Griekenland heeft een nieuwe president, dus die horde is vandaag al genomen. Het gaat om de Nea Dimokratia politicus en grondwetspecialist (zo zijn er in Griekenland wonderbaarlijk veel) Prokopis Pavlopoulos (een beetje smalend Pakis genoemd, naar het verkleinwoord van zijn naam: Prokopakis), die door de regering Tsipras was voorgesteld als kandidaat. Er was tijdens de stemming vandaag ook een tweede kandidaat: professor in de rechten (en jawel, grondwetspecialist) Nikos Alivizatos, die was voorgesteld door de oppositiepartij Potami, en die de steun had van PASOK. Alivizatos kreeg 30 stemmen achter zijn naam, en Prokopis Pavlopoulos kreeg 233 stemmen. Een goeie 30 parlementsleden, waaronder de hele fractie van de KKE en van Gouden Dageraad, heeft zich onthouden. Opvallend ook: Kyriakos Mitsotakis stemde ook niet.
Een en ander heeft zeker te maken met het feit dat de keuze van Pavlopoulos omstreden is. Zoals gezegd is hij een politicus voor Nea Dimokratia, dus lid van de voornaamste oppositiepartij. Er werd verwacht dat Tsipras ofwel Eurocommissaries Dimitris Avramopoulos zou voordragen, ofwel een figuur van de linkerzijde, of misschien zelfs iemand uit de wereld van de kunst (er is even de naam Kostas Gavras gevallen).
De man was minister in de regering van Kostas Karamanlis vanaf 2004. Een regering waarvan wordt gezegd dat ze de Griekse schuldpijlsnel de hoogte heeft in gejaagd. En daar heeft de heer Pavlopoulos zeker zijn aandeel in gehad. Hou u even vast: tussen 7 maart 2004 en 30 juni 2009 was Pavlopoulos verantwoordelijk voor de uitbreiding van de openbare sector met:
- 167.230 mensen met een vast contract van onbeperkte duur,
- 330.515 mensen met een contract van beperkte duur en seizoensarbeiders,
- 161.383 contractwerkers (via aanbestedingen van de overheid),
- 120.826 mensen die per uur werden betaald,
- 83.636 geassocieerde professoren en leerkrachten,
- 1.542 mensen in het leger.
Totaal: 865.132 mensen. Waarschijnlijk was PASOK te lang aan het feest geweest tot 2004 en moest Nea Dimokratia de cliëntelistische achterstand inhalen. En dit is dus de man die een hoge symboolfunctie moet gaan vervullen met een regering die zegt dat ze structurele hervormingen wil doorvoeren en de openbare sector zo wil structureren door enkel mensen te behouden die echt nodig zijn. Pavlopoulos zal daar zeker niet de weg in leiden. Dus alleen al om deze reden toch wel eigenaardig dat Tsipras deze man voorstelde. Kyriakos Mitsotakis beweerde dat hij om deze reden niet voor Pavlopoulos stemde. Mitsotakis was minister van Structurele Hervormingen onder de regering Samaras. Je zou kunnen zeggen dat de man zich opstelde volgens bepaalde principes. Maar daar kan hij de Grieken niet van overtuigen: de familie Mitsotakis, en vooral de vader, oude vos Kostas, heeft zelf ook zijn best gedaan om velen van zijn kiezers een baan te bezorgen in de openbare sector. Pavolopoulos heeft zich steeds afgezet tegen de ontslagen in de openbare sector door ze ongrondwettelijk te noemen (er zijn grondwetspecialisten die er een andere mening op nahouden).
Verder was Pavlopoulos de verantwoordelijke minister tijdens de rellen van december 2008, nadat de tiener Alexis Grigoropoulos was doodgeschoten. In het centrum van Athene woedden er destijds branden en moest de oproerpolitie zelfs de kerstboom op het Syntagmaplein bewaken, want manifestanten hadden er vuilniszakken in gehangen (december 2008 was voor mij de voorbode dat er iets zat aan te komen). Pavlopoulos deed toen niets en gaf de politie ook niet de opdracht om tussenbeide te komen.
Nog een opmerkelijk feit. U herinnert zich wellicht nog wel Ilias Kasidiaris, de spierbundel van Gouden Dageraad, die een paar jaar geleden op de ochtendtelevisie zijn ware aard toonde en een glas water in het gezicht van Rena Dourou (nu prefect van Attica) gooide, en nadien parlementslid Liana Kanelli 3 vuistslagen vol in het gezicht verkocht. In het panel zat Prokopis Pavlopoulos, stokstijf.
Dat hij niet reageerde, werd hem door niemand kwalijk genomen. Maar nadien ging hij in de media vertellen dat hij niet tussenbeide wilde komen, want anders zou hij Kasidiaris wel eens flink wat pijn kunnen hebben gedaan. Dat soort Chuck Norris commentaar, kon wel rekenen op heel wat hilariteit.
Een omstreden president dus. Waarom is hij dan voorgedragen door Tsipras? Omdat hij uit de gematigde vleugel van Nea Dimokratia komt (en laat ons wel wezen: Samaras komt NIET uit die vleugel). Pavlopoulos is een Karamanlis-aanhanger (de naam Karamanlis doet nog steeds veel Grieken lyrisch worden, in tegenstelling tot Papandreou). Dus het was misschien ook wel een maneuver om Samaras te neutraliseren, want die gaat flink te keer tegen Tsipras en de manier waarop die onderhandelt in Europa. Terwijl PASOK en Potami ondertussen hebben gezegd dat ze de regering steunen in de onderhandelingen.
Maar er is meer: Pavlopoulos heeft zich steeds verzet tegen het feit dat Duitsland vindt dat het geen oorlogsschade aan Griekenland moet betalen. En laat dat net een punt zijn dat de regering Tsipras aankaart. Niet onbelangrijk als je de president, die zich in een ander politiek kamp bevindt, achter je hebt staan in de eis om de oorlogsschade terug te eisen.
233 stemmen: dat betekent toch dat de president wordt aanvaard door het grootste deel van het Parlement. En dat zorgt voor een zekere eensgezindheid. En dat is in deze barre tijden heel veel waard. En het toont toch dat SYRIZA (of Tsipras in ieder geval) bereid is om verzoenende gebaren te stellen. Maar zelf zit ik toch met een ongemakkelijk gevoel met deze nieuwe president.
Heeft de president nou werkelijk zoveel invloed? Ik was gister vooral opgelucht dat er niet weer allerlei onderling geruzie en gezeur was bij de stemming. Het lijkt me dat er veel grotere problemen zijn op dit moment, en laten ze alsjeblieft elkaar nu wat meer steunen dan elkaar onderling af te maken want elke ‘relatief kleine’ fout kan fataal zijn.
Knechtje van Haldis.
“Pakis dit”
“Pakis dat”
Perfecte figuur in de huidige Griekse dagelijkse soap.
@Bruno, ben je al vergeten dat de hele regeringswissel er enkel is gekomen omdat Syriza Stavros Dimas weigerde, die nog een heel stuk gematigder is dan Pavlopoulos? Anders waren er hel;emaal gene verkiezingen geweest… Misschien was een verzoenend gebaar op dat moment wel beter geweest. Nu is het toch eerder hypocriet?
Inderdaad, Stavros Dimas zou eigenlijk best wel een goede kandidaat zijn geweest. Beter dan deze Pakis.
Ik denk echter niet dat het verzoenend gebaar gemaakt is naar de Samaras-vleugel in ND, maar naar de Karamanlis-vleugel. Want men was bij ND niet bepaald blij met de lijn die zijn voorzitter aan het volgen was. En dan heb ik het niet meteen over de economische lijn, maar over de ideologische lijn.
Wat er ook van zij: ik vind dit echt wel een heel vreemde keuze van Tsipras.
Varoufakis heeft het memorandum verscheurd!! Bravo 🙂
Mijn beste Sakis,
Inderdaad, goede vriend, Vaxourakis neeft alle verkiezingsbeloftes verscheurd.
Beginnen, de Grieken nu wakker te worden uit hun droom?
En, NU, moet het ergste nog komen…………
Voor je goed, pakis een asperientje, of pakis nen goede oeso……
Wanneer gaan de Grieken nu eindelijk eens volwassen worden ????????
@saki, als het geen ironie is, wil ik ook wel wat van die paddestoelen die ze daar in je soep doen. Lekker samen ‘kolotoubes’ maken!
Geen winnaars , geen verliezers, wel de 4 maanden tijd die Samaras had weggehaald bij Syriza, en maandag zal blijken hoeveel zeggenschap er zal zijn bij de hervormingen. Ik vind Varoufakis nog steeds de meest logische man van het hele stel. Hij was geen tegenstander van hervormingen en wilde een overbruggingskrediet om tijd te hebben. Dat heeft hij nu toch?
Trouwens, ergens las ik dat er wel degelijk een gedeeltelijke afschrijving van schulden was beloofd bij het behalen van een overschot.
http://www.macropolis.gr/?i=portal.en.the-agora.2268
Dit is dus de lege huls van schreeuwlelijk Tsipras.
Het enige wat hij bereikt heeft is, dat de Trojka voortaan Tifkat heet, maar die blijft wel gewoon funktioneren.
Er verandert dus niets!
Pessimisme troef hier, jammer.
Hij heeft wel meer klaargekregen dan de meelopers die hem voorgingen. Geduld. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd.
En wat betreft de paddestoelen in mijn soep: die zijn er niet. Wel ben ik oprecht van mening dat het met Varoufakis anders gaat dan met zijn voorgangers. Al is het maar perceptie.
(verkiezings)belofte maakt schuld. Inderdaad, dit getalm en deze ongefundeerde “wij staan pal”houding, hebben ongetwijfeld weer de nodige miljoenen doen verdampen en de schuld wat groter gemaakt.
Geld uit lucht bakken blijkt dus toch moeilijker dan gedacht.
Dit Grieks drama werd en wordt door de Grieken zelf geschreven.
@Saki; voor wat mij betreft, ik ben zeker niet pessimistisch, maar juist blij, dat Syriza blijkbaar niet zijn zin krijgt.
Zomaar lukraak (nog meer) geld vragen, maar je niet aan de daarbij horende voorwaarden willen houden, werkt uiteraard niet.
En de prijs voor de meest ongeloofwaardige overwinningsspeech gaat naar “comical” Tsipras.
Benieuwd of hij maandag verder komt dan een paar vage intentieverklaringen. Vroeg of laat zal hij toch met de bittere waarheid over de brug moeten komen.
De free lunches wachten nog op betaling.
lijkt beetje op belgische verkiezingen : iedereen beweert “gewonnen” te hebben !
Beste Gerard,
De nagel op de kop !
En, tot in Archangelos.
Wie hier schrijft dat Griekenland nog meer geld vraagt, heeft de hele kwestie ofwel niet gevolgd, ofwel niet begrepen. Of wil het niet, dan kan natuurlijk ook.
…of is verkeerd voorgelicht door slechte journalistiek.
@Bruno; is een “overbruggingskrediet” wat Griekenland zo graag wil hebben, dan geen geld?
En hoeft daar – naar Griekse begrippen – niets tegenover te staan?
Ik kan mijn mening alleen maar baseren op informatie, die ik in de pers lees, zoals b.v. het volgende artikel:
http://www.nrc.nl/nieuws/2015/02/21/dit-is-wat-de-eurozone-en-griekenland-hebben-afgesproken/
KIJK EEN NAAR DEZE VIDEO EENS ECHT GOED
Varoufakis versus Jeroen Dijsselbloem
https://www.youtube.com/watch?v=kKNZbL
ik hoop echt dat deze europeese droom vroeg of laat gelijk een kaarthuisje in elkaar zal storten want dat kan echt niet verder…. al deze haat onder de mensen bah bah … Grieken dit Grieken dat, als ze weten of denken dat ze dat geld nooit zullen terugkrijgen wrm geven ze het dan aan de Grieken??????? Dat dit handeltje maar snel opgedoekt wordt …hoe is het toch zover kunnen komen ???????? dat ze het nu maar ook samen oplossen ….. en liefst met een oplossing wat voor beide aanvaardbaar is….
@Europa.Ik heb heel goed gekeken, maar helaas: “Deze video bestaat niet”, volgens YouTube.
Net zo min als Griekenland een kans of zelfs recht van bestaan heeft zolang niet het allergrootste kwaad van Griekenland met wortel en al uitgeroeide wordt.
Heel Griekenland ligt ingebed in Clièntelisme, Rousfeti, Fakalakia, Bribrery, Public Corruption, Patronage en ga nog maar even door. Zolang dit de basis van het Griekse bestaan blijft gaat het land alleen maar verder ten onder.
De uitroeiiing van dit systeem zou nummer 1 op het lijstje van SYRIZA en de EU moeten staan.Dat zou een aan alles voorafgaande voorwaarde moeten zijn voor welke saneringsmaatregel dan ook.Anders wordt het echt helemaal niets meer met GR.
@ ALEKO
https://www.youtube.com/watch?v=kKNZbLk_nFM
@ ALEKO
https://www.youtube.com/watch?v=kKNZbLk_nFM
Aleko,
100% gelijk.
Maar jouw opsomming zit toch zoooo diep in de Griekse maatschappij, en dit van hoog tot laag.
Men zou bijna kunnen zeggen dat het in de Griekse genen zit.
Hoe dit eruit te krijgen ?????
hier mensen nog een filmpje… een europarlementariër die een oplossing heeft voor Griekenland en de eu
Daniel Cohn-Bendit: Είμαστε υποκÏιτÎÏ‚
https://www.youtube.com/watch?v=odvq5sKzLP0
Mooie referentie, Cohn Bendit. Uit zijn boek Le Grand Bazar onthouden we dat hij niet alleen op de barricade stond voor het legaliseren van drugs, maar dat ook pedofilie ok is.
Goed dat deze links groene tafelspringer eindelijk van het Europese toneel verdwenen is.
dus volgens u heeft deze man nu ongelijk ????????????? ……PS dat kon dan wel een nederlander zijn drugs en pedofilie legaliseren ….
deze kerel ken je zeker ook Nigel Farage
das ook een halve gare zeker ??????????????
Nigel Farage / ΙστοÏική ομιλία στο ΕυÏωκοινοβοÏλιο
https://www.youtube.com/watch?v=Yij2zJ_KLEk
als je tijd vindt kan je de rest van zijn toespraken ook bekijken…. of hoort deze kerel ook bij een of andere pedonarcotica partij?????????????????
Het filmpje van Cohn Bendit is meer dan vier jaar oud. Dat Griekenland onverantwoord veel geld leende om aan defensie te besteden is oud nieuws. Dat valt enkel de Grieken te verwijten.
En Farage??? Wanneer je dit soort populisten gelooft, dan verdien je inderdaad dit soort verdedigers van je belangen. Het valt te hopen dat Tsipras niet in hetzelfde bedje ziek is. De ontnuchtering zal hard aankomen.
Tijd om van zelfbeklag over te schakelen naar zelfkennis.
Jij hebt alweer gelijk penimeni ,het is de schuld van de Grieken die zo met het geld gegooid hebben …. En de schuld van corrupte politiekers die steekpenningen hebben aangenomen van de oooooo zoooooo slimmere Europeanen … Dat de zelfde slimme Europeanen het probleem nu maar ook oplossen ….
Ach de een is een populist de ander een pedo en drugsgebruiker, komt goed penimeni :):) drm zeg ik tegen de mensen hier en in Hellas geniet, profiteer, doen wat je wilt, wettelijk of onwettelijk zolang je u goed voelt en zolang het kan duren…. Maak gebruik van hun systeem voor iedere wet bestaat er ook een achterpoort gebruik die … Dat doen onze politiekers ook wrm wij dan niet … 🙂 🙂
γνῶθι σεαυτόν – μηδÎν άγαν – ἙγγÏα πάÏα δ’ἄτη
of, om in de sfeer van de tijd van het jaar te blijven: ΚÏÏιε καὶ ΔÎσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα á¼€Ïγίας, πεÏιεÏγίας, φιλαÏχίας, καὶ á¼€Ïγολογίας μή μοι δῷς. Πνεῦμα δὲ σωφÏοσÏνης, ταπεινοφÏοσÏνης, ὑπομονῆς, καὶ ἀγάπης χάÏισαί μοι Ï„á¿· σῷ δοÏλῳ. Îαί, ΚÏÏιε Βασιλεῦ, δώÏησαι μοι τοῦ á½Ïᾶν Ï„á½° á¼Î¼á½° πταίσματα, καὶ μὴ κατακÏίνειν τὸν ἀδελφόν μου, ὅτι εá½Î»Î¿Î³Î·Ï„ὸς εἶ, εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν.
🙂
@Europa,
Een betere illustratie van het Griekse linkse denken op andermans kap kan ik zelf niet bedenken. Waarvoor dank.
@Bertinos
Of het mooie palindroom:
Îίψον ανομήματα μη μόναν όψιν
😀
Graag gedaan
Hieronder een artikel dat zeer zeker de moeite waard is:
http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/02/24/tegen-eind-dit-jaar-heeft-eu-een-geheel-andere-koers-inzake-crisisbestrijding
En dat is misschien wel de grootste verwezelijking van Varoufakis en co tot nu toe 🙂
Beste Sakis,
En van deze Varoufakis zullen we dus zeker nog horen.
De nieuwe Messias?
Want uw geloof in hem is torenhoog.
Laat ons allen, a.u.b., verder horen van zijn exploten.
We zitten er werkelijk op te wachten.
Beste Kaliopi, kun je 1 naam noemen die de afgelopen jaren iets nieuws heeft gezegd? We horen nu al jaren hetzelfde, hetzelfde en nog eens hetzelfde, alleen veranderd soms het gezicht en de kleur van de stropdas, hetzelfde verhaaltje hebben ze ingestudeerd, als een stelletje leeghoofden. Ik hoop dat Varoufakis ze lekker wakker schudt, ik sta meer en meer verbaasd over de enorme domheid in Europa en vooral het niet na willen denken. We worden geregeerd door een stel volwassen kleuters.
@Bea,ik heb soms de indruk dat iedereen hier zijn eigen nieuwsdienst heeft en dingen ziet die anderen niet zien.
Bij Varoufakis zie ik heel wat bravoure en een (naar mijn smaak te grote) dosis arrogantie, maar inhoudelijk heeft hij tot nu toe toch nog niets openbarends verkondigd? Als ik hem hoor, dan hoor ik iemand die met gebruik van grote woorden probeert mensen te overtuigen dat de Grieken hun schulden niet moeten betalen omdat ze dat nu eenmaal zo gestemd hebben, en ook dat de Grieken in enkele maanden heel hun maatschappij zodanig gaan veranderen dat de anderen als vanzelf van hun claims zullen afzien. Telkens ik hem hoor gaan mij gedachten die richting uit en vraag ik me af of hij nu echt zelf gelooft in wat hij zegt? Op andere momenten heb ik de indruk dat hij eigenlijk hetzelfde zegt als het /mnimonio’ behalve dan de noodzaak van een groot budgetoverschot.
Inmiddels heeft een groot deel van zijn eigen partij ook afstand van hem gedaan, en van Tsipras. Of wie dacht je dat die 500 ‘anarchisten’ eventjes het centrum van Athene liet vernielen vorige week? Eventjes laten voelen dat Tsipras terug het hok inmoest.
Ik heb het gevoel dat we nu begin maart even ver staan als rond kerstmis wat betreft ‘het beleid’, maar dat we wel enkele miljoenen kwijt zijn en het beetje krediet dat was opgebouwd internationaal netjes weer hebben afgebroken. Het werkwoord waar Syriza uiteindelijk haar populariteit heeft opgebouwd. ..
iedereen ziet wat hij wilt zien je zal altijd voor en tegenstanders hebben laten we hopen dat alles goed komt met of zonder hulp van Europa …. samen de problemen veroorzaakt en nu samen oplossen das mijn mening en desnoods sluiten deze handel wat zich EU noemt en ieder zijn weg grt
@Hans:”Iedereen hier heeft zijn eigen nieuwsdienst…” en “Inmiddels heeft een groot deel van zijn eigen partij (Syriza) afstand van hem gedaan …” Alles uit jouw eigen persoonlijke nieuwsdienst.
(welke?).
Mijn nieuwsdienst zegt
Metron Analysis for Parapolitika weekly
SYRIZA 42.1%
ND 18.3
Potami 5.7
G Dawn 5.3
KKE 4.1
Ind Greeks 3.8
PASOK
·
Metron Analysis for Parapolitika weekly
What’s your view of Greek gov’t so far?
Positive 76%
Negative 18%
Een massaal afkeren van de kiezers van Varoufakis en Tsipras zie ik vooralsnog niet in de cijfers van mÃjn bron weerspiegeld.Geeft jouw bron enige onderbouwing.
En die “500 anarchisten” zijn precies hetzelfde stel fascistisch schorem dat zich al decennia lang laat inhuren door de ‘zwarte’ macht van Griekenland. Waarvan ik toch mag hopen dat dat niet met SYRIZA geassocièerd wordt door jou. Ik zou daar van schrikken.
tussen beloven dingen te doen en die beloftes kunnen nakomen is een groot verschil>. ik bewonder hun moed en heb begrip voor hun intenties maar er zijn geen centen voorhanden om hun plannen te verwezenlijken dus vallen ze terug op europese hulp, niks aan te doen !
He Aleko… (i) bewust Pravda-truukje, (ii) verblind door hoop of (iii) gewoon vermoeid?
“de eigen partij” is natuurlijk niet hetzelfde als een (ongedefinieerd) staal van de Griekse bevolking…
Mijn informatie komt gewoon uit de mainstream-media en is volgens mij nergens betwist: in de vergadering van Syriza-parlementsleden kreeg het akkoord van Varoufakis bakken kritiek. O.m van Lafazanis zelf en zelfs van parlementsvoorzitster Zoi Konstantopoulou, die zelfs tegen stemde… Ook morele en hier vaak opgehemelde leiders van Syriza Mikis Theodorakis en Manos Gletzos deden het akkoord af als verraad. Ik verzin het niet hoor.
De onzekerheid blijkt ook uit de verwoede pogingen die Syriza doet om het akkoord buiten het parlement te houden (bang dat eigen leden zullen tegenstemmen) – net nu we dachten dat Griekenland Europa een lesje in democratie had geleerd… (kop in kas)
Wat de relschoppers betreft, kan ik enkel veronderstellen dat het ironisch bedoeld was.,, toch???
Griekenland zit duidelijk in de lift. Spijtig genoeg kan die lift twee richtingen uit gaan.
al staat 100% van de bevolking achter het “programma”… er is geen geld, hallo ? er is geen geld !!! toch niet zo moeilijk te begrijpen of wel…
In het oude Athene waren er slaven en wingewesten die de democratie materieel in stand hielden, nu zijn het de Europese belastingbetalers.
Maar het is een eer iets terug te kunnen doen voor alle positieve bijdragen van Griekenland aan het Europese project.
Inderdaad @rene, er is geen geld en daar draait dus alles om.
Nieuwsgierig hoe Estland vandaag kiest.Het land dat de pre-parkiet van de Europese mijnschacht was. Met internal-devaluation enzo.
En overigens is er natuurlijk geld zat. Alleen zit het bij de verkeerde mensen en bedrijven en banken.Het is een kwestie van innen. Eigen geld eerst gebruiken.
Als Griekenland nu niet eens één keer de bezem door die Augiasstal haalt, blijft het ten eeuwige dage prooi van de uitleners/uitbuiters.
Paar dingetjes: Opheffing van de bijna 0% belastingheffing voor reders uit de grondwet; belastingheffing bij de puissant rijke GR.Kath.Kerk(+ mitigering van hun machtspositie);terugdraaiing van die schandalige Vatopedi- deals tussen Kerk en Staat; Pak die mensen en hun geld van de Lagarde-lijst nu eindelijk eens aan; stopzetten van goudwinningsaktiviteiten van Eldorado in Skouries; etc. etc. ik kan wel tot 100 gaan.
Ik zie het Varoufakis en Tsipras allemaal niet nog in beweging zetten, daar hebben ze de ballen niet voor. Boven dien hebben hun Europese partners hen op al die recente rondreizen het zitvlak ruim met klitteband vol geplakt, zodat ze nu al niet meer van het Griekse en Europese plûche los kunnen komen. Denk niet dat ik dat leuk vind of dat ik de mening van die broze partij-geriaters overgenomen heb.
@rene, je hebt het niet begrepen. Wat Varoufakis vindt, is dat Griekenland geld (of krediet) moet krijgen, en wel omdat haar burgers dat zo besloten hebben. Toen dat op gefrons onthaald werd, heeft hij erbij gezegd dat ze het nodig hebben om de dingen mogelijk te maken die Aleko allemaal opsomt (i.e. een soort zoektocht naar de schatten van Atlantis: iedereen beweert dat ze er zijn, maar niemand heeft ze ooit gezien).
@Pieter, moeilijk in te schatten of je een andere naam voor @Europa bent dan wel aan ironie doet, maar als geen van beiden: het zou me erg verbazen als zou blijken dat Griekenland meer zou hebben bijgedragen aan ‘het Europese project” dan pakweg Belgie, Italie of Frankrijk? Bijgedragen zeker wel, maar niet meer of minder dan een ander.