Nog een woord over de nieuwe racismewet

Afgelopen week keurde het Griekse parlement (dat overigens nog steeds in zomerreces is – ruim drie maanden ondertussen) een nieuwe racismewet goed.De nieuwe wet legt zwaardere boetes op voor misdaden met een racistisch karakter en maakt het ontkennen van massamoorden en oorlogsmisdaden strafbaar. De wet komt er na 2 jaar vertraging. Vooral de figuren in de naaste omgeving van premier Samaras, zoals zijn voormalig raadgever Takis Baltakos, hebben de wet steeds tegengehouden.

Vanaf nu kan het ontkennen van de Holocaust dus worden bestraft. Vooral de rechtse zijde van het politieke spectrum vond dat moeilijk te slikken, en mede op aandringen van de Griekse kerk werd de wet uitgebreid naar de genocide van de Armeniërs en de Pontische Grieken door de Ottomanen ruim een eeuw geleden.

Of de nieuwe wet Gouden Dageraad een halt kan toeroepen, is nog maar de vraag.

Bedoeling was ook dat de racismewet zou toelaten dat 2 mensen van hetzelfde geslacht een burgerlijk huwelijk konden aangaan. Waarom zoiets in een racismewet moet worden opgenomen, is me een raadsel, maar het zegt wel wat over hoe de Griekse maatschappij nog steeds tegen homofilie aankijkt. Uiteindelijk is er geen voorziening opgenomen over een mogelijk huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. De reacties, vooral alweer van de rechterkant, waren erg sterk. Vooral de uitspraken van Nea Dimokratia parlementslid Tasos Nerantzis deden de wenkbrauwen fronsen. U leest ze hier. Nerantzis is advocaat bij het Opperste Gerechtshof.

Eerder was er ook al een klein diplomatisch opstootje door een tweet van voormalig Nea Dimokratia parlementslid (en nu onafhankelijk) Nikos Nikolopoulos. Nadat de Luxemburgse premier Xavier Bettel, die open homo is, had aangekondigd dat hij met zijn partner zou gaan trouwen, stuurde Nikolopoulos een tweet in de wereld: “Van een Europa van naties naar een Europa van homo’s”.

Maar ondertussen is de wet dus gestemd. Of er boetes zullen worden uitgeschreven, valt nog af te wachten. Volgens mijn waardesysteem kan de metropoliet van Korinthe, Dionysios, in ieder geval wel racistische opvattingen worden aangewreven. Hij is namelijk niet bepaald opgezet met het feit dat er zo veel moslims naar Europa zijn gekomen. “Wie heeft u naar hier gebracht? Waarom bent u naar hier gebracht? En met welk doel bent u naar hier gebracht?”. Dionysios vindt dat hij geen haat predikt, maar zegt dat de christenen hebben geleerd om hun vijanden lief te hebben. Die vijanden die het volk 80-90 jaar geleden hebben verjaagd van hun huizen.

En dan komt het: “En dan komen ze nu vanuit Syrië, Egypte, Antiochië, Nigeriq, Pakistan en Bangladesh en vragen ze ons om hen te helpen. En als we hen geholpen hebben, zullen ze ons zeggen ínnige deelneming'”. De man spreekt deze laatste woorden uit met het gebaar dat iemand hem de keel over snijdt. Applaus in het publiek. Daarna gaat de metropoliet verder met een toespraak die uit de mond van een lid van Gouden Dageraad zou kunnen komen.

Dionysios is niet de enige. Metropoliet Amvrosios van Kalavryta is nog zo’n notoir figuur. Hier is zijn reactie op de nieuwe racismewet, vorige week uitgesproken op de viering van het 100-jarig bestaan van een kerk in Aigio: “Vanaf morgenvroeg dreigt iedereen die over ons vaderland praat, in de gevangenis te belanden, dank zij de nieuwe racismewet. Eender welke priester die vanaf de preekstoel zich uitspreekt tegen de Getuigen van Jehova, riskeert als racist te worden gezien en in de gevangenis te belanden. Binnenkort zijn we vreemden in ons eigen land. Ik weet niet of ik nog zal leven, en of ik het nog zal zien, maar onze kinderen zullen slaven van de moslims zijn. Griekenland gaat verloren en ons geloof gaat verloren. Hou de Vlam van het Vaderland en van het Geloof gaande. De globalisering klopt niet aan onze deur, maar ze is er al”.

Ik weet het: deze figuren vertegenwoordigen niet de hele Griekse kerk, maar hun stem klinkt luidt en klinkt net zoals het betoog van Gouden Dageraad. We moeten er dan ook niet van staan kijken dat de neonazipartij in alle opiniepeilingen stevig op de derde plaats verankerd staat.

3 thoughts on “Nog een woord over de nieuwe racismewet

  1. 1 positieve zaak na de nieuwe racismewet: een kandidaat-gemeenteraadslid voor Gouden Dageraad, die zich denigrerend had uitgelaten over migranten in een reportage van het Britse Channel 4, is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, met 3 jaar uitstel. – http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_16/09/2014_542940
    Het is een begin, want de straf is nog steeds minder, dan de facebookgebruiker die een pagina over Pater Pastitsios heeft gemaakt, een parodie op Pater Paisios, een monnik die volgens vele Grieken in de toekomst kon kijken.

  2. Geron Païsios is nog om vele andere en meer tastbare zaken gekend en wordt door velen beschouwd als een heilige van onze tijden. Zo wist hij bijvoorbeeld de namen van zijn bezoekers, nog voor dezen hem het hadden bekendgemaakt, of wat de reden was van hun bezoek, wat er zich in hun harten allemaal afspeelde, een fenomeen dat bij vele heiligen voorkomt, waaronder ook de recente heilig verklaarde geron Porfyrios (http://pemptousia.com/2014/01/saint-porphyrios-of-kafsokalyvia-part-i/). Dat over de toekomst is een beetje gevaarlijk, omdat hij dikwijls alleen maar zijn mening uitte over wat er zou kunnen gebeuren in de toekomst, of overeenkomstig de traditie van de streek waar hij vandaan kwam, die anderen dan verkeerdelijk begrepen als een profetie en dan ook als dusdanig begonnen te verspreiden.

  3. Er is nog heel wat werk aan de winkel in Griekenland. Ben gisteren in Thessaloniki getuige geweest van een uiting van racisme die blijft kleven. Een Albanees die aan het werk was werd er figuurlijk afgemaakt door een Griek en verweten in de retoriek eigen aan de aanhangers van “Gouden dageraad”. Omstanders-lees :Grieken, stonden erbij te gniffelen en kwamen niet tussen. Mijn echgenote is dan tussengekomen en de belager is vertrokken met de melding dat hij zeker terug zou komen om de rekening af te maken. De inhoud van de scheldpartij zal ik jullie hier niet meegeven maar het was erg en beangstigend.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *