Rijke monniken

Een schandaaltje dat de voorbije weken een beetje aan de aandacht is ontsnapt is het volgende: in Noord-Griekenland wil het klooster van Vatopedi (op de Athosberg) hotels bouwen op een stuk land om het  religieus toeristisme verder te ontwikkelen in de streek. Het gebied waarop die hotels zullen worden gebouwd, bevindt zich in Ouranopolis maar is archeologische grond, zoals het Comité van Griekse archeologen stelt in een (Grieks) persbericht. En op archeologische grond mag in Griekenland niet worden gebouwd, tenzij de bevoegde dienst daar toestemming voor geeft. Wat niet is gebeurd.
Een paar maanden geleden stuurde het klooster een brief naar het gemeentebestuur onder wiens bevoegdheid het domein valt. Daarin stond al een heel business plan uitgetekend (onze monniken willen een buitenlandse investeerder aantrekken). Volgens het gemeentebestuur is de grond niet alleen archeologische grond, maar ook nog eens openbaar bos. En dat kan niet zomaar in privé-handen worden gegeven. En toch is dat gebeurd. Hoe kan dat?
Wel, de notaris die de documenten van het klooster beheert, is de vrouw van Georgos Voulgarakis, voormalig minister van cultuur. Haar broer, de schoonbroer van Voulgarakis dus, is de advocaat van het klooster. Er is daar flink aan wat touwtjes getrokken, dat is duidelijk. Er wordt bovendien gezegd dat mevrouw Voulgarakis mooi vergoed is voor haar diensten (725.000€), maar onafgezien daarvan, is het niet meer dan een schandaal dat de familie van een voormalig minister van Cultuur is betrokken in het declassificeren van archeologische grond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *