Eindelijk weer een klein beetje tijd om hier iets neer te schrijven. De voorbije dagen was ik met de TV ploeg van VRT op stap (de reportages heb ik opgelijst in de Media pagina), en ik moest ook nog even invallen als NOS radiocorrespondent, want de vaste verslaggever was niet in Athene. Nu het stof wat is gaan liggen, kunnen we de balans eens opmaken van de voorbije dagen.

Dat Griekenland een bladzijde heeft omgeslagen, is zeker een feit. Of het nieuwe hoofdstuk goed gaat eindigen, weet ik niet, maar spannend zal het in ieder geval wel worden. SYRIZA heeft de stembusslag overtuigend gewonnen, en de belachelijke angstcampagne die Nea Dimokratia de laatste dagen voerde, heeft het tij van de opiniepeilingen niet kunnen doen keren. Over die opiniepeilingen gesproken: uiteindelijk kwam de uitslag het dichtst in de buurt van de peiling van het bedrijf Public Issue, dat in opdracht van de SYRIZA partijkrant Avgi werkte. Toch even in de kantlijn vermelden: slechts 63% van de kiezers die op de kieslijsten stonden (en god weet hoe correct die zijn, er staan zelfs overleden kiezers op) is komen opdagen.

Ik moest wel even de wenkbrauwen fronsen toen Panos Kammenos van de Onafhankelijke Grieken op maandag om 11u al aankondigde dat we een regering hebben. Het blijft toch een eigenaardig monsterverbond tussen een volbloed linkse en volbloed rechtse partij. Het enige wat hen verenigt, is hun afkeer van het programma dat moet worden uitgevoerd om de noodlening te krijgen. Onafhankelijke Grieken zijn een raar clubje: ze geloven in het bestaan van chemtrails, ze hebben beweerd dat Joden geen taksen betalen in Griekenland en ze staan niet bepaald positief tegenover homofielen en zo meer. Nu moet je in de politiek compromissen sluiten, maar ik vraag me af of het water tussen deze beiden niet te diep is.

Voor velen leek de coalitievorming enorm snel te gaan. Zeker in Nederland en België is men dat niet gewend. Maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat beide partijen al rond de tafel hadden gezeten voor de verkiezingen. Het verkiezingsspotje van Onafhankelijke Grieken krijgt nu opeens een andere betekenis. We zien een klein jongetje dat met een modeltreintje speelt in een winkel. Het treintje ontspoort en het jongetje vraag Panos Kammenos om hulp. Kammenos zegt dat je goed moet inschatten wanneer je moet afremmen. En op het eind komt de moeder het jongetje halen en zegt ze: “kom Alexis, laat het nu eens eindelijk zo”. Duidelijk een verwijzing naar Alexis Tsipras, en naar het feit dat Onafhankelijke Grieken op de rem zullen gaan staan als ze vinden dat SYRIZA te snel gaat (wellicht inzake thema’s die moeilijk bespreekbaar zijn voor de rechtse partij).

SYRIZA en Onafhankelijke Grieken hebben 162 zetels in het Parlement. Een comfortabele meerderheid. Hoe er gaat geregeerd worden, moeten we nog afwachten. Gisteren zijn de ministerposten bekend gemaakt. Ik zal in een andere post wat meer in gaan op de nieuwe regering, die de kaarten grondig door elkaar schudt.

Maar eerst even over de wisseling van de wacht. Die gaat ongelofelijk snel. Maandag al kreeg Tsipras het mandaat van Papoulias om een regering te vormen. Daarbij moest de leider van SYRIZA de eed afleggen en voor het eerst in de moderne Griekse geschiedenis deed hij dat niet op de Bijbel. Een politieke eed van een politicus die eerder al gezegd had dat hij een atheïst was (iets wat de conservatieven van Nea Dimokratia electoraal hebben proberen uit te spelen). De reactie van de woordvoerder van Nea Dimokratia liet niet lang op zich wachten: de nieuwe premier was niet goed begonnen. Nog een detail, waar de Griekse media heel veel aandacht aan hebben besteed: Tsipras droeg ook geen das. Hij heeft namelijk gezworen om er pas een te dragen als Griekenland schuldverlichting heeft gekregen. Ik ben niet zeker of we hem ooit met een das zullen zien.

De sleutels liggen onder de mat.  PS: de kat niet vergeten eten te geven. Antonis

De sleutels liggen onder de mat.
PS: de kat niet vergeten eten te geven.
Antonis

Nadien moesten de sleutels van de ambtswoning worden overhandigd. Normaal gezien gebeurt dat met een korte ceremonie waar de uittredende premier de sleutels overhandigt aan de nieuwe premier. Antonis Samaras toonde zich van zijn kleinste kantje en deed dat niet. Hij stuurde Thanassis Bouras (een politieke dwerg en slippendrager par excellence) op maandag om het klusje voor hem te klaren.

Zondagavond al had Samaras laten zien wat voor slechte verliezer hij was. Hij kwam naar het perscentrum in het Zappeio om te zeggen dat hij er alles aan gedaan had om het land te redden en hij hoopte dat zijn opvolger de zaak niet zou verknoeien. Een felicitatie kon er niet af (dat lukte wel bij Venizelos, hoewel dat moeite kostte). Samaras had zich trouwens laten omringen door een 50-tal getrouwen die al scanderend “Hellas Hellas Antonis Samaras” door het Zappeio liepen (voor het oog van honderden buitenlandse journalisten). Beschamend, wat mij betreft.

Tsipras trof een lege ambtswoning aan. Zelfs het toiletpapier en de zeep zou zijn verdwenen, volgens de Griekse media. Maar veel ernstiger: de harde schijven waren uit de computers gehaald. Volgens Nea Dimokratia stonden er persoonlijke documenten op de schijven. Merkwaardig toch dat een premier zijn persoonlijke documenten op de computer van het werk laat staan. Ik zou daar voor worden ontslagen. Het lijkt er toch een beetje op dat Samaras het systeem van verbrande aarde toepaste. Gewoon niets achterlaten.

shredderEen aantal media hadden ruim een week geleden al gezien op de site van Diavgeia (overheidssite waar de overheidsuitgaven voor iedereen beschikbaar zijn – niet dat velen daar gaan kijken) dat het kantoor van de premier een grote papiershredder had besteld voor 639 euro.

De hele kwestie was natuurlijk voer voor satirici. In het Griekse online magazine Protagon schreef iemand dat Nea Dimokratia een stuk uit een schilderij had gescheurd waarop geld stond afgebeeld. Ik geef de afbeelding even mee: het mag duidelijk zijn dat dit photoshop werk is, dat kan zelfs een klein kind zien:

maximou-thumb-large

Bij Nea Dimokratia hadden ze het zo niet begrepen. De partij vond het nodig om een persbericht in de wereld te sturen waarin staat dat het hele artikel een verzinsel was van SYRIZA. Hopelijk is dit de laatste stuiptrekking van een Nea Dimokratia dat uit is op polarisering. Het is die partij niet waardig, en velen van de kiezers hebben dat ook zo begrepen. Voor het geval Samaras aan introspectie moet gaan doen en moet gaan begrijpen waarom hij de verkiezingen verloren heeft.

Nog even ter vervollediging: de overdracht van de andere ministeries verliep wel volgens protocol.

 

23 thoughts on “De wisseling van de wacht

  1. Ik ben blij dat het Griekse volk het lef heeft gehad om voor onzekerheid te kiezen en daarmee het heft in eigen handen neemt. Ik hoop wel dat er nu volwassenheid komt. En wat een verademing om het 2-partijen systeem te doorbreken, eindelijk !!!!
    Het gaat een moeilijke weg worden en alhoewel ik geen Syriza aanhanger ben, denk ik dat we de beste uitslag hebben gestemd die mogelijk was. Net als Sakis heb ik veel vertrouwen in Varoufakis. Als je ziet wat er nu al voor discussies op gang zijn gekomen buiten Griekenland….
    Wat voor resultaat dit allemaal gaat hebben weet ik niet, maar dit moest gewoon gebeuren. Ik kan niet wachten op wat er in Spanje gaat gebeuren, tic tac, tic, tac……..

  2. Laten we hem net als iedereen het voordeel van de twijfel geven; het moeilijkste zal zijn om zijn eigen partij te controleren denk ik… hij heeft er alvast goed aan gedaan sommigen weg te promoveren.

    Voor de rest hoop ik zo nu en dan goed te kunnen lachen met Kammenos en co.

  3. H.L.N. schrijft dat alle ontslagen ambtenaren terug worden aangeworven dus blijkbaar is er al geld gevonden ook !

  4. René, echt, hoe veel geld bespaart men door mensen te ontslaan die 600 euro netto per maand verdienen?

  5. hoeveel ambtenaren werden ontslagen ? kan wel oplopen !

  6. Is dat waar?

    @Bruno: dat kan je toch werkelijk niet verdedigen? men doet niemand een dienst door overbodige ambtenaren terug aan te werven – dan is het beter een werkloosheidsvergoeding van 600 Euro te geven. Iedereen weet dat het ambtenarenapparaat de grootste geldverslinder is – daar ligt de enige plaats waar nog miljarden te vinden zijn.

    Maar ze zullen het wel weer gewoon bij de werkende middenklasse komen vinden?

  7. De beste manier om eventuele hervormingen te saboteren is zoveel mogelijk stempelslagers, dossierverleggers en beroepsnagelaksters aan te nemen.
    Aanwervingen in de gezondheidssector en onderwijs zijn dan weer wel te verdedigen.
    Gisteren een interview gezien op tv met een Griekse reder. Luxemburg mag binnenkort een aantal nieuwe schepen invlaggen.

  8. Mijn punt is: waarom zijn de ambtenaren met de dure lonen op de ministeries nooit in de vuurlijn gekomen? Waarom moet schoonmaakpersoneel, bewakingspersoneel e.d. er uit?
    Daar ga je echt de grote besparingen niet mee vol krijgen. Je kunt die posten inderdaad makkelijk in de handen van privébedrijven geven die niet vies zijn van uitbuiting (we weten hoe het gaat in Griekenland).
    Maar je hebt er eigenlijk de overbodige ambtenaren niet mee aan de deur gezet. Ik zie ze nog altijd aan hun tafeltjes zitten, met 1 stempelkussen.

  9. Zullen we eerst afwachten wat er echt gaat gebeuren?

  10. een miljoen werkloze werknemers en zelfstandigen, maar ho maar als er een paar duizend ambtenaren op straat staan.. Kom zeg…

  11. Mee eens als gesteld wordt dat men de nieuwe regering het voordeel van de twijfel moet geven. Erger kan toch bijna niet. Onvoorstelbare coalities hebben w e ook in Nederland en het gaat wonder boven wonder goed omdat er een gezamenlijk doel is gesteld. Ook hier verwacht ik niet veel reuring. Ik ben zeer gespannen hoe snel de nieuwe Minister van Financiën, Yanis Varoufakis de beloofde orde gaat scheppen met de olichargen. Ik denk als het menens wordt je een uittocht gaat zien van de snel het zinkend schip verlatende ratten. Ik roep het al een hele tijd dat daar het grote geld te vinden is. Tip aan Varoufakis “ben je shipowner en heb je 10 containerschepen, dan kun 1 miljoen Euro per schip belasting opleggen. Dan mogen ze daarna gefundeerd en gedetailleerd aantonen waarom ze die niet hoeven te betalen.

    Ik zit op het randje van mijn stoel om de actualiteit te volgen.

  12. De opmerking van penimeni lijkt mij terecht. En inderdaad het terug aanwerven van overbodige ambtenaren is 2 keer een slecht signaal. Een omdat er inderdaad te veel ambtenaren zijn die geen of nutteloos werk verrichten, twee omdat het de Grieken het gevoel zal geven dat alles terug bij het oude is . De tijdbom tikt, kijk vandaag naar alle economische signalen… dit loopt fout op korte termijn.Voobeels hebben? De Griekse NAtionale BAnk is gisteren 15 procent van haar waarde verloren en vandaag liefst 25 procent. Het zal steeds moeilijker worden om recht te kruipen. De prioriteiten zouden moeten zijn : Stop de coruptie- Stop de bureaucratie- Verbeter het investeringsklimaat en dat doe je nu niet bepaald door mensen in dienst te nemen waarvan de meerwaarde bedenkelijk is. Investeer het weinige geld in andere programma’s die de mensen een wenswaardig bestaan geven. Volgende mijlpaal is eind februari….ziet er niet zo best uit.

  13. Hans, ik krijg dit net door van Varoufakis: “number of ministry advisors will be reduced, sacked cleaning ladies will be rehired”.
    Het is dus niet zo dat er geen ontslagen zullen vallen. Ik snap je reactie, en ik volg je er in.

  14. En daar gaat het al fout volgens mij. Een moderne openbare dienst heeft behoefte aan minder, maar goed opgeleide, correct betaalde mensen. Eenvoudige repetitieve taken als poetsen e.d. moeten uitbesteed worden aan externen. Het is dan wel de taak van de overheid deze sector te controleren en eisen te stellen aan verloning, arbeidsomstandigheden en sociale bescherming.
    Ik was zelf ambtenaar en heb de twee systemen gezien. Eerst vast onderhoudspersoneel, een aantal mensen werkte met toewijding en trots. Ze hadden plezier in hun job en wie hun werk niet respecteerde kon direct een opneemvod in de nek krijgen.
    Maar…..het was ook een afdeling waar nog altijd plaats was voor zoon of dochter van een trouw partijlid. Ziekteverzuim en je m’enfoutisme alom.
    Daarna ging men over naar uitbesteding. De taken werden bepaald aan de hand van te reinigen opp. e.d. en correct opgelijst.
    Resultaat: Wie echt niet voldeed werd bedankt en vervangen door de volgende kandidaat. En dat terwijl het werktempo niet echt onmenselijk genoemd kon worden.
    Op onze dienst was onderhoudswerk voor een 12tal uren per week. Toen ik begon was hiervoor een voltijdse kracht benoemd. Wie zich verveelt houdt zich vooral bezig met storen van anderen, roddelen en in de weg lopen.
    Een raad aan de Griekse werkvrouwen die al zo lang protesteren en hun rechten opeisen: begin een bedrijfje en biedt jullie diensten aan.

  15. Het wordt hoog tijd dat ,men aan de prive onderneming meer ademruimte gaat geven want zij zijn de enigen die geld in het laatje brengen. Staatsbedienden kosten alleen maar . En als het prive dan de fiscus fopt,dan blijft er toch nog altijd over om belastbaar te zijn (niet dat ik het goedkeur maar ‘t is menselijk en ingeboren,vrees ik).
    Grieken zijn geboren handelaars en ondernemers.Hebben ze wereldwijd bewezen . Ze zijn waarlijk overal en op eigen krachten .Maar dan is de redder Griekenlands komen opdagen , Andreas Papandreou heeft hen geleerd dat het ook anders kon : vaste baan aan de staat, toekomst verzekerd,proper werk,veel vrijaf, goeie wedde ,enz.En dat kan ook gelden voor de rest van de familie als je meedoet aan de propaganda. Dat was het dus ,de ‘ verwesterlijking’ van GR. Dit heeft de ondernemingsgeest van de Griek geknookt en dan komen die onmogelijke taxen en bureaucratie die afschrikkend werken. Wie een zaak opent,is ten dode opgetekend en de aasgieren zitten op loer .’k Heb voorbeelden van jongeren die graag iets willen aanvangen maar het teleurgesteld opgeven wegens boycottende administratie.
    Hopelijk verandert het.

  16. Ik hoop het ook Jenny. Er is maar 1 vrees: dat Tsipras niet de nieuwe Andreas wordt. Afwachten maar…

  17. Varoufakis wordt nooit Andreas. Hij is ook de strekte man. Echt, als varoufakis zichzelf trouw blijft, dan ziet de toekomst er goed uit 🙂

  18. Benieuwd of de buldog Varoufakis het onderonsje met draak Lagarde overleeft?
    Radicale, vernieuwende en extreme standpunten, maar nu nog de confrontatie met de echte macht van het grote geld.
    Voor de Grieken kwam een keuze voor het bestaande regime neer op sadomasochisme. Begrijpelijk dat ze kozen voor het enige alternatief, hoe onzeker ook.
    Ze stemden voor hoop uit wanhoop. Het blijft een gok. Mijn vader gaf me altijd de raad: gok nooit tenzij je zeker bent van de uitkomst.
    Het aangekondigde tegenwerken van all in vakanties vind ik alvast een stap in de goede richting.
    De toenadering tot Rusland, de specialisten in all ins en storend massatoerisme wijzen dan weer in de foute richting.
    Van domatiaverhuur wordt de gewone Griek beter. Geïmporteerde feta uit Denemarken in het all in resort en Russische animatie aan de smeerpoel zorgen enkel voor ergernis bij toeristen die de Griekse sfeer omarmen en liefhebben.

  19. De Griekse kranten geven een totaal ander beeld dan de Westerse kranten over de meeting tussen Yanis Varoufakis en Dijsselnloem.

  20. Wat is het oorverdovend stil op deze blog.

  21. We zitten zoals Rob het al zei ‘op het randje van onze stoel’, ademloos toe te kijken …..Hier wordt toch geschiedenis geschreven.

  22. Het gaat hier zo hard, dat ik het nauwelijks bij kan houden @penimeni.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *