Wegens de kerstdagen, is het aantal politieke programma’s op de Griekse televisie een stuk minder. Jammer voor de politici, die hun boodschap op die manier niet zo makkelijk in de huiskamer kunnen brengen, naar aanloop van de derde ronde van de presidentsverkiezingen morgen 29 december. We hebben nog wel een paar politici zien opduiken in lifestyleprogramma’s, maar verder bleef het op het propagandafront tamelijk rustig. Wellicht omdat iedereen er stilaan vanuit lijkt te gaan dat het niet zal lukken om 180 parlementsleden te vinden die met Stavros Dimas zullen instemmen. We weten natuurlijk niet wat er achter de schermen gebeurt. Ik verwacht nog wel dat er iets gaat gebeuren in het kamp van ANEL, de Onafhankelijke Grieken. Volgens de opiniepeilingen die nu worden gepubliceerd, zou die partij namelijk de kiesdrempel niet halen. Wat betekent dat de parlementsleden van de partij een lucratieve bron van inkomsten aan hun neus voorbij zien gaan. En misschien zullen er wel een paar zijn die de partijdiscipline gaan doorbreken en toch voor Stavros Dimas zullen stemmen. Afwachten maar.
Premier Samaras gebruikt de luwte in de media om een “interview” te geven op zijn eigen Nerit, de nieuwe openbare omroep staatstelevisie. Bij Nerit zelf waren ze erg trots. Een “exclusief” interview! Dat doet Samaras normaal gezien enkel voor MEGA. Misschien dat de kijkcijfers dan een keertje de hoogte in zouden gaan, want het nieuwe gedrocht dat in de zomer van 2013 werd aangekondigd als de Griekse BBC, haalt op de beste ogenblikken (en dan heb ik het niet over het WK voetbal) niet eens 10% van de kijkcijfers. Journalisten van dienst, waren de twee mannen die reeds van in de tijd van ERT aan “embedded journalism” doen: ze volgen beiden uitsluitend het nieuws op het front van Nea Dimokratia.
En wat een interview was het! Wat een triomf voor de journalistiek! Wat een kritische vragen! Bekijk de priemende journalistenblik op de foto hierboven! Hoe werd het vuur aan de schenen van de premier gelegd! “Nog een vraag, indien het toegelaten is”, zo sprak een van de twee journalisten. De toon was wel gezet: een journalist stelt een vraag, en de camera zoomt in op Samaras, die zich vervolgens van de journalisten wegdraait, om zo het volk toe te spreken. “het volk”, het wijze volk, dat weet wat er op het spel staat bij mogelijke verkiezingen. Nerit draait natuurlijk compleet op de goodwill van de Griekse regering. De journalisten zijn aangenomen met tijdelijke contracten en verdienen 700 euro per maand. Leden van de Raad Van Bestuur nemen een na een ontslag uit protest tegen de politieke inmenging.
Wie goed keek, zag een weerspiegeling in de brilglazen van de Griekse premier, die verrieden dat de man zijn antwoorden op de kritische vragen van de journalisten aflas van een autocue. Het hele interview was in scene gezet op een manier die in Noord-Korea niet zou misstaan, klonk het bij velen (u begrijpt nu wellicht de titel van dit stuk). Noord-Korea, het land dat wel vaker wordt vernoemd als het land waar SYRIZA zijn inspiratie zou halen.
Misschien moet u het hele interview hier maar een keertje bekijken: het is werkelijk die naam niet eens waard. Een vriendin van me noemde het een selfie in interviewvorm.
Samaras heeft het over de resultaten van zijn bewind van de voorbij 2,5 jaar. Vermoed werd dat hij zich zou richten tot de parlementsleden om hen te overtuigen om morgen toch voor Stavros Dimas te stemmen, maar wat we in het interview zien, is een premier die zich klaarmaakt voor parlementaire verkiezingen. En daar zal werkelijk alles op alles worden gezet om die te winnen. Want Samaras wil niet dat alle moeite die de voorbije jaren is gedaan, in 1 klap verloren gaat. Altijd wel ontroerend hoe de Griekse politici bekommerd zijn om de moeite en de offers die het Griekse volk heeft gebracht.
Tegelijk is de premier niet bang van verkiezingen. Nee, integendeel: verkiezingen zouden hem goed uitkomen, want hij kan het voelen, hij kan het ruiken dat hij ze gaat winnen.
Ondertussen heeft de journalistenvakbond ESHEA gereageerd op het interview van Samaras, met volgende verklaring
“De Raad Van Bestuur van ESHEA volgde sprakeloos de manier waarop de -enkel in naam- ‘openbare’ televisie NERIT de aankondiging van premier Samaras als ‘interview’ voorstelde. Het resultaat daarvan is een aanfluiting voor de journalistieke deontologie.
Het beeld van gisteren dat door NERIT werd getoond, bevestigt jammer genoeg nog maar eens de juistheid van de beslissing van ESHEA om het gedrocht DT/NERIT niet te erkennen. De Raad Van Bestuur van ESHEA, met hetoog op de kritieke politieke ontwikkelingen van het land, herhaalt dat de journalisten eerst en vooral als journalisten moeten functioneren, en de journalistieke deontologie moeten beschermen door ver weg te blijven van politieke spelletjes.”
Nu zijn er weinige journalisten die daar in slagen in Griekenland, maar zo bruin als de bloembakken van gisteravond, bakken het maar weinig journalisten. Dit is wat de angst om je baan te verliezen, met je doet. Ik weet niet of ik in hun plaats nog in de spiegel zou kunnen kijken.
En wat nu ?