Vandaag gaan in principe ruim 9,8 miljoen Grieken hun stem uitbrengen op kandidaat-burgemeesters en districtgouverneurs. Voor mij is het de eerste keer dat ik in Piraeus ga stemmen: ik heb me eenvoudig op het gemeentehuis ingeschreven voor gemeenteraadsverkiezingen en Europese parlementsverkiezingen volgende week. Toch wel een mooi resultaat van Europese integratie, ook al kun je dezer dagen kritisch zijn voor Europa. Wel vreemd dat ik in een andere school (in Griekenland worden schoolgebouwen gebruikt voor de verkiezingen) moet gaan stemmen dan mijn vrouw. We wonen heus wel op het zelfde adres en in het zelfde huis.
De inzet van de verkiezingen is natuurlijk het kreupel makende besparingsbeleid van de voorbije jaren. Maar dat gaat niet meteen het voornaamste thema zijn van de verkiezingen vandaag. Volgende week zijn het Europarlementsverkiezingen en die zullen een test zijn voor de huidige regering. In die mate zelfs dat nationale verkiezingen niet uitgesloten zijn later op het jaar.
Tot nu toe werden de gemeenteraadsverkiezingen en districtsverkiezingen om de 4 jaar gehouden. Dat verandert vanaf nu. De verkozenen zullen vanaf nu 5 jaar op hun plaats blijven zitten. Ze zullen hun nieuwe ambt overigens pas opnemen op 1 september. Hier in Piraeus, waar ik ga stemmen, lijken de verkiezingen te zullen uitdraaien op een nederlaag voor de Nea Dimokratia burgemeester Vasilis Michaloliakos. Indien die familienaam u bekend in de oren klinkt: de man is de neef van de (ondertussen gevangen) voorzitter van Gouden Dageraad. Vermoed wordt dat het zal uitdraaien op een tweestrijd tussen de kandidaat van SYRIZA, Theodoros Dritsas, en de nieuwe formatie “Piraeus Winnaar”, van de rijke rederszoon Vangelis Marinakis (die zijn rechterhand als burgemeesterskandidaat naar voren schuift en zelf kandidaat-gemeenteraadslid is). De schepen van Marinakis varen tussen haakjes allemaal onder Liberiaanse vlag, dus in hoeverre hij echt geïnteresseerd is in zijn land/stad en niet in zijn eigen profijt, is nog maar de vraag.
Indien het u interesseert, kunt u trouwens hier de verkiezingsuitslagen live volgen: http://www.politicometro.gr/
Tegelijkertijd wordt er vandaag een referendum gehouden in Thessaloniki. Daar zijn de burgers al een hele tijd niet te spreken over het feit dat de watermaatschappij EYATH van de stad te koop wordt aangeboden. Water is een openbaar goed en mag geen verhandelbaar product worden, aldus de actievoerders. Het referendum gaat uit van de beweging 136. Dat is de naam van de beweging van burgers die het water in eigen handen willen houden. De beweging heeft uitgerekend dat het elke burger van Thessaloniki 136 euro zou kosten om de watermaatschappij zelf op te kopen. De beweging heeft ook officieel een bod ingediend, maar ze werd geweigerd door privatiseringsfonds HRADF.
Gisteravond kwam er een reactie van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat te elder ure het referendum verbood. De reden voor het verbod was dat de initiatiefnemers van het referendum de kieslijsten gebruikten om te zien wie er zijn stem zou komen uitbrengen of hij voor of tegen de privatisering van de watermaatschappij is. Indien het referendum toch werd gehouden, zouden er arrestaties volgen. Referenda zijn blijkbaar niet erg geliefd, zoals we eerder deze week al hebben gezien met de reactie van Europa op het voorstel van Georgos Papandreou om een referendum te houden bij de Griekse bevolking over de euro.
De initiatiefnemers in Thessaloniki laten zich niet intimideren, en hebben toch stembussen buiten aan de stemlokalen gezet. In plaats van de kieslijsten, hebben de actievoerders nu de bevolkingsregisters gebruikt. Die hebben ze van de burgemeester van Thessaloniki, Yiannis Boutaris, gekregen. Boutaris steunt het idee van een referendum, of is er in ieder geval niet tegen. Officieel kan hij in deze periode geen stelling nemen, want hij is opnieuw kandidaat-burgemeester.
Niet dat een referendum veel effect heeft. Bij wet is het in Griekenland verboden om de bevolking via een referendum te raadplegen over een regeringsbeleid. Hoe anders dan in dat andere land, Zwitserland, waar de burgers vandaag kunnen beslissen in een referendum of het minimumloon 3200 euro bruto moet bedragen.
Eén van de multinationals die een bod heeft uitgebracht op de watermaatschappij van Thessaloniki is Suez Environment, die een tijdje de watermaatschappij van Parijs in handen had. Toen de prijs van het water met 260% was gestegen, is het terug in overheidshanden gekomen (we leren niet uit onze fouten). Een andere bieder, is de nationale watermaatschappij Mekorot uit Israel die regelmatig de waterbevoorrading naar de Palestijnse bezette gebieden afsluiten. Een van de partners van Mekorot is Aktor, de bouwmaatschappij die bijna alle tolwegen in Griekenland heeft aangelegd en die eigendom is van de familie Bobolas, die ook een vinger in de pap heeft in de goudmijn van Skouries, en eigenaar is van televisiezenders en kranten die de regering heel goed genegen zijn.
De actievoerders in Thessaloniki hebben een documentaire gemaakt met de titel WAteRdrops, over de problemen die er met het drinkwater zijn in Griekenland, meer bepaald in Volos, Thessaloniki, Asopos, Skouries en Apopigadi. Wie deze blog al langer volgt, zal deze namen in het verleden al wel eens hebben gezien. De documentaire is sinds deze week gratis te bekijken op internet. Indien u anderhalf uur tijd heeft, kan ik u de documentaire ten zeerste aanraden. Normaal gezien zouden de Engelse ondertitels aan moeten staan, maar indien u ze niet ziet, klikt u onder in het YouTube venstertje op het rechthoekje rechts van het uurwerkje.
In een kerkdienst vanochtend in Piraeus heeft de priester opgeroepen om te stemmen voor het “Piraeus Winnaar” van de reder Vangelis Marinakis.
Hier nog wat dingen ivm de verkiezingen en daar kan dan iedereen het zijne van denken:
– mijn vrouw had de grootste moeite om twee secretarissen de vinden voor haar kiesbureau, die twee x 1 dag willen werken voor 200 Euro. Alle werklozen en armen gevraagd die we vonden, via parochie, kennissen etc.., maar niemand die 2 dagen wilde werken voor 200 Euro. Uiteindelijk wel de poetsvrouw van de polukatikoia.
– van de 8 bijzitters is er geen enkele komen opdagen…
– alle kiesbureau’s in Glyafada worden verondersteld souvlaki’s te bestellen van 1 specifieke souvlatzidiko
– wie stemt krijgt een apart blad voor elke partij. Hij stemt dan op 1 blad, en gooit al de rest (16 van de 17 papieren)in de vuilbak. Wit glanzend papier.
Zito! Zito! Zito!!
In Piraeus hoorde ik een oude vrouw zeggen hoe goed het wel was tijdens de junta, nadat ze de afgevaardigde zag van Nationale Dageraad (de naam waaronder Gouden Dageraad opkomt in de havenstad) in het stemlokaal.
Buiten aan het schoolgebouw vroeg een man me om voor zijn zoon te stemmen.
ik had wel zin om eens te gaan stemmen, een dagje erop uit naar Sitia, wat sfeer opsnuiven om te zien hoe een Griekse lokale stemming verloopt, het zal voor een volgende keer zijn,
de lokale KEP had enkele jaren geleden aan alle
buitenlanders de kans gegeven zich te laten inschrijven op de kieslijsten en verleden week hadden vrienden me nog gezegd dat je via een website en je AMRA-nummer exact wist waar je kon gaan stemmen,
“query not found” was het antwoord van de computer, een dagje later dus naar de KEP bij dezelfde dame die destijds de formulieren had verzameld met mijn vraag om te kunnen stemmen,
ja, mijnheer, u staat niet op de lijst want die
gegevens zijn destijds nooit ingevoerd,
kijk maar, daar op die stoel liggen nog alle papieren !!!
Boutaris heeft alvast de meeste stemmen vergaard in Thessaloniki. Het laat zich raden wat metropoliticus Antimos daarvan denkt (wiens eigen verkiezing trouwens voor stevige ruzie heeft gezorgd tussen patr. Bartholomeos en abp. Christodoulos…).
Bij het referendum zijn 218.002 kiezers komen stemmen, waarvan er 98% “OXI” heeft gestemd. De telling gebeurde in het stadhuis van Thessaloniki, onder toezicht van een troep advocaten en waarnemers. Benieuwd wat het politieke gevolg daarvan zal zijn.
@Bruno.Dank voor je recente verhelderende verkiezingsartikelen en natuurlijk ook voor je regen aan relevante tweets gisteravond. Heb er veel aan gehad. Dat zal overigens een ruig weekje worden tot de 25ste op de Griekse TV en andere media?
Nederland stemt overigens al op de 22ste voor de EU. In verband met de noodzakelijke ‘transparantie’ rust er een strikt embargo op de uitslagen. Dat gaat natuurlijk niet lukken. Er staat inmiddels een hele organisatie in de startblokken om de – wél grondwettelijk voorgeschreven – luidop voorgelezen uitslagen in ieder stembureau te noteren en zo toch in de openbaarheid te brengen. Met name ook naar het buitenland toe.Ik zal proberen zoveel mogelijk ook jou kant op te communiceren.
Vergeet niet dat Nederland in het eerste gehouden referendum na 200 jaar, op 1 juni 2005 bij een enorme opkomst van 63,3% van de stemgerechtigden, met een verpletterende 61,5% de vaststelling van de Grondwet voor Europa afwees. Brussel is doodsbang voor die Hollanders.
In september 2007 deden we nog een keer een poging om de dreigende verzuippartij van de democratie met een bevestigings-referendum te keren. Dat werd toen door de Brusselse nomenclatura middels onze regering Balkenende, gewoon verboden.
Die Nederlanders waren en zijn niet gek. Maar de democratie is al lang dood, dus ze hadden toen en hebben nu gewoon helemaal niets te vertellen tegenover die benoemde magistraten, neo-liberale technocraten die ons ad infinitum onder hun laars geknecht zullen weten te houden. Samen met de rest van Europa. Inclusief hun nieuwe wingebied: de Oekraïne.
Kijk, kijk, kijk, er is nog hoop! De Watermaatschappij wordt uiteindelijk toch NIET gesplitst: http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite2_1_30/06/2014_540985 😀
Een kleine overwinning, inderdaad, want de privatisering wordt voorlopig stop gezet. Wat betekent dat het nog steeds kan doorgaan.