Armoede rukt op

Vandaag viert Griekenland 40 jaar democratie. Dat betekent dat het 40 jaar geleden is dat de junta is gevallen. Heel wat elementen die actief waren binnen de junta, zijn ongemerkt in de maatschappij opgegaan sindsdien en sommigen hebben het redelijk ver geschopt. Ideologen van het junta-regime houden bijvoorbeeld een boekenpraatje in de televisie-uitzendingen van huidig woordvoerder van de parlementaire fractie van Nea Dimokratia (en voormalig minister van Volksgezondheid). Toch schijnt het voor premier Samaras allemaal koek en ei te zijn: de democratie staat sterk in Griekenland en heeft niets te vrezen. Ze wordt zelfs elke dag sterker, aldus de man die regeert met eenzijdig afgekondigde ministeriële decreten en marsorders (die enkel worden uitgevaardigd tijdens noodtoestanden) om stakingen te breken.

Een mooie dag dan ook om op te tekenen hoe het met Griekenland staat, vooral dan wat de armoede betreft. Gisteren heeft ELSTAT, de Griekse statistische dienst namelijk cijfers vrijgegeven over de armoede in Griekenland. Die cijfers zijn opgenomen in een rapport van ΙΟΒΕ, de Stichting voor Economisch en Industrieel Onderzoek. Voorzitter van die stichting was tot voor kort Yiannis Stournaras, die na een “geslaagde” doortocht op het ministerie van Financiën nu de post van gouverneur van de Griekse Nationale Bank te pakken heeft gekregen.

De cijfers nu: 3.795.100 mensen leven in Griekenland onder de armoedegrens. Dat brengt Griekenland op de 4de plaats van de 28 lidstaten van de Europese Unie.  Met de armoedegrens wordt bedoeld: 60% van het nationale gemiddelde beschikbare inkomen.

Het cijfer is sinds 2010, toen het eerste Memorandum met de trojka werd afgesloten, gestaag de hoogte in gegaan: 27,6% mensen onder de armoedegrens in 2010, 27,7% in 2011, 31% in 2012 en 34,6% in 2013. Enkel Bulgarije (49,3%), Roemenië (41,7%) en Letland (36,2%) doen het slechter.

Het gemiddelde in de Europese Unie bedroeg 24,8% en 23,3% in de eurozone, wat toch eigenlijk ook als een schande kan worden beschouwd. Op basis van de data, waarschuwt ELSTAT dat het armoederisico aanzienlijk gestegen is in Griekenland na 2010. De relatieve armoede steeg met 17.3%, terwijl de armoedekloof steeg met 24,1%. Het risico op armoede of sociale uitsluiting is toegenomen met 25,4%. Voorwaar een succesverhaal.

One thought on “Armoede rukt op

  1. Nu nog een onderzoek en wat cijfers over rijkdom……

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *