Juan de Fuca

Grieken zijn zeelui: ze bezitten nog steeds de grootste handelsvloot ter wereld, maar uit het verleden zijn er niet zo veel namen van grote Griekse zeevaarders bekend. Er is een theorie dat Columbus een Griek was, maar verder horen we weinig over Griekse zeelui.

Er is nochtans iemand die wel vrij bekend is: Juan de Fuca, die kennen ze maar al te goed op het eiland Kefalonia. De Griekse naam van de Fuca is Ioannis Fokas. Hij zou een zeeman zijn geweest in dienst van de Spaanse koning Filips II (zoon van Karel V die in Gent is geboren, u weet het wel) en hij zou zowat in alle uithoeken van de toenmalige bekende wereld hebben gezeten: van het Verre Oosten tot de westkust van Amerika. Daar zou hij zelfs de Noordwestelijke  Doorvaart hebben ontdekt.

Schriftelijke bewijzen zijn er niet voor het bovenstaande, maar het is wel zeker dat de man heeft bestaan. De bewoners van Kefalonia zijn trots op hun Fokas, maar misschien zijn de theorieën dat hij de wereldzeeën heeft bevaren wel even fantastisch als de bewering dat Columbus een Griek was.

5 thoughts on “Juan de Fuca

  1. In het kleine edoch interessante maritiem museum van Pireas heb ik enkele zeekaarten aan de muur gezien met daarop ontdekkingsreizen uit de oudheid. Indien ik me goed herinner ( twijfel toegelaten dus ) heb ik reizen naar Kaap de goede hoop en het verre oosten gezien, vanuit de rode zee en in de tijd van het hellenisme. Er stonden ook namen bij, maar zoals je terecht opmerkt, ik kan me er geeneen van herinneren.

  2. Op Kreta is ook een bekende Fokas, echter niet Giannis, wel Nikiforos Fokas. Die heeft in 961 Kreta bevrijd van de Saracenen die sinds 826 het eiland bezetten, moslims die toendertijd uit het Iberische schiereiland kwamen. In het dorpje Episkopi, bij het bekende vroeg-byzantijnse kerkje Rotonda heeft hij toen een klooster gebouwd. In de oude haven van Chania is een kaai naar hem genoemd, en in de provincie Rethymnon is een gemeente die Nikiforos Fokas heet. Verder zijn meerdere straten op Kreta naar hem genoemd. In 963 werd hij keizer van het Byzantijnse Rijk.
    Maar Giannis Fokas aka Juan de Fuca is een andere, waarschijnlijk een nazaat van Nikiforos.

  3. @Evropontios , nu we het toch over zeevaart en musea hebben : ik heb op ET1 een programma gevolgd over schilderijen van griekse meesters met onderwerp , de zee.
    Schijnbaar hebben ze in de Pinapotiki in Athene een afdeling volledig daaraan gewijd en stond met bewondering naar die schilderijen te staren. Niet bepaald typisch grieks in stijl want de meeste schilders hebben in Munchen en Parijs vertoefd en de invloed van de Impressionisten ondergaan maar toch magnifieke meesterwerken. ‘k Moet wel opbiechten dat ik een zwak heb voor zeezichten .Het commentaar was van Marina Lambraki-Plaka die er curator is ,een actieve dame in de kunstwereld .

  4. @Jenny, ik neem aan dat je Konstantinos Volanakis bedoeld?
    http://www.paletaworld.org/artist.asp?ID=3

    Ja, de Griekse schilders van na de Griekse onafhankelijkheidsstrijd gingen allemaal studeren in Munchen. Had wellicht te maken met het feit dat de eerste Griekse koning Otto van Beieren was. Otto heeft trouwens de Griekse School voor Schone Kunsten gesticht, binnen de Atheense universiteit. De Schone Kunsten zijn een universiteitsopleiding in Griekenland.

  5. Waarschijnlijk is Volanakis erbij @Bruno maar hier ging het over zowat 20 of meer verschillende schilders , velen die ook met Manet en anderen van de Parijse school samengewerkt hebben. Als ik me goed herinner is de titel van de tentoonstelling ” Athene – Parijs ” , er zijn ook 2 dames schilderessen bij maar heb de kans niet gehad namen te noteren want het gaat van de 19de tot de 20ste eeuw , dus ook expressionisten en cubisten , zelfs naiven.
    Daarbij geven ze dan zo’n programma om 06.00 !:)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *