Het staat ondertussen al in alle kranten en heel wat commentatoren hebben de spot bovengehaald: Griekenland gaat huisvrouwen, studenten en toeristen inschakelen om de belastingontduiking in het land tegen te gaan. Het bericht is gebaseerd op een document dat door Peter Spiegel, journalist bij de Financial Times, online is gezet. U vindt het document hier terug. Spiegel is normaal gezien een vrij betrouwbare bron, dus de kans is groot dat het document de basis zal vormen voor de voorstellen die de Griekse minister van Financiën Varoufakis aanstaande maandag op de eurogroep vergadering zal voorstellen en dat het dus ook een echt document is.
De 7 voorstellen moeten dus worden gezien als een gevolg van de “creatieve ambiguïteit” die Griekenland in het document had gestopt dat op 24 februari werd goedgekeurd door de eurogroep als vertrekpunt voor verdere onderhandelingen. Maar er moesten nog wel cijfers komen. Die staan dus nu in dit document. Een eerste opmerking: het kwam me toch wel een beetje vaag, bijna amateuristisch voor. In een vorig leven heb ik nog meegeschreven aan projectvoorstellen en die zagen er toch wel anders uit dan dit document. Maar misschien is het gewoon een werkdocument. 11 bladzijden, het is niet veel, maar Griekenland had ook niet meteen veel tijd om iets uitgebreids op papier te zetten. En de tijd dringt. De regering Tsipras zit al ruim een maand in het zadel en heeft nog tot eind juni om de leenheren gunstig te stemmen.
Er zitten zinnige voorstellen tussen: het opstarten van een fiscale raad die eigenlijk een soort monitor-opdracht heeft en alle instellingen in de gaten houdt die bij de fiscale politiek zijn betrokken, is zeker geen slecht idee. Het grote probleem van de Griekse instanties, is dat er weinig samenwerking en coördinatie is. Daardoor is het ook moeilijk om je fiscale beleid overzichtelijk te houden.
Een Organische Budgetwet die de budgetten en de uitgaven van ministeries en plaatselijke overheden in de gaten moet houden, lijkt me ook wel zinnig. Een plafond voor de uitgaven per ministerie en locale overheid opstellen, dat is goed bestuur. Het is me wel wat abstract, maar hier zit zeker iets in.
Maar dan dat derde voorstel: “toeschouwers” inschakelen om te helpen bij het innen van de BTW. Want daar gaat het eigenlijk om: mensen die per uur zullen worden betaald, zullen dus anoniem toezien of de handelaars wel degelijk de BTW aanrekenen (en dus bijvoorbeeld een geldig kasticket zullen geven). Een beetje een verklikker spelen, als het ware. En met verklikkers heeft men wel ervaring in Griekenland. ΧαφιÎδες of Ïουφιάνοι worden ze genoemd. En tijdens de militaire junta had je ook verklikkers die luisterden of je in je gesprekken geen blijk gaf van politieke sympathieën die je niet hoorde te hebben. Goed, de Griekse mentaliteit moet veranderen, maar of dit de goede manier is, weet ik nog zo niet. Ze mogen het proberen van me, maar het lijkt zo …. amateuristisch? Hoewel: multinationals zoals Pizza Hut, maar zeker ook nog andere ketens, gebruiken het systeem van “anonieme klanten”, mystery clients, ook om hun franchises in het oog te houden. Het concept bestaat dus wel in de economische wereld.
Het vierde voorstel beschrijft hoe de Griekse regering denkt om de achterstallige belastingen op te halen. Die lopen op dit moment in de miljarden, en vooral de grootverdieners zijn moeilijk te overhalen om belastingen te betalen. Bovendien zijn een heel aantal Grieken gestopt met het betalen van belastingen tijdens de verkiezingen (dat gebeurt trouwens bij elke verkiezing) en velen hoopten dat SYRIZA een aantal belastingen gewoon niet meer zou heffen, zoals de gehate ENFIA-taks (extra belastingen op onroerend goed). Een terugval in de inkomsten van de staat zorgde trouwens voor extra druk op de Griekse regering tijdens de onderhandelingen. Maar goed, het voorstel dus. Het lijkt wel een beetje op een vorig voorstel van de Griekse regering dat al door de eurogroep is afgewezen, dus de kans is groot dat ook deze versie niet zal worden gesmaakt in Brussel. Achterstallige belastingen in 100 schijven betalen, dat wilde de eurogroep niet. En nu zit het dus toch weer in de nieuwe voorstellen. Ik weet niet of dat echt verstandig is.
In het vijfde voorstel wil de regering het online gokken aanpakken. Gezien dat domein echt wel een jungle is, is het zeker geen slecht idee. Geld vragen voor licenties is zeker ook interessant, maar of dat echt 500 miljoen zal opleveren per jaar, zou ik niet durven te zeggen. Het zou wel eens kunnen dat Varoufakis dat gaat moeten hard maken.
Voorstel zes: het moet verboden worden om documenten aan de burgers te vragen, als de overheid die al in haar bezit heeft. Ik hou er wel van. Je verliest uren en soms ook dagen om allerlei bewijsstukken te verzamelen voor een bepaalde overheidsdienst. En bij elke nieuwe aanvraag moet je weer rennen om allerlei papieren bij mekaar te krijgen, die te laten afstempelen en dan naar de dienst te brengen, om te horen dat er toevallig nog iets ontbreekt. Bron van frustratie en tijdverlies. Dat zoiets moet worden opgelost met een slimme burgerkaart, is interessant. Ik weet niet of het zal werken. Alle diensten moeten onderling met elkaar verbonden zijn, en vooral dan de computersystemen van die diensten en ik durf er echt mijn hand niet voor in het vuur te steken dat dit ook effectief het geval is. Digitaliseren kost geld. Bij de belastingen worden nog steeds de computers gebruikt die wij in gebruik hadden tijdens de Olympische Spelen van 2004. Krijg je voor computers en een systeem dat al meer dan 11 jaar oud is, nog technische ondersteuning om die te koppelen aan andere systemen?
Het zevende en laatste voorstel gaat over middelen om de humanitaire crisis te lijf te gaan. Het gaat om simpele maatregelen: voedselbonnen en gratis elektriciteit voor de armsten. Ik vermoed dat het er in gesmokkeld is als een drukmiddel. Je kunt als mens niet gekant zijn tegen een dergelijke maatregel. En als je dus het hele document gaat afschieten, dan kan het gebeuren dat je als onmens wordt bestempeld omdat je je verzet tegen een maatregelen die een humanitaire crisis moet aanpakken. Je ziet het spel nu ook in het Griekse parlement: sinds gisteren wordt er gfedebatteerd over het wetsvoorstel van de regering om de humanitaire crisis aan te pakken. Geen enkele partij is er tegen. Gouden Dageraad gaat akkoord met het plan, ook al gaat het maar om “kruimeltjes”, aldus een van hun parlementsleden. PASOK vindt het ook een goed plan, en zelfs de KKE lijkt te gaan instemmen (dat moeten we onthouden!). De voornaamste oppositiepartij Nea Dimokratia zal ook instemmen met het wetsvoorstel, maar vindt dat het te kort schiet. Wel merkwaardig voor een partij die met haar beleid de situatie tot op een punt heeft gebracht dat er dergelijke wetsvoorstellen nodig zijn. Niet iedereen van de partij zal wellicht voor het wetsvoorstel stemmen. Boekverkoper en woordvoerder van de partij, Adonis Georgiadis, verklaarde gisteren dat hij zeker zal tegenstemmen, want hij vindt het een public relations stunt (daar weet hij alles van) en hij vindt ook dat de maatregel ongrondwettelijk is.
Met de concrete(re) voorstellen hoopt Varoufakis dat de eurogroep maandag het akkoord zal geven om in te stemmen met het uitbetalen van (een deel van) de laatste schijf van de noodlening (7,2 miljard euro). Griekenland heeft het geld hard nodig, want de looptijd van een aantal obligaties is bijna om, en deze maand moet 1,5 miljard euro aan leningen aan het IMF worden terugbetaald. Gisteren heeft Griekenland trouwens 300 miljoen terugbetaald.
Maar de bodem van de schatkist is in zicht. Er zou niet genoeg geld zijn om de ambtenaren te betalen en de pensioenen uit te keren op het eind van de maand. Op dit moment zijn de aanvullende leerkrachten nog niet uitbetaald voor februari. De overheid ging zelfs aankloppen bij de sociale zekerheidskassen en pensioenskassen om te vragen of zij met hun fondsen de regering konden bijspringen, tegen een rente van 2,14% onder de vorm van zogenaamde repos. Dat werd geweigerd. De media in binnen- en buitenland is volop gefocust op dit probleem, maar het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Eigenlijk zit Griekenland al jaren in dit parket, maar er heerst een zeer kritisch klimaat tegenover SYRIZA. Dergelijke kritiek was er niet tijdens de vorige regering, omdat die mee ging in de lijn die in Berlijn werd uitgestippeld.
Ik verwacht niet dat er maandag een beslissing uit de bus komt. Wat zal er volgen? Allicht alweer getreuzel, alweer onzekerheid, alweer speculatie. En dat komt noch Griekenland, noch de eurozone ten goede. Afwachten maar wat het wordt op maandag. En ook afwachten of het inderdaad wel deze lijst zal zijn die Varoufakis overhandigd aan de eurogroep.
Mij trof de aanhef van het document het meest “Dear President of the Eurogroup, dear Jeroen”.
diep in mijn hart.
Deze toonzetting in vergelijking met alle voorgaande briefwisseling, de onderdanige, bijna kruiperige woorden, gaven mij aan dat V & A nu al op de knieën liggen voor hun Europese Overlords. Die kunnen GR. nu krijgen waar ze het hebben willen.
Varoufakis kan niet meer met de woorden van Dimitros de zaak omdraaien, en van nu af “Geen aambeeld, maar hamer zijn”.Voorbij. voorbij, ach voorgoed voorbij!
En dan nog dat onbeholpen: “Following” en die rare freelance-incasseerders voorstellen.
Nee, zo gaan we de oorlog niet winnen.
Nadat ik dit stuk klaar had, heb ik deze documentaire gezien. ‘t Is me wat met dat Europa.
Ik nu ook. De zaterdag is inmiddels in de zondag overgegaan. Ik zie het iedere week en iedere maand slechter worden, eigenlijk overal, niet alleen Europa. Waar moet het heen met mijn kinderen en kleinkinderen in alle landen over de hele wereld?
Bruno,
Tot voor kort apprecieerde ik je objectiviteit.
Ik vind echter dat je de laatste tijd eerder tendensieus begint te worden.
“Tsipras heeft nog tot eind juni OM DE LEENHEREN GUNSTIG te stellen”.
Daar waar je dit vroeger zou bestempeld hebben als “Tsipras ziet in dat zijn verkiezingsbeloften er niet waren om het volk te dienen. Ze waren er om het volk te misleiden om alzo aan de macht te komen. En nu probeert hij om Europa te misleiden met 7 acties die gewoon hilarisch zijn en geen steek houden”
Kijk:
ELKE politieker in ELKE natie komt aan de macht wanneer hij blijft beweren dat, als hij wordt verkozen, 30%
van de bevolking geen belastingen meer moet betalen.
Nuchtere Vlaming Bruno : zie je dit, met al je ervaring en met jouw intellect, niet in ??????
Het kan toch niet dat zo’n stabiel en welopgevoed iemand als u, na een tiental jaar, zich plots bekeerd heeft en laat inpalmen tot het hellinisme !
Of is het ook gewoon het belastingvoordeel dat je heeft doen omdraaien ?
Misschien krijgen we gewoon met het verstrijken der (crisis-) jaren eindelijk door hoe allerhande vorken in de stelen zitten Kaliopi…en dan kan de toon wel eens veranderen…het zou eerder vreemd zijn als een toon steeds hetzelfde blijft…
@Kaliopi, je laatste opmerking is bijzonder misplaatst en getuigt van venijn en populisme.
Ina,
Echt ongelijk geef ik je geenszins.(Want ik apprecieer Bruno te erg)
Maar las ik daarnet niet in de Italiaanse krant CORRIERE DELLA SERA dat Janis de handdoek in de ring wil werpen en nieuwe verkiezingen nog als de enige uitweg ziet?
Bruno,
Dit is wel het toppunt, Bruno : wie is hier nu echt de populist ?
(Hierbij wil ik nogmaals herhalen dat een populistische belofte dat 30% van de Grieken geen belastingen niet meer hoeven te betalen toch het absolute toppunt is van misleiding en dit met als ENIG doel aan de macht te komen , dus louter uit egoisme en narcisme)
Het lijkt wel of je gebrainwast bent door de tsiprianen.
Maar, zoals ik daarnet aan Ida meldde, kan ik -ten voorlopige titel- wel enig begrip daartoe tonen.
Ik kan je verzekeren dat mijn opmerkingen niets met venijn te maken hebben. Ze werden gewoon neergezet door een waarnemer die de zaken van buitenuit en realistisch kan benaderen.
En ik kan inderdaad begrip opbrengen voor een subjectieve waarneming van iemand “die er middenin” zit.
Tijd zal je raad brengen, Bruno.
En nog iets, Bruno :
Probeer eens na te denken over het voorstel van Yanis om toeristen als belastingcontroleur te laten fungeren, daar waar hij (Yanis) langs alle kanten staat uit te schreeuwen dat hij GEEN ENKELE inspraak van buitenaf meer wil hebben , want DAT DE GRIEKEN ZELF het allemaal beter kunnen oplossen.
Is dit niet een contradictie zoals we nog NOOIT hebben meegemaakt?
Is het daarom dat Yanis al de handdoek in de ring werpt omdat hij er niet meer uit geraakt ?
Enerzijds beweert hij dat hij zijn volk wil helpen en anderzijds zou hij daartoe buitenlandse spionnen willen inhuren. Beseffen de Grieken dit wel ??
Tot slot, Bruno :
In de 7 acties die Yanis voorstelt zie ik geen enkele economische maatregel om de mensen terug aan het werk te helpen. Begrijp je dit ?????
@Kaliopi, Bruno schrijft zijn blog vanuit het standpunt dat hij wil, natuurlijk. Het komt me voor dat hij toch vooral het beste voor heeft met de Grieken (de mensen), en misschien al wel eens eerder voluntaristisch schrijft (maw wat hij zou willen dat er gebeurt eerder dan wat er werkelijk gebeurt).
Maar het ‘forum’ is open voor iedereen, en het is net die discussie die het leuk maakt. In de substantie (de niet-persoonlijke opmerkingen) ben ik het overigens volledig eens met je bovenstaande opmerkingen , en ik steek nog een pluim op mijn eigen hoed, want al enkele dagen na de verkiezingen heb ik de volksraadpleging voorspeld :-).
Het is in elk geval duidelijk dat de nieuwe regering amateurs zijn, en dat een eventuele redding enkel en alleen zal afhangen van de andere partij. Het is onvoorstelbaar dat ze in al die jaren oppositie blijbaar op geen enkel moment eens zijn samengekomen om een plan te beramen… te gek werkelijk…
Kan iemand mij overigens eens uitleggen hoe Zwarte Heks Nadia Valavana aan 500,000 Euro komt bij HSBC, vooraleer we het over ethiek en zuiverheid gaan hebben?
@Kaliopi.Mag ik je er op wijzen dat je hier te gast bent op de persoonlijke blog van Bruno Tersago.
Deze blogger staat toe dat zijn blog als volwaardig forum ge-(soms mis-)bruikt wordt door mensen die meestal iets zinvols te berde brengen. Juist door het ambivalente karakter lijkt mij enige hoffelijkheid naar de gastheer toe wel gewenst. Jouw onbehouwen uitval van hierboven lijkt mij ver
beneden de maat van deze ontmoetingsplaats en is in mijn deelnemersperiode sedert 2005 zonder
precedent. Ik raad je aan je verontschuldigingen aan Bruno nog eens wat explicieter te formuleren.
ach gelijk of geen gelijk.. hier op deze forum zijn bepaalde mensen die de Grieken gewoon haten dat heb ik begrepen …
@Kaliopi, Ik vind de toon waarop je het brengt niet prettig, ongeacht of je gelijk hebt of niet
Dat Bruno niet schrijft wat jij zou schrijven, Kaliopi, komt omdat Bruno waarschijnlijk niet is zoals jij zou willen? Dat hij de zaken niet ziet zoals jij ze ziet.
Dat jij de zaken anders interpreteert en andere conclusies trekt is ook maar logisch.
Je toon komt ook bij mij venijnig over maar ook respectloos, beschuldigend, pretentieus en nog meer.
Mogelijk ligt uw intellect ver boven en ben je veel wijzer dan Bruno.
“… zie je dat … met jouw intellect, niet in?” Dus uw intellect ziet dit wel in?
“Tijd zal je raad brengen” impliceert dat jij die raad dus wel hebt?
Is uw uitval te wijten aan schaamteloze pretentie of het resultaat van paniekerige frustraties?
Je kan reacties geven op de tekst maar niet op de man. Alleen zo kan iedereen zijn mening en kennis nuanceren en uitbreiden.
pesta mre christo merakli…. ze kan het niet verdragen dat Europa en nederland moet opdraaien voor Hellas terwijl de Griek lekker onder de zon ligt… dat zal het wel zijn…. en als Europa niet oppast laat Hellas nog alle asielzoekers op jullie los als dat tenminste waar is wat ik in de krant had gelezen ….dan kunnen jullie voor hun zorgen als jullie dat liever hebben 🙂 🙂 🙂
Het is wel duidelijk, dat @Europa de realiteit helemaal uit het oog verliest.
Natuurlijk ben ik er niet blij mee, dat van o.a. mijn belastinggeld steeds meer naar Griekenland gaat, terwijl Griekenland op alle mogelijke manieren dwarsligt en totaal niet meewerkt.
Ik dacht dat de opzet van Europa was om vrede te stichten en te voorkomen, dat er weer oorlog komt.
Als ik dan de oorlogstaal van de regering Tsipras zie (chanteren met doorsturen van terroristen naar “Berlijn” – waarom expliciet naar Berlijn trouwens? – Duitsland levert de grootste bijdrage aan de hulp voor Griekenland en in beslag nemen van Duits eigendom – alweer specifiek tegen Duitsland) dan heb ik toch wel ernsige twijfels aan de goede bedoelingen van de Griekse regering.
Blijkbaar is is hun ogen “Europa” de vijand i.p.v. een partner.
Begrijp me goed; ik vind Grieken heel aardige vriendelijke mensen en ik ga er graag op vakantie, maar hun regering vind ik “zum Kotzen”.
Mensen zonder enige politieke ervaring aan het hoofd zetten van een door en door corrupt land, een land zonder functionerende administratie, dat vraagt om problemen.
De verklaringen vliegen alle kanten uit, gerealiseerd wordt niets en het geld verdampt in sneltreinvaart.
Nu komen de oorlogsschulden van Duitsland weer ter sprake. Misschien is dit een terechte eis, maar ook dan heeft dit niets te maken met het huidige wanbeheer. Hiervoor bestaan genoeg internationale instanties die hierover kunnen oordelen. Dit telkens als chantage gebruiken leidt tot niets.
Deze eis kwam trouwens ook ter sprake toen beslist moest worden over de toetreding tot de Euro. Eens goedgekeurd werd de eis ingeslikt.
Is het trouwens niet zo dat de Italianen veel langer Grieks grondgebied bezetten dan de Duitsers? Maar ja, daar valt niet veel te halen.
Misschien is het woord diplomatie ook afkomstig uit het Grieks, maar de huidige Griekse regering heeft dit hoofdstuk blijkbaar overgeslagen.
Ik vrees dat de sympathie voor de Griekse zaak meer en meer verdampt in Europa.
Hoe komt het, Penimeni, dat het land ‘door en door’ corrupt is ? Hoe zou het toch komen ? Je hebt het ook over het HUIDIGE wanbeheer. Dus het beheer van de vorige regeringen was volgens jou wel in orde ?
Of ons belastingsgeld in Griekenland zijn eindpunt vindt is nog zeer sterk de vraag, Gerard. Ik dacht dat we ondertussen allemaal al wisten dat dat belastingsgeld en extra leningen via Griekenland vooral de Duitse, Franse, Nederlandse en Amerikaanse banken heeft gediend. En de ‘ERVAREN’ politici van de voorbije decennia die de hoofdverantwoordelijken zijn voor dit ‘door en door corrupt land’, Penimeni.
Zeggen dat Griekenland dwarsligt is ten eerste een grote veralgemening. Anderzijds is het inderdaad zo dat de nieuwe Griekse regering duidelijk niet van plan is om als een goede, gedienstige en volgzame leerling het ‘merkelianisme’ in de EU instellingen te accepteren. En het is niet alleen deze regering die dat zegt. Meer en meer politici en burgers hebben kritiek op dit ‘neo-feodaal’ Europa. Eergisteren nog op radio gehoord van een studie dat de populariteit van de EU in alsmaar meer landen fel achteruit gaat. In Nederland bvb zijn de mensen zeer kritisch tegen de EU. Velen geloven niet meer in deze EU. Een teken aan de wand!
Een partner die je verplicht om verder te verarmen is verre van een partner. En zeker als topeconomen, toppolitici en andere wereldleiders (en ik bedoel niet Poetin) het signaal geven dat de EU instellingen te ver gegaan zijn en best ophouden met deze strategie, dan weet ik ook niet goed hoe je dat ‘Europa’ moet noemen. Maar zeker geen partner!
‘Zum kotzen’ waren ongetwijfeld alle vorige regeringen en dictaturen. Wat deze regering gaat presteren moeten we nog zien. We zijn nog maar een maand verder. In ieder geval, ik hou mijn hart vast …
Griekenland heeft een radicale verandering nodig op alle terreinen. Of deze regering radicaal genoeg zal zijn om het roer om te gooien? I really don’t know! Het land heeft politici nodig met een vlijmscherpe brein en het hart op de juiste plaats.
De oorlogsschulden zijn oud nieuws, Penimeni. Het is niet plots nu dat ze op tafel gegooid worden. De eis werd nooit ingeslikt maar uitgesteld. Om de zoveel jaren hebben de voorbije regeringen dit aan Duitsland gevraagd. En steeds werden ze met een kluifje in het riet gestuurd. Het is logisch dat ze nu in de huidige situatie de houding nemen van “Jullie eisen dat? Dan ook maar onmiddellijk dit vereffenen!” Want hoe je het ook draait of keert het is een onvereffende schuld.
En het is de Duitse oorlogsmachine en brutaliteiten van de Duitse soldaten die voor veel schade en leed gezorgd hebben, niet de Italianen.
‘De verklaringen vliegen alle kanten uit, gerealiseerd wordt niets en het geld verdampt in sneltreinvaart’ Ja, het lijkt België wel, hé? Komaan, wat een veralgemeningen? Lees ook eens de positievere berichten en artikels! Want die zijn er ook, alleen worden ze in het huidige polariserend westen door rechts weggeveegd als linkse flauwekul.
Ofwel zijn de eisen voor schadevergoeding terecht en dan kaart men deze zaak aan bij instanties die hierover kunnen oordelen, maar deze eis telkens als chantagemiddel gebruiken is bedenkelijk.
Deze zaak staat volgens mij volledig los van de huidige problemen en dient slechts als bliksemafleider voor kritiek op het eigen stuurloze beleid.
Deze tactiek heeft slechts tot doel een volksvijand te scheppen.
Door gewoon een astronomisch bedrag te eisen van Duitsland gaat men echt nergens komen. Het valt mij trouwens op dat in de Duitse pers hierover heel wat nuchterder en verstandiger wordt gesproken en zeker niet 100% afwijzend.
Ook het dreigen met het sturen van vluchtelingen, waaronder waarschijnlijk terroristen, naar Berlijn, is niet echt van die aard om solidariteit op te wekken.
Overigens vreemd dat niet gesproken wordt over naar Europa sturen, maar specifiek naar Berlijn. Diplomatie van een straatvechtersbende en stoerdoenerij zonder achtergrond vind ik het.
Ik denk gerard dat de Grieken bedoelen dat ze met de huidige toestanden onmogelijk de buiten grenzen van de unie kunnen bewaken omdat er gewoon geen geld is …. En daarom vragen ze hulp of beter gezegd meer hulp want de grenzen van de EU bewaken is niet alleen een Grieks probleem …en de tijd zal wel uitwijzen waar dit spelletje met de EU zal eindigen …. Ik heb echt geen zin om over deze problemen te discussiëren achter een PC scherm… ik begrijp het standpunt van de meeste EU burgers maar als je het aan de Grieken vraagt zullen ze ook wel ergens gelijk hebben want zo onschuldig is Europa ook weer niet ,en dat begint al met wat de duitsers Griekenland economische vernietigd hebben tijdens WO II met hun kunstschatten ,goud, geld ,en wat nog allemaal en dan heb ik nog gelezen dat de Duitsers transacties uitvoeren met oorlogsmarken die helemaal geen waarde had dus de Duitser kocht iets dat waarde had met geld dat geen waarde had en meestal kreeg hij nog geld terug tijdens (drachmes die wel waarde hadden) het wisselen …. We zullen wel zien waar het eindigd …
Helemaal eens met Christos. Ik wil daar nog aan toevoegen dat het mij nog steeds niet duidelijk is of het inderdaad belastinggeld is dat uitgeleend wordt, of geld dat ergens anders goedkoop geleend wordt en duurder uitgeleend wordt.
Ook vraag ik me af waarom nooit wordt verteld hoeveel er verdiend wordt aan G’land, bijv. van de Griekse bedrijven die via Nederland belasting in G’land ontduiken.
http://www.quotenet.nl/Nieuws/Deze-7-Griekse-multinationals-schuilen-fiscaal-vriendelijk-in-Nederland-voor-Grexit-144636
Van de zogenaamde hulpfondsen aan Griekenland vloeit 90% rechtstreeks terug naar de Europese banken. Het is bijgevolg de Europese belastingbetaler die – opnieuw – zijn banken subsidieert. En dan zou Griekenland geen eisen mogen stellen? Eindelijk een regering die vragen stelt bij de asociale Europese agenda. Griekenland evolueert van kanarie in de koolmijn tot trendsetter. De Spaanse en Portugese regeringen panikeren nu al.
En inderdaad @Europa, er zijn hier Griekenhaters en ze komen van rechts…
@Mario: kunnen we alstublieft stoppen met links-rechtsspelletjes? Dat soort hokjesdenken is toch echt wel achterhaald, en alleen maar goed om oude ressentimenten in leven te houden (“Hitler”, “Stalin”, “Papadopoulos”, “Pol Pot”!…). In de politieke praktijk is dat al lang niet meer dan een rookgordijn. Of was er echt een fundamenteel verschil in beleid tussen Papandreou en Samaras? Zelfs SP.a-icoon Willy Claes geeft toe dat zijn partij een te “rechtse” koers heeft gevaren.
Graag wat meer “averechts” denken aub. Dat zou voor heel Europa verfrissend zijn!
Tsipras werd deze ochtend ontvangen door Juncker. Voor de start van het gesprek verklaarde de Commissievoorzitter dat alle beslissingen rond het verlenen van financiële steun aan de Grieken door de eurogroep moeten worden genomen, maar dat de Commissie wel wil helpen.
Tijdens hun gesprek, zo verklaarde de woordvoerder van Juncker na afloop, kwamen ze overeen dat Athene en de Commissie beter zullen samenwerken om de Grieken “zo goed mogelijk gebruik te laten maken van Europese subsidies”. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om de financiële steun in het kader van het Griekse hulpprogramma, maar om Europese fondsen voor bijvoorbeeld werkgelegenheid en sociale inclusie.
De Griekse regering zal een taskforce oprichten die alle overheidsorganen samenbrengt die betrokken zijn bij het aantrekken en besteden van Europees geld. Hij zal in nauw contact staan met de (reeds bestaande) taskforce van de Commissie. Valdis Dombrovskis, een van de vicevoorzitters van de Commissie, zal samen met een Griekse minister de werkzaamheden coördineren.
@louloudi,
Ik heb het over een corrupt land, niet over een corrupte regering, en dat is eigenlijk veel erger. Het geloof van de Grieken in dienstbetoon en ons kent ons blijft onaangetast.
Het succes van Tsipras is ook voor een groot deel hieraan te wijten. Kies voor mij en alles wordt als voorheen. Wie rijker is zal betalen, jullie schulden worden kwijtgescholden.
Misschien is het inderdaad fout te spreken over het huidig bestuur als wanbestuur, maar nonbestuur klopt zeker wel.
@Mario,
90% van de steun vloeit naar de banken, dat zou kunnen, maar bekijk het zo eens.
Verleid door ongefundeerd optimisme en verlokkende reclame, sluit ik voor een onverantwoord bedrag aan leningen af.
Wanneer de dag van afbetalen aanbreekt blijkt mijn spaarvarken leeg. De deurwaarder staat voor de deur, dreigt met uitzetting, verkoop van alles wat ik heb, wat een drama.
Dan verschijnt een suikernonkel die mij wil helpen. Hij is bereid me geld te lenen tegen een onnozel lage rente zodat ik mijn schuld kan aflossen.
Wat ben ik ontevreden. Mijn hulp gaat volledig naar de bank, hoewel ik eigenlijk een voorschot op mijn iWatch wou financieren. Nu gaat de bank met alles lopen.
@Penimeni,
Je slaat de spijker meermalen op zijn kop.
Om je nog even aan te vullen: veelal wordt in de media gesproken van “Hulp in ruil voor bezuinigingen”. Dat is onzin. De bezuinigingen zijn een noodzakelijke voorwaarde omdat anders zelfs de “suikernonkel” niet zo gek is om het geld te lenen.
In je narratieve simplistische voorstelling negeer je belangrijke complexe en gesofisticeerde financieel economische realiteiten, Penimeni. Ik kan je interessante lectuur aanraden om dit stereotiep verhaal, dat ik al zo dikwijls gehoord en gelezen heb, te nuanceren.
Je hebt eigenlijk wel gelijk, Bertinos. Tijd dat we dat onproductief, achterhaald en progressiefremmend polariserend denken achterwege laten. Het vloekt met de postmoderne realiteit.
@Christos
“narratieve simplistische voorstelling, complexe en gesofisticeerde financieel economische realiteiten” allemaal deftige ingewikkelde woorden om stommiteiten te verbloemen.
De simpele realiteit van goede huishouding is dat je geen geld leent om onnozelheden te bekostigen, dat weet elke goede huisvader. Of zoals het verplicht klinkt bij radioreclame “ook lenen kost geld”.
Economen vind je bij bosjes met 180° tegengestelde theorieën. Geef mij dan maar het simpele boerenverstand.
De kleine oorlog die in Griekenland nu tegen Duitsland wordt gevoerd stuit me steeds meer tegen de borst. Angela Merkel met een hitler snorretje, Schauble in SS uniform. Hoe kom je er op.
Terwijl Tsipras geen enkele verantwoordelijkheid wenst te nemen voor de daden van zijn directe voorganger worden de huidige Duitse bestuurders wel geframed als directe voortzetting van de Nazi’s die dus maar snel moeten gaan betalen. Er zijn meer landen waar de Nazi’s beestachtig huisgehouden hebben maar die hebben wel het besef dat het is afgedaan en het om de toekomst gaat. Stil blijven staan bij het verleden als het even tegen zit levert niets op. Dat is tenminste te hopen want alle Europese ellende van de laatste eeuw is te danken aan oude rekeningen die vereffend moesten worden.
Het Nazileed in Griekenland wordt door de huidige hobby politici misbruikt voor domme spelletjes omdat die onmachtig zijn om iets positiefs tot stand te brengen in eigen land. Het aanvankelijke positieve gevoel dat ik nog had bij het aantreden van Syriza begint steeds rapper te verdwijnen. Griekenland maakt zich steeds belachelijker.
Elk land heeft zijn misdaden gepleegd. Duitsland is het enige land dat ze heeft erkend en tot op de dag van vandaag nog steeds moeite heeft om de leider van Europa te spelen die het eigenlijk wel is tegen wil en dank.
Ik ben geen Duitser maar kan me voorstellen dat als dit hitsen aanhoudt Duitsers zich heel ongemakkelijk zullen gaan voelen in Griekenland en het land deze zomer massaal links laten liggen.
Het zou nog niet zo gek zijn als er volgende keer in Griekenland een soort Angela Merkel werd gekozen. Of is dat een heel foute gedachte?
Ik heb het idee dat Griekenland wel hele stoere (maar soms ook erg rake!) taal uitslaat, maar helaas heeft het geen enkele kaart in handen. Het is een hopeloze strijd, van beide kanten. Frustrerend!!
Van President Roosevelt is de uitspraak “Speak softly and carry a big stick”. Tsipras en ministers schreeuwen heel hard maar …
@pieter. Helemaal mee eens.
Plots zijn we hier allemaal economen geworden …. Alsof jullie intelligenter zijn dan varoufakis of die idioten die in Brussel zitten … Als jullie zelfs de ideale oplossing weten, dan weten ze dat in Brussel zeker ….straks begin ik echt waar nog te geloven dat het een groot spel is…
@europ,
Economen zijn vooral goed in het onderuit halen van elkaars theorieën en bestempelen hun collegae graag als charlatans. Ze zijn vooral goed in het aanwijzen waar het fout liep.
Om nu Varoufakis tot alwetend en de rest tot idioten te verklaren is mij een brug te ver. Blind geloof in politici lijdt enkel tot teleurstellingen.
Of Varoufakis nou zo bijster slim en intelligent is, is maar de vraag.
In “De Morgen” las ik o.a. het volgende:
” Tekenend is wat afgelopen maandag in de Eurogroep gebeurde toen de Griekse minister van Financiën Varoufakis omstandig de media de schuld gaf van alle misverstanden: hij werd uitgelachen door het merendeel van zijn eurocollega’s.”
Het is al eerder opgemerkt: de schuld ligt altijd bij iemand anders. Als het Duitsland niet is, dan zijn het wel de media, maar de Griekse regering wast zijn handen in onschuld.
@ penimeni als het zover is gekomen in de eu, i het omdat er idioten waren … en nu nog …. mss was het de schuld van de Grieken langs de ene kant maar langs de andere ook hun schuld…. jawel ook hun schuld…. en zelfs nu als je toch weet dat ze het niet kunnen teug betalen om het gewoon te houden gelijk de meeste burgers denken wrm leen je ze get geld dan??????????????????????????????????? ofwel gelijk andere denken…. ze zijn een spel aant spelen wat ons verstand te boven gaat…. en ja als varoufakis aan verschillende universiteiten mag doceren wilt toch iets zeggen …. dus drm ofwel weet hij wat hij doet ofwel speelt hij toneel …. samen met de andereeeeeeeeeeeeeeeeeeen 🙂 🙂
Vind dit de geloofwaardigheid van Varoufakis ook niet helemaal ten goede doen:
http://www.parismatch.com/Actu/Economie/Avant-la-bataille-Yanis-Varoufakis-725030
@Pieter: inderdaad eigenlijk wel dapper van de Duitsers. Ik ben dan ook gedegouteerd door de Fransen die 200 jaar na datum nog steeds die laffe Napoleon (Google eens Berezina) zo erg vereren dat er geen Waterloomunt af kan! Die Grande Armée bestond niet alleen uit Fransen, maar ook uit vele opgevorderde boerenjongens uit de bezette gebieden…
Je kan sarcastisch doen maar de realiteit niet willen erkennen heeft misschien wel meer met jezelf te maken, Penimeni. Of tenminste met je persoonlijke perceptie. Met realiteit bedoel ik dat het schuldenverhaal van Gr complexer is, … dan een simpel verhaal van “lenen kost geld”. Ons simpel boerenverstand kan het niet vatten want dat boerenverstand heeft geen weet van wat er achter de schermen gebeurt. Vragen die ik mij stel zijn ‘Waarom blijft een staat geld lenen als het zijn vorige leningen niet kan afbetalen?’ Denken dat dit puur domheid is is op zijn minst naïef. ‘Waarom leent een bank of andere staat geld aan een staat van welke men weet dat het zijn lopende leningen niet kan afbetalen?’ ‘Wat zit daar achter?’ ‘Wie heeft er profijt van dat die schuldenaar zich als een duivel in wijwater gaat gedragen?’ ‘Waarom heeft men zo lang (minstens al van begin jaren ’90) gedoogd dat het consumptiegedrag van de Gr progressief steeg tov de productiecijfers?’ ‘Waarom hebben de internationale instellingen en europese staten die nu zo fel te keer gaan nooit eisen gesteld om corruptie, fraude, nepotisme enz. aan te pakken?’ ‘Waarom blijven diezelfde instellingen nog steeds de hoofdschuldigen steunen?’
En dit zijn nog maar enkele vragen die mij nu even te binnen schieten.
Of Varoufakis slim is of niet zullen we niet via de media kunnen vernemen, Gerard. Het stoort mij ook enorm hoe hij, Tsipras en heel de regering zich profileert, hun communicatiestrategie kan absoluut beter. Maar kennis zal je niet via de media vinden en een mening vormen aan de hand van wat we in de media voorgeschoteld krijgen ….?
ΚαμμÎνος στην Bild : «Οι πιλότοι μου στα μαχητικά παίÏνουν 1200 ευÏÏŽ, για να Ï€ÏοστατεÏουν τα ΕυÏωπαικά σÏνοÏα»
http://www.oparlapipas.com/2015/03/bild-1200.html
@Christos, Met leningen aan landen is het dood-simpel: landen betalen vrijwel altijd hun schulden, als is dat meestal met vers-geleend geld. Het maakt dus niet uit of een land zo’n begrotingsoverschot heeft dat het van zijn schulden afkomt, zo lang het land vers geld kan lenen, krijg je als geldschieter je geld terug.
Voor wat betreft Varoufakis: de Amerikanen hebben hiervoor een gezegde. “If you can’t perform: teach”.
wat betreft de Amerikanen de Grieken hebben een uitdrukking ΧΕΣΤΟΥΣ !!!!!!
Af en toe lees ik de artikelen op dit blog om op de hoogte te blijven van wat er zoal speelt in Griekenland. Tot recent vond ik de reacties die ik hier las over het algemeen vrij doordacht en gebaseerd op een realistische toenadering van de feiten.
Wat ik hierboven lees is bijna allemaal een herhaling van zoveel andere reacties en meningen die ook terug te vinden zijn op minder goede blogs, in populistische kranten e.d.
Mensen, Bruno probeert zoveel mogelijk informatie door te geven op een zo neutraal mogelijke manier. Respecteer dat en probeer een reactie te geven die waardig is aan het niveau van dit blog.
Dank jullie wel.
Sorry @Bertinos
De relevantie links/rechts is actueler dan ooit. Dat bewijst Griekenland nu, dat toont Zuid-Amerika het laatste decennium aan en dat bewijzen denkers als T. Piketty, N. Klein, P. Krugman, enz…ten overvloede aan. Het is ofwel een links beleid met aandacht voor de zwakkeren en een economisch systeem dat rechtvaardigheid en solidariteit vooropstelt, of een rechts beleid dat de rijken nog rijker maakt en de rest aan hun lot overlaat.
Nogmaals, dit is en blijft de dichotomie, in al zijn geledingen…
En wat zou averechts dan zijn?
“onverstandig, geheel verkeerd
synoniem: onoordeelkundig
averechts oordelen
zijn plicht averechts volbrengen
(in volkst. versterkt tot:) averechts verkeerd”
Tja, bekijk het maar dan.
@Mario: ik blijf ‘n dergelijke etiquettering op basis van de plaats van parlementsleden eind 18e eeuw zeer arbitrair vinden. Ik zeg niet dat Picketty e.d. geen nagels/spijkers met koppen slaan, en dat er (minstens) een alternatief moet komen voor de neoliberale “pensée unique” lijkt mij ook voor steeds meer mensen duidelijk. Maar is “Davos” nu links omdat er gepleit wordt voor meer (inkomens)gelijkheid?
PS: “averechts” is hier bedoeld in de volks-Gentse zin. De Hollandse “vertaling” schijnt “out of the box” te zijn 😉
Even toegepast op Griekenland: is de orthodoxe Kerk rechts omdat ze euh, een
Kerk is, of omdat ze ethisch behoudend is, en mediagenieke decadente nationalistische kerkpolitici telt?
Of is ze links omdat ze ongeveer de enige Griekse organisatie is die op grote schaal aan sociaal werk doet, heel wat (meer) bisschoppen telt die openlijk TEGEN Chrysi Avgi zijn, en een patriarch heeft die in elke toespraak pleit voor tolerantie (óók tov moslims) EN voor respect voor het milieu (en ieders verantwoordelijkheid daarin)?!
“If you can’t perform: teach”?
Godverdikke, Henk, nu lees ik het pas. 🙂
Wat een belediging voor al wie hard zijn best doet om de generatie van de toekomst (mee) te vormen.
We hebben de voorbije 30 jaren gezien waartoe al die ‘performers’ het land geleid hebben. Maar niet alleen in Gr, we hebben in de moderne wereldgeschiedenis gezien hoe dikwijls dat ‘performers’ een wereldoorlog, burgeroorlogen, hongersnoden, armoede, wereldcrisissen enz. gecreëerd hebben.
Ik heb in mijn vak als ‘teacher’ ook verschillende ‘performers’ zien binnen komen met het idee om het een tijdje rustiger aan te doen. En ik heb er verschillende van hen ook redelijk snel terug zien buiten lopen. Het vak van leraar is eerder een roeping. Dus, neen hoor, ik zou eerder zeggen: “If you can’t teach: perform!”