De sterkste vakbond

Een aantal weken geleden had ik het in deze post al over de macht die de vakbond van de Openbare Elektriciteitsmaatschappij hier heeft. GENOP-DEI deelt de lakens uit, dat is duidelijk. De werknemers van DEI hebben zo wat de hoogste lonen in Griekenland – ze krijgen massaal veel verschillende bonussen boven op hun maandelijks loon.

Om de “rechten van het volk” te verdedigen, is de vakbond gekant tegen privatisering van de openbare elektriciteitsmaatschappij – een plan dat nu op tafel ligt en dat er op aandringen van de trojka moet door komen. Volgens onze vakbondsleden zal de prijs van de elektriciteit daardoor duurder worden, en zullen de Griekse gezinnen dat in hun portemonnee gaan voelen. Roerend om zo veel medeleven te zien bij onze vakbond. Zij deinzen er namelijk nooit voor terug om diezelfde Griekse gezinnen zonder elektriciteit te zetten, wanneer hun wensen niet worden ingewilligd en nog maar eens een algemene staking uitroepen. En die macht hebben ze: DEI is de enige elektriciteitsleverancier in dit land, die bovendien ook nog eens zo goed als het hele traject van de elektriciteit beheert (van de ontginning van grondstoffen voor hun eigen centrales over het distributienetwerk).

De stakingsdreigingen zijn niet van de lucht, maar GENOP-DEI heeft nu besloten om het spel erg hard te spelen. Volgens de vakbond moet de overheid nog 12 miljard euro aan de vakbond, want het geld dat normaal gezien naar de kas van de werknemers van DEI moest gaan, is weer in DEI gestopt. Hoe ze aan dat exuberante bedrag komen, weet ik niet, maar het is niet toevallig dat deze eis nu op tafel komt. De privatisering van verschillende overheidsbedrijven zal er nu door moeten komen, wil Griekenland de volgende dosis van de lening krijgen. En DEI zal voor de bijl moeten gaan.

De vakbond heeft al aangekondigd dat we vanaf mei rollende 48-uren stakingen kunnen verwachten. Heel Griekenland zonder stroom zetten is een taktiek die jaren is gelukt, maar nu het geld op is, vraag ik me echt af hoe de overheid zal reageren. Zal ze eindelijk een vuist kunnen maken tegen deze almachtige vakbond?

10 thoughts on “De sterkste vakbond

  1. De “privatisering” van Electrabel is anders geen goede zaak geweest voor de Belgische consument: het monopolie bestaat in feite nog altijd, en we zitten intussen opgezadeld met de hoogste elektriciteitsprijs in Europa, ondanks woekerwinsten op bv. kerncentrales, die niet meer naar Brussel, maar naar Parijs vloeien, zodat de regering geen enkele druk meer kan uitoefenen.
    @Tzimis zal hier wellicht de “weldaden” van de privatisering van de Nederlandse Spoorwegen aan kunnen toevoegen.
    Efficiënter werken is een zaak, privatisering een andere, maar er is geen noodzakelijk verband tussen die twee!

  2. @Bertinos, ik wil hier zeker geen pleitbezorger zijn voor privatisering, want we de praktijk in de rest van Europa heeft aangetoond dat diensten duurder worden en de kwaliteit ook nog eens achteruit gaat.
    Maar de manier waarop GENOP-DEI alle voordelen naar zich heeft toe getrokken en er is in geslaagd om een volledig land gegijzeld te houden wanneer ze hun zin niet krijgen, is werkelijk ontoelaatbaar. Ze geven geen moer om de Griekse gezinnen, maar willen gewoon hun voordeeltjes behouden te allen prijze.

  3. laat maar Bertinos ik ben ook klant van Electrabel. onze locale stroomboer is overgenomen.
    maar over Genop Dei is de tijd gekomen van Terma ta asteia. ik hoor dat troika komt en is serious not amused zo als de grieken het doen. reconstructie van de griekse schuld is dicht ,heel dicht bij. de komende weken worden niet mooier.
    privatisering in europa is een andere geval dan wat in griekenland gaat gebeuren. er is een mooi docu over de privatisering van de stroom markt in Georgie en een voor de water in een van de landen van zuid amerika..
    andere tijden komen er aan …

  4. die lul van de genop dei eist 12 mlrd van DEi. de beurs waarde ,en als er iemand zou dat bedrijf kopen ,is 6 mlrd.
    kijk dat ervaar ik als decenias. mijn moeder was van de vakbond ,in een van de grootste export bedrijf van griekenland en de beste textiel fabriek. Peiraiki Patraiki. een naam met geschiedenis. maar waarom zou de bonden logish zijn in een land waar de chaos en de malakia de boven hand heeft.

  5. deze video geeft zowat GENOP’s stijl: hij (Fotopoulos, voorzitter van GENOP) valt binnen bij de HR Manager van DEI en eist inspraak bij de aanwervingen: brullen, tieren, dreigen

    http://youtu.be/YUFl65gh8OI

  6. de griek zegt ,σκυλος που γαβγιζει ,δεν δαγκωνει.
    weet je dat ik al een paar jaaren ,schaam ik mij kapot voor heel veel grieken. zo erg dat ik niet griek wil zijn ,maar Elinas. en niet xristianos orthodoksos ,gewoon Elin.

  7. Deze man heeft gevaarlijk veel macht. Hij is in staat om het hele land zonder stroom te zetten. Als je weet dat je die macht hebt, dan kun je de directie natuurlijk flink onder druk zetten.
    En nu heeft de overheid plannen om DEH te verkopen. Welke investeerder wil een bedrijf kopen waar een vakbondsman zoveel macht heeft? Geen enkele, dacht ik.

  8. ik ben zo moe van deze soort grieken. en weet je wat ,ze zijn zo veel. let op iedere woord, probeer te begrijpen wat dat voor een Elinas betekent. zo waar als deze text ,is nieks anders. met dank voor vandaag aan Tzimis Bazoukas maar dan de echte.
    de hele text staat bij de info
    iedere word is zwaar en waar.
    http://www.youtube.com/watch?v=9x_WolMYf3k&feature=related

  9. Ik denk dat het mogelijk moet zijn een actie te ontketenen. Helaas is mijn Grieks nog te slecht om dat in gang te zetten. Maar als die vakbond in staat is om het land te gijzelen, dan gijzelen we toch terug? Ik denk dat als we alle elektriciteit palen in het land voorzien van een witte of anders gekleurde strik dat het een signaal is dat de bevolking het zat is dat een eerste levensbehoefte door de vakbond wordt misbruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *