Het is traditie om tegen het eind van het jaar een overzicht te maken van het voorbije jaar en lijstjes op te stellen. Ik doe er niet aan mee, en heb er ook totaal geen zin in. Hoewel 2015 voor mij persoonlijk een behoorlijk goed jaar was, was het voor Griekenland niet bepaald een jaar om te onthouden.
Griekenland in brede zin duikt wel op in allerlei eindejaarslijstjes. Zo werd Grieks fotograaf Angelos Tzortzinis een paar weken geleden door Time Magazine uitgeroepen als fotograaf van het jaar. Tzortzinis is freelance fotograaf en doet ook onderzoek en voorbereidend werk voor reportages bij Agence France-Presse. De 31-jarige fotograaf liet zich de voorbije jaren al opvallen door zijn sterke foto’s over de Griekse crisis, maar dit jaar maakte hij beeldmateriaal over die andere crisis, die tot ver buiten de Griekse landsgrenzen reikt: de vluchtelingencrisis.
Een andere Griekse fotograaf die de top van de eindejaarslijstjes haalde, is Yiannis Behrakis. The Guardian noemde hem fotograaf van het jaar, wegens de foto’s die hij heeft gemaakt over dezelfde thematiek als zijn landgenoot Tzortzinis. Behrakis is beroepsfotograaf en werkt al jaren voor Reuters. Hij heeft foto’s over de vluchtelingencrisis gemaakt die op het netvlies gebrand blijven. Voor mij is de foto rechts een van de sterkste uit de reeks.
Tenslotte is er nog de UNICEF foto van het jaar 2015. Die ziet u boven deze post. Een foto van Georgi Licovski, een fotograaf uit FYROM, gemaakt aan de grensovergang van Griekenland met FYROM, in Eidomeni. Daar ontstond een chaos toen het buurland van Griekenland besloot om de grens te sluiten voor mensen van specifieke nationaliteiten. Honderden mensen kwamen vast te zitten in een niemandsland, en wisten niet meer waarheen. De Griekse overheid reageerde pas toen bedrijven zoals HP begonnen te klagen omdat er 1800 containers klaar stonden die via het spoor de grens niet meer over geraakten. In Eidomeni loopt de spoorlijn de grens over.
Deze foto’s tonen ons 1 ding: dat de EU in zijn beleid faalt. Dat mag gerust op het eindejaarslijstje komen van de Nobelprijswinnende EU. De unie slaagt er niet in om deze vluchtelingencrisis op een eenduidige manier aan te pakken. De Griekse overheid schiet ook te kort, maar sowieso kan Griekenland dit niet alleen aan. Het is niet de eerste keer dat de EU laat zien dat ze niet in staat is om een crisis aan te pakken. Ook de Griekse crisis was perfect beheersbaar geweest, maar raakt niet opgelost (in 2016 zal het woord Grexit weer op ieders lippen liggen, wees daar maar zeker van).
Die EU zou zelf best ook een eindejaarslijstje opstellen. Of misschien een lijst met goede voornemens. Om deze crisissen goed aan te pakken en om toogpraat van bepaalde Europese staatshoofden, zoals de Tsjechische president, een halt toe te roepen en een eenduidig geluid te laten horen. En om de stijgende jeugdwerkloosheid aan te pakken. Want we zitten met een generatie jonge Europeanen die niet weten hoe het leven was voor de EU, en die daardoor nauwelijks iets positiefs zien aan deze hele unie. En nu stap ik weer van mijn zeepkist af.
Overigens heeft de Pappas Post, een website van Grieken in de Verenigde Staten, het Griekse volk uitgeroepen tot persoon van 2015. Wat dan weer mooi is.
‘Onmacht’ is wat ik hier lees, van Griekenland, van EU, geen fraai woord, maar zo is het inderdaad. De crisis is ook immens! Werkloosheid, een nooit geziene vluchtelingenstroom, en daarbovenop terrorisme (dat laatste even niet vermeld in je lijstje). Toch zijn de vele initiatieven een teken van hoop.
ja het er is zoveel te verkeerd gelopen is en ik moet toegeven dat de grieken niet alleen schuldig zijn de landen van europe zoiuden moeten beseffen datgriekenlan dhet probleem; van de vluchtelingen niet aleen aankan. Anderzijds moet men ook toegeven dat programmeren iets is dat de griekse regering nog steeds niet geleerd heeft. Laat ons hopen dat men eindelijk in 2016 een beetje meer systematis zal werken en niet enkel met bla bla bla
het is inderdaad geen fraai beeld. Ik hoop dan ook echt uit het diepst van mijn hart dat er voor al deze miserie zeer snel een oplossing wordt gevonden. Hoop doet leven, laten we dat blijven geloven.
goed gezegd Bruno…(de IS aanslagen in Europa zijn niet vermeld, maar dat was voor ons dan weer een beetje ‘ver van ons bed’…) en voor de rest…ik zet mijn zeepkistje naast die van jou…ik denk trouwens dat je hem in 2016 nog vaak nodig hebt…
Inderdaad @Lina, terrorisme stond niet in mijn lijstje, en ik pleit schuldig omdat het geen deel van de Griekse realiteit is. De initiatieven geven inderdaad wel hoop, maar het is net met de initiatieven om de economische crisis het hoofd te bieden: het is geen structurele aanpak.
En ondertussen zijn Europese lidstaten mekaar weer aan het beschuldigen van ernstige tekortkomingen. Ik zie geen enkel initiatief om de handen in elkaar te slaan. De opkomst van extreem-rechts heeft voor mij alles te maken met het antwoord van de politiek op de moeilijkheden die Europa nu doormaakt.