Chios brandt

Op Chios woedt al drie dagen een enorme bosbrand die de brandweer maar niet onder controle krijgt. Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat er een felle wind staat in de Egeïsche Zee die het blussen aanzienlijk bemoeilijkt. De brand is begonnen in de nacht van vrijdag op zaterdag en net omdat het ‘s nachts was, denkt men aan kwaad opzet.

U heeft misschien in de Griekse media al foto’s gezien van toeristen die verbijsterd vanop strandstoelen naar de vlammenzee zitten te kijken: het is nog maar eens hartverscheurend om te zien. Op dit moment zouden er al 8000 hectare bos en natuurgebied in de as zijn gelegd. Bewoners zeggen dat al ongeveer 1000 geiten zijn omgekomen in de brand, en voorlopig is er nog geen sprake van menselijke slachtoffers. Wel zijn een aantal dorpen preventief ontruimd. Het gaat helaas om de schilderachtige masticha-dorpen. Ook zijn de unieke masticha-bomen (die men nergens anders ter wereld terugvindt) bedreigd. Chios leeft vooral van de cultivatie van deze bomen en van het toerisme. Beide krijgen nu een enorme klap.

De brandweer probeert zo veel mogelijk de masticha-bomen te redden en voorlopig lukt dat redelijk. Maar de wonde is geslagen, alweer een grot zwarte vlek op een mooi Grieks eiland.

Trouwens, de brand op Chios is niet de enige die op dit moment woedt. Ook elders in Griekenland brandt het, zoals

  • het eiland Andros, in de buurt van Kochylos,
  • Monopetro in Magnisia
  • op Zakynthos In Exo Chora en in Orthonies
  • in Laconia in de buurt van Dryalos en Gytheio
  • in Messinia in de westelijke Mani

14 thoughts on “Chios brandt

  1. Tja, ik zag gisterenavond laat op weg naar Daskalogiannis vliegveld iemand nog vrolijk een sigaret uit zijn auto gooien op een landweggetje!! Wat is dat toch???

  2. Veel grieken vinden het niet fijn om de asbak in de auto vies te maken. Als er dan brand van komt kan je altijd nog zeggen.. ti na kano egw! Als een buitenlander er iets van zegt is het antwoord 9 van de 10 keer “Toen wij democratie hebben uitgevonden zaten jullie nog in de boom met een banaan”. Er zijn varianten.. pijl en boog in een grot etc. Brand je vingers dus maar niet aan een discussie hierover, griekenland kan alleen van binnenuit herstellen wanneer de huidige generatie in de gaten krijgt dat hun grootouders voorvaderen hele andere waarden hadden.. oa filotimo. De meeste pubers hebben volgens mij geen idee wat het echte griekenland is, i patrida waar zovelen hun leven voor hebben gegeven om het keer op keer weer op te bouwen. De echte grieken.. ze zijn er nog, meestal in de dorpen zie je nog hele vriendelijke en behulpzame mensen die met pijn in hun hart hun land zien verdwijnen. De globale consumerings fase heeft natuurlijk overal zijn slag geslagen, zo ook in NL, in Griekenland is deze fase echter heel plotseling gekomen nadat er pas na 1974 langzaam een beetje rust in het land kwam en Andreas Papandreou het weer voor iedereen wist te verneuken.

  3. Op de franse TV hoorde ik dat 2 Fransen in verdenking gesteld worden van brandstichting op Chios.

  4. as maandag vlieg ik naar Chios voor een weekje vakantie (Karfas)
    Ik ben benieuwd hoe de situatie dan is

  5. Vlieg ook 27e naar Chios.
    Vandaag relatie op Chios gebeld. Brand onder controle maar nog niet uit.
    Karfas buiten gevarenzone.

  6. Hallo Hennie
    Ik begrijp jouw bezorgdheid. Eergisteren leken de branden tot een einde te zijn gekomen maar volgens de laatste informatie heb ik begrepenn dat er een nieuwe brand is uitgebroken rondom Karyes als ook verder naar het noorden rondon Pytious. Wat het zuiden betreft daar is inderdaad enorm veel natuur verwoest, Tienduizenden bomen, olijfbomen maar vooral mastiekbomen zijn verbrand en veel grondgebied is veranderd in as. Het zuid/westelijk getroffen deel van het eiland zal dus zeker niet de aanblik geven die je ervan had verwacht. Vele stukken zijn in de as gelegd, anderzijds zie je ook nog wel delen waar niet alles aan natuur kapot is gemaakt.Gelukkig zijn de unieke dorpen intact gebleven dus deze zijn te bezoeken. Verder zijn er geen branden geweest in de toeristendorpen zoals Karfas, Agia Ermioni, Megas Limnionas en ook is het dichtbij gelegen prachtige Kambosgebied volledig bewaard gebleven. De oostkant, de noordkant en de noord/westkant van het eiland zijn tot nu toe gespaard gebleven. Wel heeft ook het middendeel, het gebied rondom Avgonima, Anavatos en Sidirounta hevig te lijden gehad van de branden als ook de omgeving van het beroemde klooster Nea Moni is zwaar getroffen. In deze laatst genoemde dorpen zijn vooral veel pijnboombossen en ook hier is de brand dus heftig geweest. De ramp heeft enorme gevolgen voor de economie, vooral in het mastiekgebied in het zuiden waar veel inwoners van Chios leven van de mastiekproductie en de verwerking ervan. Veel inwoners zijn nu hun inkomsten/hun baan kwijt. Jouw vakantie zal anders zijn dan je verwacht had maar ik denk zeker toch nog het bezoeken waard. Chios is nu vreselijk getroffen en de Chioten hebben een zware slag te lijden, toch zullen ze blij zijn met iedereen die het eiland een warm hart toedraagt; onder normale omstandigheden laten ze dat in alles tot uitdrukking komen. Deze slag zal vooral zichtbaar maar ook voelbaar zijn echter de bewoners van Chios zijn altijd vol wilskracht en geestkracht geweest en dat zullen zij ook nu nog proberen uit te dragen. Ik hoop dat ik voldoende heb verteld om je een indruk te geven van de huidige situatie. Ik heb veel contacten op Chios en blijf behoorlijk goed op de hoogte; als je dus nog vragen hebt dan lees ik ze wel en probeer deze dan zo goed mogelijk te beantwoorden.
    Groetjes Doortje van Lieshout

  7. Ok,dank je wel
    En dan ws tot as maandag in het vliegtuig

  8. En de dader zou gesnapt zijn: het gaat om een 24-jarige jongeman die teleurgesteld was dat hij niet werd toegelaten bij de brandweer en zo wraak wilde nemen.

  9. Wat gaan ze met die kerel aanvangen? Hem dag en nacht,jaren lang bomen doen planten? Misschien wordt hij dat ietwat bewust van wat hij aangericht heeft.

  10. ‘k Heb een stapel penitenties in petto van m’n zomergasten en die zijn nog minder mild dan de mijne.:)

  11. Ik denk nu aan die snul van een minister van Burgerbescherming die de Geheime Politie ging inschakelen om de daders op het spoor te komen (en zo dus leek te geloven dat de branden door Turkije zouden zijn aangestoken).
    En de kleine gemeenschappen op de Griekse eilanden kennende, vermoed ik dat deze jongeman binnen de kortste keren zal worden gelyncht als hij zich in het openbaar vertoont. Zijn familie (zijn vader is brandweerman) zal het vanaf nu ook niet makkelijk meer hebben op Chios.

  12. Wat is waarheid, wat is onwaarheid? Gisterenavond ben ik in contact geweest met iemand die op Chios woont en vernam ik dat de 24 jarige dader niet degene is die verantwoordelijk is voor de grote brand die Chios zo enorm heeft getroffen. Deze 24 jarige zoon van een brandweerman is wel opgepakt maar dan betreffende het stichten van eerdere branden in de omgeving van Kardamyla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *