Later vandaag zullen de 300 parlementsleden stemmen voor de nieuwe president van de Griekse republiek. Een korte analyse hebt u al kunnen lezen in het stuk dat ik voor De Wereld Morgen schreef. Misschien vraagt u zich af of alle 300 in het halfrond aanwezig zullen zijn of niet, gezien de halve vertegenwoordiging van Gouden Dageraad nog steeds achter de tralies zit. Die zullen vandaag onder zware bewaking naar het parlementsgebouw worden gebracht om te stemmen, want ze zitten nog steeds in voorhechtenis en zijn nog niet beschuldigd. 1 parlementslid zal wellicht niet komen opdagen wegens een sterfgeval in de familie.
Vandaag moeten er 200 parlementsleden worden gevonden die instemmen met Stavros Dimas als president. Samaras heeft de ondervoorzitter van Nea Dimokratia, en voormalig EU Commissaris voor Milieu, voorgedragen voor het hoogste ambt in Griekenland en Dimas kan rekenen op een zeker respect in de Griekse samenleving. Hij is een gematigd politicus en die zie je de laatste tijd minder en minder opdagen. In normale omstandigheden zou Stavros Dimas het halen in een eerste ronde van de presidentsverkiezingen.
Maar dit zijn geen normale omstandigheden. De Griekse oppositie wil de regering Samaras ten val brengen en zal dat doen door tegen te stemmen. Als er vanavond geen tweederde meerderheid in het parlement worden gevonden, dan volgt er een tweede rond op 23 december, waar er weer 200 parlementsleden moeten worden gevonden. Als dat weer niet lukt, hebben we een derde en laatste verkiezingsronde op 29 december, waar nog een drievijfde meerderheid van 180 parlementsleden moet instemmen met Dimas.
Dagenlang is er al sprake van dat de regering die 180 niet kan vinden. De coalitiepartners Nea Dimokratia en PASOK zijn goed voor 155 ja-stemmen. Dan zijn er nog 3 parlementsleden van voormalig coalitiepartner DIMAR die hebben verklaard dat ook zij zullen instemmen met Stavros Dimas. Ook 2 ex-parlementsleden van Gouden Dageraad zullen instemmen met de kandidaat die door Samaras is voorgesteld (de rest van Gouden Dageraad heeft gezegd dat ze voor hun voorzitter Nikos Michaloliakos zullen stemmen als president van de republiek). Niet toevallig is een van die voormalige leden van Gouden Dageraad, Stathis Boukouras, bekend vanwege zijn schreien in het parlement, vandaag uit de cel vrijgelaten onder voorwaarden. In ruil daarvoor kan de regering zeker zijn dat hij zal voor stemmen. Wellicht zijn er ook een aantal onafhankelijke parlementsleden, die uit hun respectievelijke partijen zijn gezet, die voor Stavros Dimas zullen stemmen vanavond. Al bij al wordt geschat dat de presidentskandidaat 161 stemmen zal krijgen.
Niet genoeg om verkozen te worden, en vermoed wordt dat het ook in de tweede en derde ronde niet zal lukken. Het gevolg daarvan is dat het parlement moet worden ontbonden en dat we naar parlementsverkiezingen gaan. En als we de opiniepeilingen mogen geloven (die moeten we toch altijd met een korrel zout nemen), dan zouden die op dit moment worden gewonnen door SYRIZA. En daar zijn velen bang voor.
Laten we eerst al duidelijk maken dat zo goed als iedereen er van uit gaat dat Stavros Dimas niet verkozen zal worden en dat we vermoedelijk eind januari parlementsverkiezingen hebben. Net op het moment dat er ook nog moet worden onderhandeld met de trojka. SYRIZA heeft in het verleden al vaker laten weten dat het niet met de trojka verder wil praten onder de gegeven voorwaarden. De oppositiepartij heeft veel gezegd in het verleden en iedereen pikt nu uitspraken uit die hem het beste uitkomen. Voor de goede orde zijn de laatste uitspraken van voorzitter Tsipras: “nee, we verscheuren het memorandum niet, maar we willen wel andere voorwaarden”, “we zullen het geld terugbetalen, maar we willen daar meer tijd voor. Aan dit tempo maken we de Griekse economie kapot.”. Die uitspraken hoor je niet in de pers. Er wordt gezegd dat SYRIZA een schuldherschikking zal eisen. Dat is ook ooit gezegd in het verleden, maar of de partij dat werkelijk zal vragen is nog maar de vraag.
In ieder geval is er nu begonnen aan een campagne om SYRIZA van de macht te houden. Die campagne wordt zowel in het binnen- als buitenland gevoerd.
Laten we beginnen met het buitenland. Wat denkt u van de uitspraak van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker van vorige week? “Ik ga er van uit dat de Grieken er zich erg goed van bewust zijn wat een fout verkiezingsresultaat voor Griekenland en de eurozone zou betekenen.” Juncker heeft er ook niets op tegen om bekende gezichten aan het roer van Griekenland te zien.
Of wat te denken van Eurocommissaris voor Economische Ontwikkeling Pierre Moscovici, die eerder deze week op bezoek was in Athene? Hij zei dat Brussel zijn voorkeur had voor wie er in Griekenland regeert. Hoewel hij geen namen noemde, was het duidelijk dat hij het niet had over Alexis Tsipras.
In Duitsland klinken de geluiden strenger. Bij een slechte verkiezingsuitslag, zouden de leningen aan lage rentes aan Griekenland stop gezet worden. Een foute verkiezingsuitslag zou trouwens voor Die Welt chaos kunnen inluiden voor heel de eurozone.
En zo komt de angst voor een Grexit weer naar boven. Griekenland uit de euro. Dat scenario werd ook al in 2011 opgevoerd en Antonis Samaras was degene die toen wild tekeer ging en zei dat dergelijke uitspraken Griekenland geen goed doen, en zorgen voor zenuwachtigheid op de financiële markten. Even ter herinnering, voor diegenen die Grieks spreken.
Anno 2014 is het Antonis Samaras die het gerucht van Grexit weer lanceerde. Blijkbaar is hij er erg op gebrand om de macht te blijven behouden. De Atheense beurs was al flink gezakt nadat duidelijk werd dat er wellicht parlementsverkiezingen aankomen, maar dook nog dieper toen Samaras weer over Grexit sprak.
De voorzitter van de Griekse Nationale bank, Yiannis Stournaras (inderdaad, voormalig minister van Financiën) kwam gisteren ook nog vertellen dat het geld stilaan op raakt. Hij deed er nog een schepje bovenop om paniek te zaaien op de financiële markten. Iets wat niet de taak is van een Centrale bankier. Die zou eigenlijk moeten zorgen dat het geld van de spaarders veilig is. Nu ja, over welk geld spreken we ondertussen nog. Het grote kapitaal zal wel tijdig zijn geld kunnen versassen, daar moeten we ons geen illusies over maken.
Ondertussen wordt er druk aan paniekzaaierij gedaan in de Griekse media. Het is werkelijk ongelofelijk wat men uit de kast haalt om de mensen angst aan te jagen. Vanaf het moment dat SYRIZA de verkiezingen wint, is Griekenland een nieuw Albanië, zo luidt het. Niet alleen dat, maar op de avond van een mogelijke verkiezingsoverwinning zou het land meteen failliet worden verklaard. Er zal geen geld meer uit de automaten komen, er zal geen geld meer zijn voor pensioenen en zo meer.
Zielig dat het zo moet gaan. Indien het beleid van Samaras de voorbij 2,5 jaar succesvol was geweest (zoals hij zelf beweert), dan zou er toch geen vrees moeten zijn voor een verkiezingsoverwinning van SYRIZA? Dan hoef je toch niet te dreigen met katastrofes? Maar de regering Samaras zal geboekstaafd worden als de regering die een openbare zender sloot, zich heel ver naar rechts heeft begeven en onder tafel overeenkomsten maakte met neonazi’s. Het is de regering die er voor gezorgd heeft dat de werkloosheid enorm toenam en dat vele Grieken hun heil in het buitenland zijn gaan zoeken. Het is een regering van marsorders, en van politiegeweld. Onder het beleid van Samaras, is de persvrijheid in Griekenland enorm gezakt, en zijn de mensenrechten vaak geschonden. Niet echt een palmares waarmee je de kiezer kan overtuigen. En dus moet er angst worden gecreëerd.
De media gaat gretig mee in die rol, en dat is niet verwonderlijk. Alle grote media zijn in handen van de oligarchen die goede banden hebben met de huidige coalitiepartijen. Die verdedigen dus hun eigen vege vel. En daarom zul je journalisten zien, die parlementsleden er van beschuldigen om met de toekomst van het land te spelen als ze niet voor Stavros Dimas stemmen. Onverantwoord, aldus het journaille. Dimas of Chaos, kopte een krant.
Aan de andere kant van het spectrum hoor je ook wel uitspraken waar je wenkbrauwen van gaan fronsen. Afgelopen weekend beweerde Tsipras de markten zullen dansen naar het pijpen van Griekenland, en niet andersom, wanneer SYRIZA aan de macht komt. Ik denk dat de situatie in Rusland ons wel toont dat zoiets (jammer genoeg misschien) echt wel onwaarschijnlijk is.
Mijn prognose: Dimas haalt het vandaag uiteraard niet. Ook niet aanstaande dinsdag. En op 29 december wordt het een dubbeltje op zijn kant. Ik vermoed dat de parlementsverkiezingen er toch zullen komen. En waar ik zeker van ben, is dat we de komende dagen een hele hoop politieke bagger over ons uitgekapt zullen krijgen. En op kerstsfeer zullen we al helemaal niet moeten hopen.
@Bruno.Ik heb me hier en elders een aanhanger van Tsipras en zijn SYRIZA getoond. Niet omdat ik nu zo sterk in hem en het heil dat zijn partij GR zou moeten/kunnen brengen geloof, maar om nu eindelijk na zoveel decennia van cliëntelisme en corruptie, eens iets anders te proberen. Veel credit heeft hij van jou ook niet gekregen en ik werd met hoon overladen. Misschien ook wel terecht, uiteindelijk is Tsipras ook maar een doodgewone Griek.
Ik voorzie een sleazy campagne en afwijzing van Dimas. SYRIZA wint maar net overtuigend de daarnavolgende parlementsverkiezingen, maar zal niet of nauwelijks aan regeren toekomen. Hij sneuvelt al b ij de noodzakelijke coalitieonderhandelingen en bij de eerste verkennende schermutselingen met Brussel en de rest van de financiële wereld. Het ‘Griekenland van de gevestigde orde zal het besmeurings-offensief tot orkaankracht laten aanzwellen.De regering(?) Tsipras sneuvelt binnen weken of maanden. Dus nieuwe verkiezingen en de oligarchen en hun vertegenwoordigers nemen hun oude vertrouwde plaatsen weer in. Griekenland komt weer onder het door Winston Churchill zo bloedig bevochten cliëntelistische regiem te staan waar de meerderheid van het Griekse volk zich zo goed thuisvoelt. Met nu de neoliberale Brusselse laars in de nek. For generations to come. Vrolijk Kerst allen!
@Aleko, je beschrijft exact het scenario zoals ik het ook zie. Ik geloof inderdaad niet in Tsipras, maar hij krijgt van mij het voordeel van de twijfel. Ik wil vooral die anderen weg, Maar of dat ooit mogelijk is. De grootste voorwaarde voor groei is volgens economen het verdwijnen van het cliëntelisme en de corruptie. Dat zoiets met de huidige regering dode letter blijft, is meer dan duidelijk.
Of dat met Tsipras verandert, weet ik niet. Van mij mag hij het wel proberen. Hij weet wat hem te wachten staat.
Zie het maar als “Dekemvriana 2.0”. Van precies 70 jaar geleden. Zelfde uitkomst!
we kunnen ons dus weer aan een polonaise verwachten, zoals toen George Papandreou verkozen werd…
Wat voor onzin was dat gisteren toch weer? Panagiotis Melas, die ooit nog mijn vrouw heeft geopereerd, stemde met 20% van zijn kennis. Hij zal tijdens de volgende rondes zijn 80% laten spreken.
Gelukkig was hij wel bekwaam als arts.