Anthony Bourdain op Kreta & Zakynthos

Ik kijk niet zo vaak Griekse televisie, maar gisteravond was ik toch even aan het zappen, en viel mijn oog op een uitzending waarbij een Amerikaanse chef-kok de Griekse keuken gaat proberen. De chef-kok in kwestie is Anthony Bourdain, en die is niet de eerste de beste. Het opzet van het programma (het gaat om een reeks, als ik het goed had begrepen), is om er ongewone dingen te gaan eten overal ter wereld.

Hoe kijkt deze man aan tegen de Griekse keuken? In de inleiding liet hij al verstaan dat hij niet dol was op de gerechten die hij kende: pastitsio en moussakas hoefden voor hem niet (ik vrees dat hij dan echt geen goede kok heeft gehad, want beide gerechten kunnen heerlijk zijn – maar zijn dat zeker niet altijd, vooral niet in de toeristische centra).

Zijn tocht door Griekenland brengt hem naar Kreta en Zakynthos. Daarbij eet hij van de locale keuken, die hij blijkbaar erg ethnisch vindt en die misschien wel de wenkbrauwen doet fronsen over de plas. Zelf vond ik de gerechten die hij liet aanrukken niet meer dan normaal – ze gaan hier maandelijks wel vaker over mijn tong.

Bourdain laat zich in Kreta vol raki gieten en bij het beoordelen van het eten laat hij zien dat hij toch wel een goede smaak heeft. De eitjes van de zee-egel vindt hij het beste wat hij in Kreta eet (ik kan het alleen maar beamen). Ook de staka-boter kan hem bekoren, en hij kan alleen maar goedkeuren brommen dat er dagelijks chorta op tafel komt.  Grappig is dat hij ook een aantal typische Kretenzische taferelen laat zien. Benieuwd hoe dat in Amerika wordt bekeken.

Vervolgens gaat hij naar Zakynthos kwarteltjes schieten en houdt hij een picnic op het strand met het scheepswrak. Zijn geliefkoosde gerecht op Zakynthos is konijn, en alweer toont hij zijn goede smaak, want dat is ook het gerecht dat me daar het meeste is bijgebleven.

Ik heb de uitzending weten op te snorren op YouTube. U vindt de 5 delen hier onder. Laat u het water alvast maar in de mond komen!

31 thoughts on “Anthony Bourdain op Kreta & Zakynthos

  1. @Bruno, zo’n programma wil ik ook zien. Ik ga mij dus toch een schotelantenne moeten aanschaffen zeker.
    Wij hebben in Keffalonia en Samos zee-egel gegeten, rechtstreeks uit de zee, met een Griekse parea. Wel, onvergetelijk, beter dan oesters.
    En Kreta heeft zo veel te bieden, maar de barbounia blijft toch mijn favoriet.

  2. Ach @Mario, voor dit programma alleen moet je ‘t niet doen. Het niveau van de Griekse TV is bijzonder laag. En een aantal zenders kun je ondertussen ook via het web bekijken.
    Zee-egel met olijfolie en citroen en daar dan een stukje gegrild brood in doppen… mmmmm, heerlijk toch? En als je ‘t rechtstreeks uit de zee eet, geeft dan nog een ander gevoel, natuurlijk. Heb je ze zelf open gesneden?

    De lekkerste vis is voor mij de sinagrida, maar dat is toch al wel een serieus beestje: http://3.bp.blogspot.com/_p3p0td7vupU/SkIKAfrBOfI/AAAAAAAAARU/LQyuO41J7-Y/s400/SINAGRIDA.jpg

  3. τον ταϊσαν μπουγατσα με κρεμα τον ανθρωπο!!! τρελλα. θελω και γω μπουγατσα!!!!!!!!

  4. dat is het leven, lyra van Aeraki beluisteren en er op dansen, zingen, vreten en natuurlijk schieten mr tzimi ….. wat moet een mens nog meer

  5. Ach @Europa, stamata tora. Ieder zijn traditie en geschiedenis en daar hoort folklore en klederdracht bij. En als die mannen optreden in hun traditionele kleren met een mes of sabel in hun gordel, mij niet gelaten. Maar dat schieten van die Kretenzers zal en wil ik nooit begrijpen noch goedkeuren. Ik snap niet wat jullie daar aan hebben, om met een pistoolke te staan zwaaien en pafpafpaf te doen. De hele uitleg (cfr “De paasbalans”) kan me gestolen worden; het blijven tenslotte wapens. Iedereen met een beetje gezond verstand keurt het gebruik van wapens af. Gebruik dan dat verstand! Wij ‘kennen’ elkaar al langer als vandaag en ik kan veel van je verdragen, maar hoe begripvol en respectvol een mens ook kan zijn, wat dit betreft zullen we elkaar wellicht nooit verstaan. Jullie, Kretenzers, zouden verdomd de eersten moeten zijn om oorlogstuig –want hoe je het ook draait of keert, dat is en blijft het- af te zweren. Kader het in, hang het tegen de muur, voor mijn part, als herinnering aan jullie rijk verleden, maar blijf er met je fikken van af. We leven in het jaar 2010!

  6. Juist @Roosje , een kozijn heeft de degens van z’n vader ingekaderd . De man is in de Klein-Azie oorlog gesneuveld .
    Hijzelf heeft de woestijnoorlog meegemaakt en wou geen vuurwapens in huis . Mensen die werkelijk gestreden hebben , spelen achteraf niet meer met pistolen .

  7. Ik heb genoten van die filmpjes Bruno, was weer even terug…..en dat eten……….ik mis het!!!!

  8. om dat te begrijpen roosje moet je geboren zijn als kretenzer en moet je zelfs uit een boerendorp uit kreta zijn anders zal het moeilijk gaan omhet te begrijpen; geloof me ik spreek uit ervaring iedere jaar als ik naar kreta ga denk ik dat ik alles gezien heb wat eeen mens kan gezien hebben op de wereld en iedere keer kom ik bedrogen uit;ik ben een kretenzer die een belgie geboren ben maar wat die daar presteren en doen om te overleven en hun leven zo gezellig en mooi te maken awel dat doen er niet vele na op de wereld geloof me; en iedere belg die wat van cultuur houd of weet zal dat beamen wan ik leef hier in belgie met een tiental verschillende culturen maar als ik telkens iets laat zien,of laat horen over kreta praten ze alleen maar lof over met de posietieve en negatieve kanten van het eiland dus het is en blijft iets unieks op de wereld dat stukje eiland

  9. Kala mi me fas kiolas Roos 🙂 inderdaad Roosje ieder zijn mening ,ieder zijn traditie. En begrijp me niet verkeerd maar je hoeft het niet te begrijpen 🙂 als deze traditie deze mensen blij maakt … , gelijk Mr Pattakos zegt alleen een Kretenzer begrijpt dat. Ik ben veel mensen tegengekomen buitenstaanders en Kretenzers die dezelfde mening als u hadden Roosje todat ze zoiets van dichtbij meemaakte en ik heb het niet over schieten met een jachtkarabijn maar met echt oorlogsgeschut , achteraf hadden zo toch een andere mening daarover. En wat die tradities betreft ik zie liever dat schieten, dan arme stieren afslachten in Spanje.
    “De inwoners van Kreta zijn erg onafhankelijk en hebben per persoon de meeste wapens in de Europese Unie.” (tekst uit een Nederlandse krant) zoveel wapens Roos en toch is de criminaliteit op kreta lager dan andere landen dus ik denk zo me to diko mou to ftoxo mialo dat ze toch hun verstand gebruiken.

    “Er zijn mensen die God door middel van gebed en tranen aanroepen, anderen doen dat door middel van geduld en berusting en weer anderen door blasfemie. Kretenzers roepen Hem aan met geweerschoten” (uit Kapitein Michalis van Niko Kazantzakis)
    ps vuurwerk is toch ook gevaarlijk als je de nodige voorzorgsmaatregelen niet neemt mss niet zo gevaarlijk als echt geschut maar toch …. bedankt dat je veel van mij verdraagt 🙂 @ Bruno graag u mening daarover.

  10. Het gaat hier de laatste tijd wel veel over de geweren van Kreta. Ik heb er al over geschreven:
    http://btersago.com/blog/?p=2972
    http://btersago.com/blog/?p=2110

    Het is een feit dat er minder criminaliteit op Kreta is, maar of dat direct kan worden gelinkt aan de aanwezigheid van wapens, durf ik niet te stellen. Het is een traditie, maasr ik heb toch het gevoel dat het bij de jongere generatie ontspoort. Ik heb op Kreta wel vaker met ouderen gepraat (ben ondertussen mer dan 15 keer op Kreta geweest), en ze zeggen wel allemaal dat ze thuis een wapen hebben, maar verder gaat het niet. De jongere generatie moet het wapen laten zien, en ze schieten er ook nog graag mee. Een soort van macho-cultuur waar ik het moeilijk mee heb. Ze zetten deze “heldendaden” dan ook graag op YouTube. Voor mij hoeft dat niet. De Kretenzers zijn “leventes” en ze hebben echt geen schiettuig nodig om me daar van te overtuigen.

  11. dat macho kultuur heet komplexikos zijn . en dat soort kretanen of wat dan ook zijn meer dat komplexikoi.
    er zijn zeker kretanen welke andere soort geweren hebben en daar ben ik een fan van. bv Mimis androulakis.die schiet met zijn woorden raker dan de domme balothies.

  12. The pen is mightier than the sword, zo veel is zeker.

  13. bravo Bruno mooi gesproken de jonge generatie gelijk je zegt moet het wapen laten zien en doelloos schieten maar de oudere generatie gebruikt het wapen alleen maar op een feest en … een Kretenzisch feest zonder balothies is gelijk Pasen zonder lam. Jullie weten toch dat op Kreta op sommige plaatsen borden staan met daarop de tekst :verboden doelloos te schieten dat zal wel voor die jongeren bedoeld zijn Bruno 🙂 Een Kretenzisch feest zonder schieten bestaat gewoon niet en zeker niet in de dorpen wat zeg ik in Chania centrum hadden ze een tijd geleden ook geschoten, toen de politie aankwam vonden ze duizenden hulzen zeiden ze op het nieuws, vierden nml de geboorte van een zoon 🙂
    ps deze uitdrukking The pen is mightier than the sword geldt niet voor de Balkan
    en @tzimi ik weet niet als je deze uitdrukking kent, hier in belgie zeggen ze praatjes vullen geen gaatjes dan heb ik het over mensen die meestal hun mond gebruiken maar meestal blijft het ook daarbij.

  14. @KRHTH, ook ik heb mijn wortels in een Grieks boerendorp, ook ik ben in België geboren, ook ik spreek uit ervaring, ook ik heb mijn hart verpand aan Kreta ook al ben ik er niet van afkomstig, ook ik leef hier in België dag in dag uit ‘met tiental verschillende culturen’ en Kreta heeft ook in mijn hart een speciaal plaatsje veroverd omwille van zijn cultuur, zijn verleden, zijn geschiedenis, zijn natuur, de levenswijze van de Kretenzers… maar dat alles is hier allemaal NIET TER ZAKE. Het enige dat ik hier hekel is het gebruik van vuurwapens; ik lees daarover NIETS in je betoog. Alles wat je zegt is VOLLEDIG NAAST DE KWESTIE dus zijn wij twee alvast uitgepraat.
    @Europa, geen één van je argumenten houdt steek, maar ik ga me er verder niet meer moe in maken. We zullen elkaar toch nooit begrijpen, wat dit onderwerp betreft. Je luistert geeneens, je draaft maar door in je eigen elan.
    Slechts één ding nog: ik heb een Afghaanse deelnemer in mijn taalgroep die bij elke onverwachte, lichte aanraking (een tik op zijn arm of een joviaal schouderklopje) spontaan zijn armen over z’n hoofd kruist en in een reflex schrikachtig in elkaar krimpt. Die gast is 23 jaar, 23! Hij is slechthorend omdat zijn trommelvliezen scheurden tijdens één van de vele bombardementen die hij van dichtbij meemaakte in zijn vaderland. Mensen die ‘zoiets van dichtbij hebben meegemaakt’, en dan bedoel ik: ècht oog in oog gestaan met oorlogsgeschut, krijgen geen kick van wapens. Zij houden er eerder nachtmerries of trauma’s aan over. Prijs je maar gelukkig dat je in een land woont en op vakantie gaat waar er ‘vrede’ heerst en wees er maar zeker van dat dàt de enige reden is waarom jij en je vriendjes al dat wapentuig als een speelgoedje (kunnen) zien. Je zou verdomme wel anders piepen als je ècht in oorlogsgebied woonde en voortdurend de kogels rond je oren hoorde fluiten! Denk dààr maar eens over na als je je kleinkinderen (voor je kinderen is het vast al te laat) iets van de Kretenzische cultuur wil bijbrengen; ik hoop van harte dat je dat, tegen dan, voor een vitrinekast zal doen.

  15. bravo tzimi ieder zijn mening, op dat vlak zullen we elkaar toch nooit begrijpen. Roosje vertelt dat Kreta een speciaal plaatsje heeft veroverd in haar hart ook omwille van de levenswijze van de Kretenzers, in die zelfde levenswijze horen ook de Balothies ….
    Ik heb ook een Afghaanse collega Roos ook een oorlogsslachtoffer maar als ik hem hoor spreken over zulke dingen merk ik niks van trauma’s.
    En ja Roos, zeker ben ik gelukkig dat er in Europa nog geen oorlog is, als ik al die oorlogsslachtoffers zie op tv word ik ook niet goed van. En wapens zie ik zeker niet als speelgoed Roos maar stomme ongelukken gebeuren nu eenmaal omdat de mensen de veiligheidsregels niet naleven, ik ben al op een progamo op Kreta geweest en als hun kinderen met AKs-47 en met vuistvuurwapens begonnen te schieten onder een krevatina zeiden hun ouders ga een beetje verder dat doen en wees voorzichtig alsof dat de normaalste zaak van de wereld was ,
    en wat dat piepen betreft, ik zou echt niet weten hoe ik daarop zou reageren als ik in oorlogsgebied was, maar ik weet wel dat ik een stap voor zou zijn omdat ik een wapen op de juiste manier kan hanteren.
    En wat die opvoeding betreft mijn vader en moeder heeft me nooit iets bijgebracht wat die Kretenzische Cultuur betreft dat is allemaal van alleen gekomen was dat instinctief zit dat in de genen wie zal het zeggen.

    Gia sena tzimi
    Manolis Aggelopoulos-Ellinas eimai
    http://www.youtube.com/watch?v=RE7u3YSsFSg&feature=watch_response_rev

    zervakis_ant1_stefanidou
    http://www.youtube.com/watch?v=XZckbY6RYNw&feature=related

    ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ – ΣΤΑ ΟΡΗ ΖΕΙ Ο ΑΕΤΟΣ
    http://www.youtube.com/watch?v=SCEp1JF8TBk

    http://www.youtube.com/watch?v=f7haQug7alI&feature=related

    Voor mij is Kreta dit @Bruno
    Traditional Cretan marriage in Anogia
    http://www.youtube.com/watch?v=5QqBuvkJ6yg&NR=1

    from crete with love tzimi

  16. ach roosje van mij krijg jij nu een roosje :)xxxxxxx is dat niet lief beter dan alle balothies of niet:)

  17. Bravo!! zito i Kriti!! als kreta een eigen staat zou willlen vormen ben ik 1000% mee eens. mischien zou Kreta ,griekenland moeten noemen en de rest Balkanistan.
    mee eens. Zito i Ellas ,zito i Kreta. zito i germanoi touristes pou taizoun tsi kritikous. zito ke i malakia ,pou an itane ergoxeiro tha eixan arketoi ellines megali proika.
    en om nu in de geest van de tijd te blijven
    Griechenland uber alles.
    γαμω την ατυχια μου. (να μην ειμαι Κρητικατσι!!!)

  18. Deze keer zal ik beschaafd blijven ik zal daar maar niet op ingaan wie heeft het hier over een eigen staat maar ja iedereen begrijpt het hoe hij het wil begrijpen .
    De mensen op deze blog hadden uiteindelijk toch gelijk dat de Grieken elkaar gaan afmaken uiteindelijk .
    Tijdens de Balkan oorlogen hebben veel Kretenzers hun leven gegeven voor Macedonië, tijdens WO II hebben ze hun wapens moeten afgeven voor het vasteland en noem maar op en dat is hun dank… maar ja .
    Op youtube vind je veel reacties gelijk die van tzimi kala vinden jullie dat erg dat de Kretenzers doen in waar zei zin in hebben dat ze zich bv niet aan de wetten houden ( ok er zijn stommiteiten bij moet ik toegeven) en noem maar op ik begin ook stillekesaan te geloven dat er mensen zijn die jaloers op de Kretenzers zijn. Welke lied heeft u zo doen reageren die van Zervaki of Kyriakaki ?
    Nee nee gelijk ooit op tv ,was er een discussie tussen een Kretenzer en een pontio gelijk kali mas ora opos tora 🙂 en de pontio bleef maar zeggen ja wij dit, wij dat, wij zijn de beste en…. ja zei de Kretenzer jullie zijn de beste er is maar een verschil met ons wij hebben ons land nog en jullie niet, discussie was snel gedaan.
    Daar zijn twee soorten mensen in Griekenland lees ik vaak op forums Kretenzers en mensen die wensten om Kretenzer te zijn, pontios zijn is toch ook niet slecht re tzimi .
    De Kretenzische liedjes van hierboven begrijp ik wel als je ze niet verstaat tzimi maar die van Manolis Aggelopoulos-Ellinas eimai die moet je toch begrijpen.
    ps tzimi u Nederlands is precies beter geworden H MOY FENETE peace brothers and sisters

  19. entaksi as tin teleiosoume auti ti malakia giati to pernis poli sobara. panta filika . einde.

  20. panta filika telos kalo ola kala 🙂

  21. @Europa, jammer dat je Kreta en de Kretenzers hier zo hebt voorgesteld aan de buitenwereld. Op deze manier stoot je de mensen alleen maar af, van alles wat met Kreta te maken heeft. Ik hou van de levenswijze van de Kretenzers en daar horen voor mij de balothies NIET bij, omdat ik weet dat niet àlle Kretenzers denken zoals jij.
    Voor de rest: even goeie vrienden.
    Dank je @KRHTH, was alles maar zo simpel. Nu slaap ik vannacht vast als een roos! 😉

  22. Neem me het niet kwalijk Roosje dat ik altijd weer met het tegenovergestelde moet afkomen, zeker even goeie vrienden Roos 🙂
    Maar bij een discussie heb je nu eenmaal voor- en tegenstanders zolang mijn landgenoten zich maar niet meer met drugsplantages zich bezighouden en gelijk iedere burger zich min of meer aan de wet houden is het voor mij prima en dat ze af en toe op de gepaste manier een schot laten wrm niet.
    Laten we nu allemaal als een ROOS slapen tzimi ,KPHTH ,Roos,Bruno en als de rest dat hebben we wel verdiend na al deze discussies (filosoferen) van de afgelopen dagen.

    discussie gesloten 🙂

  23. zeker met iets lekkers uit zoniana???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *