Elektriciteit is een sociaal recht

De Grieken zijn notoire belastingontduikers; dat beeld leeft in ieder geval bij de rest van Europa. Maar de Griekse overheid slaagt er ook meestal niet in belastingen te innen op een normale manier. Daarom besloot men in 2011 om een extra belasting in te voeren die via de elektriciteitsrekeningen zou worden geïnd. De belasting kreeg in Griekenland de benaming “charatsi” mee. Wie de belasting niet kon betalen, zag zijn elektriciteit afgesloten.

Er is heel wat te doen geweest rond die speciale belastingen. Velen hebben de wettelijkheid er van in twijfel getrokken en in 2011 zijn we met een televisieploeg naar de burgemeester van Nea Ionia getrokken, die had besloten dat hij niet zou toelaten dat de elektriciteit in zijn gemeente (een arme voorstad van Athene) zou worden afgesloten. De Grieken waren woedend op de bedenker van de extra taksen: Evangelos Venizelos, die als grondwetspecialist weet hoe hij er de kantjes kan aflopen.

In Veria, in Noord-Griekenland, niet ver van Vergina waar je het graf van Philippos, de vader van Alexander de Grote vindt, was er een beweging opgestaan die streed tegen het feit dat de elektriciteit werd afgesneden bij mensen die de charatsi niet konden betalen: “Burgers van Veria”. Er zijn zo wel een aantal andere bewegingen in Griekenland, zoals ook de Ïk betaal niet” beweging. Onder leiding van twee mannen gingen die overal de elektriciteit terug aansluiten. Het was niet duidelijk of dat nu strafbaar is of niet. Mijn vrouw heeft het trouwens zelf ook nog gedaan, samen met collega’s leerkrachten, bij de ouders van leerlingen die gedwongen waren ‘s avonds hun huiswerk bij kaarslicht te maken.

Maar de overheid dwong de twee initiatiefnemers van “Burgers van Veria” voor het gerecht. De zaak is op 31 oktober voorgekomen, en het verdict van de rechter was dat elektriciteit een sociaal recht is. Daardoor werden de twee mannen vrijgesproken, en die beslissing werd op luid gejuich onthaald.

De beslissing is een hart onder de riem voor de andere Griekse burgers die gezinnen bij wie de elektriciteit is afgesloten, terug op het net aansluiten. Tot de regering er natuurlijk iets op vindt waardoor deze actie wel strafbaar wordt.

6 thoughts on “Elektriciteit is een sociaal recht

  1. Dus bestaan er nog rechtvaardige rechters. Ik dacht dat die allemaal verdwenen waren samen met het schilderij / paneel van het Lam Gods .

  2. nee nee jef dat bewijst weer dat jullie niet weten hoe een Griek in elkaar zit ook al wonen jullie daar …en dat zullen de meeste outsiders ook nooit begrijpen (niks verkeerd mee bedoeld) zeker bestaan die…

  3. @ Europa; volgens mij zijn de Grieken zichzelf een beetje kwijt (daar bedoel ik ook niks verkeerd mee) Mijn opmerking sloeg niet op de Grieken maar op de witteboordencriminelen overal ter wereld.

  4. Lus summum saepe summa iniuria.
    Citaat van Marcus Tullius Cicero.

  5. Ons zomerspiti heeft geen aansluiting op het elektriciteitsnet (gebruiken zonnepanelen) en wij betalen dus geen charatsi. Dit is echter niet de reden. Het huis staat 500 meter van de dichtstbijzijnde paal en het kost een onredelijk hoog bedrag om dat te laten doortrekken.

    Overigens zijn kandidaat belastingontduikers overal dik gezaaid. Maar tussen droom en daad staat helaas een te goed georganiseerde belastingdienst. In ieder geval in nl.

    Als het Griekse kadaster eindelijk eens op orde was geweest had het nooit via de stroomnota gehoeven en had ik met mijn stroomloze huisje ook betaald. Maar wie weet gaat dat nog eens gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *