Metro-blackout

U heeft het wellicht al gezien als u naar de “Stakingen”-pagina ging kijken: de metro in Athene (en dan bedoel ik lijnen 2 en 3 rijdt al meer dan een week niet meer wegens een lange staking. Het centrum van Athene is dagelijks een kluwen van verkeersproblemen als resultaat.

Wat is de reden van de staking? De lonen van de werknemers van de metro zullen binnenkort mee worden opgenomen in de eengemaakte salarisschaal. Die eengemaakte salarisschaap was één van de voorwaarden die in de eerste leenovereenkomst stond die de Griekse overheid met de trojka heeft ondertekend. Niet alleen ambtenaren, maar ook werknemers in openbare nutsbedrijven moeten onder het stelsel van deze schaal vallen. Dat ligt moeilijk, want de sterke vakbonden in deze bedrijven hebben altijd hoge lonen weten af te dwingen bij de verschillende regeringen. Zo verdienen de werknemers van de metro meer dan dokters in openbare hospitalen of dan universiteitsprofessoren.

Verwacht werd dat de regering Papandreou deze eengemaakte salarisschaal zou invoeren, maar eigenlijk is er onder het beleid van de jongste Papandreou-telg voornamelijk gepraat en heel weinig uitgevoerd. Maar de invoering van deze salarisschaal kan niet langer meer worden uitgesteld.

Dat er protest zou komen, was te verwachten. Uiteindelijk dreigen sommige werknemers hier bijna de helft van hun inkomen te verliezen. De vakbonden schreeuwen van de daken dat ze moeten werken in moeilijke omstandigheden. Inderdaad, ze zien het daglicht niet tijdens hun shift. En ze moeten ook op zon- en feestdagen werken. Maar zo zijn er ook nog andere beroepsgroepen en die hebben niet de mogelijkheid om met een staking dergelijke druk uit te oefenen. Nu ben ik de laatste om het recht van stakingen in twijfel te trekken, maar het is toch wel belangrijk om de context te schetsen.

Met de Griekse media weet je nooit wat waarheid of gerucht is, maar naar het schijnt zouden er 6 verschillende vakbonden actief zijn bij de Attika Metro. Als 1 van de vakbonden beslist om te staken, dan ligt alles plat. En zelfs als de leden van de overige 5 vakbonden niet akkoord gaan met een staking, kunnen ze niet werken en worden ze toch betaald.

En volgens minister van Ontwikkeling (ja, dit land heeft een ministerie van Ontwikkeling), zouden heel wat stakers eigenlijk gewoon zich ziek hebben verklaard. Waardoor ze dus wel gewoon uitbetaald werden, maar niet gingen werken.

Of het waar is of niet, laat ik in het midden. Wat ik echter wel belangrijk vind, is dat coalitiepartij PASOK gisteren liet verstaan dat het misschien geen slecht idee was om de werknemers bij het openbaar vervoer niet op te nemen in de eengemaakte salarisschaal. Het is wel PASOK (weliswaar met een andere voorzitter) die deze overeenkomst, hoe rechtvaardig of onrechtvaardig ook, heeft ondertekend. Misschien kan PASOK hiermee proberen verloren zieltjes te winnen, maar het wordt voor de buitenwereld wel duidelijk dat je niet kunt vertrouwen dat een handtekening bindend is voor hen.

De stakingen in het openbaar vervoer zijn al illegaal verklaard, maar toch blijven de metrostellen aan de kant. Wellicht zullen de werknemers vandaag toch worden opgeroepen om naar hun werk te komen, want anders zouden er ontslagen vallen. Dit probleem is nog lang niet van de baan.

7 thoughts on “Metro-blackout

  1. Dit is precies het soort mentaliteit waarover vele mensen vooroordelen hebben over Grieken maar die in dit geval wel onaanvaardbaar is. Als metro-bestuurders hetzelfde loon krijgen als dokters en professoren dan zit je met een REUZE socio-economisch probleem. Dan is de macht van vakbonden buiten proportie en te politiek gekleurd. Hiermee stellen de metro-werknemers vakbonden en bij uitbreiding Griekse werknemers weer eens internationaal in een niet zo rooskleurig daglicht waardoor vooroordelen bevestigd worden. Dat de besparingen onrechtvaardig streng zijn jazeker, maar dit soort extreem lange stakingen zijn ook in het nadeel van ‘de gewone werkmens’ die zich elke dag door een miljoenenstad moet verplaatsen. Hiermee bijten de stakers in hun eigen vel want het bevestigt voor de buitenlandse publieke opinie dat Griekse werkmensen een te hoge levensstandaard hebben. Staking moet goed gegrond zijn om bij mij en vele anderen nog positief effect te creëren.
    Erger nog is dat Pasok de acties beloont door eraan toe te geven waarmee de onrechtvaardigheid tov vele andere beroepscategoriën toeneemt.

  2. Jammer van de mensen die wel willen werken voor een gewoon salaris die zouden het zo over willen nemen denk ik zo.
    Belachelijk dat die lonen hoger liggen dan van doktoren…………hebben ze dan ook jaren een pittige studie achter de rug om bij de metro te kunnen werken????

  3. Ik weet niet hoe het met de professoren zit maar de gemiddelde dokter had misschien op papier minder geld, ze verdienden toch een vermogen erbij door de envelopjes die ze kregen.

  4. Dit komt voor buitenlanders (potentiele toeristen) natuurlijk wel heel raar over.
    Metrowerknemers, die MEER verdienen dan een arts of professor, die er een hele studie voor heeft gemaakt.
    Schandalig en onacceptabel, dat ze dan ook nog het lef hebben, om te gaan staken en inderdaad andere Grieken hiermee in de problemen te brengen.
    Het algemene imago van Grieken zal bij toeristen en anderen weer een flinke deuk oplopen.
    Die vakbonden zouden eindelijk eens flink aangepakt moeten worden.
    Het zou goed zijn, als de trojka hier eens ingreep.

  5. “In a country where the minimum wage has been cut to 586 euros per month, the average wage is under 1,200 per month and where a quarter of the work force is unemployed, engaging in a rolling strike and speaking of “a war,” “degrading conditions,” “junta” and “dead bodies” when the average salary of those involved in the protest will remain above 2,000 euros and higher than other frontline public servants such as teachers, doctors, nursers and sanitation workers threatens to pierce the barriers of solidarity.”

    Ik kan het alleen maar eens zijn met de schrijver: http://insidegreece.wordpress.com/2013/01/25/an-underground-resistance-in-athens/

  6. En zeggen dat Deense vriend Thomson de Griekse lonen en pensioenen nog wil verlagen……..

  7. Vanochtend kwam ik terug na een paar dagen Athene vanwege noodzakelijke ziekenhuisbezoeken. Van ons salaris waar zo weinig van is overgebleven moest ik dure taxi’s betalen en werd nog duidelijk voor een aantal euroos opgelicht door de taxichauffeur en zonder bon! Ik had geen zin met een kind bij me om er een zaak van te maken, maar het is duidelijk dat iedereeen doet waar hij zin in heeft, zonder enige controle.
    Er is nog een lange weg te gaan helaas……en het stelt me teleur dat men zo makkelijk medeburgers schaadt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *