Afgelopen week was minister van Tewerkstelling Niki Kerameus supertrots. Ze had namelijk positief nieuws: de Griekse statistische dienst ELSTAT had namelijk aangekondigd dat het werkloosheidspercentage afgelopen februari 8,6% bedroeg. Vergelijk dat met 11,5% in februari 2024 en met 9,1% in januari 2025 en u begrijpt dat het goed nieuws is. In absolute cijfers: 404.581 werklozen, een daling van 144.210 personen ten opzichte van februari 2024 en 22.906 personen ten opzichte van januari 2025.

Het aantal werkenden werd door ELSTAT geschat op 4.267.593 personen, een stijging van 35.656 personen ten opzichte van december 2023 en een daling van 10.579 personen ten opzichte van november 2024.

Maar kloppen deze cijfers ook? Zoals elke keer wanneer werkloosheidscijfers door ELSTAT worden vrijgegeven, is het ook goed om eens te kijken naar de cijfers van DYPA, de Griekse Dienst voor Tewerkstelling. (vroeger OAED genoemd, voor diegenen die dat interessant vinden).

Want daar zien we een heel ander beeld. De cijfers van DYPA voor februari 2025, tonen 960.134 geregistreerde werklozen. Een onwaarschijnlijk verschil ten opzichte van ELSTAT van 555.553 werklozen!

Om het verschil te rechtvaardigen, beweert ELSTAT dat het de werkloosheid meet door middel van een steekproefenquête die het uitvoert (zoals een opiniepeiling), terwijl de werklozen die bij DYPA, de werklozen zijn die daar in de registers als werkloos geregistreerd staan.

Maar dan nog is het verschil veel te groot om daarin alleen de verklaring te zien. Zou dat namelijk betekenen dat iemand zich mogelijk als werkloos registreert bij DYPA, maar in de ELSTAT-rondvraag verklaart dat hij werkt?

ELSTAT heeft nog een andere verklaring: namelijk dat onder meer zwart werk de schuldige zou zijn. Dus dat sommige mensen staan ingeschreven in de DYPA-registers maar in het zwart werken om te kunnen genieten van de voordelen en faciliteiten van een werkloze.

Dit lijkt me nogal ver gezocht want ik kan me niet voostellen dat iemand die de wet overtreedt,  dat zal melden in een onderzoek dat wordt uitgevoerd door een staatsagentschap (ELSTAT dus).

Verder voert ELSTAT aan dat in het administratieve register van DYPA het “actief zoeken” en de “beschikbaarheid” voor werk wordt aangegeven op het moment van registratie en nadien niet wordt bijgewerkt. De geregistreerde werkloze zou dus jarenlang in het register staan en niet worden verwijderd. Als dat waar is, is dat niet meer dan tragisch.

En ondertussen kan de regering staan zwaaien met eender welk cijfer haar het best uit komt. Ik ben misschien al te lang in Griekenland, maar heb nog weinig geloof in het soort ronkende aankondigingen van Kerameus.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *