Een ruk naar rechts?

We worden de voorbije dagen overweldigd door allerlei analyses van de stemuitslag van afgelopen zondag. De 2 grote partijen hebben elk iets meer dan 30% van de stemmen gekregen. Maar met 47% van de Grieken die niet gaan stemmen zijn, is dat eigenlijk niet meer dan 1 op 6 Grieken die nog op PASOK of Nea Dimokratia heeft gestemd.

Nu wordt gezegd dat de stemlijsten niet helemaal up-to-date zijn, en dat er nog veel mensen in staan die ondertussen al overleden zijn. Het werkelijke aantal niet-stemmers zou ‘maar’ op 36% liggen.  Wat er ook van zij; het is de voorbije dagen duidelijk wie er niet gaan stemmen is. En dat zijn voornamelijk de jongeren. Die zijn het meest ontgoocheld, want ze zien geen toekomst in dit land. Er heerst een hoge graad van werkloosheid onder de jongeren, en diegenen die wel werk hebben, moeten het zien te rooien met 700€ per maand (men spreekt hier van de “generatie van 700”).

De grote partijen zien het echter anders. Die beweren dat hun traditionele stemmers niet zijn komen opdagen om zo hun protest te tonen (in plaats van voor kleinere partijen te stemmen). Het is natuurlijk best mogelijk, maar dat is dus zeker niet iets om prat op te gaan.

De partij die er hier wel op vooruit is gegaan (zij het maar in beperkte mate), is eigenlijk het ultrarechtse LAOS. Onderzoek wijst uit dat het centrum van Athene, waar vele illegale inwijkelingen zitten, vooral voor deze partij heeft gestemd. Niet dat Grieken nu zo extreem-rechts zijn, maar er is geen enkele partij die echt een programma heeft voor de inwijkelingen. Bijna dagelijks stromen honderden illegalen Griekenland binnen. Velen komen terecht in het centrum van Athene, op zoek naar asiel, maar dat wordt aan bijna niemand gegeven (minder dan 1% van de inwijkelingen krijgt hier asiel). Dat creeert problemen waar de overheid niets aan doet. LAOS wil Griekenland terug Grieks maken (waar hebben we dergelijk discours nog al gehoord) en dat spreekt sommigen wel aan.

LAOS-leider Georgos Karatzaferis waant zich momenteel kingmaker. Hij is destijds door Kostas Karamanlis uit Nea Dimokratia gegooid om zijn extreme standpunten, maar hij zoekt nu op alle manieren toenadering tot de regeringspartij om zo een mogelijke sterke coalitie te smeden voor de komende nationale verkiezingen. Karamanlis weigert dat momenteel radicaal en verkiest verder te regeren met een meerderheid van 1 zetel in het parlement. Waarop Karatzaferis een brief heeft gestuurd naar Nea Dimokratia parlementsleden, met het voorstel om ND te verlaten en zich bij LAOS aan te sluiten. Dat zorgt uiteraard voor problemen, want er zijn inderdaad ND parlementsleden die bang zijn voor hun zitje en die willen dat op alle mogelijke manieren behouden.

En ondertussen slagen vele LAOS parlementsleden er in om dagelijks op televisie te verschijnen tot in de society-roddelprogramma’s toe. Daardoor geven ze een sympathiek imago, en het is te vrezen dat deze salonfähigkeit hun bij de komende nationale verkiezingen stemmen zal opleveren.

One thought on “Een ruk naar rechts?

  1. De ,tot waanzinnige uitleg toe , die we regelmatig in de pers krijgen wat de verkiezingsuitslagen betreft , begint lachwekkend te worden .
    Jongeren zijn werloos maar wat ze zoeken is een geborgen job,niet vuil,een desk en een maandelijkse wedde op zilveren blad. Hier in de stad ,sluiten heel wat befaamde zaken omdat de uitbaters oud worden en geen brio meer hebben om nieuwe producten te zoeken en ten toon te stellen . Jongeren willen niet overnemen want zelfstandig zijn houdt risico’s in ,men heeft geen rust,geen betaalde vakanties,moet veel persoonlijke inzet opvoeren,de markt in het oog houden , producten aanpassen.enz.
    Ik vind een enorm verschil in mentalitieit en inborst van de griekse bevolking in de laatste 30 jaren. Zaterdagen,zondagen,werkuren ,enz waren van geen tel voor bv een scheepvaartagentschap ( voor GR is scheepvaart belangrijk) . Paaslammeren roosterden ze op de dok ,en van fuiven wisten ze ook iets af !:)
    Nu sluiten vele zaken , en spreek van de ervaring van m’n man die ook stilaan een overnemer zou willen die zeker hulp en raad zal krijgen (want de mijne zou op hete stenen zitten!:) en een gevestigde markt in de handen gespeeld zal worden ,maar ze schijnen een angst opgedaan te hebben zelf de verantwoordelijkheid te dragen.
    Laat Karatzaferis ze maar wat door mekaar schudden,misschien komt er wat schot in de zaak want onze regeringsmensen komen er erg slaperig voor .
    Sorry hoor , maar ik ben ook zo iemand die graag regels heeft waaraan gehouden wordt , uniformen op school ,braaf op z’n werk en met de glimlach aub , etc.
    Doet niemand kwaad , in tegendeel zelfs !Een beetje (zelf) discipline geeft een goede uitslag als die ten minste geapprecieerd wordt ! Daar gaat het allemaal om :een klopje op de schouder , een glimlach ,een geintje ,samen een pintje drinken MAAR werk is werk .
    En we blijven goede vrienden !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *