Yiannis: dakloos

De reden waarom het de afgelopen week zo kalm was op de blog, had te maken met het feit dat ik de hele tijd met de VRT-ploeg op stap ben geweest. Veel tijd om stukjes te schrijven, blijft er dan niet over.

Yiannis Rinakakis

De laatste bijdrage is gisteren op het VRT journaal uitgezonden, en ging over Yiannis, de dakloze. Het is een triest verhaal, en het heeft me niet meer los gelaten.

Omdat het stukje maar 2 minuten lang is, was er niet genoeg tijd om het hele verhaal van Yiannis te vertellen. Het is in ieder geval representatief voor het sociale drama dat zich hier afspeelt.

Yiannis liet in 2000 Kreta achter zich en kwam naar Athene om in de bouw te werken. Het was de periode in de aanloop naar de Olympische Spelen, en de sector draaide als nooit tevoren. Yiannis was specialist in het plaatsen van marmer: marmeren muurbekleding, marmeren tegels en marmeren trappen.

Toen de crisis uitbrak, was de bouwsector één van de eerste slachtoffers. Yiannis werd ontslagen en moest op zoek naar een nieuwe job. Hij vond iets in een andere sector, die het nog steeds goed doet, wellicht omdat de werknemers er zwaar worden uitgebuit. Hij werkte als security-agent en werd vooral geplaatst aan de gebouwen van de Griekse financiële politie. Zijn maandloon: 520 euro netto, zonder bijdragen aan de sociale zekerheid natuurlijk, want zo werken de meeste van die security-bedrijven nu eenmaal.

Yiannis had zich een tijdje voordien verloofd en had een lening aangegaan bij de bank, maar de relatie is afgesprongen. De lening stond op zijn naam. Met een loontje van 520 euro kon hij nauwelijks de lening afbetalen. Toen in het najaar van 2011 het openbaar vervoer in Athene constant staakte, was Yiannis genoodzaakt om de taxi te nemen. Kostprijs: 20 euro per dag. Hij kwam helemaal niet meer rond en vroeg aan zijn bedrijf een voorschot op zijn loon, zodat hij toch tenminste zijn lening kon verder afbetalen. Het bedrijf weigerde. Toen Yiannis op een dag niet kon komen werken, omdat hij geen geld meer had voor een taxi, is hij ontslagen.

Omdat het security-bedrijf de sociale zekerheidsbijdrage voor Yiannis niet had betaald, kon hij geen aanspraak maken op werkloosheidsvergoeding. De bank bleef achter hem aan jagen, maar Yiannis kon de lening niet verder afbetalen en hij werd uit zijn huis gezet.

Omdat hij een ernstig gezondheidsprobleem heeft met zijn nieren, kon hij gelukkig onderdak krijgen bij het opvangcentrum van het Rode Kruis. Dat is ondertussen 14 maanden geleden. In dat opvangcentrum zitten ook andere daklozen. Yiannis deelt een kamer met zo iemand, en het samenwonen is niet makkelijk, want elkeen brengt zijn problemen met zich mee.

Normaal gezien kun je niet langer dan 6 maanden in dat opvangcentrum blijven, maar voor Yiannis werd een uitzondering gemaakt. Hij mag 15 maanden blijven, maar dan moet hij er onherroepelijk uit. Die termijn eindigt op 31 december.

Ondertussen heeft hij onderzoeken laten doen naar zijn nierprobleem, want als hij 200 meter wandelt, is hij enorm vermoeid. Geld voor die onderzoeken heeft hij niet, want hij is niet verzekerd bij een ziekenkas. Het Rode Kruis helpt hem, en hij krijgt af en toe wat geld toegestopt van mensen die met hem te doen hebben, en die hem volgen via zijn twitter account. Het onderzoek toonde aan dat 1 nier microscopisch klein is en dus eigenlijk niet werkt, en dat zijn andere nier zo groot als een meloen is en te veel moet werken. Dat ziet er niet goed uit en het is mogelijk dat hij aan de nierdialyse moet, alweer iets waarvoor hij geen geld heeft. Als er geen ingreep volgt, zou dat desastreuze gevolgen hebben voor Yiannis.

Ik probeer Yiannis te helpen, maar weet niet zo goed hoe. Hij heeft 2 broers op Kreta die niets meer met hem te maken willen hebben.Toen Yiannis’ vader vorig jaar gestorven is, hebben ze het vliegtuigticket voor hem betaald, maar voor de herdenkingsmis werd hij zelfs niet meer gevraagd.

Hij heeft 2 bankrekeningen, maar ik weet niet of het zo evident is om daar zo maar geld op te storten. Op dit moment is geld zelfs niet het nijpendste probleem voor Yiannis. Hij is “bang van het bankje”, zoals hij het zegt. Bang dat hij vanaf Nieuwjaar op een bankje in een stadpark zal moeten slapen, wat in zijn conditie zeer nefast zou zijn. Yiannis wil graag de zekerheid dat hij een dak boven zijn hoofd zal hebben, dus hij probeert te zien of er niemand is die een woonst ter beschikking heeft, een klein kamertje of een studio, waar hij tenminste toch beschut zal zijn tegen de elementen. Hij zegt dat hij geld zou kunnen verdienen door drugs te gaan verhandelen (hij heeft er de connecties voor, want door zijn dakloosheid zit hij in het milieu), maar hij wil geen levens verwoesten.

Yiannis gebruikt zijn twitteraccount om zijn stem te laten horen, dat zag u al op het filmpje. Hij spreekt jammer genoeg enkel Grieks, maar als u wil, kunt u hem volgen: @IRinakakis. Doe hem een plezier, volg hem. De virtuele steun doet hem echt wel iets – hij zei dat hij zich alleen voelt en dit is een manier om dat even te doen vergeten.

Voor u denkt dat hij het geld heeft om de hele tijd te twitteren: Yiannis is een meester geworden in het zoeken van omwegen om gratis op twitter te geraken. Misschien zijn er mensen die hem via twitter hulp kunnen aanbieden, in eender welke vorm. Een paar maanden geleden tweette hij dat hij een paar schoenen nodig had, en onmiddellijk kwam er een follower die hem een paar schoenen aanbood. Misschien kan er iemand hem op die manier een onderdak bieden.

Ik weet dat het maar een druppel op een hete plaat is, en dat er duizenden zijn zoals Yiannis. Maar omdat ik met hem gepraat heb, heb ik me zijn lot aangetrokken. Ik ben constant met hem in contact. Misschien kunnen we via deze weg iets organiseren voor hem…

25 thoughts on “Yiannis: dakloos

  1. Die ene druppel zou dan toch maar weer eentje minder zijn. Ik vind het heel nobel.
    In Athene ken ik helaas niemand (behalve jou natuurlijk in Pireus en van tv 🙂 ).
    Is het een optie voor hem om terug naar Kreta te gaan? Stel dat het kon? Kan hij daar beter geholpen worden? Heeft hij daar nog andere contacten? Vanwaar exact in Kreta is hij afkomstig?
    M’n brein is op volle toeren bezig.

  2. @Anne-Mie, het is een beetje vreemd, maar teruggaan naar Kreta leek voor hem geen optie. Ik vroeg het hem, maar vermits zijn familie niets meer met hem wil te maken hebben, is het zeker geen oplossing. Hij is dan dakloos in Heraklio (waar hij vandaan komt) in plaats van in Athene.

  3. Natuurlijk is het een druppel op een hete plaat, maar so what? Ik erger me aan reacties als: en hij is niet de enige, er zijn er zovelen in Griekenland, Spanje, Portugal enz., … Is dat een reden om de schouderophalend door te gaan met ons leventje?
    Ik vroeg me gisteren trouwens al af hoe je daarmee omgaat, Bruno, met die verhalen van mensen waarmee je persoonlijk, live, van zeer dichtbij, in contact komt. En zie, vandaag krijg ik een antwoord; we zijn tenslotte allemaal mensen. Ik hoop dat je/eenieder er op termijn niet immuun voor wordt. In dit specifiek geval hoop ik van harte dat er concrete hulp uit de bus komt. Een slapende kat vangt immers geen rat. Het zijn tenslotte de Yiannissen van deze wereld die de ellende belichamen.

  4. Dag Bruno, ik heb begrepen dat het Rode Kruis hem niet langer dan 15 maanden wil of kan opvangen. Maar als zijn situatie levensbedreigend wordt – het ziet er zo naar uit, vermits hij binnenkort aan de nierdialyse moet – kúnnen ze hem die opvang dan nog weigeren? Kan het Rode Kruis hierop aangesproken worden? Het is maar een suggestie… Sterkte.

  5. @Roosje, wees maar zeker dat dit verhaal de hele ploeg heeft aangegrepen. Journalisten, cameramannen geluidsmannen zijn geen robots, he. Nee, hier kan je niet immuun voor worden, dit is gewoon een drama.

  6. Lijden en onrecht moet een gezicht hebben.Een media-campagne en exposure op de sociale communicatie websites(waar ik zelf principieel niet meer kom, ik heb geen aktief “Face” meer)waar Yannis stevig gepusht wordt, zou kunnen helpen.

    Op lokaler nivo zou je mensen met een groot hart en dito Atheens netwerk moeten hebben. Ik denk hier – @ Bruno – aan die paar heel aktieve mensen van het het schijnbaar ter ziele zijnde Grand Café Hellas.Individueel zijn die voor jou nog wel bereikbaar.

    Die Ned./Belg.Vereniging met eigen clubhuis in Athene en eigen FaceBook-pagina, waar die GCH mensen bij zitten moet toch voor jou toch ook wel benaderbaar zijn?

    Het zijn inb mijn wanhoop en medeleven maae een paar losse gedachten.Wie kan er wat mee?

  7. Misschien een bejaard echtpaar die hij in ruil voor kost en inwoning wat kan helpen met kleine klusjes en wat veiligheid kan bieden??

    Bestaat er een alternatieve munt in Athene?

    Bestaan er misschien flatgebouwen in Athene waar ze een congierge nodig hebben die in ruil daarvoor een klein appartementje heeft?

  8. Het interview kwam bij mij ook behoorlijk binnen en ik kan ook niks bedenken zo snel, alleen een inzameling doen via soc.media zodat hij geholpen kan worden en dan vanuit dat fonds zijn nood bekostigen, ziekenhuis en onderkomen. Als ik genoeg geld had zou ik hem hierheen halen(huis is groot genoeg) en dan hier behandelen, shit, ik vind het heel erg dit.

  9. Dit verhaal heeft me vandaag niet los gelaten. Er zijn bovenstaand al veel ideeen gegeven. Het kan toch niet zijn, dat Yannis op straat komt te staan met bovendien een enorm medisch probleem. Mijn eerste inval was ook terug gaan naar Kreta. Maar dan….. Vooral veel publiciteit geven aan Yannis en waarschijnlijk nog veel meer anderen. Volgens mij ook zeker een optie. En geld inzamelen om in ieder geval zijn eventuele nierdialyse te kunnen mogelijk maken. En een dak boven zijn hoofd. Eigenlijk realiseer ik me hoe machteloos ik me voel. En dat voelt klote. Maar nog steeds heb ik Yannis niet geholpen. Ik wil graag meehelpen naar mijn vermogen. Dat is vanuit Nederland niet makkelijk. Bruno, is het mogelijk een fonds te starten voor mensen als Yannis? Wat is er concreet mogelijk?

  10. Zou er in België / Nederland een rekening geopend kunnen worden, waarop mensen die willen en wat kunnen missen, een bijdragestorten. Bruno zou die dan kunnen beheren of iemand anders? Die nierdialyse en eventuele andere behandelingen lijken me nu het dringendste. Ik denk dan ook in eerste instantie aan geldinzameling hiervoor.

  11. Heel concreet zou ik zeggen dat er 2 problemen zijn: onderdak en het medische probleem. Voor het 2de kan men geld inzamelen in Belgie en Nederland via o.a. sociale media. Je moet alleen maar een bankrekening hebben. Daarvoor zou je een stichting moeten oprichten als je het proper wil doen, maar je kan het eventueel doe op naam van een al bestaande vereniging zoals gebeurd is voor de schooltjes in Skyros. Als iemand een Griekse of andere vereniging kan vinden die een bankrekening wil beschikbaar stellen, dan wil ik ook graag meehelpen met een fb-pagina.
    Ik vraag me wel af of hij niet terecht kan bij Dokters van de Wereld, want bij de Belgische Dokters van de Wereld kan je wel met dit soort problemen terecht. Of het plan zou in samenwerking met Dokters vd Wereld kunnen gebeuren…
    Ik denk dat dit veel aandacht zou kunnen krijgen via sociale media zoals Aleko zegt, ook al omdat het op tv geweest is. Als het mogelijk is om via fb duizenden dollars in te zamelen voor een hond, dan moet dat toch ook kunnen om een mens te redden, lijkt mij.

  12. Ik begrijp niet zo goed wat hij medisch nodig heeft, maar zou bijv. een nederlandse nierstichting kunnen helpen?

  13. Nadia je heb gelijk en er is vast wel iemand die een stichting kent of heeft die dat kan doen! Niks doen is geen optie en zoals je zegt, voor een hond betalen ze ook dus waarom voor Yannis niet. Je kan beter 1 iemand helpen dan helemaal niet, een mens is nooit een druppel op de gloeiende plaat!
    Hij heeft trouwens veel volgers op Twitter dus die doen ook wel mee!

  14. wellicht is zorgen voor een dakloze nierpatient iets dat door ervaren groeperingen het best gedaan kan worden. In Griekenland is er Klimaka dat daklozen ondersteunt. Ik vind niet meteen een contactpersoon op hun website, maar er zijn wel allerlei telefoonnummers en emails: http://www.klimaka.org.gr/newsite/index.htm

  15. @Hans, ik ken iemand bij Klimakas, maar ze zitten compleet vol. Klimakas is een NGO en de overheid heeft hun werkingskosten drastisch teruggeschroefd. Dat hoort allemaal bij de crisis, nietwaar?

  16. Druppel op een hete plaat of niet, er bestaat een joods spreekwoord dat zegt “wie een mens redt, redt een wereld”.
    Laat maar weten op welk rekeningnummer kan gestort worden, dan kunnen we campagne beginnen voeren! Ik ken een Nederlands koppel dat erg begaan is met nierproblemen.

  17. Als er nieuws is dat jullie liever niet in de comments zetten, dan kunnen jullie me ook altijd een mail sturen, via het contactformulier hier boven rechts.

  18. Mijn vader is nu de 2de keer getrasplanteerd in Jette, VUB.Ik zal daar bij de dienst nefrologie eens horen naar ideeen. Ik kan alvast melden dat er een wetenschappelijke bijeenkomst is van de Griekse Society of Nephrology op 29-30 november in Hotel “The Met” in Thessaloniki.Misschien daar zijn probleem eens aankaarten?

  19. Ik weet niet of de mensen die hier reageren in Griekenland of in Nederland wonen, maar als inwoonster van Athene kan ik wel zeggen dat er ontzettend veel van dit soort gevallen zijn en dat de organisaties die helpen overbelast zijn. Eten is nog het simpelste, zelf doe ik mee aan een groep die eens per week ongeveer 400 maaltijden uitdeelt – we zijn ongeveer de enigen die niet onderscheiden naar nationaliteit. Ik heb net 2 weken een koppel Polen in huis gehad (inmiddels illegaal: als je geen werk hebt, heb jeook geen papieren!) die nu in een verlaten krot zitten, zonder stroom en water. De ironie is dat veel mensen hun huis kwijt raken, dat de huren dalen, en dat er dus veel huizen leeg staan! In ziekenhuizen wil men soms in schrijnende gevallen nog wel helpen ook als iemand niet verzekerd is (veel daklozen schijnen zich overigens regelmatig in een ziekenhuis te melden om te kunnen douchen!)maar ja, de ziekenhuizen hebben zelf ook geen geld (verplegend personeel is sinds mei niet betaald)! Vanuit het buitenland geld verzamelen van particulieren voor Griekse organisaties is misschien goed, of geld verzamelen en zelf een nieuwe organisatie opzetten voor gevallen als Yannis?

  20. Christine, helaas zijn er veel te veel schrijnende verhalen, als ik in Athene zou wonen zou ik gek worden. Hier op Syros is alles veel beter, en mijn complimenten voor alle vrijwilligers daar!
    Yiannis is 1 van de velen, en voor de lezers van deze blog, die voor zover ik weet in Belgie, Nederland en Griekenland wonen, is hij uit de anonimiteit gekomen. Alsof hij persoonlijk aan je deur staat zal ik maar zeggen.
    Geld verzamelen via de officiele weg is ingewikkeld, bijna onmogelijk en daarom kan iedereen via het contactformulier van Bruno iets geven.
    We blijven naar een officiele manier zoeken, maar hebben nu haast.

    Ik stel voor dat iedere lezer binnen zijn eigen familie en vriendenkring wat verzamelt en het daarna via Bruno overmaakt.

    Christine, veel succes met je werk daar!!!

  21. @Christine, een stichting is hiervoor het meest geschikt, met bijbehorende bankrekening. Ik zou niet opteren voor een Griekse bankrekening – om de gekende redenen – dus zou je een stichting in Nederland kunnen oprichten. Ik heb zelf gezeteld in een stichting in NL, als Belgische wonend in Griekenland nota bene, dus dat kan allemaal, en het tekenen kan allemaal via de post zelfs, maar het duurt lang, je moet je ook eerst inschrijven in de Nederlandse Kamer van Koophandel – kan ook via de post! Concreet zijn 3 personen voldoende om een stichting op te richten.

    Op een fb-pagina die ik mee beheer heb ik ook eens de vraag gehad of er geld kon overgemaakt worden, toen heb ik de website van SOS Childrens Villages Greece doorgegeven, een stichting met mooie website en het rekeningnummer staat erop. Mensen zijn natuurlijk meer geneigd om daaraan te geven omdat het er netjes uitziet.

    Voor Yiannis is het natuurlijk veel dringender allemaal, en ik vind dat een goed idee van Bea, ophaling doen in eigen kring en dan overmaken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *