Nog een prijs voor onze premier

Georgios Papandreou schijnt de ene na de andere prijs binnen te halen. Zo werd hij in december 2010 door het tijdschrift “Foreign Policy” als 1 van de 100 grootste globale denkers bestempeld (hij heeft de Griekse poort voor globalisering nu natuurlijk wel wijd open gezet), en heeft hij in september vorig jaar ook nog eens de Quadriga-prijs gekregen.

Nu is het de Wereldgezondheidsorganisatie die de Griekse premier met een prijs bedenkt. Vandaag werd namelijk aangekondigd dat hij de World No Tobacco Day Award zal ontvangen voor zijn anti-rook standpunten en voor het invoeren van wetgeving tegen het roken in Griekenland. De redenering is dat Papandreou de politieke moed heeft om een onpopulaire maatregel in te voeren in een periode waarin de Griekse overheid wel meer moeilijke economische beslissingen moet nemen.

Sta me toe  om het woord “bullshit” een keertje te gebruiken.  De maatregelen tegen het roken zijn al wel langer ingevoerd, zelfs door de vorige regering. Het is een klein kunstje om wetgeving in te voeren in Griekenland. Maar als u in Griekenland bent, en goed om u heen kijkt, dan zult u zeker wel merken dat de gevolgen van onze politiek moedige premier nergens, maar dan ook nergens, merkbaar zijn. Zoals zo veel regelingen en wetten in Griekenland is dit een slag in het water.

Wat is in godsnaam de bedoeling van de Wereldgezondheidsorganisatie? Dient het zo nodig in de verf te worden gezet dat Griekenland een premier met politieke moed heeft? Wat voor spelletje is dit eigenlijk, wanneer de wetgeving toch niet wordt nageleefd? Bullshit, dus.

2 thoughts on “Nog een prijs voor onze premier

  1. en als de land failiet is verklaart krijgt hij de economy nobel.
    Αι στο διαολο με τον μαλακα.
    Αλλοιμονο την ωρα
    καταρα την στιγμη
    μας κυβερναει στην κριση
    ενα χαζο παιδι.

  2. leuk gedichtje!

    het is vooral erg voor al die mensen die zich echt inzetten voor de wereldgezondheid – een slechte farce…

    anderzijds: een beetje helpt het verbod wel: bv op vele werkplaatsen wordt toch niet meer gerookt, en ook bv niet meer op de ferries.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *