Vlagbesmeuring

De "besmeurde" vlag van Dimitris Kollatos

De “besmeurde” vlag van Dimitris Kollatos

Gisteren is de Griekse regisseur Dimitris Kollatos opgepakt in zijn huis in de Atheense wijk Kolonaki. Hij werd beschuldigd van het besmeuren van een nationaal embleem.

Hij had een Griekse vlag opgehangen, net 2 dagen na de Griekse nationale feestdag, met bloedvlekken afgebeeld, de Parthenon-tempel er op, en een Duitse legerlaars met een swastika er op. Hij wilde daarmee protesteren tegen de rol die Duitsland speelt in de Griekse crisis.

Toevallig is het huis van Kollatos net tegenover de Duitse ambassade. Officieel luidt het dat Kollatos werd gearresteerd omdat hij de Griekse vlag belachelijk maakte, maar de regisseur zelf beweert dat de Duitse ambassade had gevraagd dat hij de vlag weg zou halen.

Kollatos is gekend als de oprichter van de beweging “Porta Porta”, die 2 jaar geleden, in het voorjaar van 2011, met een aantal mensen “huisbezoeken” ging brengen aan de huizen van politici die hij als corrupt beschouwde. U herinnert zich misschien dat ik daar toen een bericht heb over gepost.

Er is heel wat commotie ontstaan na de arrestatie van Kollatos. Zo veel zelfs dat hij vannacht uiteindelijk is vrijgelaten. Er bestaat een groter wordend anti-Duits gevoel in Griekenland, zeker na de crisis in Cyprus en men krijgt het gevoel dat Duitsland de nieuwe kolonisator is die je niet voor het hoofd mag stoten.

Of het nu van goede of slechte smaak getuigt, wil ik hier in het midden laten. Maar dit versterkt toch ook weer het gevoel bij de Grieken dat je sneller achter de tralies zal komen als je protesteert, dan als je de overheid ettelijke miljoenen lichter maakt.

In Berlijn voelt men de bui blijkbaar ook al hangen, want Angela Merkel heeft Otto Rehagel naar hier gestuurd als goodwill ambassador van Duitsland. De Grieken zijn hem nog steeds dankbaar dat hij de nationale voetbalploeg naar de titel van Europees kampioen heeft geleid, maar of ze door zijn aanwezigheid minder anti-Duitse gevoelens zullen hebben, is zeer te betwijfelen.

29 thoughts on “Vlagbesmeuring

  1. Dat wordt dan weer minder Duitse toeristen deze zomer
    En dus minder inkomen,

  2. @Peterc, als de politie nu gewoon rustig die vlag had laten wapperen, dan was dat geen nieuws geweest. En zou dat ook niet eens in Duitsland worden vermeld.

  3. Grappige video hierover op Boots(!)Radio:
    ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ: “O εγκληματίας Δημήτρης Κολλάτος”
    http://youtu.be/ohuDBvfAXVA
    Excellente foto trouwens Bruno, zelf naar Kolonaki getrokken? http://goo.gl/maps/R7WAQ

  4. en waarom is het belachelijk maken van een vlag eigenlijk strafbaar ? ik eis het recht om vlaggen belachelijk te kunnen maken ! alle vlaggen van de wereld: een varkenskop erop !

  5. Ik snap er niks van. Hoe kan je je bankier nu verwijten dat hij je geen geld meer wilt lenen, nadat je je vorige lening, bedoeld om je huis op te knappen, besteedt hebt om een overgedimensioneerde auto, Olympische Spelen en een luxevakantie te financieren?
    Ik kan de Griekse politici niet verwijten dat ze richting bankier Merkel wijzen, dat is hun overlevingsinstinct!
    Dat de bevolking, vol zelfbeklag, deze beroepsraddraaiers nog gelooft, vind ik merkwaardig.
    Ik geloof minder en minder in de mogelijkheid van een ééngemaakt Europa.
    De mentaliteits- en waardeverschillen zijn te immens. Is dit spijtig? Voor mij eigenlijk niet. Ieder heeft recht op zijn identiteit, dat maakt reizen zo leuk.
    Ik heb geen boodschap aan een filiaal van Het Kruidvat in de winkelbuurt van Athene. Ieder zijn tempo, ieder zijn waarden. De economische verschillen worden dan wel opgevangen door devaluaties.
    Een vlag met een varkenskop is wel een probleem voor onze nieuwe burgers die halalvoedsel prefereren. Dus toch maar liever een ezelskop of een Januskop, die heeft het voordeel dat die steeds de andere kant kan opkijken bij lastige problemen.

  6. Beste Penimeni,

    Ik geloof dat er een sterke vorm van telepathie tussen ons beide moet zijn, want je hebt mijn gedachtengang correct verwoord.

    De Januskop heb ik in één van mijn vroegere commentaren ook al naar voor gebracht.

    Ook dat de huidige Euro-landen gedoemd zijn om te splitten is een waarheid als een koe.

    N.m.m. is het nog effen wachten tot Spanje en Italie er beter aan toe zijn, en dan zullen er heel wat exit-vliegen moeten vallen (waar onder Griekenland en Cyprus).

  7. @Penimeni: die bankier had beter moeten weten, en nooit een lening voor “een overgedimensioneerde auto, Olympische Spelen, een luxevakantie”, twee kredietkaarten, et j’en passe mogen opdringen, want dat gebeurde wel degelijk stalkingsgewijs. De bankiers hebben dus minstens evenveel boter op hun hoofd.

    Terug terzake: dat er met vlaggen niet overal wordt gelachen, leert het geval Solomos Solomou. Even googlen als er geen kinderen in de buurt zijn.

  8. Bertinos,

    Ik denk dat je de eerste paragraaf van Penimeni’s antwoord niet goed hebt gelezen : Penimeni heeft het niet over de lening op zich maar wel over het feit dat de beschikbare gelden aan andere -en absoluut niet noodzakelijke- doelen werden besteed.

    En dit heeft de ontlener op volstrekt eigen houtje beslist.

    En daar heeft de bankier niets, maar ook niets, mee te maken.

    (Als ik een dure cake, of een duur stuk vlees koop en ik geef het aan de varkens, daar heeft de bakker of beenhouwer toch geen schuld aan !)

  9. @Bertinos, tot nu is geen enkele bankier er in geslaagd mij een lening op te dringen.
    Ik vrees voorts dat wij allen, noord en zuid een hoge prijs betalen voor het plaatsje dat Verhofstad en consoorten voor zichzelf bedacht hebben in de geschiedenisboeken.
    Ik gun ze eerder een plaats in het verdomhoekje.
    Spijtig genoeg blijken wij, onnozel kiesvee, eerder bereid de pijlen op elkaar te richten.

  10. Het zijn toch steeds de zelfde stoorzenders die de boel komen verzieken. Ik noem geen namen , want wat is een mens acher een schuilnaam?? Met plezier heb ik tot voor kort de blog van Bruno gelezen, maar nu is het geworden tot een vuilspuiterij. De op- en aanmerkingen zijn niet meer te genieten.Accoord je kan een andere mening toe gedaan zijn , maar dat wil niet zeggen dat je iemands werk moet vergallen. Ik zal er dus ook niet meer reageren, want dat is precies datgene wat voor sommige beogen, om nog maar eens leer te trekken over hun fustraties.
    ” Doe wel en zie niet om,wie …… “

  11. ik weet niet of je het op mij hebt of op iemand anders, maar ik snap je probleem niet. hierboven staat nu toch echt niets dat op “vuilspuiterij” lijkt??

  12. @Stijn,Maak je geen zorgen.@Jef heeft het gewoon bij het verkeerde eind.Hij is hier over dit bloedserieuze onderwerp gewoon een beetje aan het spelevaren/spelbederf ook wel “trollen” genoemd.Het is aan de wijsheid en coulance van @Bruno te danken dat dit hier kan.Elders werd hij op grond van datzelfde gedoe weggejorist.

    Overigens ben ik persoonlijk sterk vóór de “lijn @Bruno”.

  13. Tja. Vlagbesmeuring is nochtans een heldendaad. We zouden het met zijn allen meer moeten doen.

    Dat het gevaarlijk kan zijn is duidelijk, je wordt er mogelijk voor gearresteerd of zelfs vermoord. Als je aan vlag raakt, ondermijn je een “autoriteit”. En dat vinden autoriteiten per definitie niet zo fijn, weet je wel…

    Vlaggen zijn absurd. Mensen hoor je niet te groeperen op basis van vlaggen. Dat maakt de meest duistere krachten in de mens los. Vlaggen lijken onschuldig maar ze zijn het absolute kwaad. Oorlogen en massaslachtingen gebeuren in naam van “vlaggen”. Ze drijven een wig tussen “ons” en “de ander”. Er is heel erg veel fout aan vlaggen. We moeten ze te lijf gaan.

    Ik wil niet “dienen” onder een vlag, noch de Vlaamse, noch de Belgische, en al zeker niet de Europese. Geen vlag dekt mijn lading. Ik wil niet dat die Europese rotvlag in mijn naam zo barbaars te werk blijft gaan.

    Het concept “vlag” vormt de basis voor X.A. Het is de essentie van die “partij”. Als die gekken het op een zwarte dag voor het zeggen zouden hebben wordt een dagelijkse groet aan vlag verplichte kost, daar mag je zeker van zijn.

    Er zouden meer openbare vlagverbrandingen en -besmeuringen moeten zijn. Het kan desnoods ook figuurlijk: bv. Jimi Hendrix’ “Star Spangled Banner” als aanklacht tegen de terreurpolitiek van de VS in Zuid-Oost Azië. Dat was een briljante vlagverbranding zonder vlag.

    Met deze woorden besmeur ik hier en nu de Europese rotvlag: Pft! Toesj! Niet in mijn naam!

  14. Er zijn al Duitse vlaggen verbrand op Syntagma en gisteren werd ook een Europese vlag opgebrand. Stel je voor dat Herman Van Rompuy daar zou tegen reageren…

  15. Stijn,

    Ik ben het niet eens met je wat betreft Europa.

    We moeten ons wapenen tegen Amerika, China, Indie, ed.
    En dit kan alleen door onze Europese krachten te bundelen.
    Maar, op dit gebied, hebben we nog een zeer lange weg te gaan.
    We staan inderdaad nog in onze kinderschoenen.
    En kinderen leren door te vallen en daarna op te staan.
    Zeker de moed niet verliezen!

    Wat zei onze August nu ook al weer, ZO’N 113 JAAR GELEDEN ?
    “Om iets te zijn moeten we Vlamingen worden. Wij willen Vlamingen zijn om Europeeers te worden.”

  16. Wees maar gerust dat Amerika heel erg blij is met de Europese Unie. Ze hebben verdorie het ding helpen oprichten en gefinancierd!

    Via het CIA-gestuurde American Committee for a United Europe (ACUE) werd tijdens de jaren ’50 massaal geld gepompt in de Europese eenmaking. Geld dat afkomstig was van ondermeer de Rockefeller en de Ford Foundations. In een memo uit 1965 van de Europese sectie van de ACUE, werd aangeraden aan de vice-president van de EEG om in het geheim een monetaire unie op te richten en elk debat hierover te vermijden tot wanneer de voorstellen onomkeerbaar zouden zijn! De Europese Unie als blok tegen de communisten, maar bovenal een ééngemaakte neoliberale markt.

    “Bundelen van Europese krachten tegen de USA” is niets anders dan propaganda. En de mensen zijn het nog gaan geloven ook.

  17. @Bruno: vlaggen van de “vijand” verbranden is één ding. Je “eigen” vlag verbanden, dat is pas een heldendaad. Het afzweren van elk nationalistisch juk, incl. het Europese juk. Dat laatste is nog belachlijker, want niet eens in een historische traditie te plaatsen. Men wil ons laten geloven dat er een “Europese” erfenis is. Mijn hoela. Europa heeft nooit bestaan en zal nooit bestaan, tenzij door propaganda. En tenzij je het hebt over joods-christelijke grondslagen of andere flauwekul.

    Serieus, daar komt het idee van “Europa” in essentie vandaan: een voortzetting van het Heilige Roomse Rijk. Mensen als Schuman en Monet komen uit die oerkatholieke traditie. En de katalysatoren en bezielers waren mensen uit de hoek van de opusiaanse Paneuropese unie, onder leiding van… Otto von Habsburg… de “erfgenaam” van het Roomse Rijk!!!

    Ga het maar na: het waren deze jongens die aan de hand van de Cercle Pinay de Europese eenmaking op gang brachten. De Europese vlag werd door hen ontworpen (oorspronkelijk stond er een kruis op, maar dat moest er na bezorgdheid van sommige lidstaten af, de 12 sterren verwijzen wel nog steeds naar Madonna en de Apocalyps). En zij waren het die zorgden voor het volkslied!

    Mooi hoor, dit Europa: een initiatief van oerconservatieve reactionairen uit Opus Dei-hoek, onder toezicht van de CIA en met geld van het grootkapitaal !

    Je zou voor minder de vlag besmeuren. (Ik heb het dan nog niet eens gehad over hoe de Paneuropese Unie banden onderhield met de terroristiche kruisvaarders van de OAS en Aginter Press, en zo “false flag” bomaanslagen organiseerden doorheen Europa)

  18. @Stijn,
    Toch maar oppassen met je interpretatie van de vlagverbranding van Jimi Hendrix. Lees dit eens http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=99505099
    Dit was zo’n daad die je op alle manieren kan interpreteren.
    Vergeet niet dat Hendrix beroepsmilitair was voor hij fulltime muzikant werd.
    Hij werd hiertoe min of meer verplicht, gesteld voor de keuze leger of gevangenis. Maar om vrijwillig aan te sluiten bij “de” vlaggenliefhebbers bij uitstek, moet er toch iets behoorlijk mis zijn.
    De echte held vind ik eerder Mohammed Ali die de gevolgen van zijn overtuiging ten volle aanvaardde.
    Ik heb het niet zo erg voor muzikanten die menen aan politiek te moeten doen.
    Commentaar op de maatschappij kan natuurlijk wel, waar Dylan in uitblonk.
    Maar voorts trek ik liever mijn eigen conclusies zonder bij het handje genomen te worden.

  19. Hellenic Flag

    https://www.youtube.com/watch?v=ewId7JjkQy0

    @stijn ergens kan ik u redenering volgen wat je allemaal schrijft ik doe ook meestal waar ik zin in heb en daar heb ik niet de Europese,Griekse,belgische of de wetten van de Kerk voor nodig een mens weet van zijn eigen wat goed of slecht is …maar een mens wil van nature uit ergens bij horen… wrm denk je dat mensen dialect spreken een vd reden is om zich te onderscheiden van andere ezv… is dat verkeerd wie zal het zeggen…
    en ik blijf daar bij
    NA AGAPAS THN PATRIDA SOU KAI OTAN AKOMH SE ADIKEI PLATON

  20. @Europa,
    Ik geloof ook wel dat een mens gaarne ergens bij hoort, desnoods bij de club van gelijkgestemde individualisten.
    Ik moet bekennen dat ik een steek van trots voel, wanneer bijv. Een Belgische sporter iets groots presteert. En dat terwijl sport mij eigenlijk koud laat.
    Het zal wel een onschuldige afwijking zijn zeker?

  21. fijn dat we het toch met een iets akkoord gaan… ziet je wel ene heeft dat met sport, ene met zijn geschiedenis ene met zijn muziek en weet ik veel wat nog en voor zoiets hoeft je geen zuiderling,nationalist en wat nog … te zijn om bepaalde gevoelens te voelen en sommigen gaan positief reageren op bepaalde acties en an andere weer negatief zo is de mens nu eenmaal, spijtig of gelukkig noem het hoe je wilt…

  22. Wat een gezever zeg! Helemaal niet “to the point”. Wat er gebeurt is dat een filmmaker even een vlag heeft buitengezet (geen vlag verbrand, maar dat komt miss nog!) en daarvoor is opgepakt. Nu, wat wil dat zeggen ???. Voor mij in ieder geval dat dat het recht van meningsuitdrukking duidelijk wordt bestraft! Ik ken mensen hier in Vlaanderen die op de gekste dag de gekste vlaggen buiten hangen. So what? Worden die hier opgepakt? Nee, maar in het huidige “Griechenland” mag dat blijkbaar allemaal. Get behind the one you really love, folks, for Jesus sake!

  23. @Stijn; Wat jij allemaal uitkraamt is inderdaad geen vuilspuiterij. Het het heeft meer weg van anarchie. En je Belgische sporthelden , wie zijn dat dan wel ????

  24. Jongens, moet ik nu echt de reacties op elke post gaan sluiten? Hou er in godsnaam mee op, of dit wordt een blog zonder reacties.

  25. hahaha pesta re jef en ik dacht dat ze mij als anarchist of nationalist aanzagen en dat omdat ik van het mooie Hellas houdt met haar mooie cultuur en tradities de wereld staat op haar kop, mss bedoelen we hetzelfde op bepaalde reacties… we verstaan elkaar blijkbaar, maar ik denk we begrijpen elkaar niet… begrijpen wie begrijpen kan

  26. ik geef me over Bruno 🙂
    ps had uw reactie te laat gelezen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *