Siemens

Ik volg de vaderlandse media niet zo goed, maar ik vermoed dat u een paar maanden geleden in België toch ook wel over het internationale corruptieschandaal bij Siemens heeft gehoord. Het bedrijf heeft overal geld uit zijn zwarte kas rondgestrooid om lucratieve overeenkomsten uit de brand te slepen. Het zal u niet verbazen dat dit ook in Griekenland is gebeurd. Onlangs is aan het licht gekomen dat er hier rond de 100 miljoen euro smeergeld is betaald in de periode 2001-2005. En waar is dat geld terecht gekomen? In de zakken van de 2 grote Griekse politieke partijen, en van de bestuursleden van de nationale telefoonmaatschappij OTE. Als boutade kan je zelfs stellen dat Siemens de parlementsverkiezingen van 2004 heeft gesponsord. Het is nog niet geweten wie er precies is bij betrokken, en de partijen houden de lippen stevig op elkaar maar de partijen beweren dat er geen geld is betaald (maar wie gelooft hen nog).
Het is duidelijk dat de omkooppolitiek van Siemens vruchten heeft afgeworpen: als je bij OTE een nieuwe telefoonlijn wilde, moest je daar een toestel van Siemens bij kopen (tegen een gunstige prijs weliswaar). Wilde je ADSL, dan moest je daar een SIEMENS-modem bij kopen. Maar dat is eigenlijk maar peanuts, in vergelijking met het volgende.

Wegens de terroristische dreiging werd van Athene verwacht dat het voor de Olympische Spelen van 2004 een compleet veiligheidssysteem had. Verschillende bedrijven boden hun diensten aan, maar de regering Simitis, die de uiteindelijke verantwoordelijkheid droeg, koos voor C4I, een systeem van het consortium SAIC en … Siemens. Er waren goedkopere systemen die hun nut al hadden bewezen, en er was destijds heel wat te doen in de pers rond de vreemde beslissing. Het wordt nu stilaan duidelijk waarom er voor C4I is gekozen. Aanvankelijk zou het systeem 4,6 miljard euro hebben gekost, maar door allerlei veranderingen op het laatste moment, zou die prijs zijn opgelopen tot 6 miljard euro. De Griekse belastingbetaler is nooit te weten gekomen hoeveel het nu uiteindelijk was. Hoewel Siemens het tegenovergestelde beweert, heeft het systeem nooit degelijk gewerkt (ik bespaar u de technische details – je kunt er weer een hele blog vol over schrijven), en na de Olympische Spelen is het nauwelijks meer gebruikt, tenzij om het verkeer in het oog te houden.
Het spreek vanzelf dat dit schandaal groter nieuws is dan de dood van een aartsbisschop of de seksuele uitspattingen van een secretaris-generaal van een ministerie, maar de Griekse pers lijkt er zich niet echt mee bezig te houden. Jammer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *