Waarom nemen mensen deel aan rellen?

Dat is grof gezegd de titel van een workshop die vanaf maandag in Athene zal worden gehouden: Why People Riot? In het kader van een opvoedingsprogramma van de Europese Commissie “Lifelong Learning Programme” zullen best practices worden uitgewisseld tussen politie, nooddiensten, gevangenissen, plaatselijke autoriteiten, scholen, universiteiten, jongerendiensten en media-organisaties. Britse diensten zullen raad meekrijgen van hun Griekse evenknieën wat betreft het bestrijden van rellen (en omgekeerd).  Bedoeling is om de sociale dynamiek te begrijpen, de betrokkenheid van de gemeenschap, , samenhang van gemeenschappen, het steunen van zwakke groepen, en het promoten van de veerkracht van de gemeenschap. Ook het engagement van de jeugd, en strategieën om informatie mee te delen en om media mee te krijgen, zullen worden bekeken.

Krijgt u het hier ook een beetje koud van? Lijkt dit ook niet op het delen van de ervaringen die zijn opgedaan bij het Griekse proefkonijn? Want hoewel Griekenland niet verder kon op de weg die het de voorhije decennia was ingeslagen, heb ik toch het gevoel dat het land ondertussen een proefproject is geworden in het kijken tot hoever je precies kunt gaan met het toepassen van een verschrikkelijk zwaar besparingsbeleid tot de mensen het niet meer uithouden en tot er een algemene opstand uitbreekt. Ik schrijf dat niet omdat ik daar zelf op hoop, of op aanstuur. Ik schrijf dat omdat dit de boodschap is die ik bij mensen om me heen hoor. Brave huisvaders, grootmoeders, velen die ik op de straten van Piraeus tegenkom, vrezen dat het op een bepaald moment zal barsten.

En hoe hou je zoiets dan binnen de perken, nietwaar? Daar is dus een workshop voor nodig die wordt gesponsord met Europees geld. Ik stel mij vragen bij dit soort zaken. Mij lijkt het vooral op een seminarie om manieren te zoeken om mensen zo veel mogelijk rustig te houden. Taktieken van “verdeel en heers”, uitwisselen van informatie, intimideren.

Misschien heb ik het niet bij het rechte eind (en daar hoop ik echt op) en is de workshop gericht op constructieve methodes om de negativiteit in de maatschappij om te buigen tot iets constructiefs, maar ik vrees toch dat daar niet zal op uitdraaien.

3 thoughts on “Waarom nemen mensen deel aan rellen?

  1. Ik vraag me allang af wanneer wat dit betreft de bom zal barsten. Je kunt niet eindeloos offers vragen aan Jan met de pet. Laten we hopen dat het niet zover komt. Grieken succes.

  2. Als er al iemand opvoeding nodig heeft, zijn het wel de ingezetenen van de Europese Commissie. Die uitwisseling van kennis tussen de politie diensten uit diverse landen doen me eerder denken aan een film van Police academy. Of Le gendarme à New York, onlangs nog gezien op een Duitse zender .Met als enigste verschil die films zijn bedoeld als vermaak.

  3. “Verdeel en heers” en het experimentele idee verwoordt exact wat ik al sinds het begin van de “crisis” denk.
    Interessant artikel van een U.S. site, wat beweegt “Generation X” om de straat op te gaan, en hoe “Riots” altijd een belangrijke factor in verandering is geweest;
    http://www.ultra-com.org/project/why-riot/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *