Photoshop

Unfollow 15

Unfollow 15

Omdat heel wat media niet bepaald objectief zijn, en ook wel omdat journalisten in Griekenland met bosjes hun job verliezen, hebben een aantal van hen, samen met bekende Griekse bloggers, zich gegroepeerd in een soort van losse redactie voor een maandblad. Dat onafhankelijke blad, Unfollow genaamd, is zich stilaan aan het ontwikkelen als een luis in de pels van het politieke bestel.

Unfollow brengt soms reportages die de vinger duidelijk op de wonde leggen van een aantal problematieken die de Grieken bezig houdt. Zo verscheen er een artikel in het blad twee maanden geleden, waar de journalist zijn hand had weten te leggen op de belastingsaangifte van vier steenrijke Grieken (reders, eigenaars van media, en zo meer). Bleek dat ze alle vier een belastbaar inkomen voor 2011 hadden aangegeven tussen de 18.000 en de 30.000 euro. Dat zorgde al voor heftige reacties in de traditionele media, die in handen zijn van een aantal van die rijke Grieken. Unfollow zei niet dat deze figuren belasting ontduiken, maar stelde gewoon vast dat ze een laag inkomen aangeven.

En vorige maand berichtte het blad over een brandstofsmokkel waarbij één van de twee grote oliemagnaten van Griekenland is betrokken. De redactie kreeg doodsbedreigingen naar aanleiding van het artikel. Ik heb er hier eerder al over bericht.

En deze maand is het weer prijs. De voorpagina van Unfollow laat een foto zien van premier Samaras die met photoshop bewerkt is. De foto is een knipoog naar de foto’s die de Griekse politie had gepubliceerd van de vier jongeren die gearresteerd waren na een mislukte bankoverval in noordwest Griekenland. De vier bleken leden van de organisatie “Samenzwering van de Cellen van het Vuur”, een nieuwe terroristische organisatie, en één van de gearresteerden was een persoonlijke vriend van Alexis Grigoropoulos, de tiener die in december 2008 werd doodgeschoten in de buurt Exarcheia. U herinnert zich mijn post nog wel. Volgens de jongeman was dit voorval de directe aanleiding waarom hij de weg van de anarchie had gekozen. Ondertussen is zijn moeder, die blijkbaar naar wat media-aandacht hengelde, ook nog eens op televisie de steun aan haar zoon komen betuigen.

Yiannis Michelakis is niet blij met Unfollow

Yiannis Michelakis is niet blij met Unfollow

Maar Unfollow dus. Bij Nea Dimokratia zijn ze er niet blij mee. De woordvoerder van de partij kreeg gisteren op de openbare omroep uitgebreid een podium om te komen zeggen hoe dit allemaal van weinig respect betuigt.

De directeur van de persdienst van Antonis Samaras gaat nog verder. Die vraagt aan de openbare aanklager om een beslissing uit te vaardigen die het publiceren van het titelblad van Unfollow op internet strafbaar zou maken. Wat dan weer koren op de molen van velen is, die eens te meer zullen zeggen dat de persvrijheid in Griekenland niet gegarandeerd is, iets wat de Persvrijheidsindex ook al heeft laten zien: Griekenland is gezakt van plaats 70 in 2012, naar plaats 84 in 2013.

19 thoughts on “Photoshop

  1. το εχεις στο σπιτι;

  2. όχι ακόμα, θα το πάρω σήμερα

  3. σελ 16 και 17 ,υπεροχο.
    misschien kunnen wij een beetje helpen, ze hebben een abonnement service, mensen die Grieks lezen in het buitenland kunnen het kopen, 80€ voor een jaar. hij is mooi en scherp .

  4. Weet je wat heel erg is @Bruno en andere geëngageeerde lezers?:Dat jou tweet van 4 uur geleden, met link, over de niet-veroordeling van Ilias Kasidiaris MP van Golden Dawn, door Google gewoon weggecensureed is, althans onbereikbaar gemaakt.Die YANKS zullen wel bepalen wat de Wereld op dit fascistoïde gebied weten mag.

    Ik heb mijn kennis bij de Elefterotypia-boys van EnetEnglish moeten vergaren(God Bless Them!),maar ik blijf het wel erg vinden.Jij kunt er helemaal niets aan doen,maar erg blijft het.En Kathimerini zelf( in de Engelse versie althans) komt ook niet verder dan de vooraankondiging van het vandaag plaats te vinden proces.Allemaal heel tricky en suspect.

  5. Ze hebben het een paar minuten geleden veranderd en een “gecached” exmplaar van eKathimerina beschikbaar gemaakt.Daar zit toch iemand te rommelen aan de berichtgeving.

  6. Ik heb gisteren in de luchthaven met de beste bedoelingen een exemplaar van Unfollow gekocht voor de vlucht naar Brussel, maar helaas, het is werkelijk bijna niet te lezen… 128 bladzijden bijna doorlopende tekst – geen enkele zin voor lay-out, selectie, … het is in feite gewoon een verzameling lange teksten van tientallen auteurs min of meer aan elkaar geniet… Het zal wel interessant zijn, maar het is toch eerder werken dan lezen voor het plezier…

  7. καλα ,δεν παιζεσαι με τιποτα.δοκιμασε το Λουκη λουκ την αλλη φορα.

  8. tja Tzimi, dat zal ik inderdaad moeten doen, en met mij vele andere nieuwsgierige kopers vrees ik… Als ze zelf enkel voor hun clubje van ‘gelovigen’ willen schrijven, is dat hun keuze natuurlijk; maar dan zullen ze ook heel snel irrelevant worden… Het kan toch niet zo moeilijk zijn om het een beetje aangenamer om te lezen te maken? Of is dat iets ‘vies’? Moet dat soort journalistiek in Griekenland altijd doodernstig, zwaar en doorwrocht zijn? Het zijn de jaren ’70 toch niet meer?

  9. dus ik schrijf, <>. en nee de meeste meten niet eens wat de jaren 70 waren.
    den peirazei tin alli fora tha paro dyo.

  10. schrijf je er misschien zelf in Tzimi? Ik denk nochtans dat ik gelijk heb – ik denk niet dat in Griekenland de markt voor onafhankelijke (dus ook onafhankelijk van KKE, Syriza, …)kritische journalistiek erg groot is: de meesten hebben hun mening en weigeren naar iets anders te luisteren. Maar om die markt te ontginnen is de stijl die ze gekozen hebben simpelweg fout. Ze gaan enkel voor hun eigen kerk preken en hun geloofwaardigheid snel verliezen. Een voorbeeld: bij mij op het werk zijn heel veel redelijk jonge mensen die goed opgeleid zijn en graag de andere kant van de actualiteit willen zien. De traditionele media helpen hen niet. De blog-o-sfeer is te ongecontroleerd en te anoniem. Voor die mensen zou een kritisch blad in de stijl van de vroegere Humo, of Mao Magazine een welkome bron van informatie zijn. Maar iets als Unfollow in zijn huidige vorm is te veel, te zwaar, te serieus, te ‘underground’.

  11. Om eerlijk te zijn: mij doet Unfollow denken aan de studentenbladen waar geëngageerde studenten lange stukken schrijven. Het is in ieder geval niet in 1 ruk uit te lezen, maar het is in ieder geval wel wat diepgravender dan de meeste bladen en kranten.

  12. het gaat niet wie gelijk heeft,jij vind het niks en afhankelijk van een partij of een richting, ik zou niet weten welke., ik vind het goed en zelden dat in de laste jaren iets zag dat ik daarvoor een abonnement zou nemen.
    de goede opgeleid jonge mensen denk ik dat slim genoeg zijn om de unfollow te lezen en zelf filtreren en de beste van houden.
    ik denk dat in de unfolow zo als ook op internet op protagon vaak verschillende kanten van de actualiteit kan zien, en altijd je moet zelf je hersens gebruiken.
    ps. ik zie dat het fout ging bij de vorige bericht moest zijn,dus ik schrijf een lezer minder .
    de blogosfera kan ook niet anders, met Dendias aan het hoofd je weet het niet in griekenland. Petrina xronia ,weer.

  13. het is ook niet om in een ruk te lezen, het is een maand magazine. αυτο ειναι αυτονοητο.

  14. Hoe zit het eigenlijk met het blad Epikaira? Is dat niet kritischer, onafhankelijker, …? Of heb ik mij dat laten wijsmaken?

  15. maar wat is onafhankelijk?? uiteindelijk ben je toch zelf die zegt ja of nee het kan zo zijn of niet.en je moet zeker meer lezen dan een blad .

  16. Wie wat dieper graaft op het internet komt ook bij schandelijke praktijken uit. Maar Griekenland is natuurlijk wel de huidige brandhaard.

    Zelf spreek ik geen Grieks, maar zou met veel interesse een paar items willen lezen. Wellicht is het mogelijk om de “hotste items” naar het Engels te vertalen.

    Wat in Griekenland (en Portugal, Ierland, Italië, Spanje en Cyprus) gebeurt kan voor ons allen van waarde zijn.

    Aan de initiatiefnemers zelf wil ik graag zeggen:”keep up the good work”!

  17. @Frits.Je kan Google van Grieks naar Engels laten vertalen;als je een beetje meer dan gemiddeld van Griekenland in het algemeen afweet en aanvoelt hoe de Grieken denken (@Tzimis is daar een goed voorbeeld van); als je de Euro -(crisis), de Troika en het neo-Liberale gedachtengoed ook redelijk beheerst; kun je met die onbeholpen vertalingen toch wel een heel eind komen.Loopje echt ergens mee vast, dan zijn er hier best een paar mensen die je zo nu en dan een beetje willen helpen.
    Je zou er dan verstandig aan doen je visitekaartje achter te laten met wie, wat en waarom je er dieper in wilt duiken.Waar sta je politiek/sociaal/economisch zo’n beetje.

    Sorry aan @Bruno als ik teveel op zijn stoel ga zitten.

    En nog even @Frits:je vind een wereld aan informatie in de niet Griekse ,”moderne” talen in de rechter kolom bij “Bruno’s Tweets” met een schat aan links naar relevante artikelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *