Hoe de Siberische koude te trotseren

Dat men in Athene niet gewend is aan meteorologische verschijnselen zoals de sneeuwstorm van afgelopen zondag, zal u niet verbazen. Daarom zorgen sneeuw en ijs dan ook voor erg veel ellende (overigens was er vanochtend om 7:07u weer een aardbeving van 4 Richter, met epicentrum Parnitha, 16km ten noorden van Athene). Er is vooreerst het probleem van bevoegdheden “De overheid” moet er voor zorgen dat de wegen vrij blijven. Daarvoor worden bulldozers, sneeuwruimers en strooiwagens ingezet. Maar wie is “de overheid”? Voor de grootste wegen, is dat meestal het ministerie. Andere wegen zijn de bevoegdheid van de prefectuur (een soort van provincie, zeg maar) en de meeste, kleinere wegen zijn de bevoegdheid van de gemeente. Sommige gemeenten hebben de wegen geopend, andere (zoals Piraeus) totaal niet. Vaak heeft dat te maken met het feit dat ze de infrastructuur niet hebben. Maar door het labyrinth van bevoegdheden zijn er ruim 400 wegen niet schoongemaakt: ze vallen blijkbaar onder geen enkele bevoegdheid.
En hoe gaat de bevolking om met sneeuw en ijs? Hoewel er constant wordt op gehamerd dat je de weg niet op mag zonder sneeuwkettingen, zijn er toch nog hersenlozen die dat niet doen. En dan in de sneeuw vast geraken, waardoor anderen, die wel sneeuwkettingen hebben, niet meer verder kunnen en waardoor zelfs de sneeuwruimers vast raken.
Velen in de hoofdstad hebben geen geschikt schoeisel voor dit soort weer. Resultaat: heel wat breuken de voorbije dagen.
En hoe ruim je ijs? Diegenen die het voetpad voor hun deur schoonmaken (eigenlijk enkel de handelaars, anderen doen het gewoon niet), gebruiken soms zaagsel (niet zo slecht bekeken) en sommigen gebruiken zout. Anderen gooien warm water (jawel!) of zelfs zeewater.
En hoe verwijder je sneeuw van je wagen? Dat doe je niet. Je kruipt in de auto, laat de zaak een beetje opwarmen en verbrandt dan de motor van de ruitenwissers door een laag van 20cm sneeuw weg proberen te krijgen.
Maar goed, al bij al is de schade redelijk beperkt gebleven. Helaas kunnen de boeren dat niet zeggen. Heel wat gewassen zijn naar de haaien. Amandelen, aardbeien en citrusvruchten zijn verwoest en ik vrees dat het niet veel beter zal zijn voor de artisjokken, kool, broccoli en bloemkool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *