @Lex: ik weet niet of die jobs bij de ERT goedbetaald zijn of niet (misschien even bij de VRT navragen om een referentiebedrag te hebben). De ERT draagt een openbare functie uit, zoals ik al zei in mijn vorige post. Men moet zich afvragen wat men hiervoor bereid is te betalen. Het feit alleen al dat er massaal protest is geuit in alle geledingen van de Griekse maatschappij, bewijst dat de ERT (wat jij er ook moge van denken) goed werk levert en geapprecieerd wordt. De Griekse staatstelevisie maakt deel uit van de Griekse identiteit. Daarom denk ik dat dit vanuit politiek oogpunt eens te meer fataal zal zijn, enerzijds omwille van de manier waarop men tot deze beslissing gekomen is (door alle democratische kanalen te omzeilen en gewoon een brutale, unilaterale beslissing te forceren (zelfs de coalitiepartners blijken niet op de hoogte te zijn, of staan niet of niet volledig achter de beslissing). Wanneer regeringspartners niet voltallig achter een beslissing staan is er enkel één optie die nog open staat. Het valt af te wachten wat er de komende dagen te gebeuren staat, het zou me niet verwonderen mocht de beslissing teruggeschroefd worden (of een deel hiervan om niet al te veel gezichtsverlies te lijden). Als je het mij vraagt wordt hier een staaltje keihard blufpoker gespeeld, en ik zie de regering het niet tot het einde volhouden.
    Na alle politieke turbulenties de afgelopen jaren denk ik dat dit de spreekwoordelijk laatste strohalm is.

    PS 1/Als je erbij bedenkt dat ze in augustus een nieuwe zender willen introduceren, weliswaar met een verminderd personeelsbestand (ongeveer de helft), waarom dan een reeds succesvol* en iconisch publiek goed zomaar volledig neerhalen. Dan lijkt het me beter gewoon graduele hervormingen door te voeren, met meer overleg. Ofwel heeft men dit inzicht gewoon niet in de regering en gaat men liever voor de drastische optie. Men zet liever zomaar 2600 mensen op straat, zonder boe of ba (nadat ze reeds sinds 2009 40 percent hebben ingeleverd op hun loon). Het lijkt erop dat men prefereert om het kind met het badwater weg te gooien, enkel om alleen te kunnen bewijzen aan de buitenlandse geldschieters dat men in staat is moeilijke en onpopulaire politieke beslissingen te maken.

    *2/De ERT maakte vorig jaar 50 miljoen euro winst. Dus jouw vooroordeelen en minachting ten opzichte van de publieke sector, die je zo welwillend en sarcastischerwijs tentoon spreidt, is hier erg misplaatst. Denk liever eens aan al die mensen die gisteren hun job opeens zijn kwijtgeraakt….just saying!

  22. @Hans, “er keek toch geen kat naar”

    Ik vind de ERT kwalitatief toch stukken beter dan de commercielen. Hiermee doel ik dan niet zo zeer op de interviews en praatprogramma’s (die volg ik eigenlijk zelden) maar toch wel op het gebied van documentaires, en sociaal maatschappelijke items. Het is de enige omroep die nog wat aandacht besteedt aan (noem het dan maar) “wereld cultuur”. Ze zenden ook veel “alternatieve” programma’s en documentaires uit, soms direct overgenomen van BBC, VPRO, etc.. en ik kan niet geloven dat dat soort dingen ERT de kop kost.
    Op gebied van sport, wie gaat er nu Roland Garros, atletiek, etc.. uitzenden? Niet alles is op internet.

    ERT radio kanaal Kosmos936 staat (stond) altijd op zowel thuis als op het werk, ik vergelijk het nog wel eens graag met Studio Brussel. Vanaf nu dus niet meer.

    Ondertussen hoor ik wel dat Rupert Murdoch met z’n FOX propaganda kanaal de Nederlandse ether overneemt. Een enge gebeurtenis als je ‘t mij vraagt en ik ben niet de enige daarin…

  23. @Omitsos, “maakte 50 miljoen winst”…???? Ja, geef mij geld uit de staatskas en ik zal ook winst maken….

    Geen enkel land heeft zoveel per hoofd voor de Champions league betaald als Griekenland…

    “Dan lijkt het me beter gewoon graduele hervormingen door te voeren, met meer overleg” – ik neem aan dat je al een hele tijd niet (meer) in GR verblijft?

    @Roel: dat is waar, er waren wel degelijke programma’s. Maar daarvoor heb je al die kanalen niet nodig. En wie Borgen of Downton Abbey wil zien zal de DVD wel kopen.

    Vind iedereen het werkelijk normaal dat er in de privesector een miljoen banen moeten sneuvelen maar dat er in de openbare sector nog niet 1 ambtenaar werd ontslagen?

  24. Inderdaad: hoe hoog moeten de kijk- en luistercijfers zijn voor we beslissen dat een overheidszender een bestaansreden heeft? Dat criterium kan je dan wel invoeren bij de privézenders, daarom net zijn er overheidszenders nodig. Ook bij mij stond Kosmos de hele tijd aan, en ik zocht toch wel regelmatig mijn toevlucht tot NET om aan de Turkse series te ontsnappen.

  25. @Hans: genoeg ontslagen tout court! Je Champions League argument is gewoonweg niet overtuigend en next to the point.
    Opnieuw: de ERT is een winstnemende onderneming en die logica volgend is er geen enkele reden voor nog meer besparingen, laat staan deze af te schaffen. Misschien zijn er enkele dingen voor verbetering vatbaar, maar die issues ga je niet oplossen door een staatsomroep ei zo na op te doeken om er dan gewoon in augustus een nieuwe op te laten starten. Lijkt me redelijk inefficiënt en het doet mer ergens vermoeden dat dit er politieke belangen meespelen.
    Als ik sommige commentaren lees (zonder namen te noemen) wordt openbare dienstverlening als vanzelfsprekend beschouwd, het is een goed dat zeker niks mag kosten aan de maatschappij en per definitie geldverspilling is.
    Om terug te komen op ERT: denk je dat een televisiestation zichzelf runt zonder enige nood aan blijvende investeringen, gewoon al om het materiaal technisch te onderhouden/vernieuwen.
    Wat openbare dienstverlening betreft in het algemeen: ja het systeem van cliëntelisme moet verdwijnen en enkel competente ambtenaren zouden mogen blijven. Maar ik vrees dat die logica al te graag wordt aangehaald door de regerende partijen om het ambtelijk apparaat nog verder in haar voordeel te politiseren, door mensen te ontslaan louter onder het mom van bezuinigingen. Dit ten koste van mensen die het verdienen om langer dan één legislatuur hun openbaar ambt uit te oefenen.
    Opnieuw; een samenleving moet er iets voor over hebben om degelijke openbare dienstverlening te kunnen garanderen aan iedereen (of althans aan zoveel mogelijk mensen). Dat houdt natúúrlijk ook in dat iedereen rechten en plichten heeft. Misschien in plaats van jullie blind te staren op de openbare sector als zogenaamde allesvreter en destructieve kracht, zou het beter zijn de enorme kapitaalvlucht en belastingsontduiking aan te halen ( wat zeker en vast niet een uitsluitend Grieks probleem is). Dan heb ik het ook over de zogenaamde Europese subsidies die in jullie opinie uitsluitend inefficiënt wordt opgeslorpt door de overheidssector. Dit is waarschijnlijk een open deur intrappen, maar het staat onherroepelijk vast dat indien je als samenleving deze financiële wantoestanden te lang laat doorgaan het sociaal weefsel(en wat hiervan in Griekenland nog overschiet) en de economie (zowel privé als publiek, nooit kansmaakt op herstel. Geen wonder dat deze bezuinigingspolitiek gedoemd is om te mislukken en door de hele bevolking als illegitiem wordt bevonden. Dit ontkennen is op veel verschillende niveau’s verkeerd (zowel politiek, economisch en nu ook cultureel).

  26. Over de kwaliteit van ERT wil ik niet oordelen.
    Maar zo ga je niet om met mensen..

  27. Ondertussen hoor ik ook wel (Griekse) stemmen uit mijn eigen vrienden en kennissen kring: “laat ze maar eens weten wat het is om van de ene dag op de andere ontslagen te worden – tot nu toe heeft de publieke sector nog op geen enkele manier de crisis beleeft zoals wij (de private sector) het heeft beleefd. Het werd hoog tijd.”

    De hele discussie rondom ERT is een hot item aan het worden en brengt zelfs mensen in vervoering en discussie (blogs, Facebook, Skype) die zich voorheen niet met de crisis bemoeiden (te druk met overleven of achter hun werkgever aanrennen om betaald te worden). Dit kon inderdaad wel eens “the last straw” zijn. En laten we het hopen.

    @Hans, ik heb ‘t niet over Borgen of Downton Abbey, maar over educatieve programma’s (een documentaire over de Iraanse Revolutie, een portret van de wetenschapper Tesla, het programma Balkan Express [genoten!], slow journalism, etc.. etc… ), dingen die ik (als volwassene) graag zie en ook aan mijn kinderen zou laten zien (als ik ze zou hebben). Je weet hoe gesloten en in zichzelf gekeerd de Griekse samenleving is en daarom is het des te belangrijk dat er omroepen zijn die een wat wijder blikveld hebben.

  28. @Roel, ik vind het ook wel jammer dat die programma’s (tijdelijk, niet te vergeten) verdwijnen, maar de realiteit is dat ik er niet naar keek. Net zoals ik het jammer vindt dat al die winkels dichtgaan waar ik nooit iets kocht… Er is nu eenmaal geen geld om verder te doen zoals het was. Laten we dan maar hopen dat de nieuwe zender een goede start kan nemen.

    @Omitsos, dat ERT winstgevend was houdt echt geen steek. Dat betekent dan dat er ergens 50 miljoen belastinggeld op een ERT-rekening staat terwijl tegelijkertijd de mensen honger hebben? Of bedoel je dat ERT zonder overheidsgeld draaide??

  29. Ik volg hier toch wel een beetje de redenering van Yiannis Kotsiras hoor: omdat ik zelf nooit op de wegen van het afgelegen Karpathos rijd, betekent dat toch niet dat die wegen geen zin hebben?

  30. klopt, maar moet er op Karpathos een driebaanssnelweg liggen, of is wat behoorlijk en veilig asfalt voldoende?

  31. @Roel: mocht je het nog niet weten, de Griekse overheid heeft een enorme schuldenberg. Die winst wordt gewoon gebruikt om andere putten mee op te vullen.

  32. @Omitsos: hoe zou de ERT winst kunnen maken die elders wordt aangewend? ERT KRIJGT geld van de overheid (van ons dus) – als daar wat van overblijft, dan is dat geen winst, maar gewoon ongebruikt belastinggeld. Dat dat boekhoudkundig een ‘winst’ is, ie een surplus op de balans, dat zal wel zijn, maar dat is geen geld dat door ERT gewonnen wordt en aan de staat wordt geschonken… ERT zou alleen “winst” kunnen maken als ze ZONDER OVERHEIDSGELD zouden werken… Het is trouwens niet de taak van een openbare zender om winst te maken.

  33. @hans: winst of surplus, hoe je het ook wilt noemen, het geeft een heel ander beeld dan wat sommigen er willen van maken, nlk dat van een spilzieke overheidsinstelling

  34. @Omitsos, die 50 miljoen “winst” (op welke wijze dan vraag je je dan toch meteen af) lijkt me behoorlijk wishful thinking maar zolang ik geen bronvermelding zie met breakdown neem ik dat alles graag met een korrel zout.

  35. Door het over ‘enorme verspilling’ bij de ERT te hebben, met een soort vergrootglas, ook in de internationale pers, hebben ze de discussie in een andere richting geduwd.
    Het probleem is niet de ERT, er zijn veel meer diensten die goedkoper zouden kunnen functioneren zonder hun kwaliteit te verliezen maar het is de regering die niet weet hoe ze moeten hervormen.
    Ik denk dat ze in aanwezigheid van de trojka een enorme blunder aan het maken zijn

  36. @bea. Natuurlijk heb je gelijk en er moet ook op veel meer fronten gesneden worden in de buiten proportionele beloningen. Echter nog steeds is het volgens de huidige wetgeving niet mogelijk om te reorganiseren en dus, als je iets wilt veranderen, moeten er draconische maatregelen getroffen worden. In mijn ogen is tot nu toe de tacktiek van de overbetaalde werknemer om maar te blijven praten en vooral de aandacht van het echte probleem af te leiden. Namelijk de verspilling en het clientisme. Wat hier is gebeurd is heftig maar wel in het belang van de mensen die in dit land de rekening moeten betalen. In het belang van het land zal dit vaker moeten gaan gebeuren en moet het uit zijn met het beschermen van de profiteurs.

  37. @Lex, het is voor ons erg moeilijk om te beoordelen waar de grootste verspillingen plaatsvinden, ik zou daar ook geen uitspraken over durven doen.

    Het enige wat ik kan beoordelen als burger is dat de manier waarop nu beslissingen worden genomen de grenzen van een democratie overschrijden, en dan praten we ook nog over nieuwsvoorzieningen in een crisis als nooit tevoren.

    Ik heb verder niks tegen logische hervormingen maar vindt dit enge ontwikkelingen, alleen gesteund door ND en XA.
    Als we niet nu protesteren, en protest betekent niet dat alles bij het oude moet blijven, dan ben ik bang voor wat er nog meer kan volgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *