Wordt vrijwilligerskliniek het zwijgen opgelegd?

Ik had het in mijn post van gisteren over de vrijwilligerskliniek van Elliniko, die we ook bezocht hebben in het kader van de reportage voor Terzake. Door dit soort reportages is de vrijwilligerskliniek die is opgestart door dokter Georgos Vichas in het buitenlandse nieuws gekomen. In het Griekse nieuws, althans op televisie, is de dokter zo goed als nooit te zien geweest. 1 keer is hij in een panel opgenomen om vragen te stellen aan de minister van Volksgezondheid, die de dokter voornamelijk schoffeerde.

U ziet in de video hieronder hoe de dokter beschrijft dat kankerpatiënten bij hem over de vloer komen en dat zwangere vrouwen, 8 maanden in de zwangerschap, niet 1 bloedonderzoek hebben gedaan. Waarop de minister riposteert dat hij daarvoor een gezondheidsvoucher heeft gecreëerd. Volksgezondheid met bonnen, dus. Je kunt er wel niet mee terecht in een kraamkliniek. Maar de minister vindt het nodig om ruzie te maken over het feit dat het niet kan dat een zwangere vrouw geen bloedonderzoek heeft ondergaan. Het is een typische reactie van de Griekse politicus: hard gaan roepen, en focussen op details, zodat in het “gesprek” (dialoog is een Grieks woord, maar lijkt hier in Griekenland een stille dood te zijn gestorven) de essentie compleet verloren gaat. Georgiadis verdedigt zijn stelling door te stellen dat hij een boekhouder is.

annonce Vichas spreekt uit ervaring en is daarom wellicht gevaarlijk. Dat is in ieder geval een conclusie die je zou kunnen trekken. De dokter werd uitgenodigd door het Franse magazine Le Nouvel Observateur op een internationaal congres dat op 6-7 februari zal worden gehouden in het Megaro Mousikis in Athene onder de titel  “Τολμήστε για τη Δημοκρατία” (Durf voor de democratie). In de uitnodiging aan Vichas stond “uw mening over het Griekse gezondheidssysteem zal heel belangrijke informatie verschaffen voor de discussie”.

Begin januari zegde Vichas toe om deel te nemen. Het programma van het congres werd vorige week zelfs in de krant Kathimerini gepubliceerd. Le Nouvel Observateur had de affiche ook al klaar met de naam van Vichas er op (u ziet het hier links). Maar eergisteren kreeg de vrijwilligerskliniek een email binnen van het Franse tijdschrift, waarin stond dat het programma was veranderd en dat er minder tijd was voor panelgesprekken. Vichas is van de agenda geschrapt.

Er is geen reden gegeven waarom dat het geval is, maar er is zo veel wantrouwen tegen de regering, die heel erg aan het proberen is om een imago van succes te brengen in het buitenland, dat elke smet op dat blazoen moet worden vermeden. Waarom is er nauwelijks iets gezegd over de tragedie van Farmakonissi in de buitenlandse pers? Waarom kan Vichas in een internationaal congres zijn verhaal niet komen vertellen? Misschien is het niet meer nodig, gezien op bevel van de premier, 17.700.000 euro zal worden voorzien om de onverzekerde patiënten te opereren?

One thought on “Wordt vrijwilligerskliniek het zwijgen opgelegd?

  1. Schofferen is dus niet een patent van Nigel Farage , mijn gedacht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *