Aanval op goudmijn in Chalkidiki

Sinds de crisis in Griekenland is uitgebroken, blijkt opeens dat het land allerlei natuurlijke rijkdommen heeft. Opeens is er sprake van gasvoorraden, petroleum, en ook goud. Dat goud was er al langer, en in het verleden is er zelfs een goudmijn gebouwd in het noorden van Griekenland, in Chalkidiki, een prachtig natuurgebied.

Maar door allerlei bureaucratie, en misschien omdat het ook te weinig opbracht, werden de werkzaamheden in de goudmijn in het dorp Skouries stop gezet. Op 12 december 2003 werd na een gerechtelijk bevel de goudmijn en de kantoren van het bedrijf TVX Hellas overgenomen door de Griekse overheid voor een bedrag van 11 miljoen euro. Dezelfde dag nog wordt alles doorverkocht aan het bedrijf Ellinikos Chrysos voor de som van … 11 miljoen euro. Zoals de praktijk in Europa verlangt, moet in een dergelijk geval het openbare goed (de goudmijn dus) worden verkocht via een openbare aanbesteding waar meerdere gegadigden (als die er al zijn) een bod kunnen uitbrengen. Dat gebeurde hier dus niet. En niet alleen dat: het bedrijf kreeg bij de goudmijn nog een bebost gebied van 317 vierkante kilometer cadeau.En daar bleef het niet bij: het bedrijf wordt vrijgesteld van belastingen op haar werkzaamheden! Zou dit één van die speciale economische zones zijn waar Brussel zo op verlekkerd is? De Griekse overheid verdient dus geen cent aan deze zogenaamde waardevolle investering!

Nu blijkt dat er heel veel koper in de grond zit van dat gebied. Het bedrijf heeft het hele bos afgeschermd en de buurtbewoners mogen er niet meer in. Er bestaat grote zorg over de schade aan het milieu: Eldorado Gold zal alle bomen in het gebied rooien en de streek rond Skouries zal in feite een open kopermijn worden. Door het gebied stromen 2 rivieren die de streek van drinkwater voorzien. Omdat er bij de mijnbouw heel wat arsenicum wordt gebruikt, bestaat de vrees dat het drinkwater ernstig vervuild zal worden en dat het leven in de buurt onmogelijk zal worden. En te bedenken dat een deel van het gebied uitgeroepen is tot Natura 2000 gebied (hoewel we al gezien hebben dat zoiets in Griekenland vaak van weinig betekenis is).

Controle van de overheid is er niet: die laat Eldorado doen wat het wil. Het bedrijf mag blijkbaar doen en laten wat het wil. De redenering van de regering lijkt te zijn dat dit een signaal geeft aan buitenlandse investeerders dat het goed zaken doen is in Griekenland.

Uitgebrande tractor

Uitgebrande tractor

Reeds jaren is er in en rond Skouries al min of meer een burgeroorlog aan de gang. Regelmatig komen de bewoners op straat om te protesteren. Ondanks het feit dat het bedrijf aan een paar honder mensen werk biedt, dreigen toch heel wat mensen in de buurt hun job te verliezen. De activiteiten van Eldorado hebben een dergelijke impact op het milieu, dat het toerisme -een belangrijke bron van inkomen- er zal onder lijden (mensen blijven begrijpelijkerwijs weg), maar natuurlijk ook de landbouw en visvangst.

Bij de regelmatige protesten, beschermt de oproerpolitie steeds het gebied van Eldorado. Bij schermutselingen zijn in het verleden al rubberkogels gebruikt. Regelmatig worden mensen opgepakt en worden er rechtszaken aangespannen tegen mensen die protesteren. En soms grijpen de bewoners naar meer drastische middelen om te protesteren. Zoals afgelopen nacht. Zo zijn een vijftigtal gemaskerden naar de werven van Eldorado getrokken en hebben ze met molotov cocktails een aantal van de graafmachines van het bedrijf in de as gelegd. Ook werden 2 wachters van het bedrijf overvallen, vastgebonden en naar eigen zeggen overgoten met benzine. Er werd gedreigd hen in brand te steken.

Dit voorval kwam meteen in het Griekse nieuws, maar het is heel uitzonderlijk dat Skouries de voorpagina’s haalt. De buitenlandse media hebben er meer interesse in, kijk maar naar de video’s van de Spaanse en de Franse TV.

6 thoughts on “Aanval op goudmijn in Chalkidiki

  1. Weg met die canadezen en wie hun naar daar gehaald heeft, alsof er geen goud meer is in noord amerika

  2. De Grieken kunnen immers even goed zelf hun natuurgebieden om zeep helpen, nietwaar? Uiteindelijk is het vooral de Griekse overheid die hier zwaar tekort schiet, door het gebrek aan controle, het natuurgebied dat ze er gratis en voor niets bijkregen, etc. Om nog maar te zwijgen van de belachelijke prijs die ze vroegen. Je zou bijna gaan vermoeden dat er ergens wat envelopjes zijn gewisseld…

  3. Inderdaad @Bartje, 5% van de goudmijn is trouwens in handen van Aktor, het bedrijf van Bobolas (die onder de naam Babis Vovos heel de noordelijke voorsteden heeft volgebouwd). Bobolas heeft ook heel wat media in handen. Verbindt nu gewoon de puntjes en het plaatje wordt wel duidelijk.

  4. Heeft er al iemand opgemerkt dat Aristoteles waarschijnlijk ergens in die bossen is opgegroeid? Je zou er een complot achter beginnen zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *