Dat de Griekse bodem vol resten uit de oudheid zit, is algemeen geweten. Er bestaan in Griekenland heel wat wetten rond die resten. Zo zul je maar resten vinden op je stuk grond dat je hebt gekocht om een huis te bouwen, bijvoorbeeld. De werkzaamheden worden dan gelijk stil gelegd en de overheid komt tussenbeide en stuurt een ploeg van de zogenaamde eforia voor oudheidkunde. Ook opgravingen organiseren in Griekenland is niet zo eenvoudig, zeker niet voor buitenlandse instituten, want er zijn heel wat regeltjes mee gemoeid.
Ergens is het ook wel logisch: de studie van oude resten is een wetenschappelijke discipline. Om die reden is het ook niet toegestaan om foto’s te maken van stukken die nog niet bestudeerd zijn en waar nog geen publicaties rond gemaakt zijn.
Het is dan ook vreemd dat de archeologische dienst die opgraaft in Oud Messini (in de streek Messinia, in het zuiden van de Peloponnesos) op haar website melding maakt van het feit dat toeristen in de periode van juli tot september 2014Â mee kunnen komen opgraven, voor een dag, of zelfs voor een week. Prijskaartje: 120 euro per dag om deel te mogen nemen. Toeristen die verblijven in hotels in Messinia mogen deelnemen. Even tussen haakjes: Messinia is de streek waar premier Samaras vandaan komt, het is zijn kieskring. Ook nog even terzijde: bijna al het personeel dat in het Acropolismuseum werkt, komt uit Messinia. Het museum viert dezer dagen zijn 5-jarig bestaan. Het werd geopend toen Samaras minister van Cultuur was in het kabinet van premier Karamanlis. Niet dat dit iets te maken heeft met het bovenstaande.
Zoals verwacht is de Vereniging van Griekse archeologen niet blij met de actie. Die ziet een uitverkoop van de opgravingen en veroordeelt het feit dat het ministerie van Cultuur en Sport niet eens op de hoogte was van de actie. Het is een feit dat opgravingen geld kosten (en vaak door rijke mecenassen worden gesponsord), maar dit soort acties doet zeker afbreuk aan het wetenschappelijke karakter van archeologie, aldus de archeologen.
Vreemd dat het ministerie er niet bekend mee is en dat de Vereniging niet blij is…maar weet niet of er nu veel kwaad in steekt dat enthousiastelingen/amateurarcheologen o.l.v. de archeoloog in de zomer aan het graven en schrapen gaat…misschien niet geschikt voor alle opgravingen, maar aangezien er voortdurend geldgebrek is, kan dit nog weer geld in het laatje brengen…Zou ik in Mystras ook wel willen, ook al is dat werk van een andere orde…komen de restauratiewerkzaamheden misschien eens tot een einde…
Nee, je kan een toerist niet tegen betaling mee laten doen aan een wetenschappelijk onderzoek, en dan ook nog voor de klanten van een bepaald hotel in een bepaalde streek. Zijn ze nou helemaal gek geworden!
Wat we hier in Griekenland wel zouden kunnen maken is een soort http://www.archeon.nl/index.php?option=com_content&view=featured&Itemid=2. Het Archeon Museum is een prachtig openlucht park, met een educatieve waarde, waarbij je zelfs een opgraving zou kunnen nabootsen. Commercie en educatie kunnen heel goed samengaan zonder smakeloos te worden, en een Archeon Museum, bijv op de plek van het oude inmiddels voor een peuleschil verkochte vliegveld, zou een prachtige attractie zijn ook voor griekse scholieren en voor de vele buitenlandse toeristen.