Een mooi plaatje, niet? Griekenland als meest corrupt ervaren land in Europa. En zelfs daarbuiten, want buurland Turkije wordt als minder corrupt ervaren.
Het kaartje komt van Transparency International, die eerder deze week de Corruptie Perceptie Index voor 2010 publiceerde. Wat blijkt? Griekenland stond in 2009 nog op de 71ste plaats (onder 138 landen) en is dit jaar weggezakt naar plaats 78. Een plaats die het deelt met China, Colombia, Peru, Lesotho, Servië, en Thailand. Goed gezelschap.
Wat kunnen we daar uit afleiden? We mogen niet vergeten dat die gaat om een perceptie van corruptie. Je kunt corruptie namelijk niet objectief meten, maar enkel aanvoelen. Griekenland IS corrupt: daar kunnen we niet om heen. Hoewel ik zelf persoonlijk nooit met een geval van corruptie ben geconfronteerd geweest, heb ook ik de perceptie dat dit een corrupt land is. Maar dat komt door allerlei voorvallen, schandalen en zo meer, die me de indruk geeft dat iedereen die ook maar iets betekent in dit land, boter op het hoofd heeft.
Bovendien merk je ook dat de overheid niet in staat is om ook maar een fractie van corruptie bloot te leggen. Integendeel: personen die van corruptie worden beschuldigd, wordt vaak een hand boven het hoofd gehouden.
Ook valt het op dat de nieuwe regering (die nu ook niet meer zo nieuw is) er niet in geslaagd is om de perceptie van corruptie te doen dalen. Dat mag je dan toch zeker als falen beschouwen. Zo is ze er niet in geslaagd om ook maar iets bloot te leggen van het Vatopedi-schandaal, of van de smeergelden van Siemens aan de Griekse politieke partijen.
Verder krijgen belastingontduikers amnestie. Ze kunnen namelijk een deel van hun schulden afkopen bij de overheid, door de zogenaamde “πεÏαίωση”. In plaats van op zoek te gaan naar de belastingsontduikers en hen de volle pot te laten betalen, krijgen die nu te horen “OK, we weten dat jullie belastingen hebben ontdokene, maar betaal snel je πεÏαίωση en we spreken er niet meer over”. Dat kun je nauwelijk een hard optreden tegen corruptie noemen.
Verder staat Griekenland ook vol illegale gebouwen. Ook dat kan allemaal worden “geregeld” door een soort van licentie af te kopen. Het is niet volgens de grondwet, maar men probeert er een mouw aan te passen. Waarom? Omdat het om zo veel gevallen gaat, dat het wellicht niet te bolwerken is, als je volgens het boekje gaat werken. Als je mensen daarentegen wat geld laat ophoesten om het zaakje in orde te brengen, dan heb je snel wat inkomsten (meer dan welkom in deze crisistijden), maar je geeft wel de indruk dat je als overheid een oogje dicht knijpt bij deze gevallen van corruptie.
@Bruno, niet zo veel verschil met België dus. Hier is ook fiscale amnestie voor gigantische fraudeurs doorgevoerd.
Ze kwamen evenzeer weg met een “peraiosie”.
En in Belgie omzeilen ze zelfs schandalige pedofilie .
Maar @Bruno , je hebt geluk dat je nog nooit verplicht werd
‘baksjies’ af te doppen voor iets dat in het geheel niet illegaal is , alleen maar om je werk te doen vorderen zonder constante hindernissen die alles blokkeren. Het zijn niet alleen die grote schandalen die we dagelijks op ons brood krijgen , maar wat er omgaat als je zelfstandige bent en afhankelijk bent van officiele instanties. Zelfs de laagste trap en ambtenaar is in staat je hopeloos te maken als je niet afdopt. En natuurlijk wordt dat oogluikend toegelaten , op deze wijze eisen die mensen geen hoger loon en andere faciliteiten . Zij hebben hun bijkomende inkomsten .
En die Transperancy International schijnt ook niet al te betrouwbaar te zijn .
2 van de punten die je aankaart vinden ook plaats in NL
1. Belastingontduikers: Mensen met geheime bankrekeningen in het buitenland werden opgeroepen om hun geheime spaarcenten alsnog op te geven. Garantie was dat ze niet vervolgd zouden worden, geen boete zouden krijgen, een grote korting zouden krijgen op de belasting (+rente) die ze eigenlijk hadden moeten betalen en met een schone lei zouden beginnen.
2. Jullie hebben vast wel gehoord van de DSB bank van de heer Scherringa vorig jaar geploft is. Het is een gemeenschappelijke gevoel dat Den Haag deze bank heeft laten ploffen. Waarom zou je anders informatie laten lekken naar de pers als DNB zijnde, wat zeker een run zou veroorzaken? Zo’n run overleefd geen enkele bank in onze economie van speculatie. DSB had om een overbruggingskrediet gevraagd wat vele malen lager was dan dezelfde voor ING en ABN AMRO. Maar helaas, de DSB moest sneuvelen.
De heer Scheringa heeft nu om een parlementair onderzoek gevraagd om de rol van minister Bos en de DNB bloot te stellen en vooral hoe dat kon dat super geheime informatie bij de pers kwam. Er was hooguit 50 man op de hoogte van de “lening aanvraag” van de DSB.
De 2e kamer heeft gestemd en jullie raden het al. Er komt geen onderzoek. Hoezo elkaar een hand boven het hoofd houden?
Maar zoals jij zegt Bruno, het is een subjectieve rapport. Het gaat immers om een “gevoel”. Hier is ook genoeg corruptie alleen gebeurt het niet openbaar in de vorm van een fakelaki maar achter gesloten deuren dmv prijsafspraken, project aanbestedingen etc. Als je mij dit project gunt, krijg je het volgende en blijf ik onder deze prijs zodat jij hem krijgt blablabla. En niemand die er wat over hoort.
Ik denk dat deze index aangepast zou moeten worden naar de graad van brutaliteit / slimheid van de politici en niet de corruptie op basis van gevoel. In GR doen ze niet zo veel moeite om het te verbergen. Hier doen ze het ook, maar misbruiken ze de bestaande regels en buigen deze om naar hun hand.