Buiten slapen met de Atheense daklozen

Gisteravond organiseerde de NGO Klimaka voor de 8ste keer een “Sleep-Out”. Dit is een actie die de aandacht wil trekken op het probleem van de daklozen in Athene. De vorige jaren was het echt wel nodig om de publieke opinie daar opmerkzaam op te maken. Ondertussen is dat niet echt het geval meer. Sinds het uitbreken van de crisis zie je overal daklozen. Je hoeft zelfs ‘s avonds niet meer door de straten van Athene te lopen om ze te zien: ook overdag zie je ze overal.

Uit studies blijkt dat er 25% tot 30% meer daklozen zijn dan in 2009. Bovendien heeft 1 op 5 daklozen een hogere opleiding genoten. En er zijn ook meer en meer daklozen die kinderen hebben. Soms gaat het om oudere mensen die uit schaamte tegen hun kinderen niet durven zeggen dat ze dakloos zijn, of ze willen hun kinderen niet ten laste zijn. Bijna elke dakloze heeft een schrijnend verhaal.

Tijdens de sleep out slapen mensen samen met de daklozen buiten op het Kalfthmonosplein, uit solidariteit. Dit jaar was er een nieuw luik aan de actie toegevoegd. Bij de aanvang van de Sleep-Out stapten de daklozen in stilte op naar het parlementsgebouw op het Syntagmaplein. Het was allereerste keer dat er een optocht van daklozen wordt gehouden. “We hebben eisen, geen slogans” stond er op een bord te lezen. Dat is opvallend, want meestal wordt gedacht dat daklozen niets te eisen hebben. De eis die gisteren werd geuit, is dat de overheid Artikel 21, paragraaf 4 van de Griekse grondwet in de praktijk omzet. Dat artikel zegt dat de staat moet zorgen dat elke dakloze tenminste een dak boven zijn hoofd heeft,

In mijn gesprekken met Yiannis heb ik gemerkt dat een dakloze in Griekenland nog steeds belastingsplichtig is. Ook dat is een punt waar iets aan zou moeten worden gedaan. Door de nieuwe maatregelen, wordt iemand die geen inkomen heeft, nog steeds geacht om belasting te betalen. De obscene redenering luidt dat je niet kunt overleven op nul euro inkomen, dus moet je wel ergens geld hebben om te overleven. En binnenkort zal de fiscus dan ook komen aankloppen om belasting te innen op dat fictieve, aangenomen, bedrag. Kun je niet betalen, dan hangt er een gevangenisstraf boven je hoofd. Voor sommige daklozen is dat misschien beter, want dan hebben ze een dak boven het hoofd. Maar laat ons eerlijk zijn: dit is niet de manier waarop een Europees land in de 21ste eeuw met daklozen om zou moeten gaan.

4 thoughts on “Buiten slapen met de Atheense daklozen

  1. Daklozen: georganiseerd en massaal de belasting boycotten!!!!!!!!

    (En leegstaande gebouwen bezetten!!!)

  2. Nou zeg,nogal Kafkaësk, het feit dat je belasting moet betalen terwijl je geen inkomen hebt. Meest bevreemdend is nog dat rijke reders (volgens informatie die ik vergaar via dit blog)nauwelijks belasting hoeven te betalen, kan iemand mij trouwens uitleggen waarom dat is?

    Maar daklozen komen ook in nederland voor, al zijn ze veel minder zichtbaar dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden,toen vaak junks (door speciale voorzieningen krijgen zij nu gratis heroine ,waardoor ze dus niet meer langs de straten hoeven te struinen).Maar er raken nu ook mensen dakloos door de crisis, echter dit is nog niet zichtbaar op straat, dus de gemeentelijke opvang voldoet nog in deze.

    Inderdaad het is niet de manier waarop een Europees land in de 21ste eeuw met daklozen om moet gaan, maar misschien is het in Griekenland inmiddels dweilen met de kraan open? Of is er met een praktische instelling nog wat te winnen….?

  3. @ladyjane, de reden waarom reders nauwelijks belasting moeten betalen, is terug te vinden in de grondwet. Nadat de junta omvergeworpen was in 1974, werd er een hele nieuwe grondwet geschreven. Eén artikel werd echter behouden: de gunstmaatregel voor de Griekse reders. Let op: ze moeten natuurlijk wel personenbelasting betalen zoals iedereen, maar ze geven dan ook maar een heel klein loon aan. Hun commerciële activiteiten worden nauwelijks belast.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *