Battlefield Athens

Slagveld Athene - Foto Raissa De Taeye - http://www.flickr.com/photos/kalokairi/

In de 12 jaar dat ik in Griekenland woon, heb ik al voldoende betogingen, protestacties en rellen meegemaakt. Maar wat er gisteren in het centrum van Athene gebeurde, heeft zijn voorgaande niet. Zelfs de rellen na de dood van de tiener Alexis Grigoropoulos waren niet zo zwaar als wat we gisteren zagen.

Het begon nochtans rustig en vreedzaam. Tienduizenden hadden zich verzameld om 17u op het Syntagmaplein om te protesteren tegen de besparingen. Zij zagen het nieuwe besparingsplan om een tweede noodlening te krijgen, niet zitten. Maar het alternatief, een bankroet, is ook geen optie voor de meesten. Ik heb dan al buitenlandse verslaggevers horen vragen wat de Grieken dan wel willen, maar je kunt moeilijk verwachten dat je een duidelijk antwoord krijgt als je iemand de keuze voorschotelt tussen pest en cholera.

In het begin van het protest stonden Mikis Theodorakis en Manolis Glezos vooraan (u ziet ze in het verslag van het VRT-Journaal dat we gisteren gedraaid hebben) en beiden riepen op tot verzet. Ze kennen uiteraard wel wat van verzet, maar hun vijand is niet langer de vijand waar zij altijd tegen hebben gevochten.

Foto Raissa De Taeye - http://www.flickr.com/photos/kalokairi/

De sfeer werd al gauw grimmig. Al na een half uur schoot de oproerpolitie traangasgranaten af, zogezegd om de professionele relschoppers te bedaren. Persoonlijk zag ik die relschoppers nog niet. Het resultaat was wel paniek en mensen vluchtten weg in de omringende straatjes, hals over kop en zelfs rennend over de geparkeerde auto’s, want je wil echt niet bedwelmd raken door dat traangas. Ik kreeg een flinke hap binnen en je adem wordt letterlijk afgesneden. Gedurende een minuut kun je gewoon niet ademen; het lijkt alsof je gaat stikken. Het komt er dan op aan dat je je koelbloedigheid bewaart, maar dat is niet evident natuurlijk.

U heeft ook de witgekalkte gezicht gezien van de betogers. Dat is Maalox (of Riopan), een geneesmiddel dat je neemt tegen maagpijn. Als je traangas in je gezicht krijgt en je begint te zweten, begint dat goedje erg lastig te prikken. Maalox voorkomt die irritatie. Er waren mensen die met spuitbusjes vol Maalox mensen in het gezicht spoten na elke traangasaanval.

Foto Raissa De Taeye - http://www.flickr.com/photos/kalokairi/

Ten 18u was het volop oorlog op Syntagma. Wellicht had de politie de opdracht gekregen om het parlementsgebouw te beschermen, maar hun verdedigingstactiek lokte heel veel agressie uit bij de betogers en velen begonnen de marmeren trappen van de luxehotels op Syntagma en van de metro stuk te slagen om met de brokken de politie te bekogelen. Die oproerpolitie probeerde iedereen weg te jagen van het plein en de oorlog verplaatste zich naar de straten achter Syntagma, toch aan Kerameikos, en Plaka – het archeologische hart van Athene.

De VRT-ploeg raakte maar heel moeilijk ter plaatse om verslag te doen van de rellen. Het hotel waar de post is, was gesloten. Je moest langs een deurtje achteraf. Het mag misschien niet lijken uit de verslaggeving, maar iedereen was bedwelmd door het traangas.

Relschoppers richten barricades op en staken bloembakken en vuilnisbakken in brand. En het bleef er niet bij. Gebouwen gingen in de vlammen op, waaronder de mooie historische cinema “Attikon”, geopend in 1914. Zelfs de Duitse bezetters hebben dit gebouw niet eens beroerd. Winkels werden geplunderd en grote rookpluimen hingen boven de stad.

Foto Raissa De Taeye - http://www.flickr.com/photos/kalokairi/

Waarom kan de politie deze vandalen niet in de hand houden? Al 30 jaar is er een groep gemaskerden die de hele zaak verzieken. Sommigen onder hen worden meermaals opgepakt en weer vrijgelaten en gaan gewoon weer door met nieuwe vernielingen.

En de bevoegde minister? Die had het misschien te druk om voor de nieuwe besparingsmaatregelen te stemmen. Opstappen doet hij niet. Dat deed hij ook niet toen hij minister van Scheepvaart was in 2002 toen de ferrieboot Express Samina zonkt.

52 thoughts on “Battlefield Athens

  1. Tja, wat betreft het zelfreinigend vermogen van politici, daar is het alom droevig mee gesteld. In Duitsland, in Duisburg, werd gisteren de burgermeester door middel van de uitslag van een referendum weggestemd. Hij is verantwoordelijk voor de dood van ruim 20 jongeren in 2011 tijdens de Love Parade. Zelf wilde hij niet opstappen. In Nederland zijn bijna alle politici ‘draaikonten’ en verschuilen zich achter omstandigheden, ‘met de kennis van nu’ uitvluchten etc. Het pluche voelt nogal comfortabel aan!

  2. Beste Tom

    Je kunt de problemen in Griekenland onmogelijk vergelijken met was zich afgelopen jaar in Duisburg afspeelde en met de non problematiek die we hier in Nederland hebben. Elke vergelijking met Griekenland gaat mank.

  3. Dag Bruno,
    Ik hoorde vanuit België over een VRT reportage die een buitenwijk (naam ontsnapt me) van Athene toonde, vol met villa’s met zwembaden. Werd voorgesteld als een voorbeeld van de vele rijke Grieken die geen belastingen betalen en dus van alles wat fout gaat in Griekenland. Alsof zo’n buitenwijk – die je in elke hoofdstad ter wereld vindt – de crisis zo maar even kan verklaren. Ik lees dat jij vaak de VRT ploegen vergezeld, misschien was je er dus bij en daarom had ik graag jouw mening hierover gehoord. (excuses, want niet meteen relevant bij deze blogpost)

  4. Inderdaad @Jonas, ik heb hen naar die buitenwijk gebracht. Het is de noordelijke voorstad Ekali, waar ook veel Griekse celebrities wonen. Je kunt je inderdaad de vraag stellen hoe legaal die monsterlijke bouwwerken zijn. Er staan daar kasten van huizen met privé wachtershuisjes.
    De straten zijn echter in erbarmelijke staat – het verschil tussen de rijke Griek en de arme overheid. Wel moeilijk om op de camera te krijgen.

  5. Zo lang de Grieken Merkel en collega’s als “de vijand” beschouwen zijn ze echt niet goed bezig.
    De vanzelfsprekendheid waarmee geëist wordt dat geld uit Brussel blijft komen is surrealistisch.
    Natuurlijk is het verarmen van de doorsnee Griek, die houdt van zijn huisje en tuintje, ook geen oplossing.
    Maar ja als men al enkele generaties gewoon is, dat alles in orde komt wanneer men de nodige relaties inschakelt is het een hele stap om te beseffen dat eenieder eerstens verantwoordelijk is voor het eigen lot.
    Ook zouden de politici eindelijk een sein mogen geven dat ook voor hen de broeksriem aangehaald dient te worden.
    Dat is natuurlijk niet echt uniek. Onlangs hoorde ik de oude De Croo nog verklaren dat hij niet moet inleveren omdat hij echt hard werkt.
    Met de beste wil kan ik niet verzinnen hoe het nog goed komt in Griekenland. Op deze rotte fundamenten valt niet meer te bouwen.
    In het nieuws zie ik net dat men begint de toeristen te bedreigen, leuk initiatief, dat gaat wat opleveren.
    Eigenlijk allemaal best spannend, maar vooral intriest.

  6. Beste Bruno en lezers,

    Volgens mij liggen de oplossinge in fundamentele structuurwijzigingen in de Griekse samenleving. Binnen het huidige stelsel van politieke, economische, sociale en kerkelijke instituties en onderlinge verwevenheid zal het mijns inziens nooit goed komen. Een nieuwe wellicht broodnodige lening van weer 130 miljard zal niets veranderen ben ik bang.

    Wellicht dat grondswetswijzigingen soelaas kunnen bieden. Einde 2 partijenstelsel wat machtscorrumpatie, cliëntisme, fraude en corruptie in de hand werkt, een noodwet om vakbonden (deels) buiten spel te zetten, ontvlechting van staat en kerk en zeker een open houding naar deskundige interventie vanuit Europa, CEB, IMF. Griekenland is verstrikt in zijn eigen web, komt er zelf niet meer uit. En misschien ook niet verkeerd, passend binnen het afslanken van het overheids- en ambtenaren apparaat, de inperking van publieke zenders die maar niet na laten het ‘volk’ onjuist, tendieus en verkeerd te informeren en de schuld voor alle problemen het liefst toedichten aan de enge buitenwereld.

    En inderdaad, ook niet-griekse vrienden van mij in Griekenland ondervinden nu na al die jaren in goede harmonie samen gewerkt en geleefd te hebben een vijandige op z’n minst onvriendelijke bejegening. Nu nog een verloren toeristisch seizoen in 2012 en de aardappelen zijn helemaal gaar.

    Ik hoop van harte dat ik in september de boot nog op mag met mijn Nederlandse kenteken…

  7. @Bruno ,
    ik moest toch ook een brok wegslikken toen ik vorige nacht de twee ‘straatinterviews’ op het vrt laatavondnieuws over me heen liet komen.

    Akkoord , de blinde woede en de gierende adrenaline bij de betogers op en rond Syntagma op zo’n moment zijn perfect te begrijpen en ik was er me voordien ook wel van bewust dat de huidige situatie tot enige onderhuidse xenophobie in Hellas zou kunnen leiden , maar toen ik de eerste interviewee (een echt interview kon je zijn schimpscheuten niet noemen) hartgrondig Duitsland hoorde verwensen (met bijhorend universeel handgebaar) terwijl de tweede in nauwelijks verdoken termen de toeristen leek te bedreigen , deed me dat toch wat.
    En ik vraag me af of de woede van de Grieken , die zich vroeger terecht richtte tegen hun nutteloze parlementariërs , zich nu verschuift naar de buitenlandse mogendheden (EU , Duitsland op kop) die Griekenland ten slotte toch nog steeds centen toeschuiven (over hun motivatie wil ik me hier niet uitspreken)

    Zoals je correct hierboven in je stuk schrijft @Bruno , is de vijand (Duitsland – de EU) niet langer de oude vijand waar mensen zoals Theodorakis en Glezos altijd tegen gevochten hebben , maar wel ‘the enemy within’. De Grieken zouden hun parlement beter tot op de laatste steen afbreken en de 300 in een overvolle gevangenis steken of verbannen als ‘persona non grata’ (zoals Paul Thompson van het IMF in Hellas nu blijkbaar).

    Ik begrijp dat om een revolutie te starten , je als volk best een gemeenschappelijke vijand voor ogen hebt en ik begrijp maar al te goed dat de vijand van vandaag een sluipmoordenaar is die heel stilletjes en verholen het leven uit de mensen versmoort , maar ik zou iedereen die er iets kan aan doen (in de media) toch willen vragen om vooral kritisch te zijn en niet de spectaculaire toer te willen opgaan.

    Het is koren op de molen van extreem rechts , zowel ginder als hier (waren Grieken vroeger nog uitermate ‘cool’ dan zijn ze nu het uitschot van Europa) , mensen die naar Griekenland willen reizen raken afgeschrikt.

    En voor een land dat 20 % van zijn BNP uit het toerisme moet halen en een sector die werk biedt voor één Griek op vijf , is dat katastrofaal , zoals Tom hierboven aangeeft.

    Het lag in de lijn der verwachtingen dat sommige Grieken de schuld van hun drama op anderen gaan projecteren (zoals koppige , verwende kinderen meestal doen). Maar er zijn natuurlijk heel wat Grieken die ondertussen een gemeende ‘mea culpa’ slaan ook al minimaliseren ze de fouten in het perverse banksysteem niet.

  8. die boze greek van Syntagma die denk anders als wie dan ook van de zomer tegen komt. de kans is klein dat je hem tegen komt op de eilanden maar hellas de geheugen van de griek is heel kort en de boosheid van gisteren is vast nu al minder.
    ik heb hem gezien en gehoord ,was niet netjes maar probeer eventjes in zijn schoenen te stappen.
    ik ben bang dat deze beelden deze jaar vaker zullen herhalen . wie weet nog welke deel van de totale pakket is de komende lening en hoe veel meer komen.

  9. kan me niet voorstellen dat ik nu plots niks meer in wagen kan achterlaten in lesbos, of zelfs de wagen moet sluiten (behalve in de hoofdstad, niet voor de grieken maar zigeuners) mijn jas niet op de stoel kan laten hangen of sigaretten en sleutels niet meer kan achterlaten op tafel terwijl ik even ga plassen… het zou een vreemde ervaring zijn !

  10. en deze?
    http://vimeo.com/36635000
    en ik geloof dat de beste photo van gisteren moet zijn de boekwerk van Mnimonio die Mavrikos van KKE heeft gegooit aan Venizelos. ik kan de photo niet platsen maar ik geloof zo als Apostolis heeft gedaan dat deze de beste is.
    jammer dat hij heeft gemist.

  11. Ik hield de camera onder de neuzen van die boze Grieken. Je moet ze onderhand toch wel kennen: het zal wel koelen zonder blazen, maar men zoekt het gezicht van de vijand, want die vijand lijkt nu buiten Griekenland te liggen. En dat is voor een deel zo natuurlijk. De reacties zijn een momentopname, en vertegenwoordigen niet de mening van alle Grieken. Vandaag was het weer helemaal anders.

  12. Koelen zonder blazen ? Ik hoop het maar vrees dat bovenstaande ‘extreme reacties’ tegen april nog wel wat zullen opgepookt worden door partijen (uiterst) links en (uiterst)rechts die de algemeen heersende woede en ontevredenheid willen omzetten in politiek gewin.

    Het zullen dezelfde smoelen zijn die nu al in de Voula zetelen die zich weer kandidaat zullen stellen. En wat is voor hen makkelijker dan alle malaise door te schuiven naar ‘de buitenlanders’ om zelf buiten schot te blijven ? Welke partij gaat er voor de rigoreuze toepassing van het eerste memorandum (laat staan voor de toepassing van het tweede) kiezen en zich daarmee populair weten te maken ? Welk donorland of ECB gaat geld uitlenen en het risico nemen dat geld nooit meer terug te zien (wat zijn de handtekeningen van G.Papandreou en A.Samaras waard , de eerste is van geen tel meer en de tweede is een windvaan)?

    De Grieken hebben te lang getreuzeld om ingrijpende maatregelen te nemen en de EU heeft te lang blijk gegeven van kortzichtigheid en krachteloosheid. Beiden hebben ze geen toekomst meer samen en ik zie ze elkaar eerder uitspuwen dan naar elkaar toegroeien. Ik denk dat de deal rond de tweede schuldherschikking nog zal afspringen of niks zal uithalen. Het kalf is al lang verdronken.
    Ik hoop dat ik verkeerd ben…

  13. En ik die vond dat rellen zich meestal tot de twee grote steden beperkten en we in de provincie er veel minder last van hadden.Tot hiertoe,maar zondag heeft Volos ook ernstige schade geleden maar wat ons nog meer verbaast is dat nu al voor de 2de maal dure wagens op parkings in rustige bergdorpjes in brand gestoken worden.De vernietiging epidemie verspreidt zich.Ik kan niet geloven dat het politieke betrekking heeft maar eerder een kleine bende die eens wilt fuiven!(:Stadsrellen zijn een kans om ook eens op te dagen.De lokale bevolking is verbolgen:het land zit diep in de crisis en dan komen ze nog vernietigen op de koop toe!
    Aversiteit tegenover buitenlanders heb ik nog niet ondervonden .Wat me wel opviel is dat kopers duitse producten mijden,zelfs al zijn ze goedkoper.
    Het spijt me @Bruno dat ik je reportages niet kan openen:m’n PC is niet van de jongste en onze lijn is erg zwak,alles gaat traag.Verbetering moeten we niet verwachten.

  14. @Bruno: Maar de meeste van deze villa’s zijn toch gebouwd voor Griekenland in de euro is gekomen? Ik vrees enkel dat die beelden van rijkdom in Griekenland het beeld willen creëren dat alles daar in de laatste jaren grondig is fout gelopen enkel en alleen door belastingontduiking en corruptie. Terwijl het bredere plaatje er toch heel anders uitziet, volgens mij.

  15. @Jonas, het beleid loop hier inderdaad al langer dan 10 jaar fout, maar het is gewoon veel groter geworden de laatste 10 jaar omdat er opeens meer geld beschikbaar was op de markten. Daardoor valt die buitensporige rijkdom ook meer op. Maar in Ekali wordt wel pas de laatste dagen veel gebouwd.

  16. als we een stomme tv gaan kopen op afbetaling via de bank dan kijken ze eerst of je capabel zijt toen Hellas de duikboten en straaljagers kocht van duitsland en frankrijk heeft toen geen enkel idiote europeese organisatie dat kunnen uitzoeken als zij wel kunnen betalen, toen zeiden deze twee landen niks .betaal nu maar 🙂 met andere woorden de duikboten en straaljagers hebben ze voor niks gekregen 🙂 🙂

    ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ
    http://www.youtube.com/watch?v=CQYZDERBanI&feature=related

  17. Bij mij wekten de ‘straatreacties’ die gisteren in het VRT-nieuws werden getoond ook meteen irritatie op. Schreeuwende agressievelingen die een FUCK YOU opsteken naar de andere landen… is dàt het beeld dat (weer!) aan de buitenwereld wordt getoond?, dacht ik meteen geërgerd. Het is zò al erg genoeg met het imago van de Grieken en Griekenland. Alsof er geen Grieken zijn die op een verstandige manier hun mening over de hele situatie kunnen geven. De man met het wit ‘poeder’ op zijn gezicht trof me echt toen hij zei dat ons, Belgen, dit ook nog te wachten staat; zo een bedaard en intelligent verwoord commentaar heeft veel meer effect en bovendien kon de buitenwereld –al was het dan maar héél even- zien dat niet alle Grieken haatdragende, gewelddadige leeghoofden zijn. Ik keek er verschrikt van op, @Bruno, dat die interviews van jouw hand waren. Natuurlijk moet je een totaalbeeld weergeven en ja, er zijn heethoofden tussen, en ja, reacties zijn een momentopname en vertegenwoordigen niet de mening van alle Grieken, en ja, voor jóu is het vandaag wat anders, maar dít is wel het enige wat buitenstaanders te zien krijgen, dít is het enige medium (Belgische kranten en het VRT-journaal) waarop de modale Belg zijn mening baseert. De doorsnee Belgen zijn geen freaks zoals wij, op deze blog, die –als filhellenen- zoveel mogelijk verslinden wat met Griekenland te maken heeft, maar moet het uitsluitend met dèze beelden enkele dagen of zelfs weken doen. Ik ben het volledig met @Steve eens dat dit bovendien alleen maar koren op de polen van extreem rechts is en vind het vooral jammer dat de Grieken telkens weer uitsluitend op deze manier aan de buitenwereld worden voorgesteld. Het is dezelfde aanpak als de in de minderheid zijnde anarchisten die méér aandacht kregen in de pers als de duizenden ‘verontwaardigden’ destijds.
    Is het trouwens verwonderlijk, @Christos, dat geen enkele Griek nog met de media wil praten als je hoorde hoe die opgeblazen (idd @Hans) kwal de zendtijd vulde door populistische onzin uit te kramen en de hele tijd te goochelen met cijfers. Je zou voor minder afhaken om je medewerking te verlenen aan de pers.
    Ik heb gisteren ontzet naar volgende uitzending gekeken: http://www.nederland2.nl/programmas/1300-tegenlicht/uitzending/26921 .
    Eindelijk eens een programma dat de moeite doet om de ‘Griekse crisis’ in een ruimer perspectief te plaatsen! Dit zou verdomme verplichte kijkvoer moeten zijn voor populisten en eenieder die simpelweg blijft beweren dat de Griekse crisis in de eerste plaats de schuld is van de Grieken zelf. Als zelfs politici die ‘Slimme Jongens’ niet goed kunnen begrijpen, wat wil je dan in godsnaam dat mensen zoals jij en ik en de gewone Griek in de straat zouden begrijpen en zouden geweten hebben waar ze/men al die jaren mee bezig waren/was.
    Daarom vond ik het wèl goed @Jonas, dat die reportage over de ‘rijke buitenwijken’ in de Griekse samenleving aan de buitenwereld werd getoond. Geen enkele reportage van 5 minuten zal de crisis verklaren; de crisis ís ook niet simpelweg te verklaren. Maar elke (andere) invalshoek kan de context waarin de hele crisis ontstaan is wel verruimen.
    In dat opzicht treed ik @Steve volledig bij dat het de taak van de journalistiek is om aan bredere beeldvorming te doen, in plaats van de spectaculaire toer op te gaan.

  18. @Roosje, dit zijn momentopnames, mag je niet vergeten. OK, een montage kan een vertekend beeld geven, maar dit was toch vrij representatief. De reacties waren opgemeten nadat we allemaal al onder de traangas zaten. Als ze je onder dat chemisch spul spuiten waardoor je niet meer kan ademen, word je natuurlijk paniekerig en angstig, maar vooral agressief.
    En niet alleen dat: na 2 jaren waarin de Grieken waren afgebeeld als luiaards, die enkel koffie drinken en klaar zitten om het Europese geld te laten binnen stromen, vooral door Duitse en Nederlandse media, komt dat er opeens uit. De voorbije weken vroeg iedereen zich af of de Grieken murwgeslagen waren, of gewoon geen zin meer hadden om uit hun luie zetel te komen.
    Ze zijn wakker, en ze zijn agressief. Ik kan het hen niet kwalijk nemen…

  19. ik begrijp roosje… als je deze beelden ziet en je was nog nooit in griekenland maar was van plan dit jaar te gaan, ga je niet ! voor ons, greece-lovers, verandert dit niks, wij blijven gaan… het is zoals vorig jaar, stel je voor dat je voor het eerst daar op verlof bent en je kan geen taxi nr airport krijgen, de bussen van touroperators worden tegengehouden en je kan zelf kilometers ver naar de airport sleuren met je bagage… dan kom je gegarandeerd niet meer terug !

  20. Grotendeels akkoord met Roos
    Hoe kun je nu stellen dat een interview tijdens zo’n zware rellen representatief is? Of anders gesteld: voor wat was het representatief? Voor de (meer dan terechte) woede onder de Griekse burgers? De verontwaardiging, ontgoocheling en verbijstering? Zo’n interviews in het heetst van een protestmoment dragen, vrees ik, niets bij aan een geïnformeerd debat. In tegendeel, het bevestigd de stereotypen die momenteel in West en Noord Europa heersen.
    @Roos, wat de beelden over de rijke buitenwijk betreft, stel ik me enkel de vraag: denk je echt dat dit uniek is voor Athene? Zoiets vind je echt overal, maar toch is ook dit zogezegd weer een voorbeeld van hoe in Griekenland alles verkeerd loopt.

  21. Ik zit toch met ambivaliteit over wat we allemaal te horen en slikken krijgen.De aangehouden gemaskerden zouden buitenlanders zijn,en dan die geweldige in-en-afbraak van gebouwen zouden spectaculaire diefstallen zijn en niks te maken hebben met de manifestatie.De politie zou schouderophalend de waarschuwingen genegeerd hebben.
    Wat het stadshuis van Volos betreft,daar waren specialisten en insiders aan het werk:het vuur is uitgebroken in de kelders waar de hele electrische installatie en archieven
    ondergebracht zijn .De devastatie van leidingen is schrikwekkend.

  22. Nog toevoegen dat die problemen met de berichtgeving uiteraard niet beperkt zijn tot de Vlaamse media, maar we dezelfde – voor mij weinig informerende – beelden van Griekenland en interviews in alle traditionele media terug vinden.

  23. ik begrijp roosje… stel dat je dit jaar voor het eerst op verlof wilde nr griekenland en je ziet deze beelden… dan ga je toch niet !
    het is zoals vorig jaar, als je toen voor het eerst ginds op verlof was en er is geen taxi om je nr airport te brengen, de bussen van touroperators worden tegengehouden en je kan zelf, kilometers ver in de hitte, met je bagage nr de airport… dan ga je gegarandeerd niet meer terug !

  24. ooit jaaren geleden in Eksarcheia,omdat ik daar vlak bij werkte heb ik zo een aanval zonder reden van de MAt gehad. gelukig hun doel was enkel paniek zaaien en heb geen klapen gehad, maar als je de volgende video bekijkt, en deze beelden vorige jaar vaak genoeg hebben wij gezien en zeker zou niet de laaste keer zijn ,vraag ik mij af wat kan je daar tegen doen.
    altijd de politie tegen de gewone mensen.in de groep die ze aanvalen zie ik niemand met een muts ,ik zie gewone mensen lopen in een protest.
    trouwens even wat ik op andere forums ook tegen kom. tourisme is een groot bron van inkomsten maar dit is niet echt de toekomst van griekenland. er is meer dat griekenland kan doen behalve obertje spelen voor europa. zulke beelden komen ook uit Italie Spanje en portugal. in de situatie wat de mensen verkeeren het imago en touristishe beeld is het laaste wat mij zorg maakt, mensen gaan goedkoop naar egypte voor vakantie terwijl daar meer kans heb je om wat te overkomen ivm terorisme of wat dan ook. dat beeld van Zorbas tzatziki en altijd aardig zijn omdat anders komen de touristen niet ,vind ik belachelijk,.
    als dat allemaal achter de rug zijn ,vind ik geen enkele reden waarom niet de touristise sector ook vol op laten draaien in griekenland. maar wij moeten meer gaan produceren dan Kebab tzatziki en kamakis.
    de film over de politie
    http://www.youtube.com/watch?v=S1GF0CTR5q8&feature=related

  25. En ik wil er toch ook nog even op wijzen: in het Journaal heb je 2 minuten om een volledig verhaal met beelden te ondersteunen. Dat is niet bepaald evident, en er zal altijd een kant van het verhaal te veel of te weinig in beeld komt. Je moet alle bijdragen op een rijtje zetten.

    Maar ik ondervind zelf toch ook wel een verandering in de mentaliteit. Ik liep afgelopen weekend over straat met een groep Vlamingen en we spraken Vlaams, en er waren een paar reacties van Grieken die schreeuwden dat ze geen luieriken zijn en dat ze wel hard werken en dat zij geen schuld hebben aan deze crisis.

  26. Μην μασας και μην απολογεισαι.θυμισου Ιακωβος Δανιηλιδης ,keep on gooing.

  27. @Bruno, helemaal correct – overal waar ik mijn naam moet zeggen word ik tegenwoordig op fronsen onthaald; ik moet er dan telkens bij zeggen dat ik geen Duitser ben…

  28. wat is dat voor een klote wereld?? mij lachen ze hier uit en steeds opvragen waneer gaan wij failliet en op jullie worden ze daar boos.
    maar dat anti duits was 2 jaar geleden ook. ze denken vaak in griekenland dat mijn vrouw duits is dus heb 2 jaar geleden ook moeten horen hoe schuldig duitsland moest zijn.
    in iedere geval idioten staan aan beide kanten van de lijn.

  29. Toch mooi, hoe een eengemaakt Europa werkt, niet?

  30. mij lachen ze niet uit mij feliciteren ze omdat Hellas iedereen voor de gek heeft kunnen houden en nu nog altijd geld ontvangt zonder iets te doen 🙂 🙂 🙂 spijtig voor de bevolking natuurlijk en denk eraan voor iets hoort iets dat geld geven ze niet zomaar…

  31. @Bruno, je zou verdomme voor minder ‘wakker’ en ‘agressief’ worden als Griek! Míj (en de trouwe filhellenen) moet je niet overtuigen – dat was/is toch net mijn punt!
    Wie ben ik trouwens om te zeggen hoe men journalistiek moet bedrijven? Die pretentie heb ik niet; ik ben daar niet voor opgeleid en heb daar geen ervaring in. Waar ik echter wèl iets zinvols over kan zeggen is welk effect de huidige berichtgeving heeft op mijn omgeving/de ‘buitenwereld’. Het gaat mij hierbij overigens helemaal niet om het toerisme (dat is –in deze context- wel het laatste van mijn zorgen), @René/Tzimis, maar gewoon om het beeld dat West-Europeanen van Griekenland hebben/krijgen.
    Het enige wat ik dus wilde zeggen is dat het tot de deontologie van de journalistiek behoort (of zou moeten behoren) om een zo volledig mogelijk beeld te geven van een situatie (inclusief de historiek die tot die situatie heeft geleid), in plaats van UITSLUITEND in te zoomen op fragmentarische momentopnamen waar populisten en extreem-rechts zich maar al te graag in wentelen en goed in gedijen.
    Het is m.i. dan ook de taak van de journalist in kwestie om een selectie te maken van de verkregen beelden en een evenwichtige montage samen te stellen.
    Hoe dan ook, ik realiseer me des te meer hoe bepalend de mediatisering is en wat voor een grote verantwoordelijkheid journalisten hierin dragen.
    Het doet me pijn maar verwondert me niet te horen dat ook de Grieken een andere mentaliteit beginnen te vertonen tegen ‘xenoi’. Inderdaad @Bruno, pijnlijke ontwikkeling, in een eengemaakt Europa …

  32. Of het aan de schreeuwers(*) ligt, weet ik niet, maar er is nu al een daling voelbaar van het toerisme in Griekenland, terwijl het in Portugal en Spanje juist stijgt (zie http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=AD3M70NM ).

    (*) Gentenaars met enig historisch besef weten wat “Creesers” kunnen teweegbrengen. Binnenkort krijgt GR ook een “Concessio Carolina” (zie wikipedia).

  33. Beste Bruno en lezers,

    Angst, onbegrip en negatieve sentiment regeert! Gevoelens, opinies, meningen en uitingen hiervan gaan alle kanten op. Ook uit de reacties opgetekend binnen de blog van Bruno merk ik dat het lastig is afstand te nemen terwijl je gelijkertijd zo betrokken bent.

    Zelf zou ik het op prijs stellen dat er ook ruimte gaat ontstaan voor nieuwe ideeën, fantasieën, inspiraties, initiatieven om ‘ons’ mooie Griekenland een toekomst te bieden die zij verdient.

    Enige maanden gelden heb ik al eens een stukje geschreven over hoe bijvoorbeeld in het Toerisme op tal van economische en meer praktische terreinen veranderingen noodzakelijk en wenselijk zijn. Vanuit het perspectief op het concurrentievermogen en de nieuwe markten in de buurlanden. Ik ben daar door een aantal bloggers vrij kritisch op afgerekend. Eigenlijk was de boodschap: niets kan en helpt Griekenland verder.

    Maar is het juist niet dat verandering bij de mensen zelf moet beginnen en dat wij, ok van de zijlijn wellicht, daarin ook verantwoordelijkheid in kunnen nemen. Een positieve houding naar de toekomst hoe moeilijk die toekomst ook is. Slechts bekritiseren en proberen objectief verslag te doen, helpt misschien voor beeldvorming maar brengt ons geen steek verder.

    Het gaat er niet om een rooskleurig beeld neer te zetten, de werkelijkheid te ontkennen. Maar de mooiste dingen in het leven komen toch vaak voort uit het niets. Voorlopig hoeven we van de Griekse bovenlaag en instituties niets te verwachten. Niemand ziet het meer zitten. Jongeren staan in de startblokken om het land en masse te verlaten. Kapitaal vlucht al langer over de grenzen. Je kan het land en zijn volk natuurlijk ook gewoon ‘kapot’ laten gaan voor zover de verwoesting al niet plaats vindt of heeft plaats gevonden. Maar toch…

    Ik hoop dat op deze blog ook een ander sentiment mag gaan doorklinken.

  34. Helemaal mee eens @Tom! Het moet vanuit de mensen zelf komen. Maar dat gaat dus wel bijzonder moeilijk worden. Ik zie de Griekse samenleving op dit moment opgesplitst als volgt:
    – zij die hopen dat alles bij het oude kan blijven en daar ook voor zullen vechten
    – zij die zich verongelijkt voelen en op zoek gaan naar een vijandbeeld en op zichzelf terugplooien – voor hen ligt de schuld buiten Griekenland
    – de wanhopigen die denken dat er niets zal veranderen en zich dus laten doen
    – mensen die willen dat Griekenland helemaal van nul begint om de Augiasstal uit te mesten, maar die niet weten hoe ze daar moeten aan beginnen en dan maar bij de pakken blijven zitten
    – en een minderheid die wel ideeën heeft en zel iets probeert maar tegen een muur van tegenstand, onverschilligheid en onbegrip stuit

  35. Helaas helemaal mee eens, @Tom en @Bruno. Anderzijds: Griekenland heeft al voor hetere vuren gestaan!

  36. Die Boutaris lijkt me anders wel een lichtpunt. Een man naar m’n hart , zou ik afgaande op onderstaand artikel zeggen. Op en top Grieks , met veel levenservaring , zonder ooglappe , rijk genoeg om onafhankelijk te zijn maar niet blasé en en niet echt aan enige partij geaffilieerd. Dat zo’n artikel in ‘Der Spiegel’ staat, geeft toch ook weer hoop dat onze noorderburen streng maar rechtvaardig willen zijn en de Grieken willen vooruit helpen als ze voor rede vatbaar willen zijn.

    http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,815289,00.html

    En enkele dagen geleden kwam ik de aankondiging van het prachtige Griekse initiatief ‘boroume’ (we can) tegen.
    http://greece.greekreporter.com/2012/02/12/repowergreece-the-new-game-plan/

    http://www.boroume.gr/english/

    Ik weet niet of deze links al in Bruno’s tweets zijn verschenen , maar indien wel dan kan twee keer vast geen kwaad.

  37. Waarschijnlijk zullen het de gewone Griekse burgers zijn die handen en voeten gaan geven aan ‘yes we can’.

    Helaas heeft het Griekse bureau voor consumentenzaken en toerisme ‘INKA’ nog niet begrepen wat er nu van iedereen verwacht moet worden in de zin van schouders er onder etc. Vanmiddag hebben zij opgeroepen tot een productenboycot van Nederlandse, Duitse en Finse producten. Nu nog de zelfde acties door de ‘onafahankelijke’ radiostations zoals tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië, en nog meer keert men zich af van de landen die juist ook veel van betekenis kunnen zijn. Een signaal ook naar de Europese lidstaten en vooral naar Brussel, ECB en IMF.

    Yes we can do better!

  38. Beste Bruno en bloggers,

    Met interesse en enthousiasme heb ik kennis genomen van het artikle in Der Spiegel over de Burgervader van Saloniki.

    Zo zie je maar als je over je eigen grenzen en schaduw heenstapt, bereid bent je oor te luisteren te leggen bij een ander, open staat voor advies en hier wat mee te willen doen, dat je dan ook binnen de Griekse gemeenschap ver kan komen. Heeft dus helemaal niets te maken met ‘het opgeven van je souvereiniteit’. En Ook de enge buitenwereld is graag bereid expertice te delen.

    Yes we can…. Bedankt Steve!

  39. Beste Bruno en bloggers,

    Nog een reactie mijnerzijds op de verwijzing door Steve naar het artikel ‘Boroume’. Fantastisch en hartverwarmend. Ook een burgerinitiatief, vrijwiligerswerk en partijen die elkaar gevonden hebben uit maatschappelijke betrokkenheid.

    In Nederland kennen we de voedselbanken, bijna onmisbaar in de huidige tijd. Wat zouden er wereldwijd, maar om te blijven in Griekenland, nog meer van dit soort nobele initiaieven aan de gang zijn of opgestart kunnen worden in een weggooimaatschappij en een samenleving die zo hard getroffen wordt.

  40. Mijn bezorgdheid om de ontwikkelingen in de media komt vanuit een intrinsieke bekommernis (maar goed dat mijn vader dit niet meer hoeft mee te maken, heb ik de laatste tijd méér dan eens gedacht) om Griekenland en vanuit een grote betrokkenheid om het welzijn van dat land @Tom. Het één sluit het andere toch niet uit. Méér zelfs: wees er maar zeker van de de publieke opinie een niet te onderschatten invloed heeft op de ontwikkelingen en vice versa. In die zin ben ik het er dus niet mee eens dat inzoomen op het subonderwerp ‘beeldvorming’ ons geen steek verder brengt.
    ’t Valt me trouwens op dat er de laatste dagen een verschuiving merkbaar in de media/opinies (de links van @Steve –waarvoor dank!- sluiten daar bij aan); die evolutie stemt me lichtjes hoopvol, ook al heeft GR nog een lange weg te gaan.

  41. Deze keer zonder fouten, hoop ik:

    Mijn bezorgdheid om de ontwikkelingen in de media komt vanuit een intrinsieke bekommernis (maar goed dat mijn vader dit niet meer hoeft mee te maken, heb ik de laatste tijd méér dan eens gedacht) om Griekenland en vanuit een grote betrokkenheid om het welzijn van dat land @Tom. Het één sluit het andere toch niet uit. Méér zelfs: wees er maar zeker van dat de publieke opinie een niet te onderschatten invloed heeft op de ontwikkelingen en vice versa. In die zin ben ik het er dus niet mee eens dat inzoomen op het subonderwerp ‘beeldvorming’ ons geen steek verder brengt.
    ’t Valt me trouwens op dat er de laatste dagen een verschuiving merkbaar is in de media/opinies (de links van @Steve –waarvoor dank!- sluiten daar bij aan); die evolutie stemt me lichtjes hoopvol, ook al heeft GR nog een lange weg te gaan.

  42. @Steve: het verhaal van COCOMAT is inderdaad een mooi voorbeeld. Die iets duurdere keten gebruikt ecologische materialen, veelal uit Noord-Griekenland. In België zijn ze gevestigd op de hoek van De Keyserlei en de Van Ertbornstraat (achterzijde opera) in Antwerpen. Behalve een winkel is er een piekfijne bed & breakfast met zicht op de Leien en de Meir. Er zouden plannen zijn om 2 nieuwe winkels te openen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *