Wat er al een hele tijd zat aan te komen, is nu gebeurd: voormalig minister en langdurig PASOK-lid Andreas Loverdos, is door voorzitter Venizelos uit de partij gegooid. Welke kwaliteiten Loverdos had dat hij altijd in de hoogste rangen van zijn partij vertoefde, is me nooit helemaal duidelijk geweest, maar dat kan je van vele Griekse politici zeggen. Hij was minister van Tewerkstelling van oktober 2009 tot september 2010 en minister van Volksgezondheid na een regeringsherschikking onder het premierschap van Georgos Papandreou. Hij heeft zich toen onsterfelijk gemaakt door over de toestand van de sociale kassen te zeggen “dat er geen speeksel meer was” (de Griekse uitdrukking om te zeggen dat het geld echt wel op is) en dat het moeilijk zou worden om werkloosheidsuitkering uit te betalen, en dat al in 2010.
Loverdos kon het nog sterker: op één van zijn talrijke TV-optredens (de man is niet van het scherm te branden), heeft hij ooit gezegd dat de mensen maar niet willen sterven. Tsja, dat is natuurlijk een probleem als je pensioenen moet uitbetalen en je hebt geen geld.
Deze Loverdos dus, bleek het al een hele tijd niet eens te zijn met de koers die PASOK-voorzitter Venizelos aan het varen is. Als volbloed populist moet het natuurlijk pijn doen om je partij te zien wegzakken in de laatste peilingen tot een magere 5%.
Dus wat doet onze Andreas? Hij begint een “beweging”. Hij neemt een aantal kernwoorden (“sociaaldemocratisch”, “radicaal”, “alliantie”) die momenteel in deze tijden van crisis heel goed klinken bij de publieke opinie en maakt daar een naam van: “Radicale Beweging voor een Sociaaldemocratische Alliantie”. Ριζοσπαστική Κίνηση ΣοσιαλδημοκÏατικής Συμμαχία – ofwel ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ. Er is over nagedacht. Want als je het acroniem uitspreekt, klinkt het “riksi” en dat kun je in het Grieks ook schrijven als “Ïήξη” en dat betekent breuk.
Een beweging dus, en zeker geen nieuwe politieke partij, want dat kan natuurlijk niet als je nog lid bent van een partij. Loverdos maakte niet duidelijk of hij zelf een breuk wilde met PASOK, dus liet hij de eer maar over aan partijvoorzitter Venizelos. Die gooide hem eergisteren uit de parlementaire fractie. Exit Loverdos, die nu in het parlement zetelt als onafhankelijk parlementslid.
Gevolg: na al deze capriolen en de moeilijke stemmingen van de voorbije weken, hebben Nea Dimokratia en PASOK op dit moment nog 150 zetels in het parlement. Dat is dus geen meerderheid meer. En dus hangt alles af van de kleinste regeringspartner Democratisch Links, die hiermee een enorme hefboom krijgt om druk uit te oefenen op de andere 2 coalitiepartners, als de partij dat al zou willen.
Maar we hadden het over PASOK. Die was dus in de laatste peilingen, zoals u hier al kon zien vorige week, de zevende partij. Maar nog steeds is Venizelos er van overtuigd dat de partij garantie staat voor stabiliteit en wettelijkheid. Als grondwetspecialist kan hij het weten. En in die hoedanigheid heeft hij nu besloten om het voortouw te nemen en er alles aan te doen dat Gouden Dageraad buiten de wet wordt gesteld, want volgens hem gaat het om een ongrondwettelijke partij. Ruim op tijd, zou ik zeggen. Vreemd dat het hem voordien niet was opgevallen, toen PASOK nog niet zo ver was teruggeslagen in de peilingen. Mocht zijn plan lukken, dan zal PASOK misschien zesde partij zijn in de peilingen. Maar Gouden Dageraad staat al klaar om van naam te veranderen, als Venizelos in zijn opzeg slaagt. De beweging is niet meer te stoppen en zal als een negenkoppige hydra elders weer opstaan.
Θα μεινουν δυο, θα μεινουν Ï„Ïεις θα μεινουν χιλιοι δεκατÏεις….
maar pasok gaat verder, met een nieuw naam, Syriza.