Een paar dagen nadat de Europese Commissie een resolutie stemde waarin de stand van de rechtsstaat in Griekenland werd aangeklaagd, stemde het Griekse parlement in met een nieuwe strafwet, want de rechtsspraak moet strenger, aldus de regering.

Hier zijn een paar voorbeelden van de veranderingen in de nieuwe wetgeving:

  • Gevangenisstraffen voor overtredingen, zoals beledigen, belasteren, protesteren tegen huisuitzettingen, of schulden hebben bij de overheid (de regerende partij heeft meer dan 400 miljoen euro schulden bij de banken),
  • Jongeren kunnen van 10 jaar al achter de tralies belanden,
  • Eigendomonteigening voor brandstichting (herinner u de bosbranden van de afgelopen jaren), zelfs zonder opzet,
  • Zwaardere straffen voor protesten zoals spandoeken dragen, pamfletten uitdelen, wilde stakingen en demonstraties,
  • Het creëren van een speciale politiemacht tegen “anarchistische ideologie”.

Een eerste gevolg lijkt me dat het aantal gevangenen sterk zal toenemen. Terwijl de bestaande gevangenissen al overbevolkt zijn.

Maar ondertussen wordt de Griekse samenleving met volgende voorbeelden van rechtspraak geconfronteerd:

  • Artistiek directeur van het Nationale Theater van Griekenland, Dimitris Lignadis, die goede banden met de Griekse premier en de Griekse minister van Cultuur heeft, wordt in februari 2021 beschuldigd van seksueel misbruik onder meer van minderjarigen. Lignadis werd uiteindelijk gearresteerd en beschuldigd van vier aanklachten van verkrachting en werd in voorlopige hechtenis geplaatst. In juli 2022 werd hij schuldig bevonden voor twee verkrachtingen van twee minderjarigen en werd hij veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. De rechtbank besloot om hem voorwaardelijk vrij te laten totdat zijn hoorzitting in hoger beroep plaatsvindt. Hij zit nog steeds thuis.
  • Een (nu) 19-jarige jonge vrouw, die jarenlang werd geprostitueerd door een politieman en haar vader, is een paar weken geleden vrijgesproken van de beschuldiging van illegale prostitutie. Alleen al het feit dat ze zich moest komen verdedigen voor de Griekse rechtbank tart elke verbeelding.
  • Een man, van wie geweten is dat hij de huurmoordenaar van de “Griekse maffia” is, werd eind januari gearresteerd op de luchthaven Eleftherios Venizelos. Na het verhoor werd hij vrijgelaten met een borg van … 10.000 euro.
  • Wat te zeggen over Panagiotis Evstratiou, voormalig ondervoorzitter van de Raad van State. In december 2022 betrapte de politie 2 minderjarigen die zich in de buurt van het huis van Afstratiou bevonden, op het bezit van cocaïne. De minderjarigen bekenden dat ze de drugs van de magistraat hadden gekregen. De politie vond inderdaad sporen van cocaine in het huis van Efstratiou. De minderjarigen beweerden dat de magistraat contact met hen had gelegd via de site Grindr. Efstratiou die een vriend is van de Griekse president, diende zijn ontslag in, en daarmee was de kous af.
  • 13 vluchtelingen werden afgelopen zomer gearresteerd en maandenlang vastgehouden op beschuldiging van brandstichting in het bos van Dadia, dat wekenlang brandde. Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste branden zijn veroorzaakt door elektriciteitspalen, maar premier Mitsotakis zei tijdens de zomer dat een menselijke hand gemoeid was bij de branden, die toevallig langs vluchtwegen in de bossen waren ontstaan. Een paar weken geleden zijn de 13 vrijgelaten. De openbare aanklager vroeg voor de 3 mannen die waren aangeklaagd voor de ontvoering van de 13 grensoverstekers tijdens de bosbranden vorig jaar de vrijspraak omdat er onder andere geen sprake was van een “georganiseerd plan” maar van “vrijwillige deelname van burgers in patrouillegroepen”.
  • En vandaag vroeg de openbare aanklager de vrijspraak van Ilias Michos wegens twijfel aan de beschuldigingen van verkrachting, pooierschap in bordelen, pooierschap onder dwang en van verwerven van inkomsten op basis van prostitutie en mensenhandel. Michos had een 12-jarig meisje geprostitueerd in de deelgemeente Kolonos – Sepolia. Naar verluidt zou hij 213 klanten hebben gehad bij het meisje, onder wie mensen uit de betere kringen en zelfs priesters. Michos werd veel gefotografeerd aan de zijde van politici van de regerende partij, leden van de kerk, en stond als eerste te zwaaien met Griekse vlaggen, want hij was een deugdzame patriot. Een familieman. Zo stond hij gekend. Toen hij werd gearresteerd, klonk het uit de mond van zijn advocaat dat er namen zullen worden genoemd indien Michos in beschuldiging zou worden gesteld. En het zou gaan om namen van zakenmannen, politici en kerkleiders.

Na de treinramp van Tempi, waar drie kwart van de Grieken er van overtuigd is dat de regering een en ander in de doofpot wil stoppen, komt dit laatste nieuws over als weer een bewijs dat de rechtspraak in Griekenland vierkant draait. Op het moment dat ik dit schrijf, zijn er protesten in de straat. Uiteraard wordt de oproerpolitie er op af gestuurd en zoals we vorige week hebben gezien bij de protesten tegen de wetswijzinging die privé universiteiten toelaat, wil die er zo hard mogelijk op slaan.

Je zou kunnen zeggen dat het Griekenland van Kyriakos Mitsotakis flink wat autoritaire trekjes vertoont.

One thought on “De Griekse rechtspraak …

  1. Griezelig dat agressie en macht sluipend binnen geraken door benoemingen van agressievelingen en machtswellustelingen. Zo institutionaliseer je als overheid een repressief regime onder het mom van democratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *