Bisschoppelijke verkiezing

Super Duper Tuesday in de Verenigde Staten vandaag, maar ook Griekenland is in de ban van een verkiezing: namelijk die van aartsbisschop van Athene en heel Griekenland. De verkiezing wordt overmorgen gehouden. Hoe zal dat in zijn werk gaan? De 77 Uiteindelijk zullen 75 metropolieten (een metropoliet staat aan het hoofd van een kerkprovincie) komen bij elkaar komen in de kathedraal van Athene. De procedures voor de verkiezingen zijn vastgelegd in de Griekse grondwet. Ik herinner u er aan dat kerk en staat niet gescheiden zijn in Griekenland. Om dat nog eens extra te benadrukken, mag zal minister Evripidis Stylianidis van Onderwijs en Religieuze Zaken aanwezig zijn. Indien hij komt opdagen, Hij moet hij bemiddelen als er problemen opduiken. In een eerste ronde geven de metropolieten de persoon van hun voorkeur aan. Bij een 2/3de meerderheid, is de verkiezing beklonken. Haalt geen enkele kandidaat dat quorum, dan wordt er een tweede ronde gehouden, waar weer een 2/3de meerderheid vereist is. Haalt geen enkele kandidaat het, dan gaan ze naar een derde ronde, waar een gewone meerderheid voldoende is.
Wanneer de uitslag bekend is, komt er geen witte rook uit de schoorsteen van de kathedraal, maar worden de lichten buiten ontstoken.

In principe kan elke metropoliet worden verkozen, maar er worden al 4 namen naar voren geschoven. Eigenlijk mag geen enkele metropoliet zich openbaar verkiesbaar stellen, en ze letten er dan ook op dat ze dat niet (letterlijk) doen. Er zijn al wel metropolieten die hebben laten verstaan om bepaalde kandidaten te steunen. Sommigen beweren dat ze geïntimideerd zijn om voor een bepaalde kandidaat (niet) te stemmen. Er wordt blijkbaar flink onder de tafel gewerkt, en het is geen fraai tafereel om de “kraaien” (zo worden ze wel eens genoemd omdat ze in het zwart zijn gekleed) te zien stijden om een machtspositie. En er zal ook wel druk zijn vanuit de overheid, die al heeft laten verstaan dat ze geen aartsbisschop wil die zo uitgesproken politiek was als de overleden Christodoulos. Nochtans is zijn beschermeling Anthimos van Thessaloniki groot favoriet. Deze man heeft al laten blijken waar zijn ideologie ligt: hij schrikt er niet voor terug om te verkondigen dat het misschien geen slecht idee is om FYROM bij Griekenland te annexeren en dus weer een groot-Macedonië te hebben. En vorige week op de begrafenis van de vorige aartsbisschop, schoffeerde hij de regering door eerst de president van Griekenland te begroeten en meteen daarna de ex-koning Konstantijn, nog voor de eerste minister. Afwachten maar wie het wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *