Fuchtel en de corrupte NGO-directeur

Een schandaaltje kan er nog altijd bij, toch? Vandaag heb ik het over de ESEPA, een NGO waarvan de afkorting staat voor Vrijwillig Orgaan Van Griekse Brandweer en Aanplanters (Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών). Die “aanplanters” (sorry, ik kan niet op een betere vertaling komen) zijn mensen die helpen om opnieuw bossen aan te planten na bosbranden. Deze organisatie is er in geslaagd om 2,5 miljoen euro op te halen, vooral via giften en bijdragen van lokale bestuursorganisaties.

Hoe gebeurde dat? De NGO ging zich voorstellen bij de gemeentes en de prefecturen en gaf, volgens de politie, een valse voorstelling van:

  • het wettelijke kader en de mogelijkheden die de NGO had om vrijwillige brandweercentrales op te richten, branden te blussen en gewonden te vervoeren,
  • de staat waarin de voertuigen (brandweerwagens en ziekenwagens) zich bevonden die aan de gemeentes zouden worden ter beschikking gesteld. Die voertuigen waren schenkingen aan de NGO vanuit het buitenland en het ging altijd om tweedehandsvoertuigen. Er waren zelfs schenkingen bij van de Duitse onderminister en speciale gezant van Angela Merkel voor Griekenland: Hans Joachim Fuchtel. In de meeste gevallen hadden de voertuigen niet eens een nummerplaat en er was geen wegentaks betaald. Laat staan dat er een technische controle was uitgevoerd. Ze waren niet verzekerd en hadden niet de wettelijk vereiste bewijzen om als brandweerwagen of ziekenwagen ingezet te worden, aldus een onderzoek van de politie.

Volgens het onderzoek naar de financiering van de NGO, kreeg de organisatie maandelijks van de gemeentes tussen de 2000 en de 12000 euro. Er was ook nog eens de indirecte financiering van het Algemeen Secretariaat van Burgerbescherming en een Stichting van een bepaalde bank (er is geen naam genoemd) stortte ook geld. Het geld werd afgeroomd en kwam op de rekeningen terecht van een aantal bestuursleden van de NGO.

Hans-Joachm Fuchtel (met bril en snor) trots op de foto naar minister van Binnenlandse Zaken Yiannis Michelakis en NGO-directeur Nikos Sachinidis

Hans-Joachm Fuchtel (met bril en snor) trots op de foto naar minister van Binnenlandse Zaken Yiannis Michelakis en NGO-directeur Nikos Sachinidis

De NGO was actief in 51 stations verspreid over het hele land, maar dat aantal is ondertussen teruggebracht tot 12. De Raad Van Bestuur had zijn zetel in Thessaloniki. Er is een dossier opgesteld tegen 3 bestuursleden onder wie de voorzitter, die u hier ziet poseren met de goedgemutste gezant van Angela Merkel – een man van wie burgemeester Boutaris van Thessaloniki beweert dat hij vooral komt eten, drinken en dansen in Griekenland.

De drie zijn voorlopig nog niet aangehouden: het vooronderzoek is nog steeds lopende, maar ze worden beschuldigd van fraude, απάτη, witwaspraktijken en actieve omkoping, want men zou ook geprobeerd hebben om leden van de prefectuur Magnisia om te kopen zodat die ook fondsen zouden betalen aan de NGO. In totaal zou er 2,5 miljoen euro zijn witgewassen.

Maar is er misschien iets anders aan de hand? Het Duitse tijdschrift Focus schreef in november 2013 dat de wagens die Duitsland naar Griekenland stuurde, door de douane als luxewagens werden ingeschreven, waardoor er 30 keer meer belasting moest worden betaald dan voorzien. Sachinidis en zijn vrouw, tegen wie nu een onderzoek loopt, klaagden deze praktiujk aan en werden bedreigd als knechten van de Duitsers. Bovendien wist Sachinidis heel wat vervangmateriaal voor zijn brandweerwagens aan een tiende van de prijs te vinden, tegenover de prijzen die de officiële brandweer betaalde. Wellicht staken heel wat tussenpersonen bij die officiële brandweer flink wat geld op zak bij die dure aankopen. Het is een praktijk die we ook al hebben gezien bij de aankopen die bij Defensie werden gedaan.

22 thoughts on “Fuchtel en de corrupte NGO-directeur

  1. …een ‘herbebosser’…volgens mij is herbebossing het juiste werkwoord, maar voor de mens die zich daarmee bezig houdt is denk ik geen woord…een medewerker herbebossing…maar dat is lang..enfin leuk om over te denken…

    en verder…het begint me te duizelen…ken je mensen Bruno van wie bekend is dat ze integer, correct, eerlijk en hard werkend zijn?

  2. τοσο γρηγορα τον καναμε του Χουφτελο σαν τα μουτρα μας; η το χουν και οι Γερμανοι και ειναι κι αυτοι διεφθαρμενοι;;

  3. Volgens mij zijn er in Griekenland onder de bezetters van het pluche geen eerlijke mensen te vinden. Dat maakt dat er ook zo weinig wordt gedaan aan deze praktijken. Niemand kan iets doen want dan is hij zelf vroeg of laat ook aan de beurt. Het is gewoon te triest voor woorden.

  4. @Lex, de grote fout die na al die jaren crisis nog steeds gemaakt wordt, is te denken dat het enkel over de ‘bezetters van het pluche’ gaat. Die zijn misschien het zichtbaarst, maar het gegrabbel, bedrog en leugentjes, het valsspelen, de kuiperijen en het misbruiken van elk grammetje macht, is overal. Bijvoorbeeld: in de rechtbanken moet je zegeltjes kopen en plakken als je een officieel formulier indient (bv een dagvaarding). De klerken in de rechtbanken hebben nu een handeltje opgezet waarbij ze die zegels van oude dossiers losweken en met een korting terugverkopen aan advocaten: de klerk steekt het geld in zijn zak; de advocaat vraagt het volledige bedrag aan zijn client, en de client is de klos.

    en zo gaat dat maar verder en iedereen is content.

  5. Hans je hebt helemaal gelijk ik schiet tekort in mijn opmerking. Maar het klinkt zo hard als je zegt dat iedereen in Griekenland die in een positie is waarin hij of zij zichzelf kan verrijken tenkoste van een ander, daar ook werkelijk misbruik van maakt. 🙁

  6. iedereen zal wel wat veel zijn, er zullen zeker sukkels zijn die gewoon doen wat ze moeten…

    Of dat hard is, hangt af van hoe je ernaar kijkt: voor ons (mensen opgegroeid in een west-Europese sociaaldemocratische samenleving)klinkt dat grof. Maar ik heb niet de indruk dat de Grieken zelf (weggestopt in de balkan, Verlichting gemist, Byzantijns-oosters georienteerd), er zo zwaar aan tillen. Ik denk dat ze het de normale gang van zaken vinden.

    En uiteindelijk mogen ze hun samenleving inrichten zoals ze het willen. Of dat dan allemaal compatibel is met de Europese Unie, is natuurlijk een heel ander debat.

  7. Dat roept bij mij dan de vraag op wat die Europese Unie dan eigenlijk is, en wat compatibiliteit met die Unie eigenlijk betekent. Want ondertussen zijn er zo veel landen lid van deze Unie maar is de mentaliteit zo verschillend in al deze landen, dat het toch wel tijd wordt dat het toch wel moeilijk wordt om te definieren waarvoor die Europese Unie nu eigenlijk staat.

  8. De Europese unie is een grote “kom-er-maar-bij-show”. Het resultaat van veel te grote ego’s.

  9. Hans , vraag even of ze wat fluitketels willen ze kopen, dan kunnen de zegeltjes makkelijker los. en als ze wat vrienden bij de Ika hebben om ook wat oude ensima los te peuteren, er zijn genoeg die tekort hebben voor hun pensioen.

  10. @Bruno: De Europese Unie is op de eerste plaats een vrijhandelszone: geen douanerechten, vrij verkeer van kapitaal, goederen, diensten en mensen. Al de rest is er dan opgeplakt – vaak succesvol, soms wat minder, soms erg slecht.

    Het principe is dat ze samen sterker zijn dan alleen, en dat er dan ook een aantal zaken samen geregeld moeten worden, met de bedoeling samen vooruit te gaan (beter milieu, betere consumentenbescherming, veiliger voedsel, veiligere producten, enz..)

    Dat principe is niet compatibel met een samenleving die aan veel van die Europese prioriteiten geen belang hecht. En nogmaals: dat is het goed recht van die samenlevingen. Maar het zou misschien beter zijn als al die niet-echt-Europese-landen niet tot de kernunie zouden behoren. De Turken bv hebben dat goed begrepen.

    De Eurozone is effectief het resultaat van veel te grote ego’s.

  11. In die uitleg kan ik me perfect terugvinden, Hans.

  12. Bruno,

    We lezen enerzijds dat de omstandigheden in penitentiaire centra mensonwaardig zijn. Anderzijds dat zovelen nu dan toch eindelijk worden aangepakt. Wat ik mij afvraag, komen al die hoge pieten die hetzij in voorarrest komen dan wel worden afgestraft nu ook terecht in die overbevolkte en onderbezette huizen van bewaring en gevangenissen?

  13. Monique, ik weet niet of je Grieks leest, dus ik geef je alvast deze link in het Engels mee, die moet aantonen dat er in de gevangenissen wel degelijk met twee maten en twee gewichten wordt gewerkt: http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_25/07/2012_453673

    Ondertussen blijven anarchisten meer dan 18 maanden in voorarrest zonder enige beschuldiging, wat ook nog eens tegen de grondwet is. Ik zeg niet dat het brave jongens zijn, maar er mag toch wel een zekere gelijkheid in behandeling worden verwacht.

    Voor Akis Tsochadzopoulos, Lavrentis Lavrentiadis (wiens gevangenisstraf een schending van de mensenrechten is, aldus zijn advocaten) en andere hooggeplaatsen (o.a. abt Efraim een tijd geleden) is een aparte vleugel voorzien. Tsochadzopoulos mocht zelfs eten van buitenaf bestellen (o.a. zalm) want de gevangeniskost kreeg hij niet door zijn socialistische strot.

  14. @Hans: “weggestopt in de balkan, Verlichting gemist, Byzantijns-oosters georienteerd” lijkt mij een dijk van een cliché, en alles behalve een excuus. Het Devsirme-systeem (waarbij de slimste koppen verplicht moslim werden) en de braindrain na 1453 zijn me dunkt de kwalijkste redenen voor de duistere tijd tussen 1453 en 1821.

    De Byzantijnse wereld was helemaal niet zo duister als de Verlichting wel dacht, zeker in vergelijking met de westerse beschaving van die tijd. Met de Val van Constantinopel eindigden de Middeleeuwen voor West-Europa, maar begonnen die voor de Balkan pas.

    Enkele voorbeelden:
    . Heel het westerse recht is gebaseerd op de hertaling van Justinianus door Napoleon.
    . De Oost-Romeinen waren trouw aan de staat, niet aan de persoon die toevallig keizer was.
    . Religieuze minderheden werden niet uitgemoord of op de brandstapel gezet. Pogroms (bv. tegen westerse christenen) waren – zeker voor die tijd – zeer uitzonderlijk. Joden konden de meeste ambten uitoefenen, en tenminste in Constantinopel waren er enkele moskeeën, in tegenstelling tot het hedendaagse Athene.
    . Het Oost-Romeinse Rijk koesterde haar antieke “heidense” erfenis ipv ze te vernietigen, en gaf het door aan de Arabieren en (zeker op het einde) aan de Italianen. Heel wat Arabische filosofische termen werden bedacht door Byzantijnse Grieken.
    . Het Oost-Romeinse Rijk was voor die tijd erg geletterd. Er waren zelfs scholen in kleine dorpen, en een soort universiteit in Constantinopel (zie http://en.wikipedia.org/wiki/University_of_Constantinople), die – tenminste tot 1204 – los van de Kerk werkten. Dat verklaart deels waarom het clericalisme nooit voet aan de grond kreeg, en tot op de dag van vandaag leken een belangrijke stem hebben in de Orthodoxe Kerk.

    Uiteraad was het geen democratische maatschappij naar hedendaagse normen, en was er – zoals overal toen – nepotisme. Alleen slaagde Byzantium er vaak in om degelijke mensen op de juiste posities te hebben, waarvan het moderne Griekenland ook niet altijd van kan worden verdacht.

    Ik herhaal kortom dat Griekenland heel wat kan leren uit haar glorieuze verleden, maar dan op een andere manier dan het nu probeert.

  15. @Bertinos: OK – tegen je kennis van Griekse geschiedenis kan ik niet optornen.

    Dan zal het van elders komen. Wat ik wel weet is dat het een fundamenteel andere maatschappij is dan de Belgische. Als je rondkijkt, zal je zien dat de meerderheid van de Grieken zich niet zo erg stoort aan zaken waar wij ons (ook op deze blog) geweldig over opwinden. Dat komt voort uit een volstrekt andere opvatting van dingen als macht, staat, samenleving, solidariteit, ethniciteit, enz…

    Bv Bruno’s recente blog over die corrupte dokter die de politiek ingaat en dat hij zich afvraagt hoe iemand daarvoor zou kunnen stemmen… het zou me niet verbazen mocht hij veel stemmen krijgen – de meeste Grieken tillen gewoon niet zwaar aan dat soort dingen – of meer nog: ze vinden het normaal en net een teken van een machtige, krachtige bestuurder dat hij zijn macht zo uitspeelt.

    De eerste jaren dat ik hier was ergerde ik me ook vaak aan dat soort zaken, maar zodra ik inzag dat de Grieken zelf dat allemaal niet zo erg vonden, begreep ik dat het zinloos was om met mijn eigen criteria te oordelen.

    Die hele hetze tegen de trojka is gewoon een uiting van frustratie omdat de Europeanen nu zelf in een machtspositie zitten en hun spelletje niet meespelen… Nog meer dan een economische strijd, is het een soort cultuurclash.

  16. Natuurlijk wat men verlichting noemt wordt zo beschouwd omdat men volgens bepaalde criteria van oordeel is dat het daarvoor donker is geweest. Een cultuur waar het licht niet is uit gegaan terwijl dat elders wel zo is, kan moeilijk de noodzaak tot verlichting worden toegeschreven alleen maar omdat dat elders wel het geval is.
    Dat het inderdaad van elders komt volgt dus uit die kennis, maar die kennis denk ik geeft ook voor een groot deel aan waar het dan juist van komt, zoals bv het fenomeen van devsirme en andere aan de tourkokratia gerelateerde negatieve invloeden.

  17. Als je niet geboren en getogen bent in Gr, kan je onder elkaar kibbelen zoveel je wil over de geschiedenis van de Grieken. De beste stuurlui staan nu eenmaal aan wal, en de expats kunnen van uit hun comfortabele zetel buiten GR bassen wat ze willen. Zolang de kennis over hun geschiedenis bij de overgrote meerderheid zich beperkt tot het ophemelen van een Macedonische Koning ( dus uit een streek die destijds betiteld als barbaren aan de andere kant van de berg), kan je hem wel schudden. Het grootste probleem met domme mensen is dat je ze niet eens kunt bewijzen dat ze dom zijn. Dat krijg je niet in hun koker. Ook met navelstaren kom je nergens, en het opdringen van ” met van de pot gerukte regeltjes en aanbevelingen ” komen we van de kant in de sloot. Het is goed dat men zich kan bogen op een goede kennis van de geschiedenis, dan weet je tenminste wat er je te wachten staat.
    Dat is mijn gedacht hé, gelezen in mijn glazen bol.

  18. Het argumenteren op dit blog/forum gaat gepaard met correct gebruik van de taal , of het nu Nederlands, Grieks of welke taal dan ook is.

    …”zich bogen”…en …”mijn gedacht”…leest niet echt lekker,@Jef.Zo orakel ik maar eens op mijn beurt.

  19. @ Aleko, je gaat er op vooruit. Doe zo voort en heel je mening verder uit de krantenartikels wereldwijd. Alsof jou hoogdravende woorden lekker bekken. Het taalgebruik in BE en NL lopen wel uit elkaar. 10 voor taal …..Het Groot dictee ect, geen medailles voor …..
    En jij moet hier de les niet komen spellen, MIJN GEDACHT !!!!!

  20. Vooraleer Pavlos de vraag stelt: Wat is dom?
    Daar kunnen we een aparte weblog mee vullen, vrees ik.

  21. Alles goed en wel @Jef. Maar zowel in NL als in BE wordt krom,dialectisch en nauwelijks te volgen taalgebruik niet echt gehonoreerd, zeker niet in discussies op een blog/forum van een eminent filoloog.Het is de oude tegenstelling van het verdwenen “Kafeneion to Xaos” : Vorm vs Inhoud.

  22. Wel niemand is alleszins intelligent genoeg om zijn eigen domheid volledig in te zien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *