Door gezondheidsperikelen ben ik er niet toe gekomen om eerder iets te schrijven. Niet dat er niets te vertellen valt.

Neem nu het bericht eergisteren in bepaalde media, waarin stond dat Alexis Tsipras in het geheim op luxevakantie was gegaan naar de Malediven (de Grieken zeggen wel eens Malvides). Maar hij raakte er niet weg wegens de politieke crisis in februari 2018 toen er een staatsgreep was op de eilandengroep, en de Griekse kikvorsmannen van de marine zouden zijn ingeschakeld om hem te ontzetten. Die werden naar Dubai gestuurd om de Griekse premier op te pikken, en zelfs schepen van de NAVO zouden betrokken zijn geweest bij de actie.

Het was Georgos Tragkas, een oudere journalist, die het bericht op de radio Parapolitika lanceerde. Die zender is in handen van Vangelis Marinakis, de steenrijke reder die de oppositiepartij op verschillende manieren steunt. Zo betaalt de man, eveneens eigenaar van Olympiakos en TottenhamNottingham Forest, de huur voor het partijgebouw van Nea Dimokratia hier in Piraeus.

Parapolitika zette het nieuwsbericht ook nog eens op de site, en zette er een foto bij die van de premier zou zijn, op vakantie in de Malediven samen met zijn vrouw. Alleen ging het om een foto van Tsipras op vakantie in Korfoe in 2017. En dat was niet het enige probleem met het nieuwsbericht. Tsipras is namelijk nooit op de Malediven geweest, en de operatie heeft nooit plaatsgevonden. Op de website van Parapolitika zelf, kon je trouwens zien dat Tsipras in Griekenland was in februari 2018, maar niemand nam de moeite om het gewoon even na te kijken. Het is veel sappiger dat een premier die door velen nog als halve communist wordt bestempeld, een luxevakantie houdt, he?

Maar het leed was al geschied: een deel van de Griekse pers sprong er op, voornamelijk de pers van (extreem) rechtse signatuur. Proto Thema, de best verkochte krant, pakte er mee uit, maar ook het rioolblad Makeleio en verschillende sites. Met kers op de taart: Stochos, het lijfblad van Gouden Dageraad. Nadien werd het overgenomen in websites die in neoliberale kringen nogal populair zijn, zoals lykavittos.gr en liberal.gr. Met natuurlijk het adjectief “αποκλειστικό” (exclusief) er bij.

Fake news dus, maar dat weerhield de vice-voorzitter van Nea Dimokratia, Adonis Georgiadis – een extremistisch populistische man – er niet van om het artikel meteen te tweeten. Met de foto van Tsipras op Korfoe.

Toch wel sterk: Georgiadis is niet de eerste de beste, hoewel hij zonder noemenswaardige kwaliteiten is weten op te klimmen tot de vice-voorzitter van een partij die hij vroeger op televisie belachelijk maakte, toen hij nog lid was van het extreemrechtse LA.O.S.

De voorzitter van Nea Dimokratia, Kyriakos Mitsotakis, moest meteen aan schadebeperking doen. De man wordt in vele media afgeschilderd, als ernstig, geschoold in Harvard, een hervormer, een liberaal die de hoop zou zijn van Griekenland. Hij deed de schadebeperking met de volgende tweet:

Image may contain: text
“De journalistiek die weet dat een diepe ideologische mening samen kan bestaan met een objectiviteit van de informatie, is een verwrovenheid die u zeker levend wil houden. Het land heeft dit nodig en de democratie eist dit.”

De zus van de voorzitter, Dora Bakoyianni – voorgedragen als kandidaat secretaris-generaal van de Europese Raad – deed ook haar duit in het zakje.

Image may contain: text
“Hoe kunnen we de burgers beschermen tegen fake news? Daarvoor zijn werktuigen nodig waar de democratie moet op aandringen. Een democratie zonder een goed geïnformeerde burger kan niet bestaan.”

Een en ander doet me denken aan een conferentie over fake news die werd georganiseerd in november vorig jaar. Daar waren sprekers uitgenodigd van de websites die het nieuws over Tsipras in de Malediven hadden verspreid. Jawel, mensen van Parapolitika, Liberal.gr en SKAI. Opvallende spreker was toen Georgos Mouroutis, de directeur van de communicatie-afdeling van Nea Dimokratia onder Antonis Samaras. Die communicatie-afdeling noemde zich “Waarheidsteam” en nam het niet zo met die waarheid. Op sociale media werden vaak gemonteerde foto’s gepost om de toenmalige oppositie in discrediet te brengen.

Met dat alles, hoef ik u niet te vertellen dat het vertrouwen van de Grieken in hun media het laagste is van heel Europa. En dat slechts 12% van de Grieken de politici nog geloven, mag ook geen wonder heten.

De foto bovenaan komt van ellinikahoaxes.gr – een pagina die fake news probeert te ontmaskeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.