Aan het begin van dit schooljaar hielden de Griekse leerlingen over het hele land heel wat scholen bezet. Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt, en je kunt je daar natuurlijk heel wat vragen bij stellen. De leerlingen eisten betere omstandigheden en wilden niet dat hun leerkrachten zouden worden ontslagen. Tijdens de zomervakantie was daar sprake van, en verschillende kranten hadden gekopt dat bepaalde vakken zouden worden afgeschaft (onder andere ook het vak dat mijn vrouw geeft). Uiteindelijk is het niet zo ver gekomen, maar de onzekerheid over de toekomst blijft knagen, want de Griekse overheid zal nog meer ambtenaren moeten ontslagen, en zal die zeker niet gaan zoeken binnen de ministeries, waar de postjes nog steeds worden uitgedeeld aan trouwe aanhangers van de partij.
Afgelopen week heeft de politie aan de directrice van het lykeio en de directeur van het gymnasio van Kertasini gevraagd naar de namen van de leerlingen die hun school bezet hadden gehouden in oktober. Die vraag van de politie kwam er nadat er een rondzendbrief van het ministerie van Openbare Orde werd gestuurd naar alle politiekantoren in Attica dat de politie persoonlijke contacten moest zoeken met de directies van de scholen om zo te zien welke problemen qua veiligheid er zijn. Die vraag is opgekomen, nadat de Griekse regering alle schoolbewakers heeft ontslagen in haar besparingsdrift. De politie is zo op bezoek geweest in alle scholen, tot in de peutertuinen toe.
De directrice van het lykeio in Kertasini gaf de namen van 5 leerlingen aan de politie, de directeur van het gymnasio weigerde. En zo werden afgelopen weekend de 5 leerlingen opgepakt voor ondervraging in het politiekantoor van Piraeus. De reden waarom ze werden opgepakt, is omdat er een decreet geldt dat voorschrijft dat iedereen die de vlotte werking van de openbare scholen in de weg staat, of illegaal in de gebouwen verblijft, een gevangenisstraf van zes maanden riskeert.
De leerlingen werden naar verluidt (zoals ze zelf beweerden) zo zwaar onder druk gezet en er werd gedreigd dat ze niet zouden mogen deelnemen aan de Panellinies, de eindexamens die toegang geven tot verder studies aan de universiteit. Andere vragen die zouden zijn gesteld, waren: “Waarvoor stemmen je ouders?”, “Welke job heeft je vader? Je moeder?”, “Wat zijn de politieke overtuigingen van je leraren op school?”, “Welke leerkrachten in je school stonden achter jullie acties?”, “Werden jullie tot je actie aangezet door leerkrachten of door een politieke partij?”.
Of het echt waar is, kan ik niet meteen nagaan, maar in het huidige klimaat dat er in Griekenland heerst, schrik ik nergens meer van. Ondertussen komt er ook wekelijks een “raadgever” van het ministerie van onderwijs in de scholen langs, om uitleg te geven bij de evaluatie van de leerkrachten die zal plaatsvinden. Mijn vrouw heeft het al een paar keer meegemaakt. Misschien tellen de antwoorden van de leerlingen op de vragen van de politie wel mee in die evaluatie?
Want er gaat wat worden afgeëvalueerd. Leerkrachten zullen worden geëvalueerd door hun directies, door de leerlingen zelf, en door de ouders van de leerlingen. Leuk, als je weet dat er regelmatig wel eens ouders op school komen die de leerkrachten komen uitschelden omdat hun spruit een opmerking heeft gekregen over zijn gedrag. En een leerling mag ook niet meer bestraft worden met het wegsturen van school. Verder gaat de overheid op zoek naar mensen met vervalste diploma’s. Want de directeur van het gewestelijke schoolcomité hier in Piraeus leek al jaren een mooi salarais te hebben opgestreken, met een diploma voor een opleiding die hij nooit heeft gevolgd. Ale je verder als leerkracht een diploma hebt behaald in het buitenland, en het bewijs is opgesteld in een vreemde taal, dan moet je dat bij een beëdigd vertaler laten vertalen en nadien laten certifiëren bij een advocaat. Op eigen kosten natuurlijk. Iemand gaat moeten verdienen aan dit hele circus, omdat de overheid er in het verleden niet in geslaagd is om dat allemaal zelf te controleren.
De leerkrachten zien de bui hangen. Dit jaar nog moeten er een paar duizend ambtenaren worden ontslagen en hun job staat op de wip. Nu is het onderwijs al niet van een denderend niveau hier in Griekenland, maar met een dergelijke onzekerheid, mag je er zeker van zijn dat er dit scholjaar weinig zinvol les zal worden gegeven. Waardoor leerlingen misschien ook weer gaan protesteren en scholen bezet gaan houden. Zodat de cirkel weer rond is.
Het protesteren van leerlingen en studenten heeft in België ook een lange traditie. Maar met één verschil, dat de grootste roepers die vooraan liepen in de jaren 60 en 70 , nadien als politieker het land naar de klot… hebben geholpen en doen er nog rustig mee door, even als hun nakomelingen.
@Jef, dat komt hier ook nog wel: Tsipras was toch de grote leider van een middelbareschoolbezetting in zijn tijd…
Pfffffft wat een verhaal weer Bruno.Jaaa daar kom ik weer, het lijkt steeds meer op een bananenrepubliek. Hebben die lui nu werkelijk geen enkel besef waar ze mee bezig zijn.Wanneer gaat deze regering of voor waar het voor door moet gaan nu eens beginnen aan dat wat zo hard nodig is daadkrachtig hervormen en het geld wat zo hard nodig is bij de shipowners, oliegarchen etc. en de orthodoxe kerk ophalen.
Ik zou een jaar of 4 dictator van Griekenalnd zijn en als Robin Hood het geld van de rijken aan de armen geven.
Geld geven is geen oplossing @Rob.De staat moet eerst en vooral de bevolking aanmoedigen om zelf iets te ondernemen maar ze doen juist het tegenovergestelde. Je moet verdorie veel lef en centen hebben om iets op touw te zetten,hoe klein ook want de fiscus staat springensklaar.Zelfs zonder inkomsten MOET je toch fikse som belasting betalen.
ach trek het u niet aan rob hier in belgie hebben we ook van die lui met alles erop en eraan … en als je dan naar het gemeentehuis gaat voor meer uitleg komen ze af met WET IS WET …. veel kunnen we er dus niet aan doen niet in Griekenland en ook niet in belgie want je weet het WET IS WET
@Jenny: http://www.indiegogo.com/projects/natural-mediterranean-delicatessen-products
Een onderneming van enkele Griekse jongeren om hun werkloosheid en die van anderen te bestrijden. De video toont waarover het gaat. Centen zijn zoals je zegt nodig, dus voor zij die hun steun willen betuigen aan dit initiatief is er altijd de kans om een bijdrage te leveren via die site, of je kan het doorsturen naar kennissen/vrienden.
@Rob Kruyswijk: de orthodoxe kerk WORDT intussen gepluimd. Omdat Kerk en staat in Griekenland 1 zijn, is dat niet zo moeilijk als het lijkt. Priestersalarissen worden verminderd, en nieuw aangestelde priesters moeten geluk hebben om er nog een te krijgen. De Griekse staat heeft daar trouwens een traditie in: zowel na de Klein-Aziatische Catastrofe als na de Griekse Burgeroorlog palmde de staat kerkelijke eigendommen in. Helaas, pindakaas, is de Kerk daar nooit voor vergoed. Oh ja, na de burgeroorlog was de deal dat de staat de salarissen van de clerus op zich zou nemen, maar die belofte is dus ook “vergeten”. Symptomatisch voor de Griekse politiek, zullen we maar denken 🙁