Masticha

Omdat de reacties op mijn post meer en meer over masticha gaan, heb ik besloten om over dat product iets te schrijven. Bij het horen van de naam “masticha” zullen velen misschien denken aan de stopverf, “mastiek”, zoals men dat in het Vlaams zegt. Gelukkig heeft masticha daar niets mee te maken. Het is de naam van de hars die van de mastiekboom wordt gewonnen. U weet dat hars wel vaker wordt gebruikt in Griekenland. In het verleden werden wijnflessen of amforen er mee afgesloten en zo kreeg de wijn een harssmaak, wat u nu nog in retsina (het Griekse woord voor hars, overigens) proeft.
Maar masticha heeft een heel andere, typische smaak, die eigenlijk nergens mee te vergelijken is. De beste masticha wordt al eeuwen gewonnen op het Griekse eiland Chios. Men heeft geprobeerd om de mastiekbomen elders te planten, maar nergens levert het resultaat de goeie masticha op.
Hoe wordt het product gewonnen? Onder de mastiekbomen wordt de bodem vlak gemaakt en helemaal schoongemaakt met een borstel gemaakt van takken en twijgen. Dan worden er kerven in de stam van de boom gemaakt. Vervolgens wordt kalk onder de boom gestrooid en vervolgens wacht men 2 weken (gewoonlijk in augustus-september) op de “tranen” van de boom. Die vallen op de kalk en verdrogen. Nadien wordt de verharde mastiekhars gewassen. Het product is niet goedkoop. De masticha is een echt medicijn dat tandbederf tegengaat en maagzweren geneest.

Masticha kan puur worden gekauwd, maar het wordt ook in kauwgum gemengd. U hebt het merk ELMA misschien al wel gezien in de talloze kiosks in Griekenland. Masticha wordt ook aan een specifieke zoete kleverige dikke witte stroop (krema mastichas vanillia) toegevoegd. Je neemt een lepeltje van die stroop en dompelt dat in water. Dit is een klassieke zoetigheid uit lang vervlogen tijden in Griekenland. Er wordt verder nog likeur gemaakt van Masticha, je vindt de smaak terug in koekjes en er is natuurlijk ook de overheerlijke ijskreem “kaïmaki”.
Het is een ongewone smaak, maar ik ben nog niemand tegengekomen die masticha niet lekker vindt.
Het product is ondertussen erg hip geworden, en het is de economische motor van Chios (meer nog dan toerisme). Je kunt masticha producten vinden op de grote Griekse luchthavens en in alle winkelcentra van het land. U zoekt maar eens naar de Masticha-shop keten. U zult er van versteld staan hoe vaak masticha wordt gebruikt.
En dan heb ik het nog niet eens over de schoonheidsproducten gehad…

2 thoughts on “Masticha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *