Het is hier al vaker gezegd, zowel in de posts als in de commentaren: de Grieken zijn verschillend van de Europeanen. Dat maakt Griekenland natuurlijk net zo aantrekkelijk. In Athene heb ik vaak het gevoel dat je met 1 been in Europa staat, en met het andere in het Midden Oosten. Die aard zorgt ook voor heel wat wrevel bij een aantal mensen. Ik krijg zelf vaak te horen dat ik Griek ben geworden omdat ik me aan een aantal zaken die eigen zijn aan de Grieken niet (meer) stoor, terwijl het voor anderen echt wel een probleem is.
Ik schrijf deze inleiding naar aanleiding van de video waar ik toevallig ben op gestoten. Het gaat om de TEDx presentatie in Athene in 2010 van de Griekse filosoof Stelios Ramfos. Die legt in zijn korte uiteenzetting de Griekse psyche op de dissectietafel, naar aanleiding van het artikel van de journalist Michael Lewis dat in oktober 2010 in Vanity Fair verscheen. Het is een sterk stuk dat nog steeds actueel is, zelfs na 3 jaar trojka. Ramfos is een groot denker die altijd zinnige dingen te zeggen heeft.
Ik deel de video graag met u. Voor wie het Grieks niet machtig is, zijn er nog de Engelse ondertitels.
De ondertitels zie ik niet …Neem aan dat Lambros je ook over hem heeft verteld toen jullie in Lakonia waren…
Mij staat bij uit een in het Engels vertaald boek van hem – A Pelican in the Wilderness – waarin hij iets schreef over de Grieken die behept zijn met tegenstrijdige karaktertrekken:
family bonds – individualist
anarchists – conservatives
hostile towards the catholic West – fanatical imitation
calculating – recklessly emotional
Ina, de ondertitels kan je vinden als het filmpje gestart is, rechts onderaan een vierkant blokje aantikken.
Inderdaad Ina, Lambros heeft over hem verteld. Ik kende de naam Stelios Ramfos al wel, maar wie hij precies was, wist ik ook niet. Toch wel een interessante lezing van de man. Wil graag wat meer over hem te weten komen.
Boeiend!
Wil graag ook volgend interessant boek aanbevelen: ‘Οι Ελληνες’ of ‘The Greek, the land and the people since the war, geschreven door James Pettifer.
Dit filmpje heb ik meerdere keren beluisterd, waarbij veel gedachten en meningen, ook van deze blog, in zijn verhaal terugkomen. Het lijkt wel een heel rake psycho-analyse.
Moet misschien filosofie als schoolvak ingevoerd worden, vanaf de lagere school, weer leren denken en analyseren, iets wat in het onderwijs helemaal is verdwenen?
Ik ken genoeg hooggeschoolde mensen die toch niet in staat zijn verantwoordelijkheid te nemen, of een groter belang of geheel te zien.
@Bea: Dit denk ik ook. Logica als schoolvak zou trouwens ook goed zijn, want met logica alleen kan je de waarheid misschien niet bereiken, maar zonder zéker niet, en verhinder je anderen misschien haar te bereiken. Vele foutieve conclusies, in welk domein dan ook geopperd, konden en kunnen immers vermeden worden door drogredenen waarop men zich heeft gebaseerd in het tot die conclusies komen, niet te maken (of deze te (her)kennen). Daar niet altijd duidelijk is waar de grens ligt tussen logica en filosofie, als die er al is, is dit alleszins niet concurrerend met het invoeren van filosofie.
een oud leraar van ons zei gewoon Oud Grieks onderwijzen van de Griekse geschiedenis tot filosofie en je creëert andere mensen met een andere denkwijze en kunnen ook nog eens makkelijker een andere leerstof opnemen …
dank je Bea…gezien nu. Ramfos heeft jarenlang bijna wekelijks lezingen gegeven. Vanaf sept. vorig jaar niet…tot verdriet van Lambros…hij ging iedere dinsdag/woensdag van Sparti naar Athene om erbij te zijn…en heeft zich altijd opgeworpen als een soort missionaris om het gedachtengoed van Ramfos ‘aan de man’ te brengen. Van onderwijzer tot minister…iedereen moest het weten…
@Europa.Remember:
EUROPA zei op 14 april 2005 om 20:48
DOE ZO VERDER MR BRUNO PS VERTEL MEER OVER KRETA DE HENNEP PLANTAGES BV 🙂
Je reageerde op de eerste @Bruno-post.
🙂 🙂
waar zijn de goede oude tijden gebleven…?????????????????????? nu horen we niks anders dan negatieve berichten over zon prachtig land … negatieve berichten brengen negatieve reacties, negatieve reacties brengen een slechte sfeer op deze blog …
Daarom lees ik vaak stukjes oude postings van @Bruno en @Hans nog eens over en de vele hele mooie comments.Zoals die in en over de week voor Pasen.Pure nostalgie en kinderlijke blijheid, geen venijn te bespeuren.We zijn met die rot crisis onze onbevangenheid kwijtgeraakt.Erg jammer.
Μην ξεχνας, και στο λεω γιατι εχω ακουσει ωÏες συζητησεων με τον Ραμφο τον ΓιανναÏα και λιγους αλλους, το ΚÏητη τβ καθως και ο Ιανος οÏγανωνουν ωÏαιες συζητησεις , και ετσι πεÏναει η νυχτα στη δουλεια πολυ ωÏαια και διδακτικα, αλλα υπαÏχει ενα μεγα αλλα. σε ποιον μιλανε ολλοι αυτοι;;; διοτι ελαχιστοι τους ακουν. μ αÏεσουν και συνφωνω μαζι τους αλλα του ηθελα πιο επαναστατικους.
και οπως λενε και οι ΧατζηφÏαγκεττα , η εÏωτηση μ ολλους αυτους παÏαμενει ,που το παει η αÏιστεÏα;;ακου τα σχόλια μετα το Ï„Ïίτο λεπτο, παÏαλληλα με το Στελιο.
αν και δεν θελω να κλαφτω, ο κοσμος αφεθηκε μονος του στον πονο του, με μονο στηÏιγμα πάλι τα παλιά.
http://www.youtube.com/watch?v=gxM6e_vf-II
Een hoop goedkope veralgemeningen, lijkt me. Alles toeschrijven aan het feit dat Griekenland geen renaissance heeft gehad en dat het Westen hierdoor “meer geavanceerd” (please define!?) zou zijn… Tja. Alsof de herder of landbouwer van pakweg 100 jaar geleden geen verantwoordelijkheidsgevoel of logica zou gehad hebben. Dan was-ie mooi gestorven door uithongering.
Dat er recent een zekere decadentie in de Griekse maatschappij is binnengeslopen, zeer zeker. Maar dat heeft niets met de renaissance te maken en alles met het (veel recentere) opleggen van een consumptiecultuur in een bevolking met een niet-Westerse achtergrond (daar heeft-ie dan wel weer gelijk in). Zoals de overzeese kolonies die niet klaar waren voor de vieze ziekten van de Conquistadores.
Ik ben niet onder de indruk.
Hij slaat de spijker op z’n kop!
Ik ben geneigd om het met Stijn eens te zijn. Er wordt ook vaak de nadruk gelegd op de beleving van religie, maar volgens mij ligt de oorzaak vooral in de sociale structuur, de vereenzelviging met de eigen familie-clan, de koubaries, het peetvaderschap, en dit geldt bij uitbreiding voor de hele Balkan en voor alle landen rond het Middellandse Zee-gebied, ook de moslimlanden. Om de nadruk te leggen op het oosten (Turkije dus) en de ‘volksaard’ van de mensen daar lijkt me niet helemaal correct. In corruptie-land Italie is er zelfs een criminele organisatie ontstaan op basis van het peetvaderschap, vandaag de dag nog altijd actief en ons allen bekend.
M.a.w. dit gaat over een socio-culturele identiteit die te maken heeft met loyaliteit en eergevoel. De oppervlakkige decadentie die gepaard gaat met de invasie van de consumtiemaatschappij en die de zogenaamde neo-ellinas typeert zal wel afnemen met de crisis, maar de dieperliggende identiteit van de Grieken en van alle mensen in feite, daar kan je niks aan veranderen, want dat maakt ons net tot wat we zijn.
De volgende film vat het helemaal samen voor mij, het zou mooi zijn om te bekijken met ondertiteling, maar ik weet niet waar ik die kan vinden: http://www.youtube.com/watch?v=-rPWIw3Hjbw
και γαμω τις ταινειες ειναι. αν και αναφεÏεται στους ΠαπανδÏεους , νομιζω, ο Μητσοτακης Ï€Ïεπει να χει βαφτησει τη μιση ΚÏητη
@Tzimis, deze film zou gemaakt zijn door de broer van …, dat kan je op de aftiteling zien, toch een buitenbeentje in de familie denk ik dan!
Over Stelios Ramfos zou ik ook wel meer willen weten. Ik vind hem heel goed wanneer hij de kracht van de ideologie uitlegt, hoewel ik denk dat de ideologie van de ‘Megali Idea’ toch meer invloed heeft gehad dan die van Europa.
ook een aanrader over de Griekse psyche
is het boek van Nikos Dimou,
Ãœber das Unglück,ein Grieche zu sein”
zie ook : http://www.youtube.com/watch?v=yFcmsckg9vo
αυτο το τελευταιο, ας το παÏει το ποταμι!!
Die laatste reactie van Tzimis heeft wat toelichting nodig: Nikos Dimou heeft zich aangesloten bij de politieke partij To Potami, van Stavros Theodorakis.
de laatste reactie van Bruno heeft een correctie nodig. Dimou is inmiddels al weg van To potami.
Ja hij is al weer weg, omdat in twijfel trekken religieuze aannames niet goed ligt vlak voor verkiezingen…