Griekenland heeft een nieuwe president, dus die horde is vandaag al genomen. Het gaat om de Nea Dimokratia politicus en grondwetspecialist (zo zijn er in Griekenland wonderbaarlijk veel) Prokopis Pavlopoulos (een beetje smalend Pakis genoemd, naar het verkleinwoord van zijn naam: Prokopakis), die door de regering Tsipras was voorgesteld als kandidaat. Er was tijdens de stemming vandaag ook een tweede kandidaat: professor in de rechten (en jawel, grondwetspecialist) Nikos Alivizatos, die was voorgesteld door de oppositiepartij Potami, en die de steun had van PASOK. Alivizatos kreeg 30 stemmen achter zijn naam, en Prokopis Pavlopoulos kreeg 233 stemmen. Een goeie 30 parlementsleden, waaronder de hele fractie van de KKE en van Gouden Dageraad, heeft zich onthouden. Opvallend ook: Kyriakos Mitsotakis stemde ook niet.

Een en ander heeft zeker te maken met het feit dat de keuze van Pavlopoulos omstreden is. Zoals gezegd is hij een politicus voor Nea Dimokratia, dus lid van de voornaamste oppositiepartij. Er werd verwacht dat Tsipras ofwel Eurocommissaries Dimitris Avramopoulos zou voordragen, ofwel een figuur van de linkerzijde, of misschien zelfs iemand uit de wereld van de kunst (er is even de naam Kostas Gavras gevallen).

De man was minister in de regering van Kostas Karamanlis vanaf 2004. Een regering waarvan wordt gezegd dat ze de Griekse schuldpijlsnel de hoogte heeft in gejaagd. En daar heeft de heer Pavlopoulos zeker zijn aandeel in gehad. Hou u even vast: tussen 7 maart 2004 en 30 juni 2009 was Pavlopoulos verantwoordelijk voor de uitbreiding van de openbare sector met:

  • 167.230 mensen met een vast contract van onbeperkte duur,
  • 330.515 mensen met een contract van beperkte duur en seizoensarbeiders,
  • 161.383 contractwerkers (via aanbestedingen van de overheid),
  • 120.826 mensen die per uur werden betaald,
  • 83.636 geassocieerde professoren en leerkrachten,
  • 1.542 mensen in het leger.

Totaal: 865.132 mensen. Waarschijnlijk was PASOK te lang aan het feest geweest tot 2004 en moest Nea Dimokratia de cliëntelistische achterstand inhalen. En dit is dus de man die een hoge symboolfunctie moet gaan vervullen met een regering die zegt dat ze structurele hervormingen wil doorvoeren en de openbare sector zo wil structureren door enkel mensen te behouden die echt nodig zijn. Pavlopoulos zal daar zeker niet de weg in leiden. Dus alleen al om deze reden toch wel eigenaardig dat Tsipras deze man voorstelde. Kyriakos Mitsotakis beweerde dat hij om deze reden niet voor Pavlopoulos stemde. Mitsotakis was minister van Structurele Hervormingen onder de regering Samaras. Je zou kunnen zeggen dat de man zich opstelde volgens bepaalde principes. Maar daar kan hij de Grieken niet van overtuigen: de familie Mitsotakis, en vooral de vader, oude vos Kostas, heeft zelf ook zijn best gedaan om velen van zijn kiezers een baan te bezorgen in de openbare sector. Pavolopoulos heeft zich steeds afgezet tegen de ontslagen in de openbare sector door ze ongrondwettelijk te noemen (er zijn grondwetspecialisten die er een andere mening op nahouden).

Verder was Pavlopoulos de verantwoordelijke minister tijdens de rellen van december 2008, nadat de tiener Alexis Grigoropoulos was doodgeschoten. In het centrum van Athene woedden er destijds branden en moest de oproerpolitie zelfs de kerstboom op het Syntagmaplein bewaken, want manifestanten hadden er vuilniszakken in gehangen (december 2008 was voor mij de voorbode dat er iets zat aan te komen). Pavlopoulos deed toen niets en gaf de politie ook niet de opdracht om tussenbeide te komen.

Nog een opmerkelijk feit. U herinnert zich wellicht nog wel Ilias Kasidiaris, de spierbundel van Gouden Dageraad, die een paar jaar geleden op de ochtendtelevisie zijn ware aard toonde en een glas water in het gezicht van Rena Dourou (nu prefect van Attica) gooide, en nadien parlementslid Liana Kanelli 3 vuistslagen vol in het gezicht verkocht. In het panel zat Prokopis Pavlopoulos, stokstijf.

Satirische foto na de uitspraak van Pavlopoulos

Satirische foto na de uitspraak van Pavlopoulos

Dat hij niet reageerde, werd hem door niemand kwalijk genomen.  Maar nadien ging hij in de media vertellen dat hij niet tussenbeide wilde komen, want anders zou hij Kasidiaris wel eens flink wat pijn kunnen hebben gedaan. Dat soort Chuck Norris commentaar, kon wel rekenen op heel wat hilariteit.

Een omstreden president dus. Waarom is hij dan voorgedragen door Tsipras? Omdat hij uit de gematigde vleugel van Nea Dimokratia komt (en laat ons wel wezen: Samaras komt NIET uit die vleugel). Pavlopoulos is een Karamanlis-aanhanger (de naam Karamanlis doet nog steeds veel Grieken lyrisch worden, in tegenstelling tot Papandreou). Dus het was misschien ook wel een maneuver om Samaras te neutraliseren, want die gaat flink te keer tegen Tsipras en de manier waarop die onderhandelt in Europa. Terwijl PASOK en Potami ondertussen hebben gezegd dat ze de regering steunen in de onderhandelingen.

Maar er is meer: Pavlopoulos heeft zich steeds verzet tegen het feit dat Duitsland vindt dat het geen oorlogsschade aan Griekenland moet betalen. En laat dat net een punt zijn dat de regering Tsipras aankaart. Niet onbelangrijk als je de president, die zich in een ander politiek kamp bevindt, achter je hebt staan in de eis om de oorlogsschade terug te eisen.

233 stemmen: dat betekent toch dat de president wordt aanvaard door het grootste deel van het Parlement. En dat zorgt voor een zekere eensgezindheid. En dat is in deze barre tijden heel veel waard. En het toont toch dat SYRIZA (of Tsipras in ieder geval) bereid is om verzoenende gebaren te stellen. Maar zelf zit ik toch met een ongemakkelijk gevoel met deze nieuwe president.

63 thoughts on “Pakis!? Echt!?

  1. @ Pieter maak u maar geen zorgen …. Nu zijn het ook nog Europese moderne slaven ….

  2. @Hans
    Ik ben niet @Europa maar ik doe wel eens aan ironie.

    Griekenland is vanaf het begin het zwarte schaap in Europa geweest. Het begon al in 1976 toen het struikelend de EU binnen rolde. De Europese commissie gaf een negatief advies want vond dat het land daar nog lang niet klaar voor was maar de toenmalige 9 ministers van Buitenlandse Zaken hebben indertijd hun wil doorgedrukt.

    Griekse regeringen hebben er van alle landen toch wel de allergrootste puinhoop van gemaakt. Dat was het al in 1976 en nu nog steeds. Vanaf het prille begin bleef Griekenland economisch in leven met leningen en overboekingen vanuit Brussel. En de afgesproken hervormingen bleven eeuwig uit. Nu de oude kliek weg is is er nieuwe hoop. Ik hoop het van harte.

    Naast Nederland en Luxemburg hebben de landen die je noemt: België, Frankrijk en Italië, zich wel degelijk ingespannen om Europa na WO2 weer op de rails te krijgen door samen met oude vijand Duitsland de EGKS, voorloper van de EU op te richten.

  3. @Aleko: “puissant rijke GR.Kath.Kerk”?!! Ik vermoed dat je Grieks-orthodox bedoelt, maar je verspreking spreekt boekdelen. Qua organisatie en hiërarchie is de orthodoxe Kerk fundamenteel anders dan de rooms-katholieke.
    Bovendien is de orthodoxe Kerk in Griekenland sinds koning Otto naar Duits-protestants model met handen en voeten gebonden aan de Staat, die naar hartelust misbruik maakt van haar eigendommen, en haar priesters enkel beschouwt als ambtenaren, of in het beste geval als sociale werkers. Ik blijf er op terugkomen, maar beloften nav de onteigening van een deel van de Athos in 1923 zijn evenveel waard gebleken als de Frans-revolutionaire assignaten…
    Kerk en Staat scheiden lijkt mij eerder een verbetering voor de Kerk dan voor de Staat. Ik vermoed dat de politieke druk op de Kerk (of de vraag welke politieke kleur een kandidaat-bisschop heeft) dan ook een pak zou dalen.

  4. @Bertinos:

    Wellicht ben je ook de systematische toe-eigening door de staat van kerkelijke eigendommen vergeten te vermelden na de Klein-Aziatische catastrofe en de Burgeroorlog, zonder dat deze is teruggeven, ook al beloofd…
    97% van de kerkelijke eigendom is in hand van de staat dacht ik. Kun je dit bevestigen/corrigeren indien je hier meer informatie over hebt?

  5. Hier nog een lezenswaardig uittreksel uit een interview met Metropoliet Hiërotheos van Nafpaktos:

    I find the opportunity here to restate and clarify something I have said many times, that unfortunately prevails among the people regarding the Church having a fortune. This is a myth. The State over time has confiscated 96% of the original ecclesiastical property, while of the remaining 4%, 3% is reserved, thus the Church currently has 1% of its original property. Much of the property is given for charitable and educational purposes. The Church and the Clergy are benefactors of the Nation and Society.

    If the State returned a portion of property pledged to the Church and if it is permitted to use the property lawfully, then the Church may be able to meet the payroll of Priests or any part thereof.

    Terug te vinden op
    http://www.pravoslavie.ru/english/47887.htm
    http://www.johnsanidopoulos.com/2011/07/greek-economic-crisis-interview-with.html

  6. @Hans. Voor de verwezenlijking van de door mij genoemde “puntjes” heb je nu toevallig geen rooie duit van wie dan ook nodig. Alleen maar “ballen”. En die zullen inderdaad niet gebruikt gaan worden. De hele SYRIZA- partij is als het ware genetisch besmet met jarenlange politieke incest-cultuur en zullen zich steeds dieper in de comfortabele sociëteits-feauteuils nestelen. Er zal weer niets veranderen voor de ‘werkende’ massa. Ax, het zijn ook maar gewone Grieken onder elkaar.

  7. Ik heb gelezen dat ze het geld gaan halen waar het zit en de belastingontduiking en misbruiken aanpakken.
    Dat moet wel een fantastisch resultaat geven want dat staat in België al tientallen jaren op de verkiezingsprogramma’s van allerlei partijen.
    Spijtig genoeg kwamen ze tot nu toe vooral bij mijn soort mensen terecht voor geld: werkenden en gepensioneerden.
    Ik denk voorts wel wat te halen valt bij grootverdiener M. Theodorakis., een ware linkse rakker, die niet slecht verdiend heeft. Of blijven nationale helden buiten schot?
    Die Lagardelijst moet toch ook nog in één of andere schuif liggen.
    Het uit breed uitgesponnen verkiezingslucht bakken van geld blijkt dus toch niet zo simpel. Ook deze twee nieuwe keizers dragen geen kleren.

  8. @Penimeni, laten we het populisme even voor wat het is, en kijken we hier: http://nyti.ms/182WPzc
    Ik hoop echt dat het ze zal lukken, maar makkelijk zal het niet worden.

  9. Het lijkt me praktisch onmogelijk op korte termijn het geld dat dringend nodig is binnen te halen. De te vangen dikke palingen lijken me iets te glad.
    In de administratie zitten ongetwijfeld medewerkers die eerder tegenwerkers blijken te zijn.
    Om te beginnen zou ik opteren voor onderhandelde afkoopboetes die amnestie aan de zondaars schenkt. Anders zijn we voor jaren vertrokken met onzeker resultaat.
    Ethisch verantwoord is dit misschien allemaal niet, maar de nood is hoog.
    Het op poten zetten van een werkend informaticanetwerk op de belastingsdienst zal al tijd genoeg vergen.
    Afwachten, voordeel van de twijfel’ dat is toch ook maar een keuze uit wanhoop.
    Ik mis toch nog steeds realiteitszin bij de bevolking.
    Ik blijf het spijtig vinden dat het Duitse aanbod om 500 specialisten te sturen, verontwaardigd afgewezen werd.

  10. @Bruno. Als ik op “Keep talking Greece” lees dat de over, geprivilegeerde arbeiders bij de Elektriciteitsmaatschappij DEH zojuist een forse loon- en emolumenten verhoging met de regering Tsipras overeen zijn gekomen, word ik een beetje misselijk en nog weer moedelozer over wat SYRIZA er van gaat bakken.

  11. @Aleko, maar als ‘locals’ dat voor de verkiezingen durven opperen, worden ze voor neocons uitgescholden…! Tsipras heeft 1 groot voorbeeld, en dat is niet Lenin, Marx of Fidel, maar wel: Andreas Papandreou: beloon je kiezers, vergeet al de rest.

    @Penimeni: “Het op poten zetten van een werkend informaticanetwerk op de belastingsdienst zal al tijd genoeg vergen”: ze weigeren zelfs een support-contract te nemen op de bestaande informatica… van die kant moet je niet al teveel verwachten.

  12. Niet dat ik het hier voor Tsipras wil opnemen, maar de loonsverhoging binnen de elektriciteitsmaatschappij is er gekomen na een overeenkomst tussen de directie van DEH en de vakbond GENOP-DEH.
    Die vakbond zit vol oude PASOK-gedienden en die denken dat ze nu weer vlotjes terug kunnen naar de oude PASOK-tijden. Eens kijken wat de reactie is. Varoufakis heeft gezegd dat hij er een probleem mee heeft. Dit zal vrij cruciaal zijn om op de steun van de bevolking te kunnen blijven rekenen. Anders kunnen we deze regering in de zomer wel opdoeken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *